Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Πορτογάλος που έγινε… Θεσσαλονικιός!

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια προσωποποιεί τον ΠΑΟΚ της Αναγέννησης, που ονειρεύεται και διεκδικεί!

Βασίλης Μανδράου

Ο Πορτογάλος που έγινε… Θεσσαλονικιός!

Ηταν Ιούλιος του 2008, όταν ο Αντελίνο Βιεϊρίνια πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη Θεσσαλονίκη. Ο Κυριάκος Κυριάκος πήγε στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, όμως δεν πίστευε στα μάτια του.

«Το 2008 με έστειλαν να πάρω έναν πιτσιρικά από το αεροδρόμιο, φρέσκο από την Πόρτο. Όταν βγήκες δεν κατάλαβα ότι ήσουν ποδοσφαιριστής. Χοντρούλη, με ένα baggy παντελόνι και… παντόφλες και χαίτη.» σημείωσε ο Υπεύθυνος Επικοινωνιακής Στρατηγικής σε ανάρτηση του για τον Πορτογάλο.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, τότε, πως εκείνο το 22χρονο αγόρι προοριζόταν να γίνει ένας από τους πιο εμβληματικούς ποδοσφαιριστές που γνώρισε η Τούμπα.

Μέχρι τότε ο Αντελίνο αγωνιζόταν στη Λεϊσόες, δανεικός από την Πόρτο. Ο τότε τεχνικός του Δικεφάλου, Φερνάντο Σάντος, ζήτησε από τη διοίκηση των «Δράκων» ένα τηλεφωνικό ραντεβού μαζί του. Δεν δυσκολεύτηκε να τον πείσει, να αφήσει την Πορτογαλία και να συνεχίσει την καριέρα του -έστω και ως δανεικός- σε μία πολύ μεγάλη ομάδα της Ελλάδας.

Μόνο που, ο παίκτης νόμιζε ότι ο Σάντος ήταν, ακόμη, προπονητής της ΑΕΚ. Μέχρι να λυθεί η παρεξήγηση, συγκέντρωνε πληροφορίες (από τον Μπρούνο Αλβες, που το 2004-2005 είχε αγωνιστεί στην ΑΕΚ) για… λάθος «Δικέφαλο».

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη προπόνηση στην Τούμπα που το γήπεδο είχε 15.000 κόσμο.Έτρεμε το πάτωμα»

Τον ΠΑΟΚ τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Όταν μετά από χρόνια ρωτήθηκε για τους λόγους που αγάπησε τόσο πολύ αυτή την ομάδα, απάντησε: «Ο κόσμος, η ατμόσφαιρα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη προπόνηση στην Τούμπα που το γήπεδο είχε 15.000 κόσμο. Ήμουν στ’ αποδυτήρια κι ένιωθα τον παλμό της κερκίδας. Έτρεμε το πάτωμα. Αυτό το πράγμα δεν είναι απλή αγάπη για την ομάδα. Είναι τρέλα. Και στο καλό και στο άσχημο. Επίσης, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που μου έδωσε τη δυνατότητα να παίξω και ν’ αποδείξω τι μπορώ να κάνω. Είχα ακούσει για τον ΠΑΟΚ, αλλά τότε δεν ήξερα τίποτα πέρα απ’ ότι προπονητής ήταν ο Σάντος. Ήταν αυτό που λέμε έρωτας με την πρώτη ματιά. Κι αυτό δεν άλλαξε ποτέ».  Και να σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη σεζόν η ομάδα είχε τερματίσει στην ένατη θέση, 35 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Μία προετοιμασία… σκέτη κόλαση!

Ο Σάντος… του έβγαλε το λάδι στην πρώτη του προετοιμασία με τα ασπρόμαυρα. Διπλές προπονήσεις, έξτρα τρέξιμο στο δάσος, ειδικό διαιτολόγιο, έτσι ώστε η σωματοδομή του να φτάσει στο «πικ». Η προετοιμασία, που διήρκεσε ενάμισι μήνα, ήταν γι’ αυτόν… σκέτη κόλαση. Δεν παραπονιόταν όμως. Κάθε άλλο, ήταν αποφασισμένος να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Η αποτυχία του να βρει χώρο στην Πόρτο τον είχε γεμίσει με πείσμα.

Στον ΠΑΟΚ του δόθηκε  ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ακατέργαστο ταλέντο του από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το γνώριζαν καλά στην Μικράς Ασίας ότι ένας παίκτης αυτού του βεληνεκούς δεν θα καθόταν για πολύ στην Τούμπα. Για την ακρίβεια θα είχε φύγει πολύ νωρίτερα, εάν δεν τραυματιζόταν σοβαρά στον αστράγαλο, έπειτα από ένα βάναυσο τάκλιν του μετέπειτα συμπαίκτη του, Βίκτορ Βιτόλο. Κι αν δεν γνώριζε βέβαια τον έρωτα της ζωής του, τη Βάσω Βεργίδου. Τη γνώρισε το 2009 με το μεταξύ τους ειδύλλιο να καταλήγει σε γάμο.

Στην Ελλάδα ο Πορτογάλος βρήκε τη ζωή που ονειρευόταν, την αποθέωση που ίσως να μην είχε φανταστεί ποτέ ότι θα λάβει. Ήρθε όμως σε μία εποχή που ο ΠΑΟΚ δοκιμαζόταν με δεκάδες οικονομικά προβλήματα. Αυτά άλλωστε ήταν ο κύριος λόγος που ανάγκασε τον Ιανουάριο του 2012 τις δύο πλευρές να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, με τον Πορτογάλο να συνεχίζει την καριέρα του στην Γερμανία για λογαριασμό της Βόλφσμπουργκ.

Ο ΠΑΟΚ, που τον είχε αποκτήσει με μόλις 300.000 ευρώ, εισέπραξε από τους Γερμανούς πάνω από τέσσερα εκατομμύρια. Τα είχε απόλυτη ανάγκη, για να μπορεί να πληρώνει τους υπόλοιπους παίκτες του αλλά και τα καθημερινά του έξοδα. Επτά μήνες προτού αλλάξει το ρου της ιστορία, με την εμφάνιση του Ιβάν Σαββίδης στο προσκήνιο, ο Αντελίνο αποχαιρέτησε την δεύτερη πατρίδα του με δάκρυα στα μάτια, αλλά και με μια υπόσχεση: πως κάποτε θα επέστρεφε, για να πετύχει όσα δεν κατάφερε στην πρώτη του θητεία στην ομάδα. Ή μάλλον δεν τον άφησαν…

Η επιστροφή στο σπίτι

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε τον Αύγουστο του 2017. Ο Ιβάν τις τελευταίες ημέρες της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου αποφάσισε να κάνει μια σημαντική οικονομική υπέρβαση (τριετές συμβόλαιο με συνολικές αποδοχές 4,5 εκατ. ευρώ) για να φέρει την σημαία στον ιστό της.

Στη δεύτερη θητεία του στην Τούμπα ο Βιεϊρίνια ήταν αρκετά διαφορετικός σε σχέση με την πρώτη. Αρκετά πιο ώριμος και γεμάτος με παραστάσεις και εικόνες από το υψηλότερο διασυλλογικό επίπεδο. Αποδείχτηκε πως ήταν ο ιδανικός ηγέτης που η ομάδα είχε ανάγκη για να πετύχει το «ακατόρθωτο», αυτό που δεν είχαν καταφέρει τόσοι και τόσοι πριν από αυτόν.

«Έπρεπε να με πουλήσει ο ΠΑΟΚ. Δεν ήθελα να φύγω. Ήθελα να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της και να φύγω στο τέλος της σεζόν. Επέστρεψα για την αγάπη που έχω στο σύλλογο. Είχα πιο συμφέρουσες οικονομικά προτάσεις, αλλά το συζήτησα με τη γυναίκα μου και αποφασίσαμε να γυρίσω» εξομολογήθηκε λίγα χρόνια μετά.

Ο «Αντρέ» είναι το πρόσωπο που χαίρει της καθολικής αποδοχής. Όχι μόνο του λαού της δικής του ομάδας, αλλά και των αντιπάλων. Μέσα σε ένα περιβάλλον απύθμενης τοξικότητας, αυτός κατάφερε να κερδίσει με την συμπεριφορά του τον σεβασμό και το χειροκρότημα όλων των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων της χώρας. Δέχτηκε, αδιαμαρτύρητα τον ρόλο του αριστερού μπακ, παίζοντας την θέση τόσο καλά όσο λίγοι στην ιστορία του κλαμπ. Μάλιστα ως αριστερός οπισθοφύλακας, πέτυχε έξι γκολ, όλα καθοριστικά και εξαιρετικής ομορφιάς. Μοίρασε τέσσερις ασίστ και συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος.

«Αν μπορούσα θα τον έπαιρνα σπίτι μου για γιο»

Σε μία ιπποτική αναγνώριση του χαρακτήρα του, ο Ραζβάν Λουτσέσκου δήλωσε μετά το ματς της μεγάλης ανατροπής στο Αγρίνιο «Αν μπορούσα, θα τον έπαιρνα σπίτι μου για γιο», δήλωσε ο προπονητής του, Ραζβάν Λουτσέσκου. Ποιός μπορεί να ξεχάσει το τέρμα που πέτυχε, με ένα σουτ από 35 μέτρα απόσταση.

Όταν το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Αν τον ρωτήσει κανείς για την κορυφαία του στιγμή στην ομάδα, αυτός χωρίς δεύτερη σκέψη θα απαντήσει την στιγμή όπου μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στην φιέστα και 30.000 κόσμος φώναζε ρυθμικά το όνομα του. Οταν έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου που μπήκε στο τερέν με διαλυμένο χιαστό. Εστω συμβολικά, για ελάχιστα λεπτά. Η Τούμπα σείστηκε και τ’ όνομά του ακούστηκε απ΄άκρη σ΄άκρη σε όλη τη πόλη.

Ηταν η στιγμή που κάθε παιδί ονειρεύεται να ζήσει, όμως ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πράξη. Φόρεσε το περιβραχιόνιο και σήκωσε την Κούπα. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα έστω και με μία χρονιά καθυστέρηση, μετά από όλα εκείνα που συνέβησαν το 2017-18.

Στο τέλος, ξέσπασα σε κλάματα που δεν μπορούσα να βοηθήσω. Είχα ήδη κάνει την επέμβαση, δεν αισθανόμουν πόνο. Σε κάποια στιγμή ο Σέρτζιο Ολιβέιρα μου δίνει τη μπάλα και εγώ τον έβρισα! Δώσε μου πάσα, αλλά δώσ’ την μου στο αριστερό, τον είπα (γέλια). Δεν γίνεται να σε αποθεώνει τόσος κόσμος και να μην ακουμπήσεις μπάλα, μου απάντησε! Αυτό που πετύχαμε δεν ήταν μόνο ένα όνειρο δικό μου, αλλά ένα όνειρο μίας ολόκληρης πόλης, εκατομμυρίων φίλων του ΠΑΟΚ!».

Σίγουρα δεν περίμενε ποτέ πως θα ταυτιζόταν για πάντα, με τη δεύτερη πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη. Είναι το πρόσωπο που συμβολίζει τον ΠΑΟΚ της Αναγέννησης, τον ΠΑΟΚ που πρωταγωνιστεί, διεκδικεί και ονειρεύεται. Ο αρχηγός που όλοι οι φίλαθλοι θα ήθελαν να είχαν στην δική τους ομάδα…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Περιμένοντας το… πρόγραμμα!

Σε πρώτο πλάνο η Ελσίνκι αλλά υπάρχει και η Super League!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεση του Ραζβάν Λουτσέσκου, από τη στιγμή που τόσο ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς όσο και ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης γυμνάστηκαν κανονικά σήμερα μαζί με τους υπόλοιπους "ασπρόμαυρους", ο ΠΑΟΚ έχει στραμμένη την προσοχή του στην αναμέτρηση της Πέμπτης με την Ελσίνκι στην Τούμπα, τα εισιτήρια της οποίας θα βρίσκονται από αύριο στη διάθεση των φίλων του Δικεφάλου.

Ωστόσο, ο Ρουμάνος προπονητής περιμένει παράλληλα να μάθει το πως θα ξεκινήσει εκ νέου το πρωτάθλημα της Super League, δηλαδή ποια ομάδα και πότε θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ.

Θα είναι ο Αστέρας Τρίπολης στο "Θ. Κολοκοτρώνης" σύμφωνα με το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής που αναβλήθηκε, όπως αναφέρει ο ΚΑΠ σε αυτές τις περιπτώσεις; Θα είναι η Κηφισιά στο Δημοτικό Στάδιο Καισαριανής, σύμφωνα με το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής, κάτι που συγκεντρώνει ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες; Η απάντηση αύριο το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Super League, με το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης να είναι το εξής:

"Ορισμός αναβληθέντων αγώνων 14ης αγωνιστικής, τροποποίηση ορισμού αγώνων 15ης και 16ης αγωνιστικής, ορισμός αγώνων 17ης και 18ης αγωνιστικής κανονικής περιόδου Πρωταθλήματος Stoiximan Super League ανδρών και τροποποίηση ετήσιου συνοπτικού προγράμματος του τελευταίου μετά την από 7/12 ανακοίνωση της Κ.Ε.Δ. / Ε.Π.Ο. Τοποθέτηση του Συνεταιρισμού επί των πρόσφατων γεγονότων στο χώρο της διαιτησίας".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άγριο ξύλο σε διαιτητή στην τούρκικη Super Lig! (vid)

Θύτης ο πρόεδρος των γηπεδούχων και όχι μόνο!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με πολύ άσχημοι τρόπο ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση της Ανκαραγκουτσού με τη Ρίζεσπορ για την Super Lig της Τουρκίας, με τον πρόεδρο των γηπεδούχων, Φαρούκ Κότσα, να εξαπολύει επίθεση στον διαιτητή Χαλίλ Ουμούτ Μέλερ!

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε ισόπαλο με σκορ 1-1, με τον Φαρούκ Κότσα, τον πρόεδρο της ομάδας στην οποία αγωνίζονται οι Κίτσιου και Χατζηγιοβάνης, να γρονθοκοπεί τον διαιτητή και εν συνεχεία να τον μιμούνται και άλλοι, συνεχίζοντας να χτυπούν τον Χαλίλ Ουμούτ Μέλερ ενώ αυτός ήταν πεσμένος στο έδαφος!

;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ιστορική επιστολή του ΠΑΟΚ στον Ελευθέριο Βενιζέλο! (pics)

Σαν σήμερα, πριν από 94 χρόνια!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Επιστολή στον Ελευθέριο Βενιζέλο έστειλε σαν σήμερα ο ΠΑΟΚ, στις 11 Δεκεμβρίου 1929, με τον ΑΣ ΠΑΟΚ να έχει αναφέρει σχετικά:

“Ο ΑΣ ΠΑΟΚ συνεχίζει το ταξίδι στην ιστορία του συλλόγου, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο αποκαλύπτει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του συλλόγου μας στην ανάπτυξη και εξέλιξη του προσφυγικού αθλητισμού της Θεσσαλονίκης.

Σαν σήμερα, 11 Δεκεμβρίου του 1929, ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών απευθύνεται μέσω επιστολής προς τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, με την οποία του διαβιβάζουν το υπόμνημα που είχαν υποβάλλει στον Υπουργό Παιδείας. (Πηγή: “Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ.Βενιζέλος”)

Ο ΠΑΟΚ ως το γνήσιο παιδί της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών δεν θα μπορούσε παρά να συνεχίσει το έργο της, αυτό της αποκατάστασης και ομαλής ενσωμάτωσης των προσφύγων που είχαν καταφτάσει στη Θεσσαλονίκη μετά την Εθνική Συμφορά. Στο υπόμνημα που επισυνάπτεται παρακάτω, ο ΠΑΟΚ εκπροσωπεί έντεκα (11) επίσημα προσφυγικά αθλητικά σωματεία, στην πλειοψηφία των οποίων έπαιξε σημαντικό ιδρυτικό ρόλο. Εκτός των επίσημων σωματείων, ο ΠΑΟΚ ίδρυσε πολλά ανεπίσημα συνοικιακά σωματεία για τη διάδοση του αθλητικού πνεύματος και της αθλητικής ιδέας.

Στο υπόμνημα γίνεται μία σύντομη αναφορά για τη δημιουργία του συλλόγου, ο οποίος μολονότι αριθμούσε κάτι λιγότερο από 4 χρόνια ζωής, είχε ήδη 2,120 εγγεγραμμένα μέλη χωρίς να υπολογίζονται τα επίτιμα μέλη αλλά και οι χιλιάδες οπαδοί του! Στο σύντομο αυτό διάστημα ο ΠΑΟΚ εκπροσωπούνταν από 8 αθλητικά τμήματα με το ποδοσφαιρικό τμήμα να αποτελείται από 4 ομάδες. Παράλληλα υπήρχε η πρόβλεψη αλλά όχι η οικονομική δυνατότητα για την δημιουργία μουσικού και φιλολογικού τμήματος. Παρότι ο σύλλογος δεν έλαβε καμία κρατική ενίσχυση και παρά την έλλειψη γηπέδου, κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να είναι η πιο γρήγορα ανερχόμενη δύναμη ανάμεσα στα 50 εγγεγραμμένα σωματεία Μακεδονίας-Θράκης.

Η έλλειψη στίβου και γηπέδου ήταν και ο βασικός λόγος για την υποβολή του παρακάτω υπομνήματος. Ενώ είχε παραχωρηθεί μία μικρή αλάνα ιδιοκτησίας Αεροπορικής Αμύνης, η οποία μετατράπηκε σε στίβο από μέλη και οπαδούς του συλλόγου, ο χώρος δεν ήταν αρκετός καθώς εκεί γυμνάζονταν πάνω από 10 προσφυγικά σωματεία καθώς και οι μαθητές δύο Σχολών. Λόγω του μεγέθους αλλά και της ακαταλληλότητας του στίβου, ο ΠΑΟΚ νοίκιαζε δίπλα από την αλάνα ένα μέρος του οικοπέδου ιδιοκτησίας της Εθνικής Τραπέζης. Πρωτίστως για την επιβίωση των προσφυγικών σωματείων αλλά και την μετέπειτα εξέλιξή τους, ήταν απαραίτητη η δημιουργία ενός ενιαίου στίβου με την συγχώνευση των δύο οικοπέδων καθώς και μιας σειράς άλλων εργασιών που δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το Σιντριβάνι, η πρώτη ιστορική έδρα του Δικέφαλου που ο Νότης Τσίντογλου στην ταινία “90 χρόνια ΠΑΟΚ” αποκάλεσε το «Συναχτήρι της προσφυγιάς», τόπο συνάντησης του καημού της Ρωμιοσύνης, του δικού μας ΠΑΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό του ήθους του σωματείου από την μέρα της ιδρύσεως του, το ύφος της επιστολής, το οποίο απευθύνεται στον ισχυρό άνδρα της Ελλάδος με τρόπο περήφανο, ενώ χρησιμοποιώντας το ειδικό βάρος το οποίο είχε ήδη αποκτήσει, προσφέρει καλές υπηρεσίες και στα υπόλοιπα προσφυγικά σωματεία της Θεσσαλονίκης”.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ