Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Έκλεισε η κάνουλα με 10 μεταγραφές;»

Χείμαρρος ο αντιπρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ, Δημοκράτης Παπαδόπουλος, με αφορμή τα 10 χρόνια Ιβάν Σαββίδη

Ανέστης Παπιόπουλος

«Έκλεισε η κάνουλα με 10 μεταγραφές;»

Ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, και μέλος της ΠΑΕ, Δημοκράτης Παπαδόπουλος, φιλοξενήθηκε στον City of Primo 106,1 με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων παρουσίας του Ιβάν Σαββίδη στον Δικέφαλο. Μίλησε για όλους και για όλα. Για το τι έχει πετύχει ο σύλλογος με τον Σαββίδη στην ηγεσία, για την σύνδεση με τον ΑΣ και την ΚΑΕ ΠΑΟΚ, την «Νέα Τούμπα», αλλά και για την επόμενη μέρα του οργανισμού του Δικεφάλου.

Μια δεκαετία Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, είναι καταλυτική η παρουσία του σε όλο τον σύλλογο σωστά;

«Πράγματι, πέρασε μια 10ετία από τις 10 Αυγούστου του 2012, όταν συναντηθήκαμε με την αντιπροσωπεία του προέδρου μας στο «Παλατάκι» για τις τελικές υπογραφές και την συμφωνία. Πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα η συμφωνία και έκτοτε άλλαξε η ιστορία του ΠΑΟΚ προς το καλύτερο και έχει φτάσει εκεί που περιμέναμε όλοι. Βέβαια ταβάνι δεν υπάρχει για τον ΠΑΟΚ, πάντα είμαστε σε έναν δρόμο ώστε να μπορούμε να πηγαίνουμε πιο ψηλά. Τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας. Αυτό που επιθυμούσε για αρχή να γίνει, έγινε, κάναμε μια ομάδα η οποία κατέκτησε τα προηγούμενα χρόνια πρωταθλήματα και κύπελλα και περιμένουμε το καινούργιο παλάτι, το καινούργιο στολίδι για την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, την «Νέα Τούμπα».»

Το σχέδιο για την κατασκευή της «Νέας Τούμπας» είναι το βήμα που θα σημάνει την επόμενη μέρα για τον ΠΑΟΚ;

«Πολύ σωστά. Αυτό δουλεύουμε όλοι ώστε να κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια και να γίνει αυτό το στολίδι που πιστεύω ότι θα εκτινάξει τον ΠΑΟΚ πολύ ψηλά.»

Τα τελευταία χρόνια ακούμε έντονα την λέξη «αυτάρκεια», την οποία την ακούσαμε από τον Ιβάν Σαββίδη από τις πρώτες συνεντεύξεις, σωστά;

«Να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Όταν ήρθε ο Πρόεδρος είχε την εντύπωση ότι μπαίνει σε ένα ποδόσφαιρο ανάλογο με αυτό που γνώρισε και εκεί που βρισκόταν αλλά και στην Ευρώπη. Ένα ποδόσφαιρο δηλαδή το οποίο ο καλύτερος ή ο τυχερότερος μπορούσε να πάρει το πρωτάθλημα. Δεν γνώριζε γι αυτήν την δυσωδία, την βρωμιά που υπήρχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου ο πρωταθλητής έβγαινε από τον Αύγουστο, χωρίς να ενδιαφέρεται για καμία άλλη ομάδα. Χρειάστηκε χρόνο για να το καταλάβει, για να δει που έχει μπλέξει ώστε αυτό το ποδόσφαιρο να το αλλάξει. Και όπως θυμόμαστε πολύ καλά, ένα βράδυ στην Τούμπα με εκείνο το έγκλημα, που θα μπορούσαμε να έχουμε και θύματα εκείνη την μέρα με τον ανεκδιήγητο Παππά που έφτασε σε εκείνο το σημείο (σ.σ.: αναφέρεται στο παιχνίδι του Κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός το 2016), θα θυμάστε ότι ο πρόεδρος είχε πει πως θα τα αλλάξει όλα. Και πραγματικά προσπάθησε και άλλαξε πολλά πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ευγνωμονούν όλοι οι Έλληνες γι αυτό. Φυσικά, πλήρωσε και 10,88 εκατομμύρια για να ξεχρεώσει τον ΠΑΟΚ. Άλλαξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, εκείνη την ζοφερή ΕΠΟ. Έφερε το VAR, ώστε να μην κάνουμε βουτιές τύπου Αλεξανδρή και Γιαννακόπουλου και να παίρνουμε τα πέναλτι 5,10,15 και 30 μέτρα έξω από την περιοχή. Να πέφτουμε στο κέντρο και να παίρνουμε τα πέναλτι. Έφερε τους ξένους διαιτητές στην Ελλάδα, ώστε να μην επηρεάζονται οι διαιτητές από τα τηλεφωνήματα. Βέβαια, δεν μπορούσε να αλλάξει το ποδόσφαιρο στο 100%, διότι ένα τέλμα 50 και πλέον ετών δεν αλλάζει έτσι εύκολα. Αλλά θα αλλάξει, να είστε σίγουροι. Βλέπετε τι αγώνας γίνεται σήμερα για να γίνει στο ποδόσφαιρο πισωγύρισμα. Ένας Κλάτενμπεργκ που τα θαλάσσωσε όλα, θέλουμε να τον κρατήσουμε στην κορυφή.»

Τώρα θέλουν να κάνουν επαγγελματική την διαιτησία:

«Γιατί ξαφνικά θέλουν τώρα και δεν ήθελαν επί Γκιρτζίκη, Σαρρή και Πιλάβιο; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Ο λόγος είναι ότι τότε δεν χρειαζόταν, ξέραμε ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα από τον Αύγουστο. Να κάνουμε επαγγελματική διαιτησία, αλλά να την κάνουμε όπως θέλει η ΕΠΟ και όχι όπως θέλουν τα συμφέροντα. Και φτάνουμε στο σημείο να κάνει ο ΠΑΟΚ πρωταθλητισμό. Να παίρνει τα κύπελλα συνέχεια. Να παίρνει πρωτάθλημα. Να του παίρνουν ένα πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια του με εκείνο το πεντακάθαρο γκολ του Βαρέλα, για το οποίο μιλάει όλη η Ευρώπη. Το ξέρετε ότι το γκολ του Βαρέλα το έχουν ως παράδειγμα στα σεμινάρια διαιτησίας στην Ευρώπη. Το έχουν ως παράδειγμα καθαρού γκολ. Και φτάνουμε στο σημείο να χάνουμε το πρωτάθλημα στα χαρτιά. Θα είχαμε 70 βαθμούς εμείς και 67 η ΑΕΚ και το πήρε η ΑΕΚ. Όλοι φαντάστηκαν ότι μετά από αυτό θα τα παρατήσει ο πρόεδρος και τελικά επειδή είναι πολεμιστής, Πόντιος, επιχειρηματίας, κατόρθωσε και την επόμενη χρονιά πήρε νταμπλ με αήττητο πρωτάθλημα, πράγμα που δεν έχει κάνει ποτέ κανένας.»

Μετά από εκείνο το αήττητο νταμπλ όμως μήπως κάπως φρέναραν τα πράγματα;

«Δεν πιστεύω ότι φρέναραν τα πράγματα. Δεν τα βρίσκω όλα ωραία και καλά, όμως εκείνη η ομάδα έκλεισε τον κύκλο της. Ήταν μια ομαδάρα, η οποία όπου πήγαινε ήταν φόβος και τρόμος. Τώρα στήνεται μια καινούργια ομάδα, η οποία θέλει να είναι αυτάρκης, για να φτάσουμε και εκεί, κάτι που ο Σαββίδης είχε πει από τις πρώτες του συνεντεύξεις. Και θα γίνει η ομάδα αυτάρκης, αρκεί να είμαστε όλοι συσπειρωμένοι γύρω από την ομάδα και να μην αφήνουμε τα «ζιζάνια» εντός και εκτός Θεσσαλονίκης να κάνουν κακό στην ομάδα. Παρακολουθώ και κανάλια της Θεσσαλονίκης που ασχολούνται όλη μέρα με τον ΠΑΟΚ. Έχει και άλλες ομάδες η Θεσσαλονίκη, αλλά ασχολούνται μόνο με τον ΠΑΟΚ. Το κακό του ΠΑΟΚ πουλάει.»

Ο κόσμος όμως πρέπει να ξέρει τι θέλει να κάνει η ομάδα:

«Σωστά, συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Ο αγνός κόσμος του ΠΑΟΚ, πρέπει να ξέρει ακριβώς τι ζητάει η ομάδα. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα μειονέκτημα και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα διορθώσουμε σύντομα.»

Είστε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα, θα συνεχίσει αυτή η ανάπτυξη; 

«Να πω κάτι πριν απαντήσω σε αυτό. Εξαιτίας του Ιβάν Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ έγινε θεσμός στο βόλεϊ, στο χάντμπολ, πάει πολύ καλά στο πόλο. Όλα αυτά λόγω της σύμπνοιας ΠΑΕ και Ερασιτέχνη. Στο μπάσκετ επίσης, έχει βοηθήσει πάρα πολύ οικονομικά την ομάδα ο πρόεδρος, χωρίς την βοήθεια του θα είχαμε πολλά προβλήματα, παρά την μεγάλη κινητοποίηση του κόσμου. Στο κομμάτι της επόμενης μέρα, θεωρώ πως ένας οργανισμός όπως ο ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να μην βλέπει την επόμενη μέρα. Και αυτή θεωρώ θα είναι λαμπρή. Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι υπάρχει μια στάση, γιατί γίνεται μια αλλαγή μεγάλη από την ομάδα του νταμπλ, στο χτίσιμο της νέας. Ένα μεγάλο στοίχημα είναι και το νέο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ θα αλλάξει επίπεδο όταν γίνει η «Νέα Τούμπα». Τότε θα μιλάμε για μεγάλα πράγματα. Αλλά και μέχρι τότε δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Πρέπει παράλληλα να έχουμε μια ομάδα που να διεκδικεί πρωτάθλημα και κύπελλο. Να μην γίνει άλλο πισωγύρισμα όπως ο αποκλεισμό από την Λέφσκι. Καταλαβαίνουμε τα λάθη μας, με την Λέφσκι δεν ήμασταν καλοί, δεν ήμασταν έτοιμοι.»

Ποια είναι η απάντηση σας σε όλα αυτά που ακούγονται κατά καιρούς για τον Ιβάν Σαββίδη, ότι δηλαδή έχει κλείσει την κάνουλα κλπ, σας επηρεάζουν;

«Πως να με επηρεάζουν; Εγώ τα ζω. Έχει κλείσει την κάνουλα ενώ έχουν γίνει 10 μεταγραφές; Οι κακοπροαίρετοι λένε ότι οι παίκτες αυτοί δεν κάνουν. Πως του κρίναμε; Από δύο μόνο παιχνίδια; Μην ξεχνάμε ότι τέτοιο καιρό έχουμε ζήσει αποκλεισμό από την Έστερσουντ. Η στεναχώρια τότε ήταν ανείπωτη. Κι όμως μετά η ομάδα συνήλθε, πάλι με τον Λουτσέσκου, και έκανε πρωταθλητισμό. Να μην κρίνουμε με δύο παιχνίδια. Ναι με την Λέφσκι ήμασταν κακοί. Ναι δεν κάναμε φάση. Και άλλες ομάδες όμως έπαιξαν Ευρώπη. Ο ένας έφαγε 4 και ο άλλος 2. Με αυτούς θα παίξουμε στο πρωτάθλημα, δεν θα παίξουμε με την Ρεάλ και την Παρί. Το είπα δύο φορές, θα το πω και Τρίτη, πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι. Πρέπει να πιστέψουμε σε αυτήν την ομάδα. Πιστεύω ότι έχει να μας δώσει πάρα πολλά.»

Υπάρχουν σκέψεις από τον ΑΣ ΠΑΟΚ ώστε να γίνει κάποια εκδήλωσε αποχαιρετισμού της Τούμπας;

«Ένα γήπεδο 63 ετών, σίγουρα θέλει αποχαιρετισμό. Θέλει εκδήλωση αντάξια της ιστορίας του ΠΑΟΚ και πιστεύω θα είναι μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Αυτός ο αποχαιρετισμός του παλιού γηπέδου.»

ΣΧΟΛΙΑ

MEDIA

Ο ΠΑΟΚ δεν έκανε ποτέ πρόταση στον Πασχαλάκη

Το PAOK24 News ξεκαθαρίζει την κατάσταση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Βράδυ Πέμπτης με το PAOK24 News να σας κρατάει συντροφιά για μία ώρα μέσω της ζωντανής του εκπομπής από το YouTube.

Στ. Κόλκας, Δ. Τσορμπατζόγλου, Σ. Αναστασιάδης ανέλυσαν και σχολίασαν την επικαιρότητα με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ με φόντο την αναμέτρηση της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα και τι συνέβη με την περίπτωση Πασχαλάκη που ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό.

Όλα αυτά στην εκπομπή που μπορείτε να δείτε ξανά μέσω του παρακάτω link.

https://www.youtube.com/watch?v=mAF5aNF_X4w

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νέο τεστ για τον ΠΑΟΚ Β

Με φόντο την έναρξη του πρωταθλήματος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Συνεχίζεται η προετοιμασία του ΠΑΟΚ Β με φόντο την έναρξη της νέας σεζόν στην Superleague 2 στα μέσα Οκτωβρίου.

Εκτός από τις προπονήσεις, το σύνολο του Πάμπλο Γκαρσία όλο αυτό το διάστημα έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή μιας σειράς φιλικών αγώνων, ώστε οι «ασπρόμαυροι» να έχουν αγωνιστικό ρυθμό στα πόδια τους, ενόψει της πρώτης σέντρας στο πρωτάθλημα.

Έτσι, ο ΠΑΟΚ Β την Κυριακή θα δώσει ακόμα ένα τεστ, αυτή τη φορά με αντίπαλο τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας στις 15:30 στα γήπεδα του Λώλα.

Ο Πάμπλο Γκαρσία θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει πρόσωπα και σχήματα, μοιράζοντας το χρόνο συμμετοχής στους ποδοσφαιριστές του και εφαρμόζοντας τα όσα δουλεύονται στις προπονήσεις, σε κανονικές συνθήκες αγώνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κοτάρσκι: «Το ένστικτό μου, μου έλεγε να έρθω στον ΠΑΟΚ!»

Αποκαλυπτικός ο Κροάτης σε συνέντευξή του στη FORZA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Όταν στις 7 Μαίου η FORZA αποκάλυπτε ότι ο πρώτος στόχος του ΠΑΟΚ για τη θέση του τερματοφύλακα ήταν ο Ντόμινικ Κοτάρσκι, πολλοί μπορεί να αναρωτήθηκαν “ποιος είναι αυτός;”.

Όταν λίγο αργότερα ο ΠΑΟΚ προχώρησε στην απόκτηση του Κροάτη τερματοφύλακα από την Γκόριτσα και την ανακοίνωσε, ακόμη περισσότεροι αναρωτήθηκαν “μα πως ποντάρει ο ΠΑΟΚ σε έναν 22χρονο, που κανείς δεν ξέρει;”.

Σήμερα, μετά από πέντε αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, κανείς δεν μπορεί να πει “ποιος είναι αυτός ο Κοτάρσκι”!

Ο 22χρονος τερματοφύλακας απέδειξε πολύ γρήγορα πως το μείζον δεν είναι ηλικία, αλλά και το αν είναι ευρέως γνωστός ή όχι!

Ο Ντομινίκ Κοτάρσκι νωρίς – νωρίς δίνει σε όλους την εντύπωση ότι είναι μια εξαιρετική μεταγραφή, ότι μπορεί να γίνει ο “φύλακας άγγελος της εστίας” και να τον βοηθήσει να λύσει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, βρίσκοντας ένα… βουνό κάτω από τα δοκάρια του.

Είναι νωρίς για αξιόπιστα συμπεράσματα, το δείγμα δεν είναι μεγάλο, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτος, αλλά ο νεαρός Κροάτης δείχνει πως… έχει να δώσει!

Κι αν σ΄ αυτό το διάστημα τον ανακαλύπτουμε σιγά σιγά μέσα στο γήπεδα, για τον Κοτάρσκι εκτός γηπέδων, ξέρουμε ακόμη λιγότερα…

Ήρθε η στιγμή να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι΄ αυτόν.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Είσαι καλά μετά το “ατύχημα” με τη Λαμία; Πόνεσες ή δε θυμάσαι τίποτα;

«Είναι καλό να κουνιέται καμιά φορά από τη θέση ο εγκέφαλος, ίσως τώρα να είμαι λίγο πιο έξυπνος! Είμαι καλά, δεν έχω τίποτα…»

Ποια ήταν η πρώτη σκέψη σου όταν συνήλθες μέσα στο ασθενοφόρο;

«Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Κάποια στιγμή ήθελα να γελάσω, μετά ένιωθα να πεινάω! Το πρώτο που θυμάμαι ότι ρώτησα ήταν για τη γυναίκα μου, και μετά αν έφαγα γκολ ή το έσωσα!»

Θα είσαι λίγο πιο προσεκτικός στο μέλλον;

«Όταν είσαι στο παιχνίδι και παλεύεις για τη μπάλα, δεν μπορείς να σκέφτεσαι έτσι. Φυσικά και θα το ξανακάνω, θα βουτήξω πάλι μέσα στα πόδια να αρπάξω τη μπάλα».

Είσαι εδώ σχεδόν 2-3 μήνες. Πως σου φαίνεται όλο αυτό;

«Είμαι πολύ χαρούμενος, μετά απ΄ αυτούς τους πρώτους σχεδόν 3 μήνες… Μεγαλώσαμε σαν ομάδα, μεγαλώνω ποδοσφαιρικά κι εγώ, παιχνίδι με παιχνίδι παίρνω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μ’ αρέσει η πόλη, μ΄ αρέσει η ομάδα, βρήκα ότι προσδοκούσα. Νιώθω πολύ καλά, πιστεύω ότι θα κάνουμε καλά πράγματα, έχουμε καλή ομάδα».

Όταν έμαθες ότι σε θέλει ο ΠΑΟΚ, ποιος ήταν ο πρώτος με τον οποίο μίλησες για να μάθεις τι είναι ΠΑΟΚ;

«Ο ατζέντης μου, μου είπε τον Μάρτιο ότι υπάρχει η προοπτική του ΠΑΟΚ…»

Τον Μάρτιο;

«Ναι, τον Μάρτιο, είχε τότε διακοπή το πρωτάθλημα και ήμουν με την Εθνική και το θυμάμαι. Ήθελα να κάνω ένα βήμα παραπάνω, δεν ήταν καλό να γυρίσω στον Άγιαξ, ήθελα να παίξω, έψαχνα επιλογές και μου μίλησε για τον ΠΑΟΚ. Του είπα αμέσως “μ΄ αρέσει, προχώρα το”. Ήταν ένα καλό βήμα μετά τη Γκόριτσα».

Είχες άλλες προτάσεις αυτό το καλοκαίρι;

«Υπήρχαν επιλογές, αλλά όταν μου είπε για τον ΠΑΟΚ, ένιωσα όπως όταν αγοράζεις ένα σπίτι. Μπαίνεις σε ένα σπίτι, σου κάνει “κλικ”, και λες “αυτό είναι, δε χρειάζεται να δω άλλο”. Έτσι ένιωσα. Το ένστικτό μου, μου έλεγε να έρθω».

Σου είπαν κάτι ιδιαίτερο από τον ΠΑΟΚ, που ενίσχυσε το ένστικτό σου;

«Ναι, ήταν πολύ σημαντικό ότι με ήθελαν πολύ, μου το έδειξαν, και κατάλαβα ότι εδώ οι προοπτικές ήταν πολύ καλές. Ο προπονητής με ήθελε, μου εξήγησε το στυλ της ομάδας και το πως θέλει να παίζω, μου είπε ότι θέλει να παίζω πολύ με τα πόδια, βρήκα έναν καλό προπονητή τερματοφυλάκων… Οι άνθρωποι της ομάδας μου εξήγησαν ότι θέλουν να φτιάξουν μια καινούρια ομάδα, με νέους παίκτες, είδα μια πολύ καλή προοπτική».

Πως είναι η συνεργασία με τον Ράζβαν Λουτσέσκου;

«Είναι καλός άνθρωπος και καλός προπονητής, δίνει στους παίκτες του αυτοπεποίθηση, μας σπρώχνει, είναι τελειομανής. Δεν το κάνει με επιθετικότητα, το κάνει με ωραίο τρόπο, σου δίνει κίντρο, ξυπνάει κάτι μέσα σου! Μετά έμαθα πως ήταν κι αυτός τερματοφύλακας. Έχει την καλώς εννοούμενη τρέλα που πρέπει να κουβαλάει κάποιος για να παίξει τερματοφύλακας!»

Όταν ήρθες, έλεγαν πολλοί, πως θα εμπιστευτεί ο ΠΑΟΚ ένα παιδί 22 ετών; Παίζει ρόλο η ηλικία;

«Πιστεύω ότι στα 22, αυτό που μπορεί να σου λείπει, είναι η εμπειρία. Αλλά για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό. Ο Κασίγιας στα 18-19 του ξεκίνησε να παίζει στη Ρεάλ. Ο Κουρτουά, ο Άλισον, όλοι αυτοί οι μεγάλοι τερματοφύλακες δεν ξεκίνησαν στα 28 τους! Θα ήθελα να πω ένα “ευχαριστώ” στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ που με πίστεψαν. Δεν πολυενδιαφέρομαι τι λέγεται απ΄ έξω, δεν με πειράζει, δεν με ενοχλεί. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και είναι σεβαστή. Ξέρω τη δουλειά μου, έχω μεγάλα κίνητρα, να γίνομαι καλύτερος και καλύτερος».

Όταν πηγαίνεις κάτω από την εστία, τι σκέφτεσαι; Ότι είσαι μόνος; Ότι πρέπει να είσαι δυνατός να τους κερδίσεις όλους;

«Στη ζωή του του τερματοφύλακα είναι σημαντικό να έχεις αυτοπεποίθηση. Ξέρεις ότι δεν πρέπει να κάνεις λάθος, είσαι τελευταίος, πίσω σου δεν είναι κανείς, τρως το γκολ. Το πρόβλημα είναι αν δεν έχεις δυνατή νοοτροπία, αν δεν έχεις σκληρό χαρακτήρα. Όταν μπαίνω να κάνω ζέσταμα, λέω στον εαυτό μου κάθε φορά “αυτό είναι το δικό σου ματς, δεν πρόκειται να σε κερδίσει κανένας, δε θα φας γκολ. Όταν ξεκινήσει το παιχνίδι, πρέπει να είσαι σε εγρήγορση, ακόμη κι όταν δεν έχεις δουλειά, να είσαι έτοιμος από το 1’ μέχρι το 95’ για το επόμενο σουτ. Δε χρειάζεται να σκέφτεσαι πολλά πράγματα».

Γιατί ένα παιδί διαλέγει να γίνει τερματοφύλακας;

«Θα σου πω για μένα. Ήταν το παγκόσμιο κύπελλο του 2006 στη Γερμανία, ήμουν 6 χρονών. Το πήρε η Ιταλία, όλοι μιλούσαν για τον Μπουφόν, όλοι ήθελαν να του μοιάσουν. Τον έβλεπα στην τηλεόραση, ήταν σα να πετούσε! Είπα, ΟΚ, θα γίνω σαν κι αυτόν.Πάντα έπαιζα ποδόσφαιρο, έπαιζα μέσα, δεν έπαιζα τερματοφύλακας, αλλά μου άρεσε η υπευθυνότητα της θέσης. Μου άρεσε το να είσαι λίγο διαφορετικός στο γήπεδο, όχι όπως οι άλλοι».

Τι θα έκανες στη ζωή σου αν δεν έπαιζες ποδόσφαιρο; Ποιο δρόμο θα ήθελες να πάρεις;

«Το έχω σκεφτεί, αλλά δεν είμαι ξεκάθαρος! Όταν έβλεπα το “τοπ γκαν”, θα ήθελα να είμαι πιλότος. Δεν είμαι σίγουρος. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να είμαι αφεντικό του εαυτού μου».

Ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα σε έναν τερματοφύλακα;

«Το μυαλό, να είσαι πολύ δυνατός πνευματικά. Να έχεις καλές και γρήγορες αντιδράσεις, να πιάνεις τη μπάλα, να σώζεις, να είσαι καλός με τα πόδια, με τα χέρια. Όλα αυτά είναι σημαντικά για τον τερματοφύλακα στον 21ο αιώνα!»

Για τον Νόιερ έχουν πει ότι είναι τόσο καλός με τη μπάλα στα πόδια που θα μπορούσε να παίξει και χαφ…

«Νομίζω ότι το έχει δοκιμάσει και στο Μουντιάλ να κάνει ντρίπλες! Μερικές φορές δεν πρέπει να κάνεις περισσότερα απ΄ όσα πρέπει, αλλά ο Νόιερ είναι τοπ. Εδώ και 15 χρόνια ακούμε γι΄ αυτόν. Ποιος άλλος είναι τόσο σταθερός τόσο πολλά χρόνια;»

Πιστεύεις ότι το παιχνίδι σου με τα πόδια είναι άνω του μέσου όρου;

«Δεν το σκέφτομαι έτσι, δεν θέλω να συγκρίνουμε, προσπαθώ είμαι… εγώ. Αυτό ειναι το παιχνίδι μου. Προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος, να διασκεδάζω το παιχνίδι. Από παιδί μου άρεσε να παίζω έτσι, να παίζω με τα πόδια, έτσι σπας την πίεση, μ΄ αρέσει, όχι με πολύ ρίσκο βέβαια. Αυτό το παιχνίδι το δουλεύω κάθε μέρα, δεν πρέπει ποτέ να σταματάς.

Το πρόβλημα για κάποιους τερματοφύλακας είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται τις ικανότητες που έχουν. Θα κάνεις και λάθη, και ο Νόιερ έχει κάνει λάθη. Δεν μπορείς να πάρεις τη μπάλα και να ντριπλάρεις δέκα αντιπάλους, αλλά να παίρνεις και κανένα ρίσκο!»

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά σου;

«Αν το διαβάσουν οι άλλοι μπορεί να γίνει μεγαλύτερο μειονέκτημα. Το κρατάω για μένα!»

Όλοι λένε ότι ήσουν μια καλή μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ. Σε τί επίπεδο βρίσκεται, τι δεν έχουμε δει από σένα;

«Είναι απλά η αρχή, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να γίνω καλύτερος. Θέλω λίγο χρόνο να απαντήσω σ΄ αυτή την ερώτηση. Το κλειδί είναι τα παιχνίδια, η προπόνηση, η αυτοπεποίθηση, να κερδίζω εμπειρία».

Έχουμε δει πολλούς τερματοφύλακες να φωνάζουν και να βγάζουν μια τρέλα στο παιχνίδι. Εσύ δείχνεις πολύ ήρεμος. Λόγω ηλικίας ή ακόμη δε σε γνωρίσαμε καλά;

«Είμαι πολύ ήρεμος γενικώς. Θα προστατεύσω με κάθε τρόπο την περιοχή μου, ακόμα και με τρέλα, αλλά είμαι ήρεμος και συγκεκριμένος στο παιχνίδι, δεν θέλω να επηρεάζομαι. Και έξω από το γήπεδο, είμαι ήρεμος άνθρωπος».

Στα 18 σου πήγες στον Άγιαξ. Τι σου έμεινε απ΄ αυτά τα χρόνια εκεί; Απογοητεύθηκες που δεν έπαιξες εκεί;

«Σ’ αυτό το επίπεδο είμαι και με τον ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει διαφορά. Ηταν μεγάλο βήμα ο Αγιαξ, πέρασα ωραία χρόνια, δεν έχω να πω ότι έκανα λάθος, δούλεψα, ήμουν 100% εκεί. Προχωράμε, η ζωή συνεχίζεται, είμαι νέος, βελτιώνομαι σαν γκολκίπερ και άνθρωπος, βλέπω τη θετική πλευρά».

Τι σκέφτεσαι όταν ακούς ότι μια ομάδα πληρώνει για σένα δύο εκατομμύρια;

«Δεν το σκέφτομαι, είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά μου, να παίξω, να είμαι στο 100% στο γηπεδο. Εκτιμώ ότι κάποιος πιστεύει σε μενα, αλλά εγώ κάνω τη δουλειά μου».

Όταν είχε παίξει ο ΠΑΟΚ με τον Αγιαξ ήσουν στην αποστολή. Τι σου είχε κάνει εντύπωση, τι θυμάσαι;

«Πήγα σε πολλά γήπεδα με τον Άγιαξ, πήξαμε σε γήπεδα Τσάμπιονς Λιγκ, πουθενά δεν είδα αυτή την ατμόσφαιρα, που είχα δει εδώ. Θέλει λίγα λεπτά να το διαχειριστείς! Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι ένα έξτρα κίνητρο να έρθεις στον ΠΑΟΚ και δε σου κρύβω ήταν ένας από τους λόγους που είπα αμέσως “ναι στον ΠΑΟΚ”. Είναι ωραίο να έχεις τέτοιο κόσμος στο γήπεδο, γι΄ αυτό το παίζεις ποδόσφαιρο. Ο κόσμος είναι ένα μεγάλο μέρος της οικογένειας, σ΄ αυτή την ομάδα».

Καθαρά ποδοσφαιρικά, πως σου φαίνεται ο ΠΑΟΚ;

«Είμαστε πολύ καλή ομάδα, η οποία μεγαλώνει. Είμαστε ομάδα, βλέπεις πάθος, θέλουμε να πετύχουμε πράγματα μαζί και ξέρουμε ότι είναι σημαντικό να κερδίζεις, ακόμη και στη μέρα που δε θα είσα πολύ καλός. Μ΄ αρέσει ο ΠΑΟΚ…»

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια κάνει πρωταθληματισμό. Έχοντας δει και τον ανταγωνισμό, τι μπορεί να κάνει ο ΠΑΟΚ φέτος;

«Πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε τον καθένα οπουδήποτε κι αυτό νομίζω πως είναι ξεκάθαρο. Δε θέλω να κάνουμε συγκρίσεις με τους άλλους, όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, ο στόχος είναι να βλέπεις το ματς που έρχεται, σα να είναι ο μεγάλος τελικός. Μόνο οι τρεις βαθμοί σε κάθε ματς είναι ο στόχος. Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι στα καλά και ήρεμοι στα στραβά και να προχωράμε. Σαν ομάδα πιστεύω ότι είμαστε ικανοί να πετύχουμε πολλά πράγματα. Έχουμε ποιότητα, η σεζόν είναι μεγάλη».

To πρώτο σου παιχνίδι ήταν με τη Λέφσκι, που έφερε μια τεράστια απογοήτευση. Τι σκέφτηκες μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, που τόσο πόνεσε τον ΠΑΟΚ;

«Δεν ήταν εύκολο να το αποδεχτούμε, είμαστε πολύ καλύτερη ομάδα από τη Λέφσκι, απλά αυτά τα παιχνίδια δεν ήρθαν στη σωστή στιγμή. Ήμασταν ένα νέο γκρουπ, ίσως δεν ξέραμε ακόμη καλά ο ένας τον άλλον, αυτοί είχαν ήδη μερικά παιχνίδια πρωταθλήματος.

Σίγουρα μάθαμε απ΄ αυτό που έγινε, ίσως μας βγει σε καλό στην ποεία. Κάθε ήττα είναι σκληρή, ειδικά αυτή, αλλά πάντα κρύβει ένα μάθημα. Είναι σκληρό, αλλά και οι μεγαλύτερες ομάδες χάνουν και πρέπει να μαθαίνουν απ΄ αυτό».

Το παιχνίδι με τον Άρη ήταν το πιο καλό σου; Σε ένα δύσκολο γήπεδο, απέκρουσες ένα πέναλτι, έβγαζες μια σιγουριά για την ομάδα σου…

«Είναι ένα σημαντικό ματς για την πόλη, είναι ντέρμπι, μ’ αρέσουν αυτά τα ματς, μ΄ αρέσει όταν υπάρχει καλή ένταση στο παιχνίδι. Σε όλους αρέσουν περισσότερο αυτά τα ματς. Για άλλη μια φορά, μπήκα στο γήπεδο και προσπάθησα να κάνω αυτό που μπορώ…»

Όταν έχεις έναν απέναντί σου που ετοιμάζεται να εκτελέσει πέναλτι, τί σκεφτεσαι;

«Επόμενη ερώτηση, δεν αποκαλύπτω τα μυστικά μου (γέλια)».

Τύχη, ικανότητα, ένστικτο, σκάουτινγκ;

«Είναι μία μίξη απ΄ όλα αυτά!»

Έχεις πολλά τατού, συμβολίζουν κάτι ιδιαίτερο;

«Όλα σημαίνουν κάτι για μένα, δεν μπορώ να διαλέξω κάποιο απ΄ όλα!»

Στο αριστερό σου χέρι, που είναι αυτή;

«Αυτή είναι η γυναίκα μου! Τώρα που το λες, ΟΚ, θα δει και τη συνέντευξη, τελικά το αγαπημένο μου τατού είναι η γυναίκα μου! (γέλια)»

Ποιο είναι το ποδοσφαιρικό σου όνειρο;

«Να κερδίσω ένα μουντιάλ, ένα Euro, ένα Τσάμπιονς Λιγκ… Ότι μπορείς να κερδίσεις, είναι πάντα ένα ποδοσφαιρικό όνειρο».

Ο ΠΑΟΚ πάντως δεν έχει καταφέρει ακόμη να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ

«Ελπίζω να μην μπορεί να το πει κανείς αυτό στο μέλλον! Να το καταφέρουμε μαζί»

Πηγή : FORZA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Trending