Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σνάουτσνερ: «Χρειαζόταν νέα πρόκληση ο Φερνάντο Σάντος!»

Συνέντευξη του “Μίρο” με επίκεντρο τον Πορτογάλο και… πολύ ΠΑΟΚ!

PAOK24

Σνάουτσνερ: «Χρειαζόταν νέα πρόκληση ο Φερνάντο Σάντος!»

Μεγάλη συνέντευξη στην Πολωνία παραχώρησε ο Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, με αφορμή την πρόσληψη του Φερνάντο Σάντος στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του!

Μεταξύ άλλων, ο πρώην ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου και νυν συνεργάτης του Πάμπλο Γκαρσία στον ΠΑΟΚ Β, σκιαγράφησε το προφίλ του Πορτογάλου προπονητή βάσει της συνύπαρξής τους στην Τούμπα, τον χαρακτήρισε “προπονητή – πατέρα” και αποκάλυψε περιστατικά με επίκεντρο τον Δικέφαλο!

Αναλυτικά, ο Σνάουτσνερ τόνισε:

Για τα συναισθήματά του στην είδηση της πρόσληψης του Φερνάντο Σάντος από την Εθνική Πολωνίας: “Πριν μια εβδομάδα άκουσα για πρώτη φορά ότι εξετάζεται η υποψηφιότητά του για την Εθνική Πολωνίας. Ήθελα πολύ να επιλεγεί, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν πίστευα πως θα προχωρήσει. Νόμιζα πως μετά από δώδεκα χρόνια θα ήθελε να ξεκουραστεί για ένα διάστημα. Ωστόσο έγινε ξεκάθαρο ότι εξακολουθεί να τον ελκύει το ποδόσφαιρο και ότι απλά χρειαζόταν μια νέα πρόκληση. Όπως φαίνεται, οι Εθνικές ομάδες του ταιριάζουν πολύ, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το να δουλεύεις σε έναν σύλλογο”.

Για το αν ήταν ο κορυφαίος προπονητής στην καριέρα του: “Νομίζω ότι η κορύφωση της καριέρας μου συνέπεσε με την περίοδο της συνεργασίας μας στον ΠΑΟΚ, την περίοδο 2007-2010. Έμαθα πολλά από αυτόν, ένιωσα την εμπιστοσύνη του. Πόνταρε πάνω μου και του χρωστάω πολλά. Τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν καλά για την ομάδα, παίζαμε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Ήμασταν ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τον Σάντος τον βλέπω λίγο σαν προπονητή- πατέρα μου”.

Για το πιο δυνατό σημείο της δουλειάς του Σάντος: “Έχει μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Κάνει τις ομάδες του μια γροθιά. Διατηρεί την πειθαρχία μέσα στο γκρουπ. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης δεν ανέχεται χαλάρωση, ή κάθε είδους γέλιο. Όταν δεν του άρεσε κάτι, σταματούσε την προπόνηση και μας τιμωρούσε, μας έβαζε να τρέχουμε το γήπεδο. Η δουλειά έπρεπε να γίνει στο 100% της αφοσίωσης. Έκανε τους πάντες να τον ακούν. Έχει αυτό το… κάτι, που κάνει μια ομάδα να δώσει τον καλύτερο της εαυτό.

Την ίδια στιγμή ο Σάντος ήταν διαφορετικός εκτός του γηπέδου, μετά τη δουλειά. Ήταν ένας απλός άνθρωπος. Μπορούσε να μιλήσεις ελεύθερα μαζί του για το οτιδήποτε. Ρωτούσε αν όλα ήταν εντάξει, αν είχες κάποιο πρόβλημα στην οικογένειά σου. Αν το παιδί σου ήταν άρρωστο για παράδειγμα, σου πρότεινε από μόνος του να μην έρθεις στην προπόνηση. Μας φερόταν πάντα με σεβασμό, ήξερε τι χρειαζόντουσαν οι ποδοσφαιριστές του κάθε στιγμή”.

Για το αν ήταν ένα σοκ για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές η προσέγγισή του: «Ναι ήταν. Οι ξένοι είχαν συνηθίσει σε αυτή τη νοοτροπία, σε περισσότερη πειθαρχεία. Μερικοί Έλληνες αργούσαν κάποιες φορές στην προπόνηση. Στην αρχή της θητείας του Σάντος υπήρξαν τέτοια περιστατικά, αλλά σταμάτησαν σε χρόνο μηδέν. Όταν κάποιος αργούσε δεν λάμβανε μέρος στην προπόνηση αλλά έτρεχε στο γήπεδο όλη την ώρα.

Αυτό δε σημαίνει ότι μόνο οι Έλληνες ήταν κακοί. Θυμάμαι ότι ο πρώτος μας σκόρερ, ο Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο, είχε καθυστερήσει και έχασε το λεωφορείο και ένα φιλικό παιχνίδι. Ο Σάντος δεν μπορούσε να επιτρέψει να περιμένει μια ολόκληρη ομάδα έναν παίκτη, και όταν έφτασε τελικά η ώρα ξεκινήσαμε. Στη συνέχεια, ο Μπακαγιόκο έφτασε στο γήπεδο με το αυτοκίνητο του αλλά δεν έπαιξε. Εμείς δίναμε φιλικό και αυτός έκανε κύκλους στο γήπεδο. Όλοι ακολουθούσαμε τις ίδιες αρχές».

Για το αν  ο Σάντος είχε συγκρουστεί με κάποιον στον ΠΑΟΚ: «Στον ΠΑΟΚ δεν θυμάμαι να έχει κακή σχέση με κάποιον. Σίγουρα υπήρξαν κάποιες μικρές συγκρούσεις, αλλά όλα ξεκαθάριζαν αμέσως, δεν ξέφευγαν. Εγώ ήμουν πειθαρχημένος, δεν έδωσα ποτέ δικαίωμα. Νομίζω ότι κι αυτός ήταν ο λόγος που με συμπαθούσε. Είχαμε πολλές συζητήσεις στο γραφείο του. Μια φορά μπήκα μέσα και υπήρχε μια ομίχλη από τον καπνό του τσιγάρου, τόσο βαριά που δεν ήξερα αν είχε πάρει κάτι φωτιά. Δεν μπορούσα να τον δω από τον καπνό, μόνο όταν τον φώναξα και απάντησε κατάλαβα ότι ήταν εκεί. Κάπνιζε πολύ. Ελπίζω με τον καιρό να απαλλαγεί από αυτόν τον εθισμό”,

Για το πως επικοινωνούσαν: “Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ο κόουτς μιλούσε πορτογαλικά και γινόταν μετάφραση στα ελληνικά και στα αγγλικά. Όταν μιλούσαμε μόνοι μας γινόταν στα αγγλικά. Με τις όποιες μικρές δυσκολίες, καταφέρναμε να συνεννοηθούμε”.

Για τη δική του παρουσία επί ημερών Σάντος: “Του άρεσε το στυλ παιχνιδιού μου. Δεν μου ζητούσε να συμμετέχω τακτικά στο επιθετικό παιχνίδι. Ταίριαζε στο πλάνο του να μένω πίσω και να καλύπτω τον κενό χώρο. Όταν δεν αντιμετώπιζα κάποιο πρόβλημα τραυματισμού, συνήθως βρισκόμουν στη βασική ενδεκάδα”.

Για την ένταση της προπόνησης: “Δεν ήταν σίγουρα εύκολο αλλά δεν θα έλεγα ότι ήταν η πιο σκληρή προπόνηση της ζωής μου μαζί του. Ήταν μια προπόνηση φυσιολογικής έντασης”.

Για το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης επί ημερών Σάντος: “Ήταν πραγματικά κρίμα. Είχαμε τερματίσει στη δεύτερη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος, και είχαμε φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Πριν την έλευση του Σάντος, ο ΠΑΟΚ βρισκόταν σε μεγάλη κρίση, και ήταν μακριά από τις πρώτες θέσεις. Η βαθμολογική ανάταση ήρθε μετά την πρώτη του σεζόν. Η ομάδα ήταν φανερά ενισχυμένη, οι οπαδοί επέστρεψαν μαζικά στο γήπεδο. Η Τούμπα ήταν γεμάτη στους περισσότερους αγώνες.

Μπορούμε να πούμε πως στη θητεία του Φερνάντο Σάντος στον ΠΑΟΚ ξεκίνησε η ανοικοδόμηση της ομάδας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έβαλε τις βάσεις για τις μελλοντικές επιτυχίες. Αμέσως μετά την αποχώρηση του βρεθήκαμε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Τα επόμενα χρόνια δημιουργήθηκε μια δυνατή ομάδα, και μέχρι σήμερα παλεύει για τις υψηλότερες θέσεις στην Ελλάδα, κατακτώντας και τίτλους”.

Για την αμυντική φιλοσοφία του: “Παίζαμε ένα ποδόσφαιρο με στιβαρή άμυνα και οργάνωση. Είχαμε και αστέρα από τη μέση και μπροστά. Τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο, τον Μουσλίμοβιτς, τον Βιεϊρίνια. Δόθηκε έμφαση στο αμυντικό κομμάτι, ξεκινούσαμε από το να κρατήσουμε το μηδέν στην άμυνα, αλλά οι επιθετικοί δεν αδικήθηκαν. Ο Σάντος τους έδωσε ελευθερία σε φάση επίθεσης. Σπανίως πετυχαίναμε πάνω από δύο γκολ σε ένα παιχνίδι, αλλά με καλή άμυνα αυτό ήταν αρκετό για να μαζεύουμε βαθμούς.

Το ότι δίνει μεγάλη σημασία στην άμυνα, δε σημαίνει ότι δεν θέλει να βάζει γκολ. Στο πρόσφατο Μουντιάλ η Πορτογαλία πέτυχε τρία γκολ κόντρα στη Γκάνα, δύο με την Ουρουγουάη, έξι με την Ελβετία. Είναι υπερβολή να τον πούμε αμυντικό προπονητή. Από τη μέση και μπροστά δίνει ελευθερίες και χώρο να δράσεις. Αν έχει διαθέσιμη ποιότητα μπροστά, θα την χρησιμοποιήσει. Αν οι Λεβαντόφσκι, Μίλικ και Ζιελίνσκι είναι σε καλή κατάσταση θα τους χρησιμοποιήσει και τους τρεις. Ξέρει να προσαρμόζεται στις δυνατότητες του γκρουπ του και δεν θα φοβηθεί ένα επιθετικό σχήμα”.

Για το αν μπορεί να διαχειριστεί τις “φίρμες”, όπως τον Κριστιάνο Ρονάλντο: “Πιστεύω ότι η επιλογή να αφήσει τον Ρονάλντο στον πάγκο ήταν καθαρά ποδοσφαιρική, όχι κάποιου είδους επίδειξη δύναμης. Κάθε παίκτης έχει ένα ρόλο στο γήπεδο. Προφανώς ο προπονητής αποφάσισε ότι σε εκείνο το σημείο ο Κριστιάνο δεν μπορούσε να δώσει περισσότερα από κάποιον άλλον. Φυσικά αυτό είναι μια εικασία. Σε κάθε περίπτωση είμαι πεπεισμένος ότι ο Σάντος θα φτιάξει τα πάντα με το επιτελείο του και δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις».

Για το πως θυμάται την Σάντος στην Εθνική Ελλάδας: “Σίγουρα οι Έλληνες δεν τον κατηγορούσαν για αμυντικό παιχνίδι, ειδικά από τη στιγμή που είχαν κατακτήσει κάπως έτσι το Euro με τον Ότο Ρεχάγκελ. Το στυλ του Σάντος δεν έχει αλλάξει από το από τότε. Νομίζω ότι η παρουσία του εκεί του άνοιξε την πόρτα για τη συνέχεια. Νομίζω ότι η θητεία του μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, αν σκεφτείς την παρουσία στον όμιλο του Euro 2012 αλλά και την πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014”.

Για το αν θα τον ενδιέφερε να συνεργαστεί με τον Σάντος στην Εθνική Πολωνίας: “Ο κόουτς έχει το επιτελείο του και υπάρχουν υποψήφιοι για να το ενισχύσουν από την Πολωνία. Είναι ωραίο που θα κάνει κάτι τέτοιο. Εγώ κάνω ήρεμα τη δουλειά μου στον ΠΑΟΚ. Ξεκίνησα από τις ακαδημίες της ομάδας, ήμουν βοηθός του Πάμπλο Γκαρσία στην πρώτη ομάδα και τώρα έχω τον ίδιο ρόλο στον ΠΑΟΚ Β”.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιακουμάκης: “Δέχτηκα άπειρες… ευχές, με καταρράκωσε που δεν κράτησα την υπόσχεσή μου”

Πήρε θέση για τα μηνύματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Γιώργος Γιακουμάκης επέστρεψε στην Αμερική και προσπαθεί να αφήσει πίσω του τις δύσκολες ημέρες που προηγήθηκαν, μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής.

Ο Έλληνας επιθετικός, βρίσκεται στο επίκεντρο και μέσα από τα social media του πήρε θέση για τις... ευχές που έχει δεχθεί από διάφορες πλευρές, στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

Αναλυτικά:

"Ταξιδεύοντας πάνω από 20 ώρες για να επιστρέψω στο σπίτι μου δεν σταμάτησα στιγμή να σκέφτομαι ότι δεν κράτησα την υπόσχεση που έδωσα στη γυναίκα μου και στα παιδιά μου. Ότι δηλαδή θα γυρίσω πίσω νικητής! Μία υπόσχεση που είχα δώσει εδώ και 4 μήνες! Αυτός είναι και ο λόγος που με καταρράκωσε περισσότερο.

Δέχτηκα άπειρες ευχές το τελευταίο 24ωρο και δεν έχω παρά να ευχηθώ κι εγώ ο ίδιος στους ίδιους αυτούς ανθρώπους κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον να βρουν το νόημα της ζωής όπως έχω εγώ και να πάρουν τέτοιες αγκαλιές και αγάπη όπως πήρα εγώ σήμερα, διότι προφανώς δεν πήραν ποτέ μέχρι τώρα στη ζωή τους από την οικογένειά τους.

Υγ: Πολλοί από χθες έγιναν από γνωστοί, φίλοι μου.

Σας ευχαριστώ για τα μηνύματα στήριξης! Σας εκτιμώ απεριόριστα. #ελλαδαραγιαπαντα".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Τακτική και αποφάσεις

Σε πρώτο πλάνο ξανά τα πλέι οφ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η δουλειά συνεχίζεται για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιριστές του, με φόντο την επιστροφή στη δράση.

Η διακοπή για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων φτάνει στο τέλος της κι από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, η προσοχή όλων στρέφεται ξανά στα πλέι οφ, με τον ΠΑΟΚ να έχει μπροστά του ένα σημαντικό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Πλέον, στη διάθεση του Λουτσέσκου θα είναι και οι διεθνείς που επιστρέφουν, με την τακτική να είναι σε πρώτο πλάνο και τον Ρουμάνο τεχνικό να παίρνει τις οριστικές του αποφάσεις με φόντο το παιχνίδι της Κυριακής (18:00) και την ενδεκάδα που θα παρατάξει.

Την ίδια ώρα, ο Μπάμπα συνεχίζει να κάνει ατομικό στο γήπεδο και μένει να φανεί αν θα μπορέσει να μπει στο κανονικό πρόγραμμα, ενώ ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ κάνει θεραπεία.

Σήμερα, η ομάδα έχει προγραμματισμένο "ραντεβού" στις 17:00 στη Νέα Μεσημβρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η πρωτιά του ΠΑΟΚ στη «στρατολόγηση» νεαρών παικτών

Τι δείχνουν τα στοιχεία του CIES για τις επιλογές των «ασπρόμαυρων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

O ΠΑΟΚ είναι ο σύλλογος της Super League με το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας απόκτησης παικτών τις τελευταίες δέκα μεταγραφικές περιόδους (Ιούλιος 2019 έως σήμερα).

Αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του CIES Football Observatory (Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ), που κατατάσσει σχεδόν 800 συλλόγους από 48 πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τη μέση ηλικία απόκτησης των παικτών της πρώτης ομάδας από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο Δικέφαλος έχει την πρωτιά στην εγχώρια λίστα με το μ.ο όρος ηλικίας απόκτησης παικτών από το 2019 έως σήμερα να κυμαίνεται στα 26,12 έτη.

Η κατάταξη από το 2019 έως σήμερα:

1. ΠΑΟΚ 26.12 μέσος όρος ηλικίας απόκτησης παικτών

2. ΠΑΣ Γιάννινα 26.26

3. Πανσεραϊκός 26.31

4. Αστέρας Τρίπολης 26.46

5. ΑΕΚ 26.52

6. Ολυμπιακός 26.52

7. ΟΦΗ 26.66

8. Βόλος 26.69

9. Παναιτωλικός 27.48

10. Άρης 27.51

11. Ατρόμητος 27.58

12. Παναθηναϊκός 27.59

13. Λαμία 28.62

14. Κηφισιά -

https://twitter.com/CIES_Football/status/1773002045101904201?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1773002045101904201%7Ctwgr%5Eac1aa3c98b6bb9c57b8f8ed7754b1f71e8da1eb4%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.amna.gr%2Fsport%2Farticle%2F807346%2FCIES-PAOK---i-omada-tis-Super-League-pou-stratologei-tous-pio-neous-paiktes-ps

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ