Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο «General» του ΠΑΟΚ «κλείνει» 54 χρόνια ζωής!

Tο PAOK24 κάνει μία αναδρομή στη ζωή του Ρουμάνου αλλά και στα πεπραγμένα του.

Βασίλης Μανδράου

Ο «General» του ΠΑΟΚ «κλείνει» 54 χρόνια ζωής!

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου «κλείνει» σήμερα 54 χρόνια ζωής και το PAOK24 κάνει μία αναδρομή στα πεπραγμένα του Ρουμάνου τεχνικού στον πάγκο του Δικεφάλου, αλλά και σε άγνωστες πτυχές της ζωής του.

Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1969 στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι. Moνάκριβος γιος του σπουδαίου Μιρτσέα Λουτσέσκου, ο οποίος είχε μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής αλλά και αξιοσημειώτη σταδιοδρομία στους πάγκους, ο Ραζβάν από νεαρή ηλικία επέλεξε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο.

Τον γοήτευσε η μοναχική θέση του τερματοφύλακα, την οποία και ακολούθησε. Αγωνίστηκε με τις φανέλες των Σπορτούλ Στουντέντς, Νατιονάλ Βουκουρεστίου, Μπρασόφ, Ραπίντ Βουκουρεστίου και Μπακάου, σημειώνοντας παραπάνω από 200 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 34 ετών, καθώς ήθελε να στραφεί στην προπονητική.

Τα πρώτα του βήματα στους πάγκους

Ξεκίνησε μαθήματα προπονητικής το 1999, όμως πρώτα έκανε ένα σύντομο πέρασμα ως τεχνικός διευθυντής. Μία θέση που δεν τον γέμιζε αρκετά για να τον «τραβήξει» να ασχοληθεί παραπάνω, καθώς είχε μεγάλη απόσταση από τον αγωνιστικό χώρο και πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον ρόλο του προπονητή. Μετά από έναν χρόνο στην Μπρασόβ, η διοίκηση της Ραπίντ Βουκουρεστίου του ανέθεσε την βαριά ευθύνη να αναλάβει το τιμόνι της ομάδας. Κάθισε στον πάγκο της τρία χρόνια και κατέκτησε δις το Κύπελλο Ρουμανίας, ενώ την σεζόν 2005-06 κατόρθωσε να φτάσει έως τα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, παρά το άσχημο ξεκίνημα, που τον είχε οδηγήσει πολύ κοντά στην απόλυση.

Το καλοκαίρι του 2007, αποχώρησε από την Ραπίντ λόγω διαφωνιών που είχε με τον πρόεδρο της ομάδας και αποφάσισε να γυρίσει στην Μπρασόφ, η οποία είχε υποβιβαστεί στην δεύτερη κατηγορία. Εκεί παρέμεινε για δύο χρόνια καταφέρνοντας να επαναφέρει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία.

Η τεράστια ευκαιρία!

Τον Απρίλιο του 2009 ήρθε η μεγαλύτερη πρόκληση της έως τότε καριέρας του, καθώς ανέλαβε τα ηνία της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Στην θέση παρέμεινε για δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε καθώς ένιωσε πως οι άνθρωποι της ομοσπονδίας είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του.

Πολύ γρήγορα βρήκε νέα επαγγελματική στέγη, αναλαμβάνοντας εκ νέου τα ηνία της Ραπίντ Βουκουρεστίου οδηγώντας την μάλιστα στους ομίλους του Europa League.

Η εμπειρία στο Κατάρ και η… Ελλάδα!

Τον Μάιο του 2012 υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Ελ Τζάις, ομάδα του Κατάρ. Την πρώτη του σεζόν κατέκτησε το κύπελλο, οδήγησε την ομάδα στα νοκ άουτ του Πανασιατικού Πρωταθλήματος και αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2014.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014 ήρθε στην χώρα μας για λογαριασμό της Ξάνθης, αγνοώντας τις συμβουλές του πατέρα του, που του έλεγε να μην πάει. Ένα χρόνο μετά ήρθε η δικαίωση της επιλογής του, καθώς η  Ξάνθη  κατάφερε για πρώτη φορά στα χρονικά να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας,  γνωρίζοντας την ήττα στον τελικό από τον Ολυμπιακό.

Η επόμενη χρονιά δεν εκτυλίχθηκε, όπως θα περίμεναν στην ομάδα. Η Ξάνθη δεν κατάφερε να βρει ρυθμό στο γήπεδο, και έφτασε μέχρι και να κινδυνεύσει στις τελευταίες αγωνιστικές, εξασφαλίζοντας ωστόσο την παραμονή.

Η κατάσταση όμως άλλαξε εντελώς την τρίτη του σεζόν στους Ακρίτες. Ο Λουτσέσκου βρήκε ταυτότητα στην ομάδα, η οποία μπήκε από την αρχή δυνατά στην σεζόν. Η Ξάνθη αποκλείστηκε στο Κύπελλο Ελλάδας από τον μετέπειτα κυπελλούχο ΠΑΟΚ, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην έκτη θέση, τέσσερις βαθμούς πίσω από τον Πανιώνιο και το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Παρά την επιθυμία της διοίκησης να συνεχίσει την συνεργασία της μαζί του, ο Λουτσέσκου αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Σύλλογο και να αναζητήσει μία νέα πρόκληση στην καριέρα του. Ο Ρουμάνος τεχνικός δεν βιάστηκε να πάρει την απόφασή του και εν τέλει υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ, αντικαθιστώντας τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς.

H πρώτη σεζόν στον πάγκο του ΠΑΟΚ

Η πρώτη σεζόν του εντός των τεσσάρων γραμμών ήταν εξαιρετική, καθώς μαθηματικά κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλήματος, ωστόσο  κάποιες δικαστικές αποφάσεις στέρησαν από τον προπονητή και την ομάδα να πανηγυρίσουν αυτά που κέρδισαν με τον ιδρώτα τους.

Μετά από ένα κακό ξεκίνημα ο ΠΑΟΚ βρήκε το περιβόητο «balance», έχασε ένα τρελό σερί και ηττήθηκε μόνο από τον Αστέρα Τρίπολης στο πρωτάθλημα. Κατάφερε να συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς, έχοντας παίξει μάλιστα ένα παιχνίδι λιγότερο, καθώς ο Ολυμπιακός δεν βγήκε να αγωνιστεί ποτέ στην Τούμπα, όμως στο φινάλε το τρόπαιο το πήρε η ΑΕΚ στις δικαστικές αίθουσες.

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε για δεύτερη σερί χρονιά το Κύπελλο Ελλάδας, σε έναν τελικό που σίγουρα θα θυμάται πάντα, καθώς ήταν το πρώτο τρόπαιο που κατέκτησε στην χώρα μας, με μία μεγαλειώδη εμφάνιση στον τελικό του ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ.

Η εκπλήρωση του ονείρου

Στην πρώτη του «γεμάτη» σεζόν ο Ρουμάνος τεχνικός παρουσίασε στο χορτάρι ίσως την κορυφαία ομάδα στην ιστορία της ομάδας που απέδειξε την ανωτερότητά της κάθε εβδομάδα στο γήπεδο, φτάνοντας στην κατάκτηση του αήτηττου πρωταθλήματος και του πρώτου νταμπλ στην ιστορία της ομάδας.

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου έκανε όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα να υποκλιθεί στην ομάδα του και τον κόσμο του ΠΑΟΚ να βγάζει για… πάρτυ της ομάδας το επικό σύνθημα «Για να χαζεύει όλη η Ελλάδα δυο φορές την εβδομάδα…»

Το καλοκαίρι του 2019 αποχώρησε από την Τούμπα με προορισμό την Σαουδική Αραβία και την Αλ Χιλάλ, με την οποία έγραψε ιστορία, καθώς κατέκτησε το Champions League της Ασιατικής Ηπείρου.

Η επιστροφή!

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου γύρισε στην ομάδα το καλοκαίρι του 2021, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην δεύτερή του θητεία στην ομάδα κατάφερε να φτάσει έως τους «8» του Europa Conference League. Φέτος συνεχίζει στον «ασπρόμαυρο» πάγκο και δουλεύει καθημερινά με στόχο να φτάσει ξανά στην κορυφή.

Στις δύο περιόδους του στην ομάδα έχει κατορθώσει να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Συλλόγου, κατακτώντας ένα αήττητο πρωτάθλημα και δύο κύπελλα. Ο Ρουμάνος τεχνικός είναι βάσει αριθμών ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του «Δικεφάλου», έχοντας παράλληλα μπει σε ένα κλειστό γκρουπ προπονητών με πάνω από 100 συμμετοχές στο τιμόνι της ομάδας.

Η ιστορία συνεχίζεται….

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Αλλαγή σελίδας στη Λίβερπουλ: Σλοτ, ο διάδοχος του Κλοπ

Αφήνει τη Φέγενορντ και αναλαμβάνει τους reds

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Λίβερπουλ και Φέγενορντ τα βρήκαν σε όλα και ο Άρνε Σλοτ θα είναι ο διάδοχος του Κλοπ στον πάγκο των Reds.

Oι Ολλανδοί θα εισπράξουν 15 εκατ. ευρώ και ο 45χρονος τεχνικός θα αναλάβει τα ηνία στην αλλαγή σελίδας της Λίβερπουλ μετά την αποχώρηση του Κλοπ.

Την περσινή σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα, φέτος σήκωσε το κύπελλο και είναι στη 2η θέση στο πρωτάθλημα, στο -9 από την Αϊντχόφεν. Συνολικά με τη Φέγενορντ έχει απολογισμό 93 νίκες, 27 ισοπαλίες και 24 ήττες, ενώ την τρέχουσα σεζόν το ρεκόρ του είναι 28-7-8.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι θέλω να δουλέψω εκεί, να γίνω ο προπονητής της Λίβερπουλ. Οι ομάδες διαπραγματεύονται, οπότε ακόμα είμαι εδώ. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά έχω αισιοδοξία ότι θα γίνει», ανέφερε ο Σλοτ σε δηλώσεις του, όσο οι διαπραγματεύσεις των δύο ομάδων ήταν σε εξέλιξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αναζητώντας αντίδραση (vid)

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η απώλεια κόντρα στη Λαμία είναι κάτι που πληγώνει τον ΠΑΟΚ, αλλά πρέπει πλέον να τον πεισμώσει ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν.

Οι «ασπρόμαυροι» δίνουν ένα κομβικό εντός έδρας παιχνίδι την Κυριακή απέναντι στην ΑΕΚ και άπαντες στην ομάδα πιστεύουν ότι είναι η ευκαιρία για να γυρίσει ο διακόπτης και ο Δικέφαλος του Βορρά θα παραμείνει με αξιώσεις στην κούρσα του τίτλου.

Αυτό βέβαια οι παίκτες του Ράζβαν Λουτσέσκου καλούνται να το αποδείξουν στο χορτάρι.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε και το σύνθημα που περνάει από πλευράς «ασπρόμαυρων» είναι «τέλος τα λόγια, ώρα για πράξεις».

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το ματς με την ΑΕΚ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το απόγευμα στη Νέα Μεσημβρία.

Η προπόνηση της Παρασκευής ήταν αφιερωμένη στο τακτικό κομμάτι.

https://www.youtube.com/watch?v=aBgcgqLPyuQ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το απίστευτο στατιστικό του Σβαμπ

Ο Αυστριακός έκανε ρεκόρ τερμάτων με τον ΠΑΟΚ με μία εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Τα 10 γκολ σε 50 εμφανίσεις με τη φανέλα του ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν έφτασε ο Στέφαν Σβαμπ με το τέρμα που πέτυχε στο «Αθ. Διάκος» απέναντι στη Λαμία πριν από λίγες ημέρες.

Ο Αυστριακός έχει ήδη πετύχει ρεκόρ τερμάτων στην έως τώρα παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα έγινε ο πέμπτος «διψήφιος» σκόρερ των «ασπρόμαυρων» για την τρέχουσα σεζόν.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στην περίπτωση του Σβαμπ είναι το γεγονός ότι τα μισά από τα γκολ που έχει πετύχει φέτος είναι στα τελευταία λεπτά των αγώνων!

Ο Αυστριακός έχει «χτυπήσει» απέναντι στην Αμπερντίν στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, απέναντι στον Ατρόμητο στο 89', κόντρα στον Παναθηναϊκό ξανά στο 89', ενώ με αντίπαλο τη Λαμία στην Τούμπα το δεύτερο γκολ που πέτυχε απέναντι στους Φθιώτες ήταν στο 88' και στο πρόσφατο εκτός έδρας ματς σκόραρε στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ