ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Θάνος: Η μάχη με την κατάθλιψη και τον αλκοολισμό
Η αποκάλυψη του Δημήτρη Θάνου για τη μάχη που έδωσε

Ο Δημήτρης Θάνος, μίλησε στη “Δίκη του Open” για τη μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη και τον αλκοολισμό, από το 2015.
“Επί τρία χρόνια ήμουν παρατηρητής Γ’ Εθνικής, φέτος ανέβηκα στη Super League 2. Με ενδιαφέρει απλά να προσφέρω στον χώρο. Σε μένα πρώτα ήρθε η κατάθλιψη. Η ΕΠΣ Ηπείρου στα Ιωάννινα και η ΚΕΔ με βοήθησαν. Έχω περάσει από ΚΕΘΕΑ, από την κλινική που έκανα την απεξάρτησή μου. Είμαι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένος σε αυτό το κομμάτι και θέλω να βοηθήσω ανθρώπους να μπορέσουν να ανακαλύψουν τα πρόδρομα συμπτώματα. Δεν είναι κακό να επισκεφτεί κανείς ψυχολόγο και να πάρει αγωγή. Διαφορετικά μπορεί να καταφύγει στην αυτοΐαση και να το κάνει με το λάθος φάρμακο. Η κατάθλιψη ήρθε μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας μου από εγκεφαλικό ανεύρυσμα. Διαπίστωσα τις πρώτες κρίσεις πανικού. Το πρώτο πρόβλημα είναι ο ύπνος. Ο εργοφυσιόλογος μού στάθηκε πάρα πολύ, μιλούσαμε πολύ στο τηλέφωνο“, ανέφερε αρχικά ο πρώην διαιτητής και συνέχισε:
“Δεν υπήρχε αλκοόλ για μένα γιατί έπρεπε να έχω μια φυσική κατάσταση. Το αλκοόλ κάνει ότι και τα υπόλοιπα ναρκωτικά. Αν θέλεις ένα ποτήρι κρασί για να κοιμηθείς, μετά θα θες δύο και τρία. Αρχικά αμφισβήτησα τον ψυχολόγο. Το 2018 κατάλαβα ότι πλέον δεν τραβάω και παραιτήθηκα. Η κατάθλιψη μεταμορφώνεται σε πάρα πολλά στην καθημερινότητα. Σε μένα ήταν οι κρίσεις πανικού και η αργή έλευση του ύπνου. Ινιέστα, Μπουφόν, Αντριάνο και άλλοι μεγάλοι αθλητές μίλησαν για το πρόβλημά τους. Τουλάχιστον όσοι έχουμε μια αναγνωρισιμότητα καλό είναι να μιλάμε. Έλεγα θα το λύσω μόνος μου. Και αυτό είναι λάθος. Όταν κάποιος διαγιγνώσκεται με κατάθλιψη πρέπει να ζητήσει βοήθεια. Η ίαση με τη φαρμακολογία να έχει προχωρήσει στα ύψη και με την ψυχανάλυση μπορεί να είναι εύκολη. Διαφορετικά μπορεί να γίνει γάγγραινα. Μετά από 5-6 συνεδρίες διαγνώστηκα. Μου είπε θα πάρεις την αγωγή, δεν το δέχτηκα. Προσπάθησα να κάνω αυτοΐαση, μόλις έσβησα τα φωτά της διαιτησίας γιατί δεν είχα άλλο να δώσω. Είχα κοντά στα 100 ματς Super League μαζί με το Κύπελλο, ήμουν 39 και μπορούσα να έχω άλλα 6 χρόνια. Θεώρησα σκόπιμο να παραιτηθώ, και από τη στιγμή που μέχρι εδώ ήμουν είπα ευχαριστώ που έγινα γνωστός μέσα από τη διαιτησία.
Πρέπει κάποιος να είναι εθισμένος με τη διαιτησία, αλλιώς δε γίνεται. Περνούσα έξω από το γήπεδο και μου ερχόταν να κλάψω. Βρήκα καταφύγιο στο αλκοόλ. Ήταν επώδυνη κατάσταση για μένα και τους γύρω. Διήρκεσε 8 μήνες. Έφτασα να ξυπνάω το πρωί και να θέλω να πιώ για να μην τρέμουν τα χέρια μου. Όταν έφτασα 112 κιλά, κοιτάχθηκα στον καθρέφτη και είπα “τι κανεις”. Με βοήθησε η γυναίκα μου και την ευχαριστώ πολύ. Την είχα κάνει συνεξαρτώμενη με το να κυνηγάει έναν εξαρτημένο αφήνοντας τις δικές της ανάγκες. Είπα «βάλε έναν σάκο και πάμε σε κλινική». Επέλεξα μια στην Αθήνα και έκανα ένα κλειστό πρόγραμμα 35 ημερών χωρίς κινητό μόνο τηλεόραση και χωρίς τη σύζυγό μου. Στην κλινική γνώρισα ζωγράφους, ξενοδόχους, εστιάτορες, χρηματοοικονομικούς συμβούλους, ανθρώπους με πρόβλημα με τον τζόγο. Εκεί έγινε η ίαση. Μόλις βγήκα από την κλινική και παραδέχτηκα το πρόβλημα. Αν δεν το παραδεχτείς, θα μείνεις στο αρχικό στάδιο. Για μένα το υποστηρικτικό περιβάλλον ήταν η γυναίκα μου, η οικογένεια της συζύγου μου. Όταν είπα για το πρόβλημα δεν με κατηγόρησε κανένας και μου έδωσε την ώθηση να πάω να το παλέψω. Η οικογένεια ανέλαβε τον ρόλο της αναστήλωσής μου. Πλέον είμαι ο Δημήτρης Θάνος με περισσότερες γνώσεις. Αν πέσεις, πρέπει να σηκωθείς. Αν κάποιος άνθρωπος με τα ίδια συμπτώματα με ακούει, να μη διστάσει να ζητήσει βοήθεια. Για να είμαι καλά πρέπει να συνεχίσω δυο πράγματα, την ψυχανάλυση και τον αθλητισμό που τα κάνω μέχρι σήμερα. Και πάντα σε τραπέζια όταν με πίεζαν για κανένα παραπάνω ποτήρι λέω “είμαι αλκοολικός”, όχι “ήμουν αλκοολικός”. Μια φορά αλκοολικός, για πάντα αλκοολικός. Δε σημαίνει ότι επειδή το έκοψα δεν μπορώ να ξανακυλήσω. Δεν ντρεπόμουν. Λίγο η έκφραση «ψυχοφάρμακα» είναι κάπως. Λες «θα πάρω ψυχοφάρμακα»; Αν τα χρειάζεσαι, ναι!“.
Όσο για την κατάθλιψη; Πρόσθεσε: “Παντού, οποιοδήποτε σύμπτωμα είναι σημάδι. Μη χάνετε χρόνο. Εγώ βγήκα να μιλήσω γιατί με συγκλονίζει το ότι ακούμε για τόσες αυτοκτονίες. Δυο φοιτητές στα Ιωάννινα πιάστηκαν στα χέρια και πέσανε στη λίμνη. Η ίαση της κατάθλιψης είναι πολύ εύκολα αλλά πρέπει να παραδεχτεί ο άνθρωπος το πρόβλημα και να απευθυνθεί στους ειδικούς. Εγώ δεν το παραδέχτηκα και όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται εγώ στον εγκλεισμό του κορωνοϊού περνούσα ωραία γιατί και την ψυχανάλυσή μου έκανα, και το κράτος μας στήριξε με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, και την προπόνησή μου έκανα καθημερινά.
Στα παιχνίδια τα έβλεπα καθαρά. Ήταν 90 λεπτά που τα απολάμβανα. Το ποδόσφαιρο είναι τεράστιο κοινωνικό γεγονός. Το καταλαβαίνω και στις επιχειρήσεις και στην εξόδιο ακολουθία της μητέρας μου γιατί πολλοί άνθρωποι ήρθαν να με στηρίξουν και έστω να με χτυπήσουν στην πλάτη. Μετά τον θάνατο της μητέρας μου, χωρίς να έχω διαγνωστεί με την κατάθλιψη, ενώ ήμουν σε πένθος θέλησα να ξεκινήσω, δεν δήλωσα κώλυμα και έκανα και μια κακή διαιτησία. Ήταν ένα ματς Πλατανιάς-Ατρόμητος και δεν έδωσα ένα καθαρό πέναλτι στον Πλατανιά. Και μετά έκανα κι άλλο άσχημο παιχνίδι. Ένιωσα άσχημα γιατί δεν έπρεπε να παίξω, έφερα σε δύσκολη θέση την ΚΕΔ και τις ομάδες. Μετά συνήλθα, άλλα δεν είχα διαγνωστεί ακόμα δεν ήταν ορατά τα σημάδια σε κατάσταση πένθους“.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Νέα συγκινητική στιγμή για τον μικρό Γιάννη (pics)
Η παρουσία του στο Παμφθιωτικό Ποδοσφαιρικό Τουρνουά, η φανέλα του ΠΑΟΚ και η αναφορά στο PAOK24

Ο μικρός Γιάννης Παπαστεφανάκης συνεχίζει να προσφέρει μαθήματα ζωής, αλλά και να ζει μικρές συγκινήσεις.
Ο «γίγαντας» που συγκλόνισε με τα όσα είπε πριν από λίγες ημέρες στην εκπομπή του PAOK24 News, αλλά και την παρουσία του στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας, γνώρισε μία ακόμα σημαντική στιγμή.
https://www.youtube.com/watch?v=L7iZANeafRI
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης βρέθηκε στο στο 3ο Παμφθιωτικό Ποδοσφαιρικό Τουρνουά για τον Οργανισμό "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και χάρισε την πιο δυνατή στιγμή, καθώς του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, αλλά και μία φανέλα του ΠΑΟΚ με το όνομά του.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΠΣ Φθιώτιδας σε ανάρτηση του κάνει ειδική αναφορά και στα όσα είπε ο μικρός Γιάννης στους Δ. Τσορμπατζόγλου και Σ. Αναστασιάδη, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα όσα άκουσε τον συγκίνησαν ιδιαίτερα.

Επαναπατρισμός για τον Αλεξάντρου Μιτρίτσα ο οποίος επιστρέφει στην ομάδα της Κραϊόβα με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών.
Ο άλλοτε ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ θα φορέσει ξανά τη φανέλα του συλλόγου στον οποίο ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά και δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του γι' αυτήν την εξέλιξη.
«Ναι, υπέγραψα στην Κραϊόβα. Όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτή η ομάδα, αυτή η πόλη για εμένα και την οικογένειά μου. Υπέγραψα για τρία χρόνια και είμαι πολύ χαρούμενος» σημείωσε στις δηλώσεις του ο 28χρονος Ρουμάνος.
ΕΥΡΩΠΗ
Χαμός στην UEFA με Μαρτσίνιακ!
Σκέψεις αλλαγής από τον τελικό του Champions League επειδή μίλησε σε συγκέντρωση ακρoδεξιών

Ο Σίμον Μαρτσίνιακ, ο οποίος διεύθυνε προ μηνών και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έλαβε μέρος σε συγκέντρωση ακροδεξιών στην Πολωνία.
Μάλιστα, δεν έμεινε απλά σε αυτό, αλλά προέβη και σε ομιλία μάλιστα, με το θέμα να έχει πάρει μεγάλη έκταση στο διαδίκτυο και να έχει θορυβήσει την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Έτσι σύμφωνα με ρεπορτάζ σε Αγγλία και Ιταλία, η UEFA προσπαθεί να δει τις εναλλακτικές επιλογές που έχει εφόσον αντικαταστήσει τον Μαρτσίνιακ.
Ο Τσέφεριν φέρεται να ζήτησε επείγουσα διευκρίνιση από τον διαιτητή και είναι έτοιμη να αποφασίσει αύριο για το αν θα παραμείνει με τον Πολωνό ή αν θα τον αντικαταστήσει.
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ31-10-2022, 13:26
Να τον χαίρονται στο Κιλκίς (vid)
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ26-05-2023, 11:53
Με Σεκού Ολίσε στην κορυφή (vid)
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2023, 09:05
«Πιθανός προορισμός του Ολιβάρες ο ΠΑΟΚ»
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ07-05-2023, 23:28
Το απόλυτο ποδοσφαιρικό χάος και ο Πέλκας
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ14-04-2021, 12:38
Άφησε τον ΠΑΟΚ για τη Φέγενορντ
-
ΔΙΑΦΟΡΑ20-07-2021, 23:05
Τώρα ο Σαββίδης έγινε καλός…
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ08-06-2021, 16:00
Η ανάρτηση του… σιωπηλού Γκαρσία (pic)
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ13-10-2021, 11:09
Γίνεται “Σβαρόφσκι” πολλών καρατίων (vids)