Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εκπτώσεις τέλος

Η χρονιά ολοκληρώθηκε και σίγουρα η γεύση ήταν πικρή. Από την αρχή μέχρι το τέλος με κάποιες αναλαμπές χαράς ενδιάμεσα. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.

Σταύρος Κόλκας

Εκπτώσεις τέλος

Ο τελικός του κυπέλλου ήταν μία από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές που έχω ζήσει τα τελευταία 15 χρόνια ως ΠΑΟΚτσής. Προφανώς και παλαιότερα, πριν από την εποχή Ζαγοράκη, είχαμε ζήσει πολλές ανάλογες, όμως υποτίθεται όλα αυτά τα είχαμε αφήσει πίσω μας. Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν με έκανε το βράδυ της Τετάρτης να αισθανθώ μικρός, κάτι που δεν το περίμενα. Και αυτό είναι το σημαντικότερο καμπανάκι που πρέπει να ακουστεί. Τα περιθώρια έχουν στενέψει αρκετά για τον οργανισμό ΠΑΟΚ.

Στη φάση που μπαίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο ανταγωνισμός τεσσάρων, δεν αφήνει περιθώρια για παραγοντικές παλινωδίες. Το αν είσαι αποφασισμένος να πετύχεις ή όχι, φαίνεται από τα καλοκαίρια.

Το κακό για τον ΠΑΟΚ είναι πως σε αυτή τη μεταβατική χρονιά, γιατί το ξέραμε πως είναι τέτοια από την αρχή, δεν υπήρξε αποεπένδυση του μεγαλομετόχου όπως λανθασμένα υπάρχει η αίσθηση. Το κοντέρ σήμερα, γράφει μείον 24εκατ ευρώ, νούμερο που προφανώς δεν είναι διατεθειμένος να ξαναχάσει ο Ιβάν Σαββίδης.

Αυτό που οφείλει να αναλύσει λοιπόν το κλαμπ, είναι το γιατί χάθηκαν αυτά τα λεφτά; Προφανώς λόγω πρόωρου ευρωπαϊκού αποκλεισμού. Ο οποίος προήλθε κυρίως από το κακό διάβασμα των ανθρώπων της ΠΑΕ. Από τη μία ο Μπότο γέμιζε πρότζεκτ γεμάτα απειρία το ρόστερ, από την άλλη η ΠΑΕ διαπραγματευόταν δύο μήνες τον Νάρεϊ χωρίς ουσιαστικό λόγο. Και όλοι γνωρίζουμε πως ο Ράζβαν Λουτσέσκου χρειάζεται χρόνο για να περάσει τις αρχές του σε ένα νέο γκρουπ.

Αποδείχτηκε για ακόμη μία φορά πως ο χρόνος είναι χρήμα. Αν λοιπόν στην Μικράς Ασίας δεν επιθυμούν να ξαναμπούνε 24εκατ ευρώ μέσα, θα πρέπει να δουλέψουν σε άλλους χρόνους.

Σήμερα, ο ΠΑΟΚ δεν ξεκινά από μηδενική βάση. Υπάρχει ένα γκρουπ παικτών που μπορεί να βαφτιστεί κορμός και με τις κατάλληλες προσθήκες να ξεκινήσει τη σεζόν χωρίς σοβαρές τριβές. Η χρονιά που έρχεται είναι η συνέχεια αυτής και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η ομάδα οφείλει άμεσα να ξεκινήσει την ενίσχυσή της αλλά και το ξεσκαρτάρισμα. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία έκπτωση στις αποφάσεις. Το ότι έδωσε 3 εκατ ευρώ για τον Φιλίπε Σοάρες πχ, δεν σημαίνει πως θα τον παντρευτεί μέχρι να χάσει άλλα 13. Το ότι οι απαιτήσεις του Μπράντον είναι εξωφρενικές, δεν σημαίνει πως λόγω της έλλειψης αντανακλαστικών θα τις καλύψει. Με τα χρήματα που θέλει ο Ισπανός, βρίσκεις πολύ πιο αξιόπιστες λύσεις, αρκεί να είσαι αποφασιστικός. Αν θεωρείς πως σε κάποια θέση υστερείς και πρέπει να την αναδιαμορφώσεις, τότε πληρώνεις για να λύσεις συμβόλαιο και αντικαθιστάς με καλύτερο. Η παθητική στάση έχει αποδειχτεί πως κοστίζει περισσότερο στο τέλος.

Ένα καλό παράδειγμα κακού σχεδιασμού, είναι αυτό που συμβαίνει με τα στόπερ. Ο ΠΑΟΚ έχει δύο δεξιοπόδαρους και τρεις αριστεροπόδαρους. Ο Κάργας έχει συμφωνήσει να αποχωρήσει, άρα πάμε στο ένα – τρία. Το οποίο οφείλει να γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τρία – δύο.

Δεν ξέρω το κατά πόσο θα μπορούσε γενικά να είναι καλύτερος ο σχεδιασμός το περασμένο καλοκαίρι. Είναι πολλά τα αν που πρέπει να αναλυθούν.

Ο ΠΑΟΚ ήθελε να βάλει πολλά πρότζεκτ στο ρόστερ του και να κατεβάσει τον μέσο όρο ηλικίας. Ο ΠΑΟΚ ήταν υποχρεωμένος να ολοκληρωθούν τα συμβόλαια των μεγάλων σε ηλικία ποδοσφαιριστών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος. Ο ΠΑΟΚ φάνηκε υποχρεωμένος να στηρίξει παίκτες που αγόρασε, αλλά ήταν σαφές πως το επίπεδό τους ήταν χαμηλότερο των απαιτήσεων της ομάδας.

Η αλήθεια βέβαια βαραίνει τον Μπότο, ο οποίος χρεώνεται το γεγονός πως η ομάδα έφτασε σε σημείο να μη μπορεί να φρεσκάρει τον Κωνσταντέλια, που δεν ήταν σε θέση να κάνει σοβαρό ροτέισον στους φορ, που όταν ο Ίνγκασον έμεινε εκτός έπρεπε να παίξει με το δεξί του μπακ στόπερ και που δεν μπορούσε να προστατέψει σε καμία των περιπτώσεων τον Ράφα Σοάρες που έπαιξε σχεδόν όλα τα παιχνίδια. Η ΑΕΚ του βαθύτερου ρόστερ επικράτησε σε όλους τους τομείς, με μοναδικό ελαφρυντικό για τον ΠΑΟΚ το ότι είχε διαφορετική στόχευση έλεω μεταβατικής περιόδου.

Η αλήθεια βαραίνει και τον Ράζβαν Λουτσέσκου που μέτρησε πολλές κακές στιγμές, παρότι για ένα τετράμηνο κατάφερε αυτό το ρόστερ να παίξει πάνω από το ταβάνι του. Χρεώνεται τον αποκλεισμό της Ευρώπης, χρεώνεται την πνευματική ισοπέδωση κατά την διάρκεια των πλέι οφς μέχρι και τον τελικό. Και επειδή ξέρουμε πόσο καλός προπονητής είναι όταν έχει το υλικό, αυτή τη φορά ας μη κάνει εκπτώσεις.

Όμως αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, μία αποτυχία δεν είναι προϊόν ενός – δύο ανθρώπων. Είναι ολόκληρου του μηχανισμού. Και για μένα, η βασική αποτυχία θα είναι αν όλο αυτό που βιώσαμε φέτος, δεν οδηγήσει κάπου του χρόνου.

Η σεζόν 2023-24, ξεκίνησε με μία εξαιρετικά έξυπνη κίνηση του Γιώργη Σαββίδη. Η συνάντηση όλων των εμπλεκομένων πλην του Ιβάν, έτσι ώστε να συμφωνηθεί το πως θα προχωρήσει η διαδικασία και πως θα κερδίσει το κλαμπ χρόνο, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Αυτοί οι έξι – επτά που μαζεύτηκαν, θα κληθούν να συμφωνήσουν και να υπογράψουν όλες τις εισηγήσεις που θα γίνουν στον Ιβάν, έτσι ώστε ο τελευταίος να αποφασίσει. Κάτι που δείχνει πολύ απλό, δεν είναι και τόσο μιας και υπήρξε ένα μοντέλο λειτουργείας που έδινε στον καθένα την ευκαιρία να διώξει ευθύνες από πάνω του.

Το τι χρειάζεται ο ΠΑΟΚ το ξέρουμε όλοι. Προσωπικότητα, ποιότητα και βάθος. Στην ΠΑΕ χρησιμοποιείται η φράση «ποιοτική αναβάθμιση».

Σε έναν μήνα μέσα, θα γνωρίζουμε ακριβώς το που βαδίζει και η επόμενη σεζόν…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: «Η Τούμπα θα κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή»

Η ανακοίνωση των «ασπρόμαυρων» για το ματς με τη Λαμία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση με τη Λαμία , με αφορμή την παρουσία φιλάθλων της στις κερκίδες του γηπέδου. Σε αυτή αναφέρει:

«Η ομάδα μας έχει μπροστά της πέντε τελικούς, προκειμένου να γράψει ιστορία και μας χρειάζεται όλους δίπλα της. Ο πρώτος θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τετάρτης (24.04) στη Λαμία και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους από κανέναν.

Πριν ο Ράζβαν Λουτσέσκου και οι παίκτες υποδεχθούν τους τρεις συνδιεκδικητές του τίτλου στην Τούμπα, ο Δικέφαλος δοκιμάζεται στο «Αθανάσιος Διάκος» κόντρα στη Λαμία, με μοναδικό στόχο τους τρεις βαθμούς.

Οι παίκτες δεν θα είναι μόνοι τους στη Φθιώτιδα. Θα έχουν δίπλα τους τον κόσμο του ΠΑΟΚ, που θα τους δώσει ενέργεια για να πετύχουν τον στόχο τους.

Πρέπει όσοι θα βρεθούν στη Λαμία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν, οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Ο ΠΑΟΚ παραμένει η μοναδική ομάδα που αγωνίστηκε χωρίς κόσμο στο γήπεδο της στα φετινά Play Offs. Δεν πρέπει να δώσουμε καμία αφορμή, σε κανέναν ενόψει των τριών τελικών στην Τούμπα.

Στηρίζουμε την ομάδα μας με τη φωνή μας και το πάθος μας, δεν πετάμε αντικείμενα, δεν χρησιμοποιούμε καπνογόνα, δεν ανάβουμε βεγγαλικά, δεν αναρτούμε πανό με υβριστικό, πολιτικό, σεξουαλικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο και δεν πλησιάζουμε το γήπεδο χωρίς ονομαστικό εισιτήριο. Δεν απαντάμε σε προκλήσεις και προστατεύουμε την ομάδα μας.

Η Τούμπα θα κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή και πρέπει να κάνουμε όλοι το χρέος και να βεβαιωθούμε πως θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το φινάλε.

Πάμε να γράψουμε ιστορία!»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αποζημιώθηκε από τη FIFA η Δόξα Κατωκοπιάς για τις «κρίσεις πανικού» του Ουάρντα

Πήρε αποζημίωση για τα όσα έκανε ο Αιγύπτιος.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Δόξα Κατωκοπιάς προσέφυγε τη FIFA για την απόφαση του Αμρ Ουάρντα να αθετήσει τη συμφωνία που είχέ επιτευχθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές, όταν και είχε επικαλεστεί «προβλήματα ψυχικής υγείας», κάτι που ο Αιγύπτιος είχε πράξει ακριβώς το ίδιο 12 μέρες νωρίτερα, εις βάρος της Ράζα Καζαμπλάνκα, η οποία μάλιστα είχε ανακοινώσει και την απόκτησή του.

Η Δόξα δικαιώθηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, και θα λάβει το ποσό των 150.000 ευρώ ως αποζημίωση, παρότι διεκδικούσε μέχρι και 400.000 ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Λίβερπουλ: Κατέληξε στον αντί – Κλοπ

Στα… χνάρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παίρνει Ολλανδό τεχνικό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Οι πρώτες επαφές κρίνονται απόλυτα επιτυχημένες, αλλά θα υπάρξουν κι άλλες. Σλοτ και Λίβερπουλ έχουν σχηματίσει εξαιρετική άποψη για την πιθανή συνεργασία τους και το προσεχές διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω ανάλυση του πλάνου από τους «κόκκινους» προς τον κόουτς της Φέγενορντ.

O 45χρονος προπονητής αυτή τη στιγμή φιγουράρει ως επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Γιούργκεν Κλοπ στο «τιμόνι» της Λίβερπουλ. Προσπέρασε ακόμα και την περίπτωση του Ρούμπεν Αμορίμ στη λίστα των προτεραιοτήτων των ανθρώπων του αγγλικού συλλόγου.

Όσα μεταφέρονται από τον διεθνή Τύπο και κυρίως τον έγκυρο και πασίγνωστο, Φαμπρίτσιο Ρομάνο, κάνουν λόγο για άκρως θετικές πρώτες επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτό που τονίζεται είναι πως το προσεχές διάστημα θα υπάρξει ξανά ραντεβού για περαιτέρω ανάλυση του πλάνου από πλευράς «κόκκινων», για τους οποίους έχει σχηματίσει εξαιρετική άποψη ο Σλοτ.

Ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιό του με τη Φέγενορντ (λήγει το 2026) δεν υφίσταται, ωστόσο, ο ολλανδικός σύλλογος θ’ αξιώσει αποζημίωση, όπως το είχε επικοινωνήσει και στο ενδιαφέρον της Τότεναμ, προτού τα «σπιρούνια» προσλάβουν τελικά τον Ποστέκογλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ