Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν τα έφερε όλα… Τούμπα!

Σαν σήμερα ο ΠΑΟΚ έκανε μία επική ανατροπή στο καμίνι της Τούμπας!

Βασίλης Μανδράου

Όταν τα έφερε όλα… Τούμπα!

Σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια ο ΠΑΟΚ πέτυχε μία αξέχαστη ανατροπή απέναντι στην Σπαρτάκ Μόσχας για τα προκριματικά του Champions League.

Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 στο 17′ από την Σπαρτάκ Μόσχας έφτασε στην ανατροπή του σκορ μέσα σε 15′ λεπτά και πήρε μικρό προβάδισμα πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς στην Μόσχα.

Ο ΠΑΟΚ έδειξε σε ένα ακόμη παιχνίδι τις δυνατότητες που είχε εκείνη τη χρονιά δείχνοντας χαρακτήρα απέναντι στους Ρώσους που αιφνιδίασαν με δύο γρήγορα τέρματα τον Δικέφαλο, ο οποίος παρά την ψυχρολουσία κατάφερε να πάει στο ημίχρονο στα αποδυτήρια με τον φωτεινό πίνακα να γράφει 3-2.

Η Σπαρτάκ με δυο φάσεις, δυο σουτ, προς την εστία του Πασχαλάκη στα πρώτα 17 λεπτά του αγώνα έφτασε να προηγείται με 2-0 με τα γκολ των Ποπόφ και Πρόμες στο 7′ και το 17′ αντίστοιχα.

Ο ΠΑΟΚ έβγαλε αντίδραση και μάλιστα αρκετά δυναμική. Αρχικά μείωσε με την εκτέλεση πέναλτι του Πρίγιοβιτς στο 29′, εν συνεχεία έφερε το ματς στα ίσια στο 37′ με τον Λημνιό μετά από εξαιρετική ενέργεια του Μάτος και ολοκλήρωσε την ανατροπή με τον Πέλκα στο 44′ ύστερα από νέα ωραία προσπάθεια του Μάτος.

Μεγάλη στιγμή στο ματς, η επέμβαση του Πασχαλάκη σε εκτέλεση πέναλτι στην επανάληψη.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου):Πασχαλάκης, Μάτος, Χατσερίντι, Βαρέλα, Κρέσπο, Μαουρίσιο, Κάνιας, Πέλκας, Ελ Καντουρί (61′ Ουάρντα), Λημνιός (79′ Ζαμπά), Πρίγιοβιτς.

Σπαρτάκ Μόσχας (Μάσιμο Καρέρα):Μαξιμένκο, Εσένκο, Γκιγκό, Μποκέτι (90′ Ρασκάζοφ), Κομπάροφ, Φερνάντο, Ζομπνίν, Ποπόφ (64′ Τιμοφόεεβ), Λομοβίτσκι, Λουίζ Αντριάνο (78′ Ζε Λουίς), Πρόμες.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Περιμένοντας το… πρόγραμμα!

Σε πρώτο πλάνο η Ελσίνκι αλλά υπάρχει και η Super League!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεση του Ραζβάν Λουτσέσκου, από τη στιγμή που τόσο ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς όσο και ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης γυμνάστηκαν κανονικά σήμερα μαζί με τους υπόλοιπους "ασπρόμαυρους", ο ΠΑΟΚ έχει στραμμένη την προσοχή του στην αναμέτρηση της Πέμπτης με την Ελσίνκι στην Τούμπα, τα εισιτήρια της οποίας θα βρίσκονται από αύριο στη διάθεση των φίλων του Δικεφάλου.

Ωστόσο, ο Ρουμάνος προπονητής περιμένει παράλληλα να μάθει το πως θα ξεκινήσει εκ νέου το πρωτάθλημα της Super League, δηλαδή ποια ομάδα και πότε θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ.

Θα είναι ο Αστέρας Τρίπολης στο "Θ. Κολοκοτρώνης" σύμφωνα με το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής που αναβλήθηκε, όπως αναφέρει ο ΚΑΠ σε αυτές τις περιπτώσεις; Θα είναι η Κηφισιά στο Δημοτικό Στάδιο Καισαριανής, σύμφωνα με το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής, κάτι που συγκεντρώνει ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες; Η απάντηση αύριο το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Super League, με το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης να είναι το εξής:

"Ορισμός αναβληθέντων αγώνων 14ης αγωνιστικής, τροποποίηση ορισμού αγώνων 15ης και 16ης αγωνιστικής, ορισμός αγώνων 17ης και 18ης αγωνιστικής κανονικής περιόδου Πρωταθλήματος Stoiximan Super League ανδρών και τροποποίηση ετήσιου συνοπτικού προγράμματος του τελευταίου μετά την από 7/12 ανακοίνωση της Κ.Ε.Δ. / Ε.Π.Ο. Τοποθέτηση του Συνεταιρισμού επί των πρόσφατων γεγονότων στο χώρο της διαιτησίας".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άγριο ξύλο σε διαιτητή στην τούρκικη Super Lig! (vid)

Θύτης ο πρόεδρος των γηπεδούχων και όχι μόνο!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με πολύ άσχημοι τρόπο ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση της Ανκαραγκουτσού με τη Ρίζεσπορ για την Super Lig της Τουρκίας, με τον πρόεδρο των γηπεδούχων, Φαρούκ Κότσα, να εξαπολύει επίθεση στον διαιτητή Χαλίλ Ουμούτ Μέλερ!

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε ισόπαλο με σκορ 1-1, με τον Φαρούκ Κότσα, τον πρόεδρο της ομάδας στην οποία αγωνίζονται οι Κίτσιου και Χατζηγιοβάνης, να γρονθοκοπεί τον διαιτητή και εν συνεχεία να τον μιμούνται και άλλοι, συνεχίζοντας να χτυπούν τον Χαλίλ Ουμούτ Μέλερ ενώ αυτός ήταν πεσμένος στο έδαφος!

;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ιστορική επιστολή του ΠΑΟΚ στον Ελευθέριο Βενιζέλο! (pics)

Σαν σήμερα, πριν από 94 χρόνια!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Επιστολή στον Ελευθέριο Βενιζέλο έστειλε σαν σήμερα ο ΠΑΟΚ, στις 11 Δεκεμβρίου 1929, με τον ΑΣ ΠΑΟΚ να έχει αναφέρει σχετικά:

“Ο ΑΣ ΠΑΟΚ συνεχίζει το ταξίδι στην ιστορία του συλλόγου, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο αποκαλύπτει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του συλλόγου μας στην ανάπτυξη και εξέλιξη του προσφυγικού αθλητισμού της Θεσσαλονίκης.

Σαν σήμερα, 11 Δεκεμβρίου του 1929, ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών απευθύνεται μέσω επιστολής προς τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, με την οποία του διαβιβάζουν το υπόμνημα που είχαν υποβάλλει στον Υπουργό Παιδείας. (Πηγή: “Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ.Βενιζέλος”)

Ο ΠΑΟΚ ως το γνήσιο παιδί της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών δεν θα μπορούσε παρά να συνεχίσει το έργο της, αυτό της αποκατάστασης και ομαλής ενσωμάτωσης των προσφύγων που είχαν καταφτάσει στη Θεσσαλονίκη μετά την Εθνική Συμφορά. Στο υπόμνημα που επισυνάπτεται παρακάτω, ο ΠΑΟΚ εκπροσωπεί έντεκα (11) επίσημα προσφυγικά αθλητικά σωματεία, στην πλειοψηφία των οποίων έπαιξε σημαντικό ιδρυτικό ρόλο. Εκτός των επίσημων σωματείων, ο ΠΑΟΚ ίδρυσε πολλά ανεπίσημα συνοικιακά σωματεία για τη διάδοση του αθλητικού πνεύματος και της αθλητικής ιδέας.

Στο υπόμνημα γίνεται μία σύντομη αναφορά για τη δημιουργία του συλλόγου, ο οποίος μολονότι αριθμούσε κάτι λιγότερο από 4 χρόνια ζωής, είχε ήδη 2,120 εγγεγραμμένα μέλη χωρίς να υπολογίζονται τα επίτιμα μέλη αλλά και οι χιλιάδες οπαδοί του! Στο σύντομο αυτό διάστημα ο ΠΑΟΚ εκπροσωπούνταν από 8 αθλητικά τμήματα με το ποδοσφαιρικό τμήμα να αποτελείται από 4 ομάδες. Παράλληλα υπήρχε η πρόβλεψη αλλά όχι η οικονομική δυνατότητα για την δημιουργία μουσικού και φιλολογικού τμήματος. Παρότι ο σύλλογος δεν έλαβε καμία κρατική ενίσχυση και παρά την έλλειψη γηπέδου, κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να είναι η πιο γρήγορα ανερχόμενη δύναμη ανάμεσα στα 50 εγγεγραμμένα σωματεία Μακεδονίας-Θράκης.

Η έλλειψη στίβου και γηπέδου ήταν και ο βασικός λόγος για την υποβολή του παρακάτω υπομνήματος. Ενώ είχε παραχωρηθεί μία μικρή αλάνα ιδιοκτησίας Αεροπορικής Αμύνης, η οποία μετατράπηκε σε στίβο από μέλη και οπαδούς του συλλόγου, ο χώρος δεν ήταν αρκετός καθώς εκεί γυμνάζονταν πάνω από 10 προσφυγικά σωματεία καθώς και οι μαθητές δύο Σχολών. Λόγω του μεγέθους αλλά και της ακαταλληλότητας του στίβου, ο ΠΑΟΚ νοίκιαζε δίπλα από την αλάνα ένα μέρος του οικοπέδου ιδιοκτησίας της Εθνικής Τραπέζης. Πρωτίστως για την επιβίωση των προσφυγικών σωματείων αλλά και την μετέπειτα εξέλιξή τους, ήταν απαραίτητη η δημιουργία ενός ενιαίου στίβου με την συγχώνευση των δύο οικοπέδων καθώς και μιας σειράς άλλων εργασιών που δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το Σιντριβάνι, η πρώτη ιστορική έδρα του Δικέφαλου που ο Νότης Τσίντογλου στην ταινία “90 χρόνια ΠΑΟΚ” αποκάλεσε το «Συναχτήρι της προσφυγιάς», τόπο συνάντησης του καημού της Ρωμιοσύνης, του δικού μας ΠΑΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό του ήθους του σωματείου από την μέρα της ιδρύσεως του, το ύφος της επιστολής, το οποίο απευθύνεται στον ισχυρό άνδρα της Ελλάδος με τρόπο περήφανο, ενώ χρησιμοποιώντας το ειδικό βάρος το οποίο είχε ήδη αποκτήσει, προσφέρει καλές υπηρεσίες και στα υπόλοιπα προσφυγικά σωματεία της Θεσσαλονίκης”.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ