Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αληθοφανή ψέματα που αδικούν τον ΠΑΟΚ

Ο Σταύρος Κόλκας γράφει για τα όσα διάβασε μετά την ήττα από τον ΠΑΟ

Σταύρος Κόλκας

Αληθοφανή ψέματα που αδικούν τον ΠΑΟΚ

Μία ήττα σε ντέρμπι, όταν είναι μάλιστα και η πρώτη στο πρωτάθλημα, φέρνει πάντα αντιδράσεις. Και άντε πάνω στην ένταση του αγώνα, στο γήπεδο, θα πέσει κανά μπινελίκι παραπάνω. Δεν είμαστε και η Δαλάϊ Λάμα FC, όπως πετυχημένα είπε ένας φίλος. Όμως όταν οι παλμοί πέσουν, το να γράφεις ότι σου κατέβει, δημιουργεί εκνευρισμό σε όσους τουλάχιστον ξέρουν τι έχει συμβεί. Και εκτιμώ πως είμαι από αυτούς που ξέρουν.

Ένα μοντέλο δημοσιογραφίας που σιχαίνομαι, είναι αυτό που είδα σε πρωτοσέλιδο την Τρίτη. Ένα ποτ πουρί των μ@λακιών που διάβασα στο Facebook, εμπλουτισμένο με λαϊκισμό και λιγοψυχία. Αν θέλεις να είσαι μέλος των ΜΜΕ που έχουν βάση τον ΠΑΟΚ, αν θέλεις να λέγεσαι ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ ή αρθρογράφος του ΠΑΟΚ, θα πρέπει να έχεις την ψυχή να σταματήσεις την παράνοια όταν αυτή εμφανίζεται. Όταν την ενισχύεις, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, εκτός του ότι κάνεις κακό στο κλαμπ αδικώντας την όποια προσπάθεια γίνεται, είσαι και κότα λυράτη. Κακώς ασχολείσαι με τον ΠΑΟΚ.

Ποδοσφαιρικά, το θέμα το έχουμε τεντώσει. Είπαμε πολλά, έγινε και η ανάλυση του Repress που έδειξε την πραγματική διάσταση της ήττας. Όπως σε όλα τα ντέρμπι, οι στιγμές τα κρίνουν. Και αυτές, ήταν με τον ΠΑΟ. Συμβαίνει. Το επόμενο μπορεί να είναι μαζί μας, το μεθεπόμενο με τον αντίπαλο. Έτσι πάνε τα παιχνίδια λεπτών ισορροπιών.

Θα πιάσω ένα – ένα τα θέματα που έθιξαν διάφοροι, γράφοντας την πραγματικότητα όπως την έχω εγώ στο μυαλό μου και ως πληροφορία επιβεβαιωμένη αλλά και ως κάτι βιωματικό σε κάποιες περιπτώσεις.

  • Γράφτηκε πως ο Λουτσέσκου χρησιμοποίησε τον Μπίσεσβαρ φορ, γιατί ήθελε να περάσει ένα μήνυμα στην διοίκηση. Ασύλληπτη ασυναρτησία για κάποιον που τον ξέρουμε πέντε χρόνια και το πως λειτουργεί. Ο Λουτσέσκου θα μπορούσε να βάλει τον Γκοτερτζιάνι και να καλύψει τον πισινό του. Για μένα αν το έκανε αυτό δεν θα ήταν Λουτσέσκου και συμφωνήσαμε με τον Δημήτρη χωρίς καν να το έχουμε συζητήσει. Ο Λουτσέσκου έβαλε τον Μπίσεσβαρ φορ γιατί κάπως το φαντάστηκε, αποδείχτηκε μία λάθος επιλογή και μετά, έβαλε τον μικρό για να τον εντάξει σιγά – σιγά στο κλίμα. Έκανε λάθος, μήνυμα δεν ήθελε να περάσει όμως.
  • Η ομάδα έμεινε χωρίς φορ. Αλήθεια, πόσα φορ έχουν οι αντίπαλοι πλην Ολυμπιακού; Δέκα; Είκοσι; Η ΑΕΚ δύο, ο ΠΑΟ δύο, ο Άρης έναν και πάει λέγοντας. Και ο ΠΑΟΚ έχει δύο, ο ένας έπαθε θλάση, ο άλλος αισθάνθηκε πόνους, επιστρατεύτηκε αυτός του ΠΑΟΚ Β.
  • Γιατί «έφαγε» τον Κούτσια. Δεν υπάρχει μισός άνθρωπος εντός ΠΑΟΚ, που να μη λέει το ίδιο για τον Κούτσια. Αποδοχή του μεγάλου ταλέντου του, ερωτηματικό για τη νοοτροπία του. Από τον Λουτσέσκου, τον Μπότο, τους προπονητές της ακαδημίας μέχρι και την ηγεσία, η άποψη είναι ίδια. Η απόφαση πάρθηκε γιατί κρίθηκε πως είναι καλύτερο για τον παίκτη και το μέλλον του, να φύγει από την «φούσκα ασφαλείας» του ΠΑΟΚ και να πάει σε ένα ξένο περιβάλλον. Για αυτό και όποιες ενστάσεις υπήρχαν για τη συμπεριφορά του Αχιλλέα Μπέου, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
  • Γιατί δεν δίνει ευκαιρίες στους Κουαλιάτα, Φελίπε Σοάρες, Αντρέ Ρικάρντο κτλ. Ο καθένας είναι μία ξεχωριστή περίπτωση. Ο Κουαλιάτα κατά γενική ομολογία εντός κλαμπ – ακόμα και στον ΠΑΟΚ Β – δεν είναι έτοιμος. Στοιχεία έχει, όμως χρειάζεται προσαρμογή και σιγά – σιγά θα μονιμοποιηθεί στη πρώτη ομάδα. Όμως σε πρώτη φάση, αγωνιστικό ρυθμό θα βρει από τον ΠΑΟΚ Β. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τον Αντρέ Ρικάρντο. Πολύ διαφορετική είναι η υπόθεση Φελίπε Σοάρες μιας και ο Πορτογάλος έχει απογοητεύσει. Παραμένει επιπόλαιος, δεν παίζει με συγκέντρωση, δείχνει να είναι πολύ πίσω στο πνευματικό κομμάτι και θα ήταν ψέμα να πούμε πως υπάρχει πίστη πλέον προς το πρόσωπό του. Ακόμα και στο φιλικό με τον Πανσερραϊκό, ήταν αυτός που έκανε πολύ φθηνό λάθος για να δεχτεί η ομάδα γκολ. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν αδέρφια μου, δεν είναι το «Να η ευκαιρία» με τη συγχωρεμένη Ροζίτα Σώκου. Όποιος είναι έτοιμος και έχει τις προδιαγραφές να παίξει, θα παίξει. Όποιος έχει προδιαγραφές και δεν είναι έτοιμος, θα δουλευτεί.
  • Ο Λουτσέσκου ανανέωσε τον Αγκούστο. Το διάβασα και αυτό και μου έφυγε το κεφάλι. Τον Αγκούστο τον ανανέωσε ο Ιβάν Σαββίδης σε μία απόφαση ρίσκου με σκοπό να τον πουλήσει. Δεν ήθελε να τον χάσει με μηδέν ευρώ και τζόγαρε πάνω στην ανανέωσή του. Αν θα δικαιωθεί ή όχι, θα φανεί στο τέλος. Ο Λουτσέσκου θα είχε τον παίκτη έτσι κι αλλιώς μέχρι το καλοκαίρι. Καρφί δεν του καιγόταν.
  • Το αγαπημένο μου από αυτά που διάβασα, είναι το «ο Λουτσέσκου δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το πλάνο με τους νέους». Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ο Λύρατζης δεν συμπεριλαμβάνεται στους νέους. Χωρίς αυτόν, ο Λουτσέσκου έχει βάλει στην ομάδα τον Κουλιεράκη, τον Κοτάρσκι, τον Τσαούση, τον Ντάντας, προετοιμάζει τον Κωνσταντέλια για πιο σημαντικό ρόλο, ακολουθούν οι Κουαλιάτα – Αντρέ Ρικάρντο και μέχρι το τέλος της σεζόν θα έχουν μπει εκτιμώ και ο Παναγιώτου με τον Τζήμα. Το πρόβλημα του Λουτσέσκου δεν είναι οι μικροί και το πλάνο για το οποίο συμφώνησε με τον Ιβάν, αλλά αυτά που του δίνουν – δεν δίνουν – οι μεγάλοι.
  • Γιατί δεν χρησιμοποιεί περισσότερο τον Κωνσταντέλια. Έχω πει και γράψει αρκετές φορές, πως ο Ντέλιας για μένα είναι ότι πιο ποιοτικό διαθέτει ο ΠΑΟΚ. Το θέμα του ήταν η νοοτροπία και αυτό στοίχησε την αθλητική του υποδομή. Αθλητικά είναι πίσω, δεν βγάζει 90, αλλά σύντομα θα μπορεί. Φέτος, δεν έχει απλά τέλεια νοοτροπία, αλλά έχει εμφανίσει ασύλληπτη διάθεση για δουλειά. Ο Λουτσέσκου και το τιμ, δεν τον γουστάρουν απλά. Καψούρα τον έχουν, κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη συνέντευξη του Μπάτσι στη Μακεδονία της Κυριακής. Από εδώ και στο εξής, ο Ντέλιας θα παίρνει όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι μία σημαντική σταθερά για την επόμενη σεζόν αρκεί να είναι υγιής.
  • Για τον Μπότο η κουβέντα είναι σύνθετη, αλλά το σοβαρό του λάθος είναι ένα. Δεν αξιολόγησε σωστά τη δυναμική των ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Και κάπου εκεί, πέταξε λεφτά. Όμως για να ζητάω από τον Μπότο να αξιολογήσει σωστά τις ακαδημίες, θα πρέπει να υπενθυμίσω πως ακόμα και αυτός που αντιλήφθηκε τη σημαντικότητά τους και πληρώνει τρία εκατ ευρώ το χρόνο για αυτές, ο Ιβάν Σαββίδης, τις είχε υποβαθμισμένες ασυναίσθητα στο μυαλό του. Χάθηκαν λεφτά, όμως σε βάθος χρόνου ο ΠΑΟΚ θα βγει κερδισμένος ανεβάζοντας στοχευμένα παιδιά από αυτές και αγοράζοντας ξένα πρότζεκτ ή έτοιμους παίκτες, σε θέσεις που δεν μπορεί να καλύψει η ακαδημία.
  • Το να κρίνουμε έναν αθλητικό διευθυντή χωρίς να βάζουμε όλα τα δεδομένα κάτω, είναι λάθος. Ο ΠΑΟΚ έχει εγκληματίσει που δεν έχει ποδοσφαιράνθρωπο στη διοίκησή του χρόνια και περιορίζεται στις ιδέες του εκάστοτε αθλητικού διευθυντή ο οποίος φθείρεται συχνά από τις επιλογές του. Λάθη έχει κάνει, όμως δεν μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχουν και επιλογές που κάνουν διαφορά. Τερματοφύλακα ψάχναμε χρόνια, κεντρικό χαφ σαν τον Ντάντας επίσης, ο Νάρεϊ είναι μία ενδιαφέρουσα επιλογή και θα δούμε τους υπόλοιπους σε βάθος χρόνου.

Αυτές είναι οι απαντήσεις σε διάφορα χαζά που βλέπω να γράφονται. Προφανώς και ο ΠΑΟΚ έχει κενά, προφανώς και έχουν γίνει λάθη, προφανώς και δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξουν κακιές βραδιές σαν αυτή που πέρασε.

Όμως η ομάδα προσπαθεί, βελτιώνεται, δίνει ότι έχει και δεν έχει, δεν είναι ούτε αδιάφορη, ούτε ανίκανη στον βαθμό που την εμφανίζουν μερίδα των ίδιων των υποστηρικτών της.

Η χρονιά για να τη διαβάσεις είναι πολύ απλή. Ή βοηθάμε όλοι να δημιουργηθεί ένας κορμός νεαρός που θα είναι η βάση μίας ομάδας που θα διεκδικεί πρωταθλήματα ή πιέζουμε για πράγματα που δεν μπορούμε να επιτευχθούν, προτάσσοντας το εγώ μας και αναζητώντας τα LIKES στα προφίλ μας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τάισον σε κόσμο του ΠΑΟΚ: «Εσείς κάνετε την ομάδα τόσο σπουδαία!»

Το ξεχωριστό μήνυμα του Βραζιλιάνου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Τάισον ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που «λύγισε» μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό του Δικεφάλου από την Κλαμπ Μπριζ.

Ο Βραζιλιάνος έστειλε ένα ξεχωριστό μήνυμα προς τον κόσμο της ομάδας με αφορμή το φινάλε του ευρωπαϊκού ταξιδιού.

Συγκεκριμένα αναφέρει σε ανάρτησή του:

«Ευχαριστώ τον Θεό για την ευκαιρία να ζήσω ξανά την εμπειρία αυτή! Είναι κάτι που μας πληγώνει, αλλά η ζωή συνεχίζεται.

Ευχαριστώ όλο τον κόσμο του ΠΑΟΚ για αυτό το όμορφο ταξίδι που κάναμε στην Conference League. Συνεχίζουμε μαζί!

Εσείς είστε αυτοί που κάνετε την ομάδα τόσο σπουδαία και αξιοσέβαστη.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άμεση ανασύνταξη

Έπιασε δουλειά ο ΠΑΟΚ για το ματς με τον Ολυμπιακό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η αυλαία του ευρωπαϊκού ταξιδιού του ΠΑΟΚ έπεσε το βράδυ της Πέμπτης στην Τούμπα μετά τη δεύτερη ήττα με την Κλαμπ Μπριζ.

Μπορεί η πορεία του Δικεφάλου να συνοδεύτηκε από μεγάλες συγκινήσεις, αλλά δεν είναι ώρα για ανασκόπηση, όπως τονίζουν στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ.

Άλλωστε, στο προσκήνιο για τους «ασπρόμαυρους» έρχεται ξανά το πρωτάθλημα και ο στόχος της επιστροφής στην κορυφή.

Μια μέρα μετά την σκληρή αναμέτρηση κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ στο γήπεδο της Τούμπας, το αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου βρέθηκε στη Νέα Μεσημβρία και ξεκίνησε την προετοιμασία του για τον αγώνα στο Φάληρο κόντρα στον Ολυμπιακό την Κυριακή στις 20:30.

Οι παίκτες που ήταν στο αρχικό σχήμα κόντρα στους Βέλγους ακολούθησαν πρόγραμμα αποθεραπείας κι αποκατάστασης, στο γυμναστήριο και την πισίνα.

Οι υπόλοιποι βγήκαν στο γήπεδο για ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης, με παιχνίδια κι ασκήσεις, πάνω στην ανάπτυξη και την κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Ίβαν Νάσμπεργκ ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα στο γήπεδο, ενώ ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ έκανε θεραπεία και τρέξιμο.

Το Σάββατο (20.04) ο ΠΑΟΚ θα προπονηθεί στις 11:00 στη Νέα Μεσημβρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η επικρατέστερη ημερομηνία για το ΠΑΟΚ – ΟΣΦΠ

Αλλάζει ο προγραμματισμός σε πρωτάθλημα και κύπελλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αλλαγές στο πρόγραμμα των playoffs της Stoiximan Super League φέρνει η πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Europa Conference League.

Η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ απέναντι στους «ερυθρόλευκους» που είχε ήδη αναβληθεί για την Πρωτομαγιά, θα μετατεθεί ξανά χρονικά, αφού οι Πειραιώτες στις 2/5 δίνουν τον πρώτο τους αγώνα απέναντι στην Άστον Βίλα.

Με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν, όλα δείχνουν ότι το πρωτάθλημα θα πάει... πίσω.

Έτσι, το παιχνίδι μεταξύ ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού αναμένεται να γίνει την Κυριακή στις 12/5,

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο τελευταίες αγωνιστικές των playoffs μετατίθενται για τις 15 και 19 Μαΐου, ενώ υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΚ μέχρι τις 21/5 πρέπει να παραδώσει το γήπεδό της για τις ετοιμασίες ενόψει του τελικού του Conference League.

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν και τον τελικό κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη, που φαίνεται και αυτός να πηγαίνει για μία εβδομάδα αργότερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ