Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Οι κοινοί παρανομαστές…

Απ΄ το βορρά μέχρι το νότο και αντίστροφα…

Βασίλης Μανδράου

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Οι κοινοί παρανομαστές…

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αναμετριούνται το βράδυ της Κυριακής στην «OPAP Arena» στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, με τους δύο «μονομάχους» να θέλουν τη νίκη, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Το παρελθόν των δύο ομάδων είναι αρκετά πλούσιο, τόσο στα μεταξύ τους παιχνίδια, όσο και στα κοινά πρόσωπα, που έχουν φορέσει τις φανέλες των δύο ομάδων και έχουν γράψει με την καθεμία την δική τους ιστορία.

Ο πρώτος παίκτης στην ιστορία!

Ο πρώτος παίκτης που ακολούθησε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη ήταν ο Αιμίλιος Θεοφανίδης, πίσω στο μακρινό 1965. Ο βετεράνος επιθετικός, μετά από δύο χρόνια παρουσίας στην ΑΕΚ, μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, με τον οποίο αγωνίστηκε για μία πενταετία (1965-70).

Πρωταθλητής και με τους δύο «Δικεφάλους»!

Ένα μοναδικό ρεκόρ έχει σημειώσει ο Λάκης Στεργιούδας,  που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα τόσο με την ΑΕΚ όσο και με τον ΠΑΟΚ, αποτελώντας τον δεύτερο παίκτη που φόρεσε την φανέλα και των δύο ομάδων, με τον τερματοφύλακα των «κιτρινόμαυρων», μετά από 12 χρόνια παρουσίας κάτω από τα γκολπόστ της «Ένωσης» να «ανεβαίνει» στην Θεσσαλονίκη και να αγωνίζεται με την φανέλα του ΠΑΟΚ από το 1984 έως το 1986.

Δεκαετία 80′

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο ΠΑΟΚ, οδήγησαν πολλούς ποδοσφαιριστές των «ασπρόμαυρων» να κατηφορίσουν στην Αθήνα, με τους Γεωργόπουλο, Πήττα και Βασιλάκο να συνεχίζουν την καριέρα τους στην ΑΕΚ.

Δεκαετία 90′

Τρεις είναι οι παίκτες που φόρεσαν τις φανέλες και των δύο ομάδων την δεκαετία του 1990, με τους Κωνσταντινίδη-Μαχαιρίδη να φορούν αρχικά την φανέλα της ΑΕΚ και μετά του ΠΑΟΚ και τον Πάρι Ζουμπούλη να ακολουθεί το αντίστροφο δρομολόγιο.

Ο  Παντελής Κωνσταντινίδης, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ΑΕΚ την σεζόν 1993-1994, χωρίς όμως να καταγράψει κάποια συμμετοχή σε επίσημο παιχνίδι, με τον «Σβούρα» να παίρνει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ το 1998, σημειώνοντας μάλιστα 190 συμμετοχές και 24 γκολ, πραγματοποιώντας δύο θητείες στην Τούμπα.

Ο Πάρις Ζουμπούλης, την ίδια χρονιά που ο Κωνσταντινίδης, γίνεται κάτοικος Τούμπας, ακολουθεί το αντίθετο δρομολόγιο και μετακομίζει στην ΑΕΚ, ενώ το 1998 ο Τριαντάφυλλο Μαχαιρίδη, μετά από μια διετία στην Νέα Φιλαδέλφεια, ανηφορίζει στην Τούμπα.

Από το 2000 έως σήμερα!

Η δεκαετία του 2000 ήταν χρονικό σημείο με πολλές μετακινήσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες, αφού από την δεκαετία του 2000 και μετά, 19 ποδοσφαιριστές φόρεσαν την φανέλα τόσο του ΠΑΟΚ, όσο και της ΑΕΚ.

Ξεχωρίζει το όνομα του Ηλία Ατματσίδη. Ο Έλληνας τερματοφύλακας από το 1992 έως το 2002 αγωνιζόταν κάτω από τα γκολπόστ της ΑΕΚ, όμως μετέπειτα πέρασε μια τριετία στον ΠΑΟΚ.

Δύο παίκτες από την Αφρική που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα είναι οι Κόφι Αμπονσά και ο Ιφεάνι Ουντέζε, ενώ ένας παίκτης ορόσημο και για τις δύο ομάδες είναι ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης έχει συνδέσει το όνομα του με τον ΠΑΟΚ, ωστόσο, φόρεσε για μια τετραετία και την φανέλα της ΑΕΚ. Ο άλλοτε πρόεδρος των «ασπρόμαυρων», βρέθηκε αρχικά στον ΠΑΟΚ από το 1993 έως και το 1998,  όμως το 2000, αγωνίστηκε για λογαριασμό της ΑΕΚ, στην οποία και παρέμεινε έως το 2004, ενώ στην συνέχεια οδηγήθηκε στην Μπολόνια, για να επιστρέψει το καλοκαίρι του 2007 στον ΠΑΟΚ, φορώντας αρχικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και στη συνέχεια έγινε πρόεδρος της ΠΑΕ.

Ένα πιο πρόσφατο όνομα είναι αυτό του Εντίνιο! Ο Πορτογάλος επιθετικός έπαιξε πρώτα στην Ένωση (2008-2009) πριν μετακομίσει στον ΠΑΟΚ για τη χρονιά 2010-11.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί και ο Κώστα Κατσουράνης, με τον εμβληματικό αρχηγό της ΑΕΚ, να αγωνίζεται στους «κιτρινόμαυρους» από το 2002 έως το 2006, μετρώντας 110 συμμετοχές και 29 γκολ, ενώ την σεζόν 2013-2014 φόρεσε την φανέλα του ΠΑΟΚ σε 48 ματς, σκοράροντας έξι γκολ.

Στην ίδια λίστα βρίσκεται και το όνομα του Μπρόυνο Τσιρίλο! Ο Ιταλός σέντερ μπακ αγωνίσθηκε στην ΑΕΚ από το 2005 έως το 2007 ενώ στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ από το 2009 έως το 2012.

Ακόμη δύο σημαντικές προσωπικότητες ήταν αυτές των Βλάνταν Ίβιτς και Βασίλη Λάκη! Ο Σέρβος διατέλεσε παίκτης της Ένωσης από το 2004 έως το 2007 και μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη από το 2008 έως το 2012, ενώ μετέπειτα βρέθηκε και ως προπονητής στον ΠΑΟΚ. Από την άλλη ο Έλληνας παίκτης από το 1998 έως το 2004 και από το 2005 έως το 2007 αγωνίσθηκε με τα Κιτρινόμαυρα, ενώ στην Τούμπα αγωνίσθηκε από το 2007 έως το 2009.

Ένας ακόμη κοινός παρανομαστής είναι ο Παντελής Καφές! Ο Έλληνας χαφ πήρε την πρώτη του μεταγραφή στην πρώτη κατηγορία στον ΠΑΟΚ. Εκεί έμεινε από το 1997 έως το 2003. Μετά από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, ο ίδιος μετακόμισε στην ΑΕΚ όπου έκατσε από το 2007 έως το 2012.

Την φανέλα αμφότερων των δύο ομάδων φόρεσε και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο Έλληνας εξτρεμ ξεκίνησε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ όπου αγωνίσθηκε από το 2004 έως το 2008, ενώ από το 2016 έως το 2018 πέρασε και από την ΑΕΚ.

Δύο τελευταίο παίκτες της λίστας είναι ο Εβγέν Σακχόφ και ο Νέλσον Ολιβέιρα. Ο Ουκρανός μέσος αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ για τρία χρόνια (2016-2019), ενώ στη συνέχεια φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα» για δύο χρόνια. Αντίστροφο δρομολόγιο έκανε ο Πορτογάλος, ο οποίος πρωτοήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ (2019-2021), ενώ από το καλοκαίρι του 2021 αγωνίζεται για λογαριασμό των «ασπρόμαυρων».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα

Παρά τη συμπεριφορά του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Οι κλήσεις σε απολογία για την 8η αγωνιστική έγιναν γνωστές και το όνομα του Ματίας Αλμέιδα, του αρνητικού πρωταγωνιστή του σκηνικού που εκτυλίχθηκε μετά το τέλος του αγώνα, έμεινε εκτός κλήσεων από την Super League. Το περιστατικό, με τον Αλμέιδα να πιάνει από το λαιμό αξιωματούχο της ΔΕΑΒ δεν γράφτηκε στο φύλλο αγώνα από τον Γερμανό διαιτητή. Η μόνη περίπτωση να υπάρξουν επιπτώσεις στον Αλμέιδα είναι να κληθεί από τον αθλητικό εισαγγελέα βάσει του οτπικοακουστικού υλικού. Αναλυτικά οι κλήσεις:

Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο κάλεσε σε απολογία, τη Μ. Τετάρτη, 1-5-2024 και ώρα 10:30, τις παρακάτω ομάδες:

1/ ΠΑΕ Παναιτωλικός: «Βάσει των αναφερομένων στο από 27/4/2024 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) και στην από 27/4/2024 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα» στον αγώνα ΠΑΕ Παναιτωλικός-ΠΑΕ Ατρόμητος Αθηνών.

*Επί παραβάσει των άρθρων 1, 5 επ, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4 περ. α΄, 15 παρ. 1 περ. γ’, του Π.Κ. της ΕΠΟ.

2/ ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Βάσει των αναφερομένων στο από 28/4/2024 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) και στην από 28/4/2024 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα» στον αγώνα ΠΑΕ Παναθηναϊκός-ΠΑΕ Άρης.

*Επί παραβάσει των άρθρων 1, 5 επ, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4 περ. α΄, γ’, 15 παρ. 1 περ. γ’, 3 περ. Ι α’, ε’, του Π.Κ. της ΕΠΟ

3/ ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Βάσει των αναφερομένων στο από 28/4/2024 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) και στην από 28/4/2024 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα» στον αγώνα ΠΑΕ ΠΑΟΚ-ΠΑΕ ΑΕΚ.

*Επί παραβάσει των άρθρων 1, 5 επ, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4 περ. α΄, 15 παρ. 1 περ. β’, γ’, 3 περ. Ι α’, ε’, του Π.Κ. της ΕΠΟ.

4/ ΠΑΣ Γιάννινα Κ15, Γ. Ιωάννου (Γεν. Δ/ντής): «Βάσει των αναφερομένων στο από 27/4/2024 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.)» στον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα Κ15-Πανσερραϊκός Κ15.

*Επί παραβάσει των άρθρων 1, 2 περ. ε, 3 παρ. 4 περ. γ’, 5 επ., 10 παρ. 1 περ. δ’ Ι, 11 παρ. 1, 2, 4, 6, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4 περ. α’ του Π.Κ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αποκάλυψη: Ο ΠΑΟΚ ήθελε το τέταρτο γκολ!

Οι «ασπρόμαυροι» εντελώς συνειδητοποιημένα πήραν το λελογισμένο ρίσκο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Τον είχαν ΟΛΟΙ ξεγραμμένο και πριν και στη διάρκεια του ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ -ωστόσο- έδειξε ότι είναι εδώ και πήρε το μεγάλο ματς με την ΑΕΚ στην Τούμπα, κερδίζοντας την Ένωση με 3-2 σε ένα παιχνίδι με ένταση, με γκολ και με έναν μεγάλο νικητή.

Μετά τη «βολίδα» του Σάστρε ο ΠΑΟΚ δεν επαναπαύτηκε και θέλησε να πετύχει και τέταρτο τέρμα, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του 95ου λεπτού, όταν ο Ντεσπόντοφ εκτέλεσε κόρνερ με τον Κουλιεράκη να παίρνει την κεφαλιά και τη μπάλα να καταλήγει ελάχιστα άουτ. Εκεί συνειδητά ο ΠΑΟΚ και με λελογισμένο ρίσκο έψαχνε το τέρμα που θα του έδινε το πλεονέκτημα σε πιθανή ισοβαθμία με την ομάδα του Αλμέιδα την τελευταία αγωνιστική. Αντιλήφθηκε ότι με την τροπή που είχε πάρει το παιχνίδι θα μπορούσε να βάλει και τέταρτο τέρμα στην εστία του Αθανασιάδη και να μπορεί να στεφθεί πρωταθλητής ακόμη και με 78 βαθμούς.

Οι ποδοσφαιριστές του Ράζβαν Λουτσέσκου είναι προφανές ότι γνώριζαν τα δεδομένα αναφορικά με πιθανές ισοβαθμίες κι ενώ είχαν υπέρ τους προβάδισμα με 3-2 δεν έπαιξαν με το χρόνο, αλλά βγήκαν με σύνεση μπροστά για να πάρουν κεφάλι δύο τερμάτων στο παιχνίδι και να έχουν και την ισοβαθμία με το μέρος τους στο φινάλε του πρωταθλήματος.

Οι «ασπρόμαυροι» μπορούν πλέον να το κατακτήσουν μονάχα με 80 βαθμούς και σε αυτό το σενάριο θα αποδειχθεί σωτήριο το τέρμα του Στέφαν Σβαμπ στη Λαμία στο 110' -όσο κι αν η ισοπαλία στο «Αθανάσιος Διάκος» ήταν γκέλα ολκής-. Απομένουν τρεις αγωνιστικές, και σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν η ομάδα του Λουτσέσκου πρέπει να κάνει το 3/3 και να περιμένει μη νίκη της ομάδας του Αλμέιδα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», καθώς την τελευταία αγωνιστική αγωνίζονται με τη Λαμία, από την οποία δεν έχουν χάσει ποτέ βαθμό στα χρονικά.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ανεπανάληπτο σκηνικό με Σάστρε λίγα λεπτά πριν τη… βολίδα! (vid)

Ο Ισπανός τραυματίστηκε, σφάδαζε από τον πόνο και έκανε νεύμα για αλλαγή προς τον πάγκο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ μέσα σε λίγα λεπτά να φέρνει… τούμπα το ματς! Στο 81′ ο Κωνσταντέλιας ισοφάρισε σε 2-2 απαντώντας άμεσα στο γκολ του Βίντα. Με τη συμπλήρωση των 90 λεπτών οι «ασπρόμαυροι» έκαναν την ανατροπή με τη «βολίδα» του Σάστρε.

Μετά από εκτέλεση κόρνερ η μπάλα έφτασε στον Ισπανό ο οποίος με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ΑΕΚ για το 3-2. Η φάση εξετάστηκε από το VAR, όμως δεν υπήρχε τίποτα το μεμπτό και το γκολ μέτρησε κανονικά!

Το αξιοσημείωτο είναι πως μερικά λεπτά πριν το ασύλληπτο γκολ της νίκης, ο Ισπανός είχε πέσει στο έδαφος σφαδάζοντας από τον πόνο και κάνοντας νεύμα προς τον «ασπρόμαυρο» πάγκο πως δεν μπορεί να συνεχίσει, ζητώντας μάλιστα να αντικατασταθεί. Με παραίνεση του Κεντζιόρα και τον φωτεινό πίνακα να δείχνει 2-2 ο Σάστρε έσφιξε τα δόντια, σηκώθηκε και άρχισε να πατάει το δεξί του πόδι στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να συνεχιστεί κανονικά το παιχνίδι.

Αυτό φυσικά κι έγινε με τον Ισπανό όχι μόνο να συνεχίζει κανονικά, αλλά με το δεξί του πόδι να «πιάνει» ένα φοβερό σουτ από πολύ μακρινή απόσταση και να χαρίζει μία σπουδαία νίκη στην ομάδα του.

Ωραίες ποδοσφαιρικές ιστορίες...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ