Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από την τρέλα του Ιβάν στο σχέδιο του Σαββίδη

Αφιέρωμα PAOK24: Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τα 10 χρόνια του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Από την τρέλα του Ιβάν στο σχέδιο του Σαββίδη

Τα πρώτα 10 χρόνια Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ είναι γεγονός! Μεγάλη μέρα η σημερινή και το PAOK24 προσπαθεί να την καλύψει από όλες τις πλευρές με πολλά ρεπορτάζ και αφιερώματα. Προφανώς και με τις δικές μας απόψεις…

Τι να γράψεις όμως γι αυτή τη δεκαετία και τον συγκεκριμένο άνθρωπο πέρα από τα αυτονόητα, αυτά που καθημερινά λέγονται για να χαρακτηρίσουν την μεγαλειώδη προσπάθειά του να μεταμορφώσει τον Δικέφαλο του Βορρά; Κακώς, αλλά νιώθω ότι για τον Ιβάν Σαββίδη και την πορεία του στον ΠΑΟΚ έχουν γραφτεί τα πάντα και έχουν αποτυπωθεί τα συναισθήματα όλου του φίλαθλου κόσμου. Έστω και έτσι αξίζει να γράψουμε για 100η φορά ότι ο Θεός έστειλε πριν 10 χρόνια τον Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, πολύ πιο έτοιμο και πιο ώριμο να αντιμετωπίσει την ελληνική πραγματικότητα σε σχέση με την πρώτη του εμφάνιση στα κοινά του Δικεφάλου το 2006.

Αργά αλλά σταθερά ο Ιβάν Σαββίδης μεγάλωσε τον ΠΑΟΚ και τελικά τον απογείωσε όταν στα μισά σχεδόν της διαδρομής του αποφάσισε ότι η πρόοδος του Δικεφάλου, εξαρτάται από την αλλαγή και την βελτίωση συνθηκών μέσα στις οποίες παίζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σύνολό του. Κακά τα ψέματα, σημείο καμπής για τον Σαββίδη και την παρουσία του στον ΠΑΟΚ ήταν το 2016 όταν οραματίστηκε και υποσχέθηκε την αλλαγή και την (έστω μερική) κάθαρση του ποδοσφαίρου που παίζονταν στην Ελλάδα. Ο Σαββίδης δεσμεύθηκε στις 2 Μαρτίου του 2016 για την καταπολέμηση του 100-0 που είχαμε υπέρ του Ολυμπιακού  και πράγματι, παλεύοντας με όλα τα τέρατα μέσα σε χίλια μύρια κύματα, επέφερε μία εξισορρόπηση που φυσικά συνδυάστηκε και με πολλούς τίτλους από πλευράς ΠΑΟΚ. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να κατακτήσει και άλλους, αλλά… όπως το γράψαμε, την κάθαρση και την εξυγίανση την πέτυχε μέχρι ενός ποσοστού.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω και κάνοντας μία προσπάθεια να αναλύσουμε ή να καταγράψουμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται την πρώτη δεκαετία του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτή χωρίζεται στα 7-8 πρώτα χρόνια της τρέλας του Ιβάν και στα τελευταία δύο χρόνια όπου ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ επιχειρεί να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, επιβάλλοντας το δικό του διαφορετικό σχέδιο εξορθολογισμού και αυτάρκειας.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΔΩΝ

Μέχρι και το 2019 ο Σαββίδης έκανε τρελά πράγματα για τον ΠΑΟΚ! Αυτή είναι αλήθεια. Πέρα από την τρέλα να ρίξει το πιο βρώμικο κατεστημένο της χώρας που για πολλά χρόνια είχε εγκατασταθεί μέσα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι γνωστό ότι σε αυτή την πρώτη οκταετία ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, έβαλε στην ΠΑΕ, ΜΟΝΟ μέσω των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου και ενός Ομολογιακού Δανείου το ποσό των 144.229.878 ευρώ!!! Από την πρώτη χρονιά είχε βάλει 24.928.746, μέσα στην πρώτη τετραετία έφθασε στα 65 εκατομμύρια και από εκεί και μετά, μόνο στα δύο-τρία χρόνια που διεκδίκησε, άγγιξε και τελικά κατέκτησε πανηγυρικά το πρωτάθλημα, έφθασε στα 144.2!!! Ήταν ή δεν ήταν απόλυτα τρελό όλο αυτό, ειδικά δε από το 2016 και μέχρι το 2019 που μέσω ΑΜΚ έβαλε περίπου 80 εκατομμύρια; Αλήθεια είναι βέβαια και το ότι αυτή την τρέλα του Σαββίδη τη λάτρεψαν οι ΠΑΟΚτσήδες, ενώ όλα αυτά έφεραν και τα απίστευτα αποτελέσματα της ομάδας μέχρι του σημείου να κατακτηθεί νταμπλ με αήττητο πρωτάθλημα!!

Όπως και να το κάνουμε, καλή η ιστορία και πολύ χρήσιμη έως απαραίτητη η αναφορά στο παρελθόν, το θέμα είναι τώρα τι γίνεται, πώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα από το 2019 και μετά, αλλά και ποιες είναι οι προοπτικές από το 2022 και για τα επόμενα χρόνια…

Οι έννοιες FFP (πρώτη από όλες), εξορθολογισμός, αυτάρκεια, μπήκαν στην καθημερινότητα του ΠΑΟΚ από το 2019 και μετά, εντάθηκαν κατά την πανδημία, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν  και τώρα, κάτι που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Αν κάποιος θεωρεί ότι όλα αυτά, μαζί και η γενική αλλαγή πολιτικής οφείλεται σε κάποιον… άλλο, πέρα από συνειδητή απόφαση του ίδιου του Σαββίδη, είναι εντελώς αλλού. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να αλλάξει ρότα, πιστεύοντας απόλυτα ότι ο ΜΟΝΟΣ δρόμος ώστε ο ΠΑΟΚ να βρίσκεται μόνιμα στην κορυφή διεκδικώντας τίτλους και διακρίσεις είναι η επίτευξη της οικονομικής του αυτάρκειας. Κοινώς… η πολύ μεγάλη αύξηση των εσόδων της ΠΑΕ. Θεωρεί ότι αν εκείνος δεν μοχθήσει να κάνει τον ΠΑΟΚ αυτάρκη, τότε η χαρά θα διαρκεί τόσο όσο εκείνος είναι γερός, δυνατός και υγιής! Τόσο απλά, τόσο ψυχρά και κυνικά…  Και μην ξεχνάμε άλλους εξωγενείς παράγοντες όπως είναι και ο πόλεμος που εξελίσσεται στη γειτονιά του.

Είναι δύσκολο, το σχέδιο δοκιμάζεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, ο ίδιος ο Σαββίδης ψάχνει εκείνα τα πρόσωπα που θα διασφαλίσουν όσο δυνατό πιο γρήγορη επίτευξη του τελικού στόχου (Λουτσέσκου και Μπότο έχουν το βιογραφικό να ανταποκριθούν) αλλά αν δεν φθάσει να αυξήσει τόσο πολύ τα έσοδα του ΠΑΟΚ ώστε η ΠΑΕ να κερδίσει την αυτάρκειά της, δεν πρόκειται να ησυχάσει. Ρεαλιστικά, η αυτάρκεια σε μια ομάδα με τους στόχους του ΠΑΟΚ είναι (στο τέλος-τέλος) να χρειάζονται 8-10 εκατομμύρια ετησίως από τον ιδιοκτήτη, πέραν των εσόδων. Κι εκείνος θεωρεί ότι λογικά μπορεί και πρέπει να βάζει μέχρι δέκα εκατομμύρια ευρώ όπως έκανε πέρσι και όχι περίπου 30 όπως σε μία από τις ΑΜΚ που έπρεπε να γίνει το 2019! Έτσι θεωρεί, έτσι πιστεύει, έτσι έχει αποφασίσει, καλό θα ήταν να το επικοινωνούσε με πιο άμεσο τρόπο όλο αυτό το σχέδιο, σε κάθε περίπτωση όμως μέσα από τις πράξεις του δείχνει τι έχει δρομολογήσει. Είναι βέβαιο ότι αν όλο αυτό το εξηγούσε με άμεσο τρόπο, τότε θα πείθονταν και πολλοί περισσότεροι.

Από την τρέλα λοιπόν και το συναίσθημα που επικράτησε στο πιο μεγάλο διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 και μετά, μπαίνουμε στη δεύτερη δεκαετία όπου με βάση την προσπάθεια για αυτάρκεια, ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη προσπαθεί πέρα από το μόνιμο στόχο του να διατηρήσει και να αυξήσει το ranking του εγχώρια και διεθνώς, να προχωρήσει ταυτόχρονα σε πολύ μεγάλα έργα υποδομών και με το νέο του γήπεδο στην Τούμπα, αλλά και με το νέο αθλητικό του κέντρο.

Γερός να είναι ο Σαββίδης, μπορεί να τα καταφέρει ξανά! Έχει κάθε δικαίωμα να επιβάλει την πολιτική και να προσπαθήσει.  Όπως επέμεινε και τα κατάφερε στη δεκαετία της τρέλας ξεπερνώντας απίστευτα εμπόδια, έτσι και τώρα μπορεί να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ ακόμη ψηλότερα, μέσα από το νέο του πλάνο που ήδη τρέχει, αλλά και… ήδη δοκιμάζεται.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ορίστηκε το Λαμία – ΠΑΟΚ!

Πότε θα διεξαχθεί η αναμέτρηση για τα ημιτελικά του κυπέλλου;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Την Πέμπτη (9/2) θα διεξαχθούν οι πρώτοι αγώνες της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet, στους οποίους θα αναμετρηθούν Λαμία-ΠΑΟΚ και ΑΕΚ - Ολυμπιακός.

Η ΕΠΟ έκανε γνωστή την ημερομηνία και τις ώρες διεξαγωγής των πρώτων παιχνιδιών, με τις τέσσερις ομάδες να δίνουν την Πέμπτη (9 Φεβρουαρίου) τις πρώτες «μονομαχίες».

To παιχνίδι του Δικεφάλου κόντρα στην ομάδα του Σάββα Παντελίδη θα διεχθεί στις 18:30, ενώ το ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ θα σημειωθεί στις 20:30.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή:

«Την αυλαία θα ανοίξει στο «Αθανάσιος Διάκος» στις 18:30 η αναμέτρηση Λαμία-ΠΑΟΚ και για τις 20:30 έχει οριστεί η έναρξη του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός στην OPAP Arena».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τεβεκέλης: «Ο ΠΑΟΚ πράτει και δεν δημοσιοποιεί»

Το στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τον Διαμαντόπουλο και την πολιτική σε θέματα διαιτησίας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «City Of Primo 106,1» φιλοξενήθηκε ο Υπεύθυνος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για εκπαίδευση της ομάδας σε θέματα διαιτησίας.

Ο κ. Τεβεκέλης μίλησε για το πρωτάθλημα έως τώρα, την χθεσινή διαιτησία του διαιτητή Διαμαντόπουλου και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην λανθασμένη απόφαση του στο πέναλτι που κέρδισε ο Λεβαδειακός.

Το στέλεχος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ τόνισε πως ο Δικέφαλος κάνει ότι χρειάζεται για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του και όπως χαρακτηριστικά είπε «θα τα διασφαλίσει».

 

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

Για το πρωτάθλημα έως τώρα:

«Ίσως υπάρχει περισσότερο άγχος, όμως είναι κάτι υπέροχο αυτό που συμβαίνει και συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον του κόσμου. Ευχή του ΠΑΟΚ είναι οι αγώνες να παίζονται μέσα στο γήπεδο. Σίγουρα παίζει το ρόλο της και η διαιτησία, θέλει προσοχή, όσο παέι προς την ολοκλήρωση του το πρωτάθλημα, οι διαιτητές θα πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί γιατι και το παραμικρό λάθος κοστίζει. Πρέπει να είναι διαλεγμένοι, υποτίθεται παίρνουμε ξένους για να είναι καλύτεροι από τους Έλληνες. Οπότε θεωρώ πως πρέπει να έρχονται έμπειροι διαιτητές και όχι σαν αυτο που ορίστηκαν στο ματς του επαναληπτικού της Λεωφόρου.»

Για την φάση του πέναλτι με τον Λεβαδειακό:

«Σε ροή αγώνα φαίνεται μία δύσκολη φάση. Είναι ξεκάθαρη περίπτωση κίτρινης κάρτας και όχι κόκκινης. Δεν τράηξε τον επιθετικό ο Κοτάρσκι. Ο τερματοφύλακας κανει προσπάθεια πάνω στην μπάλα γι΄αυτό θα μιλούσαμε για κίτρινη. Όμως με το VAR όλα διορθώνονται και το λάθος μπορεί ο διαιτητής να το διορθώσει. Το VAR κάλεσε ορθά τον διαιτητή θεωρώντας όιτι δεν υπάρχει παράβαση και ο διαιτητής δεν αλλάζει την απόφαση. Δεν ξέρω τι μπορει να ειδε στο βίντεο. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που δεν δέχθηκε την απόφαση του VARista. Έχω μιλήσει με πολλούς συναδέλφους και όλοι έχουν την ίδια απορία.»

Eάν τους είπε κάτι μετά το τέλος του ματς ο Διαμαντόπουλος:

«Όχι δεν μας είπε κάτι, όμως έμαθα ότι επέμενε στην απόφασή του.»

Εάν θα ήταν χρήσιμη η επιστροφή της δημοσιοποίησης των συνομιλιών μεταξύ διαιτητή και VAR:

«Την συνομιλία μπορείς να καταλάβεις και μόνος σου τι λένε. Δεν νομίζω να βοηθούσε σε κάτι παραπάνω η δημοσιοποίηση τους»

Για το αν βάζει την διοίκηση σε άλλες σκέψεις η χθεσινή απόφαση του Διαμαντόπουλου:

«Εδώ που έχει φτάσει το πρωτάθλημα όλα πρέπει να τα σκεφτόμαστε, όλα πρέπει να τα μετράμε και να τα βλέπουμε. Όσο περνάει ο καιρός υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Και θα το πω και πάλι αυτό που ήθελε πάντα ο ΠΑΟΚ είναι τα παιχνίδια να παίζονται μέσα στο γήπεδο. Και αυτό είναι άποψη και του κύριου Σαββίδη.»

Για την διαφορά ποιότητας των διαιτητών που επιλέχθηκαν στα δύο παιχνίδια των προημιτελικών με τον Παναθηναϊκό:

«Σίγουρα είναι μία απορία που πρέπει να μας την λύσει η ΚΕΔ, από την άλλη όμως ξέρουμε αν υπάρχει η δυνατότητα να φέρνουμε Ελίτ; Όσο περνάει ο καιρός δύσκολα θα βρίσκουμε διαιτητές τοπ επιπέδου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Υπάρχει ευθύνη από την ΚΕΔ και πρέπει να δουν αν υπάρχει η δυνατότητα όσο οι μεγάλες διοργανώσεις της Ευρώπης ξεκινούν, αν θα μπορούν να φέρνουν ελίτ διαιτητές.»

Για το γεγονός ότι πολλοί λένε ότι ο ΠΑΟΚ δεν αντιδράσει με ανακοινώσεις σε όσα συμβαίνουν στο κομμάτι της διαιτησίας:

«Ο ΠΑΟΚ αυτό που πρέπει να κάνει το κάνει, απλά δεν το δημοσιεύει. Προσπαθεί ο σύλλογος να διαφυλάξει τα συμφέροντα του και θα το κάνει. Απλά το να ξεσηκώνεις, αυτό που κάνει δηλαδή μία ομάδα, να διαμαρτύρεσαι συνεχώς ότι αδικείσαι ενώ διαρκώς παίρνεις πράγματα, αυτό είναι να ΄χαμε να λέγαμε. Το πρωτάθλημα από εδώ και πέρα θέλει σοβαρότητα για να μην έχουμε άλλα στην διάρκεια. Αν καθίσουμε να δούμε ειδικά τα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού θα δούμε ότι παίρνουν διαρκώς σφυρίγματα και μονίμως διαμαρτύρονται. Ίσως κάνουμε λάθος που δεν δείχνουμε στα νέα παιδιά τι συνέβαινε στο παρελθόν. Για να καταλάβουν την διαφορά του τότε με το σήμερα...»

Για το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός:

«Πιστεύω ότι την Κυριακή θα έχουμε διαιτητή Ελίτ. Δεν νομίζω να τολμήσουν να φέρουν διαιτητή αντίστοιχου επιπέδου με τον Φινλανδό. Δεν φταίει βέβαια αυτός, αλλά αυτοί που τον επέλεξαν να σφυρίξει ένα τόσο σημαντικό παιχίδι, όπως αυτό της Λεωφόρου.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Ντίνο, σε ευχαριστούμε για τις υπέροχες στιγμές που μας χαρίζεις»

Ιδιαίτερη ανάρτηση από την ακάδημια που έκανε τα πρώτα του βήματα του Κουλιεράκης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης πέτυχε το παρθενικό του γκολ με την φανέλα του ΠΑΟΚ, στην αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό, σκοράροντας με το κεφάλι έπειτα από εκτέλεση κόρνερ. Ο Κάργας πήρε την πρώτη κεφαλιά κι αυτός, με μία δεύτερη έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 3-1.

Ο «Κούλιε» χάρηκε ιδιαίτερα το πρώτο του τέρμα με τα ασπρόμαυρα, ενώ όπως είπε ένιωσε «μεγάλη συγκίνηση». Mεγάλη περηφάνια ένιωσαν για το τέρμα του Χανιώτη στόπερ και οι άνθρωποι της ακαδημίας από την οποία προήλθε ο νεαρός, εκεί δηλαδή όπου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα πριν μετακομίσει στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Συγκεκριμένα, η Calcetto FC, η οποία ανήκει στο δίκτυο ακαδημιών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μετά το χθεσινό τέρμα του 19χρονου κεντρικού αμυντικού, προχώρησε σε μία πολύ όμορφη ανάρτηση.

Αναλυτικά η ανάρτηση αναφέρει:

«Αξέχαστη μέρα για τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη, όπως φυσικά και για εμάς, θα μείνει η σημερινή(30/1), καθώς πέτυχε το πρώτο του επίσημο τέρμα με την φανέλα του ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε κόντρα στον Λεβαδειακό για την 20η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ πανηγυρίζοντας την νίκη με 3-2, με τον Ντίνο μας να πετυχαίνει το 3-1 για τον δικέφαλο του Βορά στο 61ο λεπτό με κεφαλιά, που τον ανεβάζει στην 3η θέση μαζί με τον Ολυμπιακό.
Ο Ντίνος με αυτό το τέρμα αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αφού ήταν ένας μικρός προσωπικός του στόχος που είχε θέσει εξ αρχής.
Για ακόμα μία φορά λοιπόν, ο Κωνσταντίνος μας έκανε υπερήφανους, όπου με την σειρά μας, η ακαδημία του Calcetto του δίνουμε τα συγχαρητήρια μας και του ευχόμαστε αυτό να είναι μόνο η αρχή για κάτι πολύ μεγαλύτερο.
Ντίνο, σε ευχαριστούμε για τις υπέροχες στιγμές που μας χαρίζεις...»

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Trending