Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σαν σήμερα: Η τελευταία εμφάνιση του Βίλλυ Σέφτσικ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ

Ο Βίλλυ Σέφτσικ αγωνίστηκε σαν σήμερα το 1932 για τελευταία φορά με τη φανέλα του ΠΑΟΚ

PAOK24

Σαν σήμερα: Η τελευταία εμφάνιση του Βίλλυ Σέφτσικ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ

Ο Βίλλυ Σέφτσικ αγωνίστηκε σαν σήμερα το 1932 για τελευταία φορά με τη φανέλα του ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ – Απόλλων Αθηνών 1-3 για την τελική φάση του τότε πρωταθλήματος Ελλάδας.

Ο Σέφτσικ διδάχτηκε το ποδόσφαιρο στο γήπεδο «Στάινμετσβίζε» μαζί με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της Αυστρίας Ματίας Ζίντελαρ, καθώς επίσης στους Βσόλεκ, Σόλιλ και Σνάιντερ, οι οποίοι και συντέλεσαν στη δημιουργία της «Βούντερτιμ», της εθνικής ομάδας της Αυστρίας που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’20 και του ’30. Όπως ήταν αναμενόμενο η μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ αποτελούσε τεράστια υπέρβαση για την εποχή και πραγματοποιήθηκε επειδή υπήρχε συγγενική σχέση με τον τότε προπονητή της ομάδας Ρούντολφ Γκάσνερ.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ σε δέκα αγώνες για το πρωτάθλημα Ελλάδος και σε τρία φιλικά παιχνίδια. Το μοναδικό του γκολ με τα χρώματα του Δικεφάλου το σημείωσε στις 6 Μαρτίου 1932 στη νίκη επί του Παναθηναϊκού με 3-1 στην Θεσσαλονίκη.

Στην τελευταία αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Σέφτσικ στη σύνθεσή του αγωνίστηκαν επίσης οι Χαλκιάς, Πιλόρωφ, Παπαδόπουλος, Πάγκαλος, Βλάχος, Πανίδης, Παπαϊορδανίδης, Κωνσταντινίδης, Λαζάρου και Καβουρματζής.

Το 1950 ο Σέφτσικ επέστρεψε στον Δικέφαλο για να αναλάβει τη θέση του προπονητή, αφού προηγουμένως είχε εργαστεί στη γερμανική Μπορούσια Ντόρτμουντ και την ιταλική Φορλί. Η δουλειά που έκανε μέχρι το 1952 μπορεί να μην είχε επιτυχίες σε πρώτο επίπεδο, αφού δεν συνδυάστηκε με τίτλους στο πρωτάθλημα Μακεδονίας ή στις απόπειρες δημιουργίας εθνικού πρωταθλήματος εκείνη την εποχή.

Ωστόσο ο ίδιος έχοντας μάθει στην Χέρτα Βιένης, πως ένα από τα βασικά του ποδοσφαίρου είναι η ανάδειξη και η εκπαίδευση των νέων ποδοσφαιριστών, φρόντισε να δώσει βάρος σε εκείνο τον τομέα.

Στην Αυστρία άλλωστε οι προπονητές μάθαιναν στους νέους παίκτες να αγωνίζονται με την «μπάλα κάτω» από την δεκαετία του ’20. Ετσι ο Βίλλυ Σέφτσικ ξεκίνησε την αναζήτηση ταλέντων στην Θεσσαλονίκη, έκανε δοκιμές για νέους ποδοσφαιριστές και έδωσε πρωτοφανή για την εποχή βαρύτητα στην ανάδειξή νεαρών ποδοσφαιριστών. Από τα «τσικό του Βίλλυ», όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής αναδείχθηκαν αστέρια που οδήγησαν τον ΠΑΟΚ στις πρώτες μεγάλες διακρίσεις, όπως οι Λέανδρος, Γιαννέλος, Μαργαρίτης, Χαβανίδης.

Η πρώτη θητεία του ως προπονητής τελείωσε το 1952 με «μοναδική επιτυχία» τη συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος το 1950-51, όπου ηττήθηκε με 4-0 από τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία για το 1953-54 και αναδείχθηκε πρωταθλητής Μακεδονίας με τον ΠΑΟΚ.

Την τρίτη φορά που επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, το έκανε αποκλειστικά για τον τομέα που αγαπούσε περισσότερο από όλους, να ανακαλύπτει ταλέντα και να δουλεύει με νέα παιδιά.

Η είδηση της πρόσληψης του, τον Σεπτέμβριο του 1959 επιβεβαιώθηκε λίγες ημέρες αργότερα με την επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΟΚ και την πρόσκληση των ποδοσφαιριστών για προπόνηση σε γήπεδο κοντά στην Τούμπα. Από αυτό το διάστημα της δουλειάς του αναδείχθηκε ακόμη μια φουρνιά μεγάλων ποδοσφαιριστών που πρωταγωνίστησαν στη συνέχεια με τον Δικέφαλο στο στήθος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διάνοια ο Ντέλιας, η έκρηξη Ιωαννίδη – Αλμέιδα! (vid)

Ξεκίνησε το 5o Football Factory σε Youtube, TV 100 και δεν χάνεται!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Το 5o επεισόδιο του Football Factory,  με την συνδρομή της Stoiximan, της Puma, της Oddsium και του Regency Casino, ξεκίνησε και βρίσκεται στις οθόνες σας, σε Youtube και ΤV 100!

Ένα ακόμα εντυπωσιακό Σαββατοκύριακο για το ελληνικό Πρωτάθλημα με τις νίκες του ΠΑΟΚ, Άρη και Ολυμπιακού.

Ο εντυπωσιακός Γιάννης Κωνσταντέλιας, η έκρηξη του Ματίας Αλμέιδα με την λήξη του ντέρμπι και ο αγανακτισμένος Φώτης Ιωαννίδης.

Ο Ζήσης Βρύζας αναλύει πως μια ομάδα παίρνει τα στοιχεία και την προσωπικότητα του προπονητή της και πως αυτό συνδέεται με τους Μεντιλίμπαρ, Λουτσέσκου, Αλμέιδα, και Τερίμ, μαζί του οι Σταύρος Κόλκας, Δημήτρης Τσορμπατζόγλου, Γιάννης Βλάχος και Αλέξης Σαββόπουλος!

Μη ξεχάσετε να αφήσετε γενικώς τα σχόλια σας και αν θέλετε να μόνο να ακούσετε την εκπομπή του Football Factory, θα την βρείτε σε όλες τις Podcast πλατφόρμες.

KANTE SUBSCRIBE ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

www.youtube.com/channel/UCGf_W8E7JDoq...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL

Facebook: www.facebook.com/footballfactoryshow/

Instagram: www.instagram.com/football_factory_show?igsh=eDVrMGJibXRidzUz

TikTok: www.tiktok.com/@football.factory.show

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ντέμης Νικολαϊδης: «Eντάξει, τον συγχωρούμε τον Αλμέιδα»

Το… φοβερό όσο και απίστευτο σχόλιο αλλά και η… δυσφορία (!) του βετεράνου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ στην εκπομπή του!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Κάτι παραπάνω από... ελαστικός εμφανίστηκε ο Ντέμης Νικολαϊδης στην εκπομπή που παρουσιάζει στη Nova, κληθείς να σχολιάσει την συμπεριφορά του Ματίας Αλμέιδα μετά το τέλος του χθεσινού ντέρμπι της Τούμπας.

Μάλιστα, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ έφτασε στο σημείο να ενοχληθεί (!) με τα πλάνα από την ένταση που ακολούθησε το τελευταίο σφύριγμα του Γερμανού διαιτητή, τα οποία έδειχναν την απίστευτη συμπεριφορά του Αργεντινού προπονητή, τονίζοντας παράλληλα πως "ζήτησε συγγνώμη, έτσι δεν είναι;".

Πιο αναλυτικά, ο Ντέμης Νικολαϊδης είπε:

"Εντάξει, ξέφυγε, δεν ήταν ωραίο, ζήτησε συγγνώμη, πρώτη φορά τον βλέπουμε έτσι, συγχωρούμε τέτοιες συμπεριφορές, δεν μας έχει δώσει ξανά το δικαίωμα, δεν είναι ένας προπονητής που όπου πάει τσακώνεται. Εντάξει, δεν ήταν ωραίο, δεν θα κάτσω παραπάνω να..., ας το βγάλουμε και ας μην το δείχνουμε (σ.σ. τα πλάνα με τα επεισόδια), ας δείχνουμε την ώρα που συνέβαινε αυτό, υπάρχει και ένα πλάνο του Κωνσταντέλια που χαμογελούσε, δεν θέλω να βλέπω, δεν ήταν καλό, τι να λέμε, πόση ώρα θα το δείχνουμε όμως αυτό, είναι δυνατόν;

Αυτό, αυτό δείξτε (σ.σ. πλάνο με τον Κωνσταντέλια). Και δεν λέω πως δεν λέω κάτι γιατί είναι προπονητής της ΑΕΚ,  σε αυτά δεν είμαι πολύ μαλακός, αλλά όταν ένας προπονητής, ένας τέτοιος άνθρωπος, πρώτη φορά θύμωσε, ξέφυγε και τα λοιπά, ε ναι το αντιμετωπίζουμε διαφορετικά. Εάν είναι όμως ένα προπονητής που το κάνει συνέχεια, θα είμαστε πιο σκληροί. Ο ίδιος όμως δεν ζήτησε συγνώμη, έτσι δεν είναι; Δεν διορθώνει τίποτα λένε οι συγγνώμη, αλλά φτιάχνει το μέλλον, δεν διορθώνει το παρελθόν, έτσι διάβασα τελευταία".

Φυσικά, πέρα από όλα τα άλλα, ο Ματίας Αλμέιδα δεν είχε καμία διάθεση να απολογηθεί για την συμπεριφορά του στη συνέντευξη Τύπου της Τούμπας και το έκανε μετά από δέκα ολόκληρα λεπτά στα οποία προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, αφού ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου του έδειξε πρώτα τη φωτογραφία που πιάνει από τον λαιμό τον αστυνομικό του τμήματος αθλητικής βίας και του ζητήθηκε να πάρει θέση!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δύο μεγάλα ρεκόρ χάρη στην… γκολάρα του Σάστρε!

Μοναδικά επιτεύγματα στην 98χρονη ιστορία του ΠΑΟΚ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Το σημαντικότερο όλων χθες το βράδυ στην Τούμπα, ήταν πως ο ΠΑΟΚ, με τη νίκη του εις βάρος της ΑΕΚ με σκορ 3-2, παρέμεινε "ζωντανός" στη "μάχη" του τίτλου.

Ωστόσο, χάρη στο γκολ του Γιοάν Σάστρε στο 90ο λεπτό, ο Δικέφαλος πέτυχε δύο σπουδαία ρεκόρ, όμως ενημερώνει η εξαιρετική σελίδα στο Facebook "Η Ασπρόμαυρη Βίβλος".

Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε τόσο το ρεκόρ περισσότερων γκολ όσο και των περισσότερων νικών σε μία σεζόν, φτάνοντας τα 127 γκολ και τις 37 νίκες!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ