Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λουτσέσκου: Ο άνθρωπος των τελικών!

Μια συνήθεια που έγινε λατρεία, στον θεσμό του Κυπέλλου, για τον τεχνικό του ΠΑΟΚ

Ανέστης Παπιόπουλος

Λουτσέσκου: Ο άνθρωπος των τελικών!

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου έχει μετατρέψει τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος σε προσωπική υπόθεση, με τον τεχνικό του ΠΑΟΚ να ετοιμάζεται για τον 5ο του τελικό σε 7 χρόνια παρουσίας στην χώρα.

Ο Ρουμάνος προπονητής καταγράφει εντυπωσιακά νούμερα, με ΠΑΟΚ και Ξάνθη, έχοντας σε ένα σύνολο 52 αγώνων, 30 νίκες, 12 ισοπαλίες και 10 ήττες. Από αυτές τις τελευταίας κατηγορίας, μόνο οι 4 ήταν επώδυνες, δηλαδή ή ήταν σε τελικό ή σήμαναν αποκλεισμό.

Την πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα, κατάφερε να φτάσει στον τελικό με την Ξάνθη, περνώντας από όμιλο με ΟΦΗ, Ζάκυνθο και στην συνέχεια αποκλείοντας τους Παναθηναϊκό, ΟΦΗ και Ηρακλή, πριν τελικά «λυγίσει» με 3-1 από τον Ολυμπιακό.

Την επόμενη χρονιά αποκλείστηκε πρόωρα και από του ομίλους, καθώς ηττήθηκε στα πρώτα δυο παιχνίδια από ΑΕΚ και Λάρισα, πριν κερδίσει τον Πανελευσινιακό σε αδιάφορο βαθμολογικά ματς. Σεζόν 2016/17 και αποκλείεται στα προημιτελικά από τον ΠΑΟΚ, κάτοχο στην συνέχεια του τροπαίου, σε ένα ζευγάρι-θρίλερ. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 1-2 στην Ξάνθη και οι Ακρίτες απάντησαν με νίκη 0-1 στην Τούμπα, σε χρονιές που ακόμα μετρούσε το εκτός έδρας γκολ, επομένως προκρίθηκε ο Δικέφαλος.

Έκτοτε, δεν έχει αποκλειστεί ποτέ σε νοκ-άουτ φάση, μετρώντας 3 τελικούς Κυπέλλου ως προπονητής του ΠΑΟΚ. Την σεζόν 2017/18, ο δρόμος για τον τελικό ξεκίνησε από όμιλο με Λεβαδειακό, Αιγινιακό και Απόλλων Πόντου. Τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και πρώτος με 9 βαθμούς ο Δικέφαλος, ο οποίος συνάντησε τους Παναιτωλικό, Ατρόμητο και Πανιώνιο στις νοκ-άουτ φάσεις. Μόνο νίκες και εκεί, με τον ΠΑΟΚ να φτάνει στον τελικό με την ΑΕΚ και να κατακτά το Κύπελλο έχοντας 10/10 νίκες!

Το…καλό τρίτωσε για τον ΠΑΟΚ την σεζόν 2018/19, με το σύνολο του Ράζβαν Λουτσέσκου να κατακτά αήττητο πρωτάθλημα και στη συνέχεια να το κάνει νταμπλ, νικώντας στον τελικό του Κυπέλλου τον ίδιο αντίπαλο, την ΑΕΚ. Αυτή τη φορά χωρίς να παίξει σε ομίλους, συναντήθηκε με την Παναχαϊκή στους “16”, τον Πανιώνιο στους “8” και τον Αστέρα Τρίπολη στα ημιτελικά. Από την Παναχαϊκή και τον Πανιώνιο γνώρισε τις μοναδικές ήττες -εγχώρια- στην σεζόν, ανατρέποντας την κατάσταση στους επαναληπτικούς της Τούμπας.

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ δεν είχε πρόβλημα να επαναλάβει την διαδικασία και στην πρώτη χρονιά της επιστροφής του στην Θεσσαλονίκη. Σεζόν 2021/22 και ο Δικέφαλος του Βορρά φτάνει στον τελικό περνώντας τα εμπόδια των Λάρισα, ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Ειδικά με τους δυο τελευταίους, χρειάστηκε μια…μίνι ανατροπή. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις έφερε λευκή ισοπαλία στην Τούμπα και πήρε στην πρόκριση στις έδρες των αντιπάλων. Αρχικά με την Ένωση, από την οποία βρέθηκε να χάνει με 1-0 στο 85′ και το γύρισε στις καθυστερήσεις με τους Κούρτιτς, Μιτρίτσα. Στη συνέχεια με τον Ολυμπιακό, ο οποίος προηγήθηκε στην παράταση, αλλά ο ΠΑΟΚ είχε και πάλι απάντηση με το μαγικό γκολ -από άποψη ομαδικής προσπάθειας- του Αντόνιο Τσόλακ.

Φτάσαμε στο φέτος, όπου ο ΠΑΟΚ αποκλείοντας Καλαμάτα, Παναθηναϊκό και Λαμία είναι και πάλι στον τελικό, με τον Λουτσέσκου να αγνοεί τον αποκλεισμό από την σεζόν 2016/17 και να φτάνει στον τελικό για 5η φορά στα 7 χρόνια παρουσία του στην Ελλάδα.

Αναλυτικά: 

2014-15 Τελικός
2015/16 Φάση ομίλων
2016/17 Προημιτελικά
2017/18 Τελικός
2018/19 Τελικός
2021/22 Τελικός
2022/23 Τελικός

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έκονγκ: «Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός»

Ο Νιγηριανός μίλησε για το πώς ξεκίνησε ως φορ αλλά κατέληξε στόπερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για το γεγονός ότι ξεκίνησε να αγωνίζεται ως επιθετικός, αλλά κατέληξε κεντρικός αμυντικός μίλησε σε συνέντευξή του ο Γουίλιαμ Τροστ - Έκονγκ.

Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Όταν ήμουν μικρός έπαιζα πάντα επιθετικός, εκεί με τοποθετούσαν. Μου άρεσε να σκοράρω είναι κάτι ιδιαίτερο το να σκοράρεις γκολ και τα συναισθήματα που σου προκαλεί.

Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός. Όταν μεγάλωσα λόγω της δύναμης και του όγκου μου άρχισα να γίνομαι αμυντικός, αλλά νομίζω πως επειδή ξέρω πως σκέφτονται οι επιθετικοί αυτό μου δίνει ένα πλεονέκτημα.

Σκέφτομαι πάντα τι έκανα εγώ όταν ήμουν φορ. Είχα τρομερά είδωλα όπως ο Στίβεν Κέσι και ο Γιόσεφ Γιόμπο και αυτοί με έκαναν να γίνω στόπερ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στη Θεσσαλονίκη για Έκονγκ ο Γκίσο

Μια ξεχωριστή επίσκεψη για τον αμυντικό του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νιγηρίας, Ιμπραϊμ Μούσα Γκίσο για να συναντηθεί με τον Γουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ.

Αντικείμενα της συζήτησης που είχαν, ήταν τόσο οι αγώνες με Νότια Αφρική και Δημοκρατία του Μπενίν, όσο και οι τραυματισμοί των Σιμόν και Σανούσι που φαντάζει αδύνατο να επανέλθουν σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς πριν τα Προκριματικά Κυπέλλου FIFA.

Όσον αφορά τον Έκονγκ, ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα θα επιστρέψει και θα είναι σε θέση να βοηθήσει την πατρίδα του.

«Έκανα την πρώτη μου προπόνηση στο γρασίδι με την μπάλα και είναι θέμα ημερών να επανέλθω στην ομάδα» είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών, προσθέτοντας:

«Πλέον όλη μου η προσοχή είναι στο να επιστρέψω καλύτερος από ποτέ άλλοτε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν είναι ώρα για λόγια και αναλύσεις…»

Το μήνυμα του ΠΑΟΚ ενόψει συνέχειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Είναι ώρα για έργα, είναι ώρα για αντίδραση.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από πλευράς ΠΑΟΚ ενόψει της συνέχειας των playoffs της Stoiximan Super League.

Οι «ασπρόμαυροι» μετά την γκέλα στη Λαμία καλούνται να δώσουν απαντήσεις αρχής γενομένης από το ματς της Κυριακής με την ΑΕΚ.

Το μήνυμα που στέλνει ο ΠΑΟΚ μέσω του σημερινού training report:

«Δεν είναι ώρα για λόγια κι αναλύσεις. Είναι ώρα για έργα. Ώρα για αντίδραση στον αγωνιστικό χώρο κι άπαντες στο αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου το γνωρίζουν.

Η ισοπαλία στη Λαμία έχεις φέρει την ομάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αλλά όλοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι το φινάλε».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ