Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ιβάν Σαββίδης: Δέκα χρόνια από τότε που άλλαξε το ρου της ιστορίας!

«Στον ΠΑΟΚ βρήκα τον εαυτό μου»

Βασίλης Μανδράου

Ιβάν Σαββίδης: Δέκα χρόνια από τότε που άλλαξε το ρου της ιστορίας!

Δέκα χρόνια με χαρές, λύπες, επιτυχίες, αποτυχίες, μαθήματα, αγώνες, μάχες, τίτλους. Δέκα χρόνια περηφάνιας, αξιών, διεκδικήσεων εντός και εκτός γηπέδου. Με λίγα λόγια δέκα χρόνια Ιβάν Σαββίδης

Αναμφίβολα, στο βιβλίο της ιστορίας του ΠΑΟΚ μία από τις ημερομηνίες που έχουν ξεχωριστή θέση είναι η 10η Αυγούστου. Και αυτό διότι σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλάζοντας κυριολεκτικά το μέγεθος του Δικεφάλου. Ο 63χρονος σήμερα επιχειρηματίας από τη Σάντα αποτελεί τον άνθρωπο που άλλαξε μια για πάντα το μέγεθος του συλλόγου.

Η πορεία του Σαββίδη στα κοινά του ΠΑΟΚ ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου 2012, όταν έγινε κάτοχος του 51% των μετοχών της ΠΑΕ έναντι τιμήματος 10 εκατομμυρίων ευρώ. Έξι χρόνια νωρίτερα είχε κάνει την πρώτη του απόπειρα να εμπλακεί τα κοινά του συλλόγου, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

«Δεν ήρθα για να είμαι δεύτερος»

Από το 2012 έως σήμερα συνέβησαν πάρα πολλά. Αυτοί που διαθέτουν ισχυρή μνήμη, θα θυμούνται πως στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ως νέος τότε μεγαλομέτοχος είχε προειδοποιήσει άπαντες πως «δεν ήρθα για να είμαι δεύτερος» και ότι «θα ενώσουμε το ΠΟΚ».

Η πρώτη ατάκα γέννησε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις φιλοδοξίες ενός ανθρώπου, που βλέποντας κανείς το επιχειρηματικό του εκτόπισμα καταλάβαινε πως έδειχνε να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιδέα της νίκης. Η δεύτερη, όμως, έφερε «πνιχτά» γέλια. Πολλοί περίμεναν τότε ότι ο ΠΑΟΚ θα ισχυροποιηθεί, όμως  ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι ο μεγαλομέτοχος εννοούσε κάθε λέξη  που έλεγε και εντέλει δικαιώθηκε.

Η απαλλαγή από τo βραχνά των χρεών

Όσον αφορά τον αγωνιστικό σχεδιασμό του κλαμπ, ο Σαββίδης είναι αλήθεια πως πλήρωσε πολύ ακριβά για να μάθει. Δοκίμασε αρκετά μοντέλα λειτουργίας και φυσικά χρεώθηκε κι ο ίδιος αποτυχημένες επιλογές, μέχρι να καταλήξει στο πρότζεκτ που του έφερε τα 4 κύπελλα και το ένα πρωτάθλημα.

Η λειτουργία της ΠΑΕ, όμως, ήταν ένα ξεχωριστό κομμάτι. Ο βραχνάς των χρεών προς το δημόσιο απειλούσε όλο το εγχείρημα, την ύπαρξη του ΠΑΟΚ, ο οποίος θα μπορούσε να έχει τις τύχες άλλων ομάδων που άλλαξαν ΑΦΜ, υποβιβάστηκαν και εν τέλει δεν πλήρωσαν αυτά που όφειλαν στο Ελληνικό δημόσιο. Το πρωί της 12ης Μαΐου 2015 ο Ιβάν επισκέφθηκε τη ΦΑΕ της Θεσσαλονίκης, «για να πιω ένα τσάι, το πιο ακριβό τσάι της ζωής μου», όπως είπε ο ίδιος.

Με επιταγές ύψους 10.886.000, ο ΠΑΟΚ καθάρισε από τα χρέη του κι έβαλε πλώρη για τα καλύτερα, που ήταν μπροστά του. Εξερχόμενος, ο Ιβάν έκανε λόγο για την απαλλαγή από μία μαύρη κηλίδα: «Από σήμερα ο ΠΑΟΚ είναι καθαρός. Θα μπορούσαμε να πέσουμε κατηγορία και να μην πληρώσουμε τίποτα. Δεν θα ήθελα, όμως, να υπάρχει μαύρη κηλίδα στο σώμα και την ιστορία του ΠΑΟΚ και πολύ περισσότερο υπό τη δική μου παρουσία».

Το γκρέμισμα της παράγκας

Ο πρώτος ημιτελικός κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, στις 2 Μαρτίου 2016, δεν έμεινε στην ιστορία για την σφαγιαστική διαιτησία του Ανδρέα Παππά, ούτε φυσικά για το αποτέλεσμα του παιχνιδιού, αλλά για όλα αυτά που ακολούθησαν μετά από αυτό το επεισοδιακό ματς.

Με απόφαση του Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε στο δεύτερο ματς του Καραϊσκάκη. Ήταν η βασανιστική εκκίνηση ενός δύσκολου αγώνα, το τέλος του οποίου βρήκε τον Δικέφαλο νικητή και το παλιό καθεστώς διαλυμένο. Ήταν η μέρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο έφτασε στο… μηδέν και ξεκίνησε η επανάσταση για την εξυγίανση του.

«Κάθε μέρα, οι υποστηρικτές του καθαρού ποδοσφαίρου γίνονται όλο και περισσότεροι. Και σήμερα πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να δείξουμε ότι η ανάγκη για την προστασία της αθλητικής τιμής της χώρας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας είναι πάνω από τα συμφέροντα κάποιου συγκεκριμένου Συλλόγου. Δεν είναι δυνατόν αυτός ο αγώνας να γίνεται χωρίς απώλειες, και ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να θυσιαστεί» τόνισε με γραπτή δήλωση του μετά την απόφαση να μην κατέβει ο ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο ΠΑΟΚ της νέας εποχής!

Ο Ιβάν Σαββίδης ήρθε στην Τούμπα σε δύσκολες εποχές. Σε εποχές που η ομάδα αναγκαζόταν να πουλήσει παίκτες (Βιεϊρίνια, Κοντρέρας) για να σταθεί στα πόδια της. Ήρθε στον ΠΑΟΚ των δύο πρωταθλημάτων και των τεσσάρων κυπέλλων με στόχο να κάνει τον σύλλογο πρωταγωνιστή του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η πρώτη δικαίωση των κόπων του ήρθε πέντε χρόνια μετά την ανάληψη των ηνίων της ομάδας. Συγκεκριμένα, το 2017 πανηγύρισε το πρώτο του τρόπαιο, το κύπελλο του 2017 στον Βόλο. Εκεί που ο Δικέφαλος επικράτησε της ΑΕΚ με 2-1 σ’ έναν επεισοδιακό τελικό.

Τότε, όπως σημειώσαμε και παραπάνω, ο ΠΑΟΚ βρισκόταν μεταξύ… πρότζεκτ, αλλά αν πρέπει να ορίσουμε μία στιγμή ως το μομέντουμ για την οριστική αλλαγή αγωνιστικής σελίδας, αυτή είναι η 11η Αυγούστου 2017, όταν η αποτυχημένη επιλογή Στανόγεβιτς έλαβε τέλος. Στη θέση του Σέρβου προσλήφθηκε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, που άντεξε στην  εσωστρέφεια που δημιουργήθηκε μετά τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από την Έστερσουντ, 13 μέρες αργότερα.

Μία χρονιά που ξεκίνησε εφιαλτικά, είχε γλυκόπικρο φινάλε. Με τον ΠΑΟΚ να καλπάζει προς το πρώτο πρωτάθλημα έπειτα από 33 χρόνια, τα γεγονότα στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ στέρησαν από τον Δικέφαλο τον τίτλο. Δεν μπορούσαν να το στερήσουν ωστόσο το κύπελλο, το οποίο κατέκτησαν απολύτως δίκαια μέσα στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο για δεύτερη σερί χρονιά την ΑΕΚ (2-0).

Το κλεμμένο πρωτάθλημα πείσμωσε τον Δικέφαλο, ο οποίος έκανε μία χρονιά βγαλμένη από… παραμύθι καταφέρνοντας να φτάσει στο… Έβερεστ του Ελληνικού πρωταθλήματος έπειτα από 34 ολόκληρα χρόνια. Και μάλιστα όντας αήττητος. Ακολούθησε φυσικά η κατάκτηση του κυπέλλου, που «σφράγισε» το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της ομάδας.

Ακολούθησε η κατάκτηση ενός ακόμη κυπέλλου, αυτή την φορά απέναντι στον Ολυμπιακό με σκορ 2-1. Ο ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη κατακτούσε και επίσημα τον 5ο τίτλο του και 11ο συνολικά στην ιστορία του.

Η επόμενη μέρα

Τα επόμενα στοιχήματα του Ιβάν Σαββίδη είναι η επιστροφή του ΠΑΟΚ στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου και (κυρίως) η ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας. Το δεύτερο μοιάζει με νερό που μπήκε στο αυλάκι και οι εκτιμήσεις των ανθρώπων που επιμελούνται του τεράστιου αυτού έργου για την οικογένεια του ΠΑΟΚ, κάνουν λόγο για την κατασκευή του γηπέδου με την συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής του συλλόγου.

Το μεγάλο όραμα του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η ανέγερση της «Νέας Τούμπας», του γηπέδου, που θα σηματοδοτήσει τη νέα εποχή του Δικεφάλου, με το δικό του υπερσύγχρονο σπίτι, θα είναι το επιστέγασμα όλων όσων έχει προσφέρει στον σύλλογο.

«Όταν ήρθα στην ομάδα, έκανα τον γύρο της Τούμπας και είπα ότι εμείς θα φύγουμε από εδώ. Αλλά μετά έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο λάθος του ΠΑΟΚ! Μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο γήπεδο. Αλλά μπορούμε να έχουμε νέα Τούμπα; Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της ομάδας, εκεί που το σώμα μου αισθάνεται την ενέργεια;» είπε σε ομιλία του στον ΣΦ ΠΑΟΚ στην Νέα Υόρκη.

«Στον ΠΑΟΚ βρήκα τον εαυτό μου»

Δεν υπάρχει καλύτερος επίλογος για αυτό το κείμενο από μία δήλωση του Ιβάν Σαββίδη προ ολίγων ετών: «Ξεκινήσαμε τον αγώνα με ορισμένους ανθρώπους από εδώ. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Κάθε μέρα δίνουμε μάχη, να ανοίξουμε δρόμους και στο τέλος να πετύχουμε τον στόχο μας. Το μάτι μας βρίσκεται στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, στο κύτταρο του ποδοσφαίρου. Δεν ζήτησα από αυτούς τους ανθρώπους να με ακολουθήσουν και εγώ να ακολουθήσω εκείνους. Όπου κι αν βρίσκομαι συναντάω κόσμο του ΠΑΟΚ. Μου ζητούν να ανυψώσω τον ΠΑΟΚ, να σηκώσω τον ΠΑΟΚ. Είμαστε στο σωστό δρόμο. Ο ΠΑΟΚ αξίζει τις ψηλότερες κορυφές και θα είναι εκεί. Μαζί του θα ανυψώσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στον ΠΑΟΚ βρήκα τον εαυτό μου. Να δώσει ο Θεός, να πάρουμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Είμαι έκπληκτος. Αυτή η περιοχή, είναι περιοχή μανιταριών. Είναι πλούσια σε ποικιλία μανιταριών. Δοκίμασα και ήταν νόστιμα. Ελπίζω ότι θα βρούμε μία λύση, για να μπορώ κι εγώ να γίνω χρήσιμος και να βρεθεί μία αμοιβαία ωφέλεια. Σε κάθε περίπτωση, εδώ είναι τόσο ωραία η ενέργεια και μπορώ να πω ότι με κερδίσατε. Σας ευχαριστώ πολύ! Η καλύτερη ομάδα θα είναι ο δικός μας ασπρόμαυρος ΠΑΟΚ».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διπλή «μάχη» για τους «μικρούς» του ΠΑΟΚ!

Αγωνιστικές υποχρεώσεις για την Κ15 και την Κ19 των «ασπρόμαυρων».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με δύο παιχνίδια συνεχίζεται σήμερα η αγωνιστική δράση για τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, οι οποίες συνεχίζουν την προσπάθειά του στα πρωταθλήματα υποδομών της Super League.

Πρώτη στο γήπεδο ρίχνεται η Κ15, η οποία φιλοξενείται από τον ΠΑΣ Γιάννινα στις 14:00 στις εγκαταστάσεις της ΕΠΣ Ηπείρου στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Β’ Φάσης του πέμπτου ομίλου του πρωταθλήματος της Super League. Οι «ασπρόμαυροι» παραμένουν στο... ρετιρέ του ομίλου, χωρίς να έχουν ουσιαστικά αντίπαλο, αφού απέχουν 26 βαθμούς από τον δεύτερο ΠΑΣ Γιάννινα που μετράει 25 βαθμούς.

Αγωνιστική υποχρέωση έχει σήμερα και η Κ19,η οποία παραμένει στο -1  από τον Ολυμπιακό, ο οποίος κατέχει για την ώρα την πρωτιά στον βαθμολογικό πίνακα. Η ομάδα του Πέτρου Τσιαπακίδη υποδέχεται τον ΟΦΗ στις 16:30 στο αθλητικό κέντρο Λώλας για την εξ αναβολής 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League.

Πέντε αγωνιστικές απομένουν μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος της Κ19, με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό να είναι οι διεκδικητές του τίτλου και να έχουν μάλιστα να δώσουν ένα ακόμη παιχνίδι μεταξύ τους στην Θεσσαλονίκη, το οποίο μπορεί να καθορίσει ποια ομάδα θα σηκώσει την κούπα του πρωταθλητή.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο youtuber-οπαδός της Αϊντραχτ ήρθε για τρίτη φορά στην Τούμπα! (vid)

Όσα κατέγραψε από την «καυτή» Τούμπα αλλά και η αρνητική εμπειρία του από το Βέλγιο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στο βίντεο που δημιούργησε για την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Αϊντραχτ στη Φρανκφούρτη στις 30 Νοεμβρίου, Γερμανός youtuber έδωσε την υπόσχεση πως εάν αυτό συγκέντρωνε έναν συγκεκριμένο αριθμό “like”, τότε θα έκανε το ταξίδι Φρανκφούρτη – Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει από κοντά το ντέρμπι του Δικεφάλου με τον Ολυμπιακό!

Ο στόχος επετεύχθη, ο οπαδός της Αϊντραχτ τήρησε την υπόσχεσή του και βρέθηκε στην Τούμπα, όπου και παρακολούθησε από τη Θύρα 6 το ντέρμπι, καταγράφοντας με την κάμερά του τα γκολ της αναμέτρησης, την “ασπρόμαυρη” κερκίδα και της αντιδράσεις της, αλλά και κάνοντας τα δικά του σχόλια πριν, κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού και μετά το τέλος του. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εκεί, καθώς ο Φρέντστερ, όπως είναι το όνομά του, ταξίδεψε εκ νέου στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το παιχνίδι απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ.

Μάλιστα, εξομολογήθηκε στην κάμερα πως είχε αγοράσει κανονικά εισιτήριο για το πρώτο παιχνίδι στο Βέλγιο, ταξιδεύοντας οδικώς από τη Γερμανία, ωστόσο δεν κατάφερε να μπει στο γήπεδο καθώς το εισιτήριό του ήταν πλαστό (!)

https://www.youtube.com/watch?v=k33Xu6gmntg

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ κάντο ξανά! (vid)

Επιστρέφει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» μετά την 5η Νοεμβρίου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ, μετά τον αποκλεισμό από την Μπριζ, καλείται να στρέψει την προσοχή του στο πρωτάθλημα και να παλέψει για την κατάκτηση του φετινού τίτλου, με πρώτο ματς το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη.

Ο ΠΑΟΚ έκανε απίστευτα πράγματα στο παιχνίδι της κανονικής διάρκειας στο Φάληρο και παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο επικράτησε 4-2 του Ολυμπιακού για την 10η αγωνιστική της Stoiximan Super League. Οι «ασπρόμαυροι» άνοιξαν το σκορ στο 38ο λεπτό της αναμέτρησης με τον Άντριγια Ζίβκοβιτς και στο 56' ο Τόμας με πέναλτι ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 0-2, ενώ στο 66' και πάλι ο φορ του Δικεφάλου έκανε το 0-3 με υποδειγματικό συνδυασμό Ζίβκοβιτς-Μουργκ και τελικό αποδέκτη τον Ισπανό.

Στο 78' ο Μαγκομέντ Οζντόεφ, μετά από εκπληκτική συνεργασία των παικτών του ΠΑΟΚ με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντέλια, έγραψε το 4-0 για τον Δικέφαλο. Ο Φορτούνης μείωσε στο 86' σε 4-1, με τον Μασούρα στο 90+8' να διαμορφώνει το αποτέλεσμα.

Θυμηθείτε τα γκολ και τις καλύτερες στιγμές από εκείνη την αναμέτρηση:

https://www.youtube.com/watch?v=viVUTTsZzLQ&t=186s

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ