Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από τον Γιώργο Κούδα και τον Σταύρο Σαράφη στον… Τζίμα!

«Υπόκλιση» της Super League στο Next Big Thing του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

Βασίλης Μανδράου

Από τον Γιώργο Κούδα και τον Σταύρο Σαράφη στον… Τζίμα!

Από χθες το βράδυ σύσσωμο το ελληνικό ποδόσφαιρο ασχολείται με την περίπτωση του Στέφανου Τζίμα, ο οποίος έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ καταρρίπτοντας το ρεκόρ του σπουδαίου Γιώργου Κούδα.

Η Super League έκανε το δικό της αφιέρωμα για το σπουδαίο ρεκόρ του νεαρού επιθετικού, που πέτυχε το παρθενικό του γκολ με την πρώτη ομάδα και σκόρπισε αισιοδοξία στους ανθρώπους του Δικεφάλου και φυσικά στον κόσμο του, ενόψει της συνέχειας.

Ο «βενιαμίν» της ανδρικής ομάδας των «ασπρόμαυρων» είναι πλέον ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Δικεφάλου, με τον Γιώργο Κούδα, τον Σταύρο Σαράφη, τον Κώστα Παναγιωτούδη και τον Αλέξανδρο Λαρίδη να ακολουθούν, συνθέτοντας την κορυφαία πεντάδα.

Aναλυτικά όσα αναφέρει το αφιέρωμα:

Την Πρωταπριλιά του 1964, ο Γιώργος Κούδας μπήκε στο γήπεδο ως βασικός με τα χρώματα του ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση με τη Νίκη Βόλου για έβδομη φορά, σε μια εποχή που δεν είχαν θεσμοθετηθεί οι αλλαγές και οι έντεκα που ξεκινούσαν ολοκλήρωναν και το παιχνίδι. Στο 83ο λεπτό ο Αποστολίδης βρέθηκε στην περιοχή της ομάδας της Μαγνησιάς, έκανε το σουτ, ο Παπαπούλιος έκανε ασταθή επέμβαση και ο Γιώργος Κούδας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Σε ηλικία 17 ετών, 4 μηνών και 9 ημερών γινόταν ο νεότερος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ που σημείωνε τέρμα σε επίπεδο Α’ Εθνικής/Super League και έπαιρνε το ρεκόρ που είχε δημιουργήσει μόλις λίγες μέρες νωρίτερα ο Κούλης Αποστολίδης, ο οποίος είχε σκοράρει στο ΠΑΟΚ – Πιερικός 2-0 στις 18 Μαρτίου 1964, όταν ήταν 18 ετών και 15 ημερών.

Στα χρόνια που πέρασαν, ο Κώστας Παναγιωτούδης ήταν εκείνος που έφτασε πολύ κοντά στο να σπάσει το ρεκόρ στις 18 Απριλίου 2012, όταν σκόρε στο ΠΑΟΚ – Δόξα Δράμας 2-0. Όταν σκόραρε ήταν μόλις επτά ημέρες μεγαλύτερος από ότι ο Γιώργος Κούδας, ενώ είχε κάνει την πρώτη του συμμετοχή 17 ημέρες νωρίτερα, την 1η Απριλίου 2012 στο ΠΑΟΚ – ΠΑΣ Γιάννινα 1-2.

Ο Στέφανος Τζίμας στις 25 Φεβρουαρίου 2023 μπήκε ως αλλαγή στην αναμέτρηση ΠΑΣ Γιάννινα – ΠΑΟΚ 0-0 και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής γεννημένος το 2006 που συμμετείχε στο πρωτάθλημα και μια εβδομάδα αργότερα πάλι ως αλλαγή με τον Ιωνικό σημείωσε το πρώτο γκολ του με τον ΠΑΟΚ.
Σε ηλικία 17 ετών, ενός μηνός και 26 ημερών έγινε ο νεότερος σκόρερ της ιστορίας του ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική/Super League αφήνοντας πίσω τον Γιώργο Κούδα και ένα ρεκόρ που κρατούσε 59 χρόνια.

Το απόλυτο ρεκόρ βέβαια της κατηγορίας είναι απλησιάστο, αφού το κατέχει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος που αγωνίστηκε στα πρώτα χρόνια της σύστασης της κατηγορίας με τον Πανιώνιο και σε ηλικία 15 ετών, 8 μηνών και 13 ημερών σκόραρε στο Πανιώνιος – Ατρόμητος Πειραιά 2-0.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗ /SUPER LEAGUE

Τζίμας Στέφανος  06/01/2006
17χρ. 1μ. 26ημ.
05/03/2023  ΠΑΟΚ – Ιωνικός 6-0

Κούδας Γιώργος 23/11/1946
17χρ. 4μ. 9ημ.
01/04/1964  ΠΑΟΚ – Νίκη Βόλου 1-0

Παναγιωτούδης Κώστας 3/4/1994
17χρ. 4μ. 16ημ.
18/04/2012 ΠΑΟΚ – Δόξα Δράμας 2-0

Σαράφης Σταύρος 26/01/1950
17χρ. 8μ. 11ημ.
08/10/1967 ΠΑΟΚ – Αιγάλεω 2-0

Λαρίδης Αλέξανδρος  1/4/1952
18χρ. 0μ. 9ημ.
11/04/1970 Ολυμπιακός Λευκωσίας – ΠΑΟΚ 1-2

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έκονγκ: «Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός»

Ο Νιγηριανός μίλησε για το πώς ξεκίνησε ως φορ αλλά κατέληξε στόπερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για το γεγονός ότι ξεκίνησε να αγωνίζεται ως επιθετικός, αλλά κατέληξε κεντρικός αμυντικός μίλησε σε συνέντευξή του ο Γουίλιαμ Τροστ - Έκονγκ.

Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Όταν ήμουν μικρός έπαιζα πάντα επιθετικός, εκεί με τοποθετούσαν. Μου άρεσε να σκοράρω είναι κάτι ιδιαίτερο το να σκοράρεις γκολ και τα συναισθήματα που σου προκαλεί.

Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός. Όταν μεγάλωσα λόγω της δύναμης και του όγκου μου άρχισα να γίνομαι αμυντικός, αλλά νομίζω πως επειδή ξέρω πως σκέφτονται οι επιθετικοί αυτό μου δίνει ένα πλεονέκτημα.

Σκέφτομαι πάντα τι έκανα εγώ όταν ήμουν φορ. Είχα τρομερά είδωλα όπως ο Στίβεν Κέσι και ο Γιόσεφ Γιόμπο και αυτοί με έκαναν να γίνω στόπερ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στη Θεσσαλονίκη για Έκονγκ ο Γκίσο

Μια ξεχωριστή επίσκεψη για τον αμυντικό του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νιγηρίας, Ιμπραϊμ Μούσα Γκίσο για να συναντηθεί με τον Γουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ.

Αντικείμενα της συζήτησης που είχαν, ήταν τόσο οι αγώνες με Νότια Αφρική και Δημοκρατία του Μπενίν, όσο και οι τραυματισμοί των Σιμόν και Σανούσι που φαντάζει αδύνατο να επανέλθουν σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς πριν τα Προκριματικά Κυπέλλου FIFA.

Όσον αφορά τον Έκονγκ, ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα θα επιστρέψει και θα είναι σε θέση να βοηθήσει την πατρίδα του.

«Έκανα την πρώτη μου προπόνηση στο γρασίδι με την μπάλα και είναι θέμα ημερών να επανέλθω στην ομάδα» είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών, προσθέτοντας:

«Πλέον όλη μου η προσοχή είναι στο να επιστρέψω καλύτερος από ποτέ άλλοτε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν είναι ώρα για λόγια και αναλύσεις…»

Το μήνυμα του ΠΑΟΚ ενόψει συνέχειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Είναι ώρα για έργα, είναι ώρα για αντίδραση.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από πλευράς ΠΑΟΚ ενόψει της συνέχειας των playoffs της Stoiximan Super League.

Οι «ασπρόμαυροι» μετά την γκέλα στη Λαμία καλούνται να δώσουν απαντήσεις αρχής γενομένης από το ματς της Κυριακής με την ΑΕΚ.

Το μήνυμα που στέλνει ο ΠΑΟΚ μέσω του σημερινού training report:

«Δεν είναι ώρα για λόγια κι αναλύσεις. Είναι ώρα για έργα. Ώρα για αντίδραση στον αγωνιστικό χώρο κι άπαντες στο αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου το γνωρίζουν.

Η ισοπαλία στη Λαμία έχεις φέρει την ομάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αλλά όλοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι το φινάλε».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ