Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έτσι χτίζονται οι ομάδες…

Το αίσθημα δικαιοσύνης και η μεταγραφή που θα αποδεχτούν όλοι. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας

Σταύρος Κόλκας

Έτσι χτίζονται οι ομάδες…

Μετά από τόσα χρόνια και τόση μεγάλη προσπάθεια να κατανοήσουν άπαντες το πως λειτουργεί μία ομάδα, νομίζω πως ως περίγυρος του ΠΑΟΚ οφείλουμε να κατανοούμε τα προφανή.

Βρισκόμαστε στην Κύπρο σαν PAOK24σε μία αποστολή που εξ αρχής προβληματιζόμασταν για το αν πρέπει να την κάνουμε. Δεν μας είχε ξανατύχει βλέπετε χειμερινή προετοιμασία, άρα έπρεπε να το συζητήσουμε.

Αποφασίσαμε να έρθουμε κυρίως γιατί σε πρώτη φάση χρειαζόμασταν μία ανάσα από τη ρουτίνα. Είχαμε λίγο τουριστική διάθεση είναι η αλήθεια. Όμως στις 6 μέρες που είμαστε εδώ, καταλάβαμε πως θα κάναμε μεγάλο λάθος αν μέναμε Θεσσαλονίκη.

Αρχικά γιατί δεν είχαμε την αίσθηση του τι συμβαίνει με τους ΠΑΟΚτσήδες της Κύπρου. Τέτοια συμπεριφορά απέναντι στην ομάδα και απέναντι σε όλους μας, τέτοια αγάπη για την ομάδα, τέτοια γνώση για την καθημερινότητά της, δεν περιμέναμε με τίποτα να συναντήσουμε. Άρα από αυτό και μόνο, η επίσκεψη στη Μεγαλόνησο ήταν επιβεβλημένη. Και ένα δημόσιο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά που συναντήσαμε και κάναμε παρέα έστω και για λίγο.

Λάθος θα ήταν από την πλευρά μας αν δεν ήμασταν εδώ να διαπιστώσουμε κάποια πράγματα για την ομάδα. Έχοντας την εικόνα του καλοκαιριού στην καθημερινότητα αυτής, έπρεπε να δούμε και την εικόνα της εξέλιξης πέντε μήνες μετά. Τον χρόνο ακριβώς που είχε οριοθετήσει ο Ράζβαν Λουτσέσκου για το πότε θα αρχίζει να αποκτά ταυτότητα.

Ήταν μία διαδικασία που κακά τα ψέματα, έπρεπε να την περάσει. Ένα νέο γκρουπ, που αναζητά ρόλους, ένα νέο, πιο σύγχρονο μοντέλο παιχνιδιού που αναζητά εκφραστές, χρειάζεται χρόνο.

Το καλοκαίρι δεν υπήρχε γκρουπ. Σήμερα, μέσα από τις καταστάσεις και τις αποφάσεις του προπονητή, δημιουργήθηκε. Σε αυτό το διάστημα των πέντε μηνών, η ομάδα πιέστηκε από τα κακά αποτελέσματα και αυτό έφερε τους παίκτες πιο κοντά, οι παίκτες που αισθανόντουσαν ανασφάλεια διαπίστωσαν πως όταν αποδίδουν υπάρχει δικαιοσύνη και άρχισε να αποδίδει αυτό που δούλευαν.

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα, θα προσπαθήσω να γίνω πιο κατανοητός. Όταν ο Ράφα Σοάρες τραυματίστηκε το καλοκαίρι, έχασε τη θέση του. Όταν συνέβη το ίδιο με τον Τσαούση και παράλληλα με τον Άντρε, ο Ράφα επέστρεψε. Πήγε καλά και σήμερα είναι νούμερο ένα στην ιεραρχία της θέσης.

Ο Κούρτιτς έμεινε εκτός, πήρε τη θέση του ο Σβαμπ. Ο Αυστριακός πήγε εξαιρετικά, ο Σλοβένος έμεινε πίσω στην ιεραρχία. Όταν αποφασίστηκε να μη καίγεται ο Αουγκούστο στο δέκα και να γυρίσει στον φυσικό του χώρο, έγινε ξανά η νούμερο ένα επιλογή στους κεντρικούς χαφ. Όταν ο Φιλίπε έδειξε πως αντιλαμβάνεται καλύτερα αυτά που θέλει ο προπονητής του, αξιολογήθηκε δίκαια και ανέβηκε στην ιεραρχία, όντας πλέον ενεργός.

Ο Λουτσέσκου σήμερα έχει κερδίσει την ομάδα του, απλά ήθελε τον χρόνο και τα γεγονότα που θα του έδιναν το πάτημα να πείσει τον καθένα ξεχωριστά. Αυτή είναι η διαδικασία εξέλιξης μίας ομάδας και τη δουλειά την ξέρει ο Ρουμάνος καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Ο νούμερο ένα στόχος έχει επιτευχθεί. Πάμε για τους επόμενους. Σοβαρότητα, σταθερότητα, αποτελεσματικότητα. Και μέχρι το καλοκαίρι, να δούμε το ταβάνι αυτούς του ρόστερ και κυρίως όλων όσων συνεχίσουν.

Προφανώς στα μάτια μερίδας του κόσμου, οι μεταγραφές θα είναι πάντα στη κορυφή του ενδιαφέροντος. Όμως εμείς είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε την πραγματικότητα. Η διάθεση του κλαμπ εμπεριέχει μόλις μία. Αυτή που αποδέχεται το γκρουπ. Το νούμερο δέκα.

Έχει γραφτεί και ειπωθεί δεκάδες φορές το γιατί στα μέσα της περιόδου δεν πρέπει να γίνονται πολλές μεταγραφές. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο, θα θυμηθούν περιπτώσεις που έκαναν τη διαφορά. Ο ΠΑΟΚτσής θα θυμηθεί τον Σορλέν και τον Λίνο, τον Πρίγιοβιτς και τον Σφιντέρσκι. Δεν θα θυμηθεί τον Μαντούρο, τον Ντάνι Χούσεν, τον Σεκού Ολίσε και άλλους πολλούς. Αναλογικά, μία στις δέκα βγαίνουν τον Γενάρη.

Το κενό στο δέκα το αποδέχονται όλοι μέσα στην ομάδα και το επιζητούν. Ακόμα και ο Καντουρί που παίζει στη θέση, ξέρει πως δεν μπορεί μόνος του. Ο Αουγκούστο που αγανάκτησε παίζοντας αναγκαστικά εκεί, θα τον περιμένει στο αεροδρόμιο. Ο Νέλσον που θέλει έναν καλό παίκτη να συνδυάζεται επίσης. Αυτός είναι και ο λόγος που θα γίνει μία μεταγραφή και μάλιστα εκεί.

Ανάγκες δεν υπάρχουν άλλες; Προφανώς και υπάρχουν, όμως δεν είναι η περίοδος να αναζητηθούν για πολλούς λόγους. Αρχικά, οι επιλογές Γενάρη είναι πολύ λιγότερες από αυτές του καλοκαιριού. Δεύτερον, το καλοκαίρι ολοκληρώνονται πολλά βαριά συμβόλαια σε θέσεις που δεν μπορεί να γίνει λάθος. Τρίτον, υπάρχουν πρότζεκτ τύπου ΚούτσιαΤζίμα που θα αξιολογηθούν τότε. Τέταρτον, ο ΠΑΟΚ θέλοντας και μη, έχει μείνει πίσω στη βαθμολογία. Με ένα καλό δεκάρι, απλά θα χτυπήσει με αξιώσεις τη δεύτερη θέση και το κύπελλο.

Θα ναι ο Φάμπιο Μάρτινς; Εδώ είμαι με τον Ιβάν και τον Γιώργη που έχουν ενστάσεις γιατί ο παίκτης και ζητάει πολλά και είναι ανενεργός αλλά κυρίως γιατί έπαιξε πολλά χρόνια πριν στο δέκα.

Από την άλλη, για να βρεις καλό δέκα ή πρέπει να το πληρώσεις τώρα ή να τον δανειστείς και να τον πληρώσεις το καλοκαίρι. Αν πέσει ο Μάρτινς, τον κλείνεις επειδή είναι καλός παίκτης και ελεύθερος, τον δοκιμάζεις στο δέκα και αν δεν ανταποκριθεί θα πρέπει να αναθεωρήσεις το πως θα διαχειριστείς τους πλάγιους το ερχόμενο καλοκαίρι.

Αρκεί τα λεφτά να είναι φυσιολογικά και ο ΠΑΟΚ να ευνοηθεί από την αδυναμία του παίκτη να βρει ομάδα στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ΠΑΣ Γιάννινα νίκησε την Κηφισιά και την πήρε μαζί του στη Super League 2

Την… αποτελείωσε στις καθυστερήσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μόλις ένα χρόνο κράτησε το «όνειρο» της Κηφισιάς στα «σαλόνια» της Super League. H νεοφώτιστη ομάδα των βορείων προαστείων υποβιβάστηκε σήμερα, καθώς ηττήθηκε 3-2 από τον ουραγό ΠΑΣ Γιάννινα στην Καισαριανή, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής των play out. Τα γκολ των νικητών που δεν είχαν βαθμολογικό ενδιαφέρον έχοντας ήδη υποβιβαστεί, πέτυχαν οι Ροσέρο (36΄,90+3΄) και Μπεγκάλα (74΄), ενώ για την Κηφισιά σκόραραν οι Νίνης (26΄), Οζέγκοβιτς (82΄πεν).

Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι και «επισκέφτηκαν» με αξιώσεις την περιοχή του Αθανασίου, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν την κλασική ευκαιρία. Όμως, στο 26΄ ο Σωτήρης Νίνης με εξαιρετικό απευθείας φάουλ άνοιξε το σκορ, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ μετά απο 2,5 χρόνια (11/12/2021) όταν συμπτωματικά αγωνιζόταν στον ΠΑΣ! Η ομάδα των Ιωαννίνων, με υπηρεσιακό προπονητή τον Γιώργο Γεωργουλόπουλο, ισορρόπησε το παιχνίδι και με συνδυαστικό ποδόσφαιρο άρχισε να προβληματίζει την Κηφισιά. Στο 36΄ με καταπληκτικό συνδυασμό Λιάσου, Κόντε, Ροσέρο ο τελευταίος πλάσαρε τον Γιώργο Νικοπολίδη και έγραψε το 1-1.
Νωρίς στο β΄ ημίχρονο η Κηφισιά «άγγιξε» το προβάδισμα. Ο Σάντος πέρασε τη μπάλα στον Τετέι ο οποίος σούταρε μέσα από την περιοχή και ο Αθανασίου βρήκε ελάχιστα τη μπάλα, όσο χρειαζόταν για τη τη στείλει στο οριζόντιο δοκάρι. Στο 70΄ και πάλι ο Τετέι «κεραυνοβόλησε» από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά η μπάλα βρήκε ξανά στο οριζόντιο δοκάρι. Η τύχη γύρισε την πλάτη στην ομάδα του Μπράτσου. Και σα να μην έφτανε αυτό, στο 74΄ ο Μπεγκάλα από ασίστ του Τζίνο πλάσαρε το Νικοπολίδη γράφοντας το 1-2.
Στο 82΄ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με πέναλτι του Οζέγκοβιτς, ο οποίος είχε κερδίσει την «εσχάτη των ποινών» σε ανατροπή από το Μίνα. Όμως οι ελπίδες τους για παραμονή, εξαϋλώθηκαν στις καθυστερήσεις (90+3΄) όταν ο Ροσέρο πέτυχε ένα υπέροχο γκολ με ατομική προσπάθεια κι έτσι ο ΠΑΣ «πήρε μαζί του» την Κηφισιά στη Super League 2.

Διαιτητής: Γιάννης Παπαδόπουλος
Κίτρινες: Σολόα, Σπίνος, Γκόμπελιτς- Εραμούσπε, Τζίμας, Πανάγου, Κύρκος, Σομποτσίνσκι

ΚΗΦΙΣΙΑ (Κώστας Μπράτσος): Νικοπολίδης, Σπίνος, Βαφέας, Σολόα (83΄ Γιόβαντσιτς, Νίνης (46΄ Μενέντες), Πρίτσας, Κλωναρίδης, Μιλίτσεβιτς, Τεττέι, Σάντος, Οζέγκοβιτς.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιώργος Γεωργουλόπουλος): Αθανασίου, Πανάγου, Κιάκος, Εραμούσπε, Σομποτσίνσκι, Κύρκος (66΄ Μίνα), Καραχάλιος (71΄ Μπεγκάλα), Λιάσος, Τζίμας (66΄ Τζίνο), Ροσέρο, Κόντε (88΄ Παμλίδης).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Ούτε τώρα: Η Λεβερκούζεν γλίτωσε την ήττα στο 97′

Εφτασε τα 46 παιχνίδια χωρίς ήττα φέτος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Στουτγκάρδη πλησίασε, όπως αρκετές άλλες ομάδες στο παρελθόν, στο να «σπάσει» το αήττητο της Μπάγερ Λεβερκούζεν από την έναρξη της περιόδου, ωστόσο, η ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο εξακολουθεί να αρνείται να χάσει!

Στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής της Bundesliga, η πρωταθλήτρια Λεβερκούζεν βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-2 στο δεύτερο μέρος, αλλά βρήκε τον τρόπο όπως και τόσες άλλες φορές να επιστρέψει και να διατηρήσει το αήττητο σε όλες τις διοργανώσεις με το τελικό 2-2.

Η Μπάγερ έφτασε τα 46 ματς σε όλες της διοργανώσεις χωρίς ήττα (38 νίκες, 8 ισοπαλίες), 31 εκ των οποίων στο γερμανικό πρωτάθλημα (25 νίκες, 6 ισοπαλίες).

Απλά, αυτή η ισοπαλία δεν θα επιτρέψει στην ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο να παραμείνει «ζωντανή» στο κυνήγι του ενός εκ των δύο μεγάλων ρεκόρ που κυνηγούσε, αυτό του ξεπεράσει το ρεκόρ των 91 βαθμών που έχει στην κατοχή της η Μπάγερν Μονάχου. Αντίθετα, θα συνεχίσει να διεκδικεί το άλλο, που είναι να γίνει η πρώτη γερμανική ομάδα που θα καταφέρει να τελειώσει αήττητη από την έναρξη της σεζόν στο πρωτάθλημα.

Η Λειψία «κλείδωσε» τη συμμετοχή της στο επόμενο Champions League μετά το σημερινό 3-1 επί της Ντόρτμουντ, ενώ η Μπάγερν έδειξε πανέτοιμη για τις αναμετρήσεις με την Ρεάλ Μαδρίτης στους ημιτελικούς της κορυφαίας διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων (30/4 το πρώτο παιχνίδι στο Μόναχο).

Οι «κόκκινοι ταύροι» ήταν πιο αποτελεσματικοί στον «τελικό» για την κατάκτηση της 4ης θέσης με την Ντόρτμουντ και παρότι νωρίς πίσω στο σκορ κατάφεραν να φέρουν τα πάνω κάτω και με το εμφατικό 3-1 ανέβηκαν στους 62 βαθμούς, πέντε περισσότερους από τη σημερινή τους αντίπαλο κι ενώ απομένουν τρεις αγωνιστικές για το φινάλε της σεζόν στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Οι Βεστφαλοί, που ήταν ξεκάθαρο πως είχαν το μυαλό τους στον πρώτο ημιτελικό του Champions League με την Παρί Σεν Ζερμέν (1/5, 22:00), δεν «χαλάστηκαν» ιδιαίτερα από την ήττα, καθώς παρότι, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, θα τερματίσουν στην 5η θέση, ακόμη κι έτσι το πιθανότερο είναι πως και την ερχόμενη περίοδο θα συμμετέχουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση μιας και κατά 99% η Γερμανία θα βγάλει 5 ομάδες στο CL της περιόδου 2024/2025.

Με ηγέτη τον Χάρι Κέιν η Μπάγερν Μονάχου πήρε τη νίκη γοήτρου με 2-1 επί της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης στην «Αλιάντς Αρένα», εκεί όπου το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης (30/4) θα υποδεχθεί την Ρεάλ Μαδρίτης στον πρώτο ημιτελικό του Champions League.

Ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας με τα δύο γκολ που πέτυχε έφτασε αισίως τα 35 στην Bundesliga (οδεύει με μαθηματική ακρίβεια για το Χρυσό Παπούτσι), ενώ έχει κι 7 στο Champions League, σε μία από τις πιο παραγωγικές σεζόν της καριέρας του.

Είναι απόλυτα λογικό οι Βαυαροί και ο Τόμας Τούχελ να ποντάρουν πάρα πολλά επάνω του ενόψει των αγώνων που ακολουθούν με την «βασίλισσα» της Ευρώπης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Και πέμπτος κατηγορούμενος προφυλακιστέος

Ο μάνατζερ γνωστού τράπερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογισμός του, ένας εκ των κατηγορουμένων (ο πέμπτος κατά σειρά) για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Ο κατηγορούμενος Χανδρινός Μάριος – Δημήτριος ηλικίας 27 ετών, γνωστός με το παρατσούκλι «Όμλε», μάνατζερ γνωστού τράπερ, στη δικογραφία περιγράφεται ως ένας εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής ομάδας οπαδών που σύμφωνα με τις αρχές έχουν ευθύνη για όσα έγιναν στο Ρέντη τη νύχτα που χτυπήθηκε θανάσιμα ο αστυνομικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος αρνείται όσα του αποδίδονται, πλην όμως Ανακριτής και Εισαγγελέας έκριναν πως πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή.

Πηγή! Zougla.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ