Connect with us

Παγκόσμιο Κύπελλο

Ολλανδία: Επεισόδια κι ένταση στους πανηγυρισμούς Μαροκινών σε Άμστερνταμ και Ρότερνταμ

Η ολλανδική αστυνομία ανέφερε πως προέβη σε εκκενώσεις σε δύο διαφορετικές περιοχές

PAOK24

Ολλανδία: Επεισόδια κι ένταση στους πανηγυρισμούς Μαροκινών σε Άμστερνταμ και Ρότερνταμ

Η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει σε πολλές πόλεις της Ολλανδίας το απόγευμα της Τρίτης (6/12) μετά την ιστορική πρόκριση του Μαρόκου στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, την οποία πανηγύρισαν βγαίνοντας στους δρόμους πολλοί φίλαθλοι της μαροκινής κοινότητας.

 

Η ολλανδική αστυνομία ανέφερε πως προέβη σε εκκενώσεις σε δύο διαφορετικές περιοχές στο Άμστερνταμ και στο Ρότερνταμ, μετά από χρήση πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών. Στη δε Χάγη, η αστυνομία τόνισε πως συνέλαβε τρία άτομα, ζητώντας από οπαδούς να καθαρίσουν έναν δρόμο σε μια περιοχή της εργατικής τάξης.

 

«Υπήρξε σωρεία αδικημάτων από πολλούς νεαρούς. Μερικοί χορεύουν πάνω σε αυτοκίνητα και ρίχνουν βαριά πυροτεχνήματα, ενίοτε στοχεύοντας υπηρεσίες και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως τραμ και λεωφορεία», ανέφερε η αστυνομία του Άμστερνταμ στο Twitter, συμπληρώνοντας πως: «Ζητάμε απ’ τους ταραχοποιούς να πάνε σπίτι τους και να συνεχίσουν να γιορτάζουν ήσυχα εκεί».

 

Στο Ρότερνταμ, η αστυνομία διέλυσε «…μια ομάδα ταραχοποιών» που είχαν συγκεντρωθεί σε μια πλατεία. «Υπάρχει πολύς κόσμος στο κέντρο του Ρότερνταμ μετά τη νίκη του Μαρόκου. Η κυκλοφορία έχει σταματήσει σε πολλά σημεία», ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές της πόλης, καλώντας τον κόσμο να αποφύγει το κέντρο του Ρότερνταμ.

ΣΧΟΛΙΑ

Παγκόσμιο Κύπελλο

Μουντιάλ 2026: Το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών

Θα διοργανώσουν τρεις χώρες και θα έχει 48 ομάδες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μόλις 263 ημέρες αφότου η Αργεντινή στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στην Ντόχα (4-2 τη Γαλλία στα πέναλτι / 3-3 στα 120΄), η ζώνη της Νότιας Αμερικής -πρώτη απ' όλες- «ανοίγει την αυλαία» της... διαδρομής των προκριματικών για το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών. Το Μουντιάλ του 2026 θα διοργανώσουν τρεις χώρες -ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς- σε 16 πόλεις (11 από τις ΗΠΑ, 3 από το Μεξικό και 2 από τον Καναδά) και θα έχει 48 ομάδες.

Η Αργεντινή θα ξεκινήσει την υπεράσπιση του τίτλου της φιλοξενώντας τον Ισημερινό στο Μπουένος Άϊρες.
Όμως, νωρίτερα, στο "Estadio Antonio Aranda", στις όχθες του ποταμού Παρανά, στη νοτιοανατολική Παραγουάη, θα διεξαχθεί το πρώτο παιχνίδι για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2026, όταν οι γηπεδούχοι της Παραγουάης υποδεχθούν το Περού.
Εκτός από τη Νότια Αμερική, τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα αρχίσουν πριν το τέλος του έτους στην Ασία και την Αφρική. Πολύ πριν από την Ευρώπη, που θα το κάνει τον Μάρτιο του 2025.

 Η διαδικασία των προκριματικών σε όλες τις ζώνες:

 AFC (Ασία)-Εισιτήρια: 8. Θέσεις τουρνουά Play-off: 1
Ο πρώτος γύρος των προκριματικών θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2023. Είκοσι ομάδες θα αναμετρηθούν εντός και εκτός έδρας σε διπλούς αγώνες μπαράζ, με τους 10 νικητές να ενώνονται με άλλες 26 εθνικές ομάδες στον δεύτερο γύρο. Υπάρχουν συνολικά πέντε προκριματικοί γύροι για τον καθορισμό των οκτώ απευθείας εισιτηρίων.

 CAF (Αφρική)-Εισιτήρια: 9. Θέσεις τουρνουά Play-off: 1
Τα προκριματικά του Μουντιάλ στη ζώνη της Αφρικής αρχίζουν στις 13 Νοεμβρίου 2023. Οι 54 χώρες της CAF χωρίστηκαν σε εννέα ομίλους των έξι, με κάθε έναν από τους νικητές των ομίλων να προκρίνεται απευθείας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι τέσσερις καλύτερες δεύτερες των ομίλων θα μετάσχουν σε Play-off, από τα οποία θα προκύψει η μοναδική εκπρόσωπος της Αρφικής στα διηπειρωτικά Play-off της FIFA.

 CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική)-Εισιτήρια: 3. Θέσεις τουρνουά Play-off: 2
Οι τρεις συνδιοργανωτές του Μουντιάλ (Καναδάς, Μεξικό και ΗΠΑ) λαμβάνουν αυτόματα θέσεις για τα τελικά του τουρνουά, αφήνοντας στην CONCACAF τρία απευθείας «εισιτήρια» και ενδεχομένως άλλα δύο μέσω των Play-off.
Τα προκριματικά θα αρχίσουν τον Μάρτιο του 2024. Οι τέσσερις ομάδες της CONCACAF με τη χαμηλότερη κατάταξη στη βαθμολογία της FIFA θα συγκροτήσουν δύο ζευγάρια και θα αναμετρηθούν εντός και εκτός έδρας σε διπλό αγώνα μπαράζ. Οι νικητές θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.
Στον δεύτερο γύρο, συνολικά 30 ομάδες της CONCACAF θα χωριστούν σε έξι ομίλους των πέντε ομάδων. Τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα θα παίξουν με τις άλλες ομάδες στους ομίλους τους μία φορά. Κάθε εθνική ομάδα θα δώσει δύο εντός έδρας και δύο εκτός έδρας αγώνες. Οι νικητές και οι δεύτεροι των ομίλων (12 ομάδες συνολικά) θα περάσουν στον τελικό γύρο.
Στον τελικό γύρο οι 12 εθνικές θα χωριστούν σε τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Σε κάθε γκρουπ, οι ομάδες θα παίξουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας. Οι τρεις νικητές των ομίλων θα προκριθούν απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου... περιμένουν ήδη οι «οικοδεσπότες» Καναδάς, Μεξικό και ΗΠΑ. Οι δύο καλύτεροι δεύτεροι θα προκριθούν στα διηπειρωτικά Play-off.

 CONMEBOL (Νότια Αμερική)-Εισιτήρια: 6. Θέσεις τουρνουά Play-off: 1
Τα προκριματικά της CONMEBOL αρχίζουν στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2025. Δέκα ομάδες θα αγωνιστούν σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα και θα παίξουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας. Οι πρώτες έξι ομάδες θα προκριθούν απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με την έβδομη ομάδα να συμμετέχει στα διηπειρωτικά Play-Off.

 OFC (Ωκεανία)-Εισιτήρια: 1. Θέσεις τουρνουά Play-off: 1
Για πρώτη φορά, η Ωκεανία θα έχει εγγυημένη θέση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ θα διεκδικήσει και μια δεύτερη θέση μέσω των διηπειρωτικών Play-off. Ο πρώτος από τους τρεις προκριματικούς γύρους, στους οποίους θα συμμετέχουν οι τέσσερις ομάδες με τη χαμηλότερη κατάταξη της ηπείρου, πρόκειται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2024.
Στη συνέχεια, ο δεύτερος γύρος, ο οποίος περιλαμβάνει δύο ομίλους των τεσσάρων ομάδων, θα διεξαχθεί τους επόμενους δύο μήνες. Τέλος, τον Μάρτιο του 2025 θα πραγματοποιηθεί ο τρίτος και αποφασιστικός γύρος με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων. Οι τέσσερις ομάδες θα αναμετρηθούν σε «νοκ άουτ» ημιτελικούς και τελικό, με το νικητή να προκρίνεται στην τελική φάση του Μουντιάλ και τον φιναλίστ να παίρνει το «εισιτήριο» για τα διηπειρωτικά Play-off.

 UEFA (Ευρώπη)-Εισιτήρια: 16
Η... διαδρομή των προκριματικών έχει προγραμματιστεί να αρχίσει τον Μάρτιο του 2025 και να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2026.
Ο πρώτος γύρος θα ακολουθήσει τη γνωστή μορφή, με 12 ομίλους των τεσσάρων ή πέντε ομάδων, και τους νικητές από κάθε γκρουπ να εξασφαλίζουν το «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι τέσσερις εναπομείνασες θέσεις της ηπείρου θα κριθούν στη συνέχεια σε αγώνες Play-off με τη συμμετοχή 16 ομάδων (σ.σ. οι 12 δεύτεροι των ομίλων και οι τέσσερις καλύτεροι νικητές ομίλων του Nations League, βάσει της κατάταξης του UEFA Nations League, που δεν θα τερματίσουν στην πρώτη δυάδα του ομίλου τους στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου).

 Τα Play-off της FIFA
Στα Play-off της FIFA έξι ομάδες θα διεκδικήσουν τις τελευταίες δύο θέσεις για το 23ο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA. Σε αυτά θα μετάσχουν δύο ομάδες από την CONCACAF και μία ομάδα από τις AFC, CAF, CONMEBOL και OFC.
Οι τέσσερις ομάδες με τη χαμηλότερη κατάταξη θα αναμετρηθούν στους ημιτελικούς. Οι δύο ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία πηγαίνουν απευθείας στους τελικούς. Οι νικητές των δύο τελικών προκρίνονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

 104 ματς, 12 όμιλοι και 8 αγώνες για τους φιναλίστ
Την τελευταία φορά που το Μεξικό (1986) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (1994) φιλοξένησαν Παγκόσμιο Κύπελλο, στα τελικά της διοργάνωσης μετείχαν 24 ομάδες.
Έτσι, λόγω των 48 ομάδων, το 23ο Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει 104 αντί για 64 αγώνες.
Θα υπάρχουν 12 όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, με τις δύο πρώτες και τις οκτώ καλύτερες τρίτες να προκρίνονται στη φάση των «32».
Το Μουντιάλ είχε 32 ομάδες από τη διοργάνωση του 1998 στη Γαλλία, με οκτώ ομίλους των τεσσάρων και τους φιναλίστ να δίνουν επτά αγώνες ο καθένας. Όμως, οι ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό της διοργάνωσης του 2026 θα δώσουν πλέον συνολικά οκτώ αγώνες.
Τα 104 παιχνίδια έχουν ως εξής: έξι παιχνίδια σε κάθε όμιλο (72), 16 στη φάση των «32», 8 στη φάση των «16», 4 στους προημιτελικούς, 2 στα ημιτελικά, ο αγώνας για την 3η θέση και ο τελικός, φτάνοντας συνολικά τους 104 αγώνες.

 Το μήνυμα και το λογότυπο του Μουντιάλ 2026
Με το μήνυμα «σύμπνοια και ενότητα», το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου (FIFA World Cup Trophy), το πιο αναγνωρισμένο τρόπαιο παγκοσμίως, αποκαλύφθηκε ως το επίσημο λογότυπο του Μουντιάλ 2026 μαζί με τον αριθμό 26, της χρονιάς δηλαδή που θα διεξαχθεί η διοργάνωση. Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια εικόνα του τροπαίου απεικονίζεται μαζί με τη χρονιά που πραγματοποιείται το τουρνουά.
Την αποκάλυψη έκανε η FIFA σε τελετή που έλαβε χώρα στο Αστεροσκοπείο Γκρίφιθ στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, στις 17 Μαΐου.

 Ο τελικός στις 19 Ιουλίου 2026
Με βάση το νέο ημερολόγιο αγώνων που εγκρίθηκε από το συμβούλιο της FIFA, ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 θα διεξαχθεί την Κυριακή, 19 Ιουλίου 2026, με την υποχρεωτική περίοδο αποδέσμευσης των παικτών να αρχίζει στις 25 Μαΐου 2026, μετά τον τελευταίο επίσημο αγώνα συλλόγων στις 24 Μαΐου 2026 (ενδέχεται να ισχύουν εξαιρέσεις για τους τελικούς των διοργανώσεων συλλόγων έως τις 30 Μαΐου 2026, με την επιφύλαξη της έγκρισης της FIFA).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γυναίκες

Ιστορική στιγμή για την Τζαμάικα: Πρώτος βαθμός σε Μουντιάλ και ξέσπασμα (vid)

Έξαλλοι πανηγυρισμοί και χαμόγελα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Εθνική ομάδα γυναικών της Τζαμάικα πήρε τον πρώτο βαθμό σε Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά το 0-0 με τη Γαλλία και πανηγύρισε έντονα αυτή την πολύ έντονη, ιστορική στιγμή.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παγκόσμιο Κύπελλο

Μουντιάλ Κατάρ: Στη φυλακή εργάτες που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους

Άλλη μια «μαύρη» σελίδα στη διοργάνωση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Σύμφωνα με τον «Guardian» τρεις εργάτες του περασμένου Μουντιάλ και συγκεκριμένα στο τμήμα ασφάλειας φυλακίστηκαν και παραμένουν υπό κράτηση τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψή τους.
Ο «Guardian» ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι αρκετοί φρουροί ασφαλείας που εργάζονταν στα γήπεδα του Κατάρ έχουν φυλακιστεί ή τους έχει επιβληθεί πρόστιμο, μετά από διαφωνίες που είχαν για τους μισθούς με την εταιρεία ασφαλείας «Stark Security».

Η «Stark Security» είχε στο δυναμικό της εκατοντάδες φρουρούς ασφαλείας οι οποίοι βρέθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι εργαζόμενοι που κατάγονται κυρίως από τη νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική είχαν υπογράψει συμβάσεις διάρκειας έξι μηνών, ωστόσο απολύθηκαν λίγες μέρες πριν τον τελικό του Μουντιάλ.

Οι συμβάσεις τους ακυρώθηκαν τρεις μήνες νωρίτερα χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, γεγονός που παραβίασε την εργατική νομοθεσία της χώρας που υποχρεώνει τους εργοδότες σε προειδοποίηση ενός μηνός εάν θέλουν να τερματίσουν τη σύμβαση νωρίτερα από το καθορισμένο.

Τον Αύγουστο το Κατάρ συνέλαβε τουλάχιστον 60 εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν για τους μισθούς τους στις 14 Αυγούστου έξω από τα γραφεία της «Al Bandary International» στη Ντόχα. Όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει κατασκευές, ακίνητα, ξενοδοχεία και υπηρεσίες εστίασης.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ