Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τι χρειάζεται ο ΠΑΟΚ από εδώ και πέρα;

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου σχολιάζει και εύχεται από Ολλανδία ενόψει της δεύτερης εβδομάδας στην προετοιμασία

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Τι χρειάζεται ο ΠΑΟΚ από εδώ και πέρα;

Η κατάσταση είναι σύνθετη. Ο τίτλος στη αποψινό blog βγήκε εύκολα, για να δούμε πώς θα προκύψει και η ουσία μαζί με τις απαντήσεις στην κεντρική ερώτηση…

Κατ’ αρχάς και για να… ξανασυστηθούμε, θυμίζω ότι εμείς εδώ στο PAOK24 που πάρα πολλοί εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους, βιώνουμε την ομάδα δημοσιογραφικά, πάνω από 20 χρόνια. Στα πολύ δύσκολα, στα καλά, αλλά και στις κρίσεις. Βλέπουμε πολλά, καταλαβαίνουμε περισσότερα. Το τι είναι καλό ή κακό, σωστό ή λάθος στην μετάδοση της πληροφορίας ή και της άποψης, στην κάθε συγκεκριμένη στιγμή, μετά από τόσα πολλά χρόνια, μπορούμε και το αντιλαμβανόμαστε πολύ καλύτερα.

Το καλοκαίρι του 2023 λοιπόν η κατάσταση είναι σύνθετη και δύσκολη, γιατί υποτίθεται ότι τα παθήματα της περασμένης σεζόν θα γινόταν μαθήματα και ο ΠΑΟΚ τις πρώτες του εξακριβωμένες ανάγκες (φορ, μεσοεπιθετικό, μεσοαμυντικό και αριστερό μπακ) θα τις τακτοποιούσε στο σωστό timing πριν ξεκινήσει το βασικό στάδιο προετοιμασίας. Η πολύ κακή δομή του ΠΑΟΚ στα μεταγραφικά και όλοι οι (πολλοί) υπεύθυνοι απέτυχαν να φέρουν αποτέλεσμα και είμαστε τώρα στο κρίσιμο σημείο. (Ο κόσμος θέλει πάντα «φταίχτες» γιατί έτσι καλύπτεται η ανάγκη επίρριψης ευθυνών, αλλά δεν βρίσκω ως πιο σημαντικό να τις μοιράσουμε εμείς με ποσοστά σε όλους όσους πρέπει -και είναι πολλοί- γιατί κι αυτό είναι θέμα Σαββίδη. Εκείνος ξέρει καλύτερα από όλους, εκείνος έχει ευθύνη να δώσει λύση με τα αναποτελεσματικά πρόσωπα και γενικά όλο το σύστημα).

Εδώ επάνω με λύπη διαπιστώνω ότι ΚΑΝΕΙΣ από αυτούς δε νοιάζεται για τον ΠΑΟΚ. Το… «ΠΑΟΚ πάνω από όλα και από όλους» είναι πολύ ξένο σε όσους εμπλέκονται στο συγκεκριμένο τομέα, είτε αμείβονται με πολλά χρήματα, είτε είναι απλοί υπάλληλοι. Η δομή είναι έτσι φτιαγμένη που τώρα στα δύσκολα ο καθένας νοιάζεται για το πώς θα σώσει την πάρτη του και όχι βέβαια για το πώς θα βοηθηθεί ο ΠΑΟΚ. Δεν μπορώ να ξέρω ή να καταλάβω πώς ο Ιβάν Σαββίδης αποδέχεται αυτή την κατάσταση. Την ξέρει! Την βλέπει! Έχει αποδείξεις, παρολ’ αυτά ανέχεται ένα τόσο αναποτελεσματικό σύστημα.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι… Την Κυριακή προς Δευτέρα 10 Ιουλίου, στα μέσα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας του Δικεφάλου, το κυρίαρχο γεγονός είναι ότι η ομάδα ΔΕΝ έχει βασικό φορ. Δεν μπορεί να ενδιαφέρει τον κόσμο ποιος φταίει γι αυτό, γιατί μετράει το οδυνηρό αποτέλεσμα. Ο Σαββίδης έχει την ευθύνη για τη γενική λειτουργία  και φυσικά γνωρίζει. Όλοι οι άλλοι δεν με νοιάζουν, ακριβώς όπως εκείνοι δε νοιάζονται για τον ΠΑΟΚ. Το μόνο που έπρεπε να καίει τους πάντες, είναι το γεγονός. Δεν γίνεται μετά το περσινό αδιανόητο πάθημα, στο ίδιο χρονικό σημείο, με τις οδυνηρές συνέπειες του περσινού καλοκαιριού, να βασανίζεται ο ΠΑΟΚ από τα ίδια ακριβώς προβλήματα και… να μην έχει βασικό φορ. Όπως αντιλαμβάνεστε βάζουμε (κακώς) στην άκρη τις άλλες ανάγκες και μένουμε στη μία, την πολύ μεγάλη για το ποδοσφαιρικό παιχνίδι, μία κίνηση που αν πετύχει σε αυτόν τον ΠΑΟΚ όπως έφτιαχνε το παιχνίδι του, μπορεί και να τον αλλάξει άμεσα κατά 20-30%. Και όμως ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ έχει κλείσει παίκτη!!!! Είναι τρελό, είναι αδιανόητο, αλλά αποτελεί γεγονός που μεταξύ άλλων αναστατώνει πάρα πολύ όλο το σύνολο, μαζί με τις άλλες απώλειες. (Θα κλείσει -μάλλον- ο Σαμάτα και είναι καλός παίκτης, αλλά το κακό έχει γίνει και έχει δημιουργήσει την αναστάτωση που όλοι νιώθουν).

Ο υπεύθυνος ποδοσφαιρικού είναι αλλού, προσωπικότητες δεν έχει η ομάδα να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα, ενώ ο προπονητής δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του! Ο εκνευρισμένος Λουτσέσκου αυτής της περιόδου (πέρσι ήταν ξινισμένος) δυσκολεύεται να επιβάλει την ηρεμία σε ένα σύνολο που απορροφά την κρίση στο εσωτερικό του κάθε μέρα και περισσότερο. Φαίνεται! Είναι ολοφάνερο και στον πλέον αδαή, ξέρουν καλά τι βιώνουν και οι παίκτες.

Και τελικά τι γίνεται τώρα; Πώς θα απαντηθεί το αρχικό και βασικό μας ερώτημα; Εδώ είναι τα δύσκολα στην προσπάθεια να βάλουμε τον ΠΑΟΚ πάνω από όλα. Ναι αλήθεια είναι ότι η γενική αναδόμηση είναι επιτακτική. Τώρα όμως που ο ΠΑΟΚ καίγεται να μπει στους ομίλους;

Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και από αύριο ξημερώνει η δεύτερη βδομάδα προετοιμασίας, στη διάρκεια της οποίας η ομάδα του ΠΑΟΚ πρέπει να ηρεμήσει και να αφοσιωθεί στην αγωνιστική της υποχρέωση. Για να γίνει αυτό πρέπει να ηρεμήσει ο προπονητής και να επιβάλει το ίδιο και στο σύνολο. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο (πέρα από την αυτοκριτική του) πρέπει επιτέλους και κατεπειγόντως να του κλείσουν τις αγωνιστικές τρύπες στο ρόστερ. Δεν έχει πλέον ΚΑΜΙΑ σημασία το πώς θα έρθουν οι καλοί παίκτες στους οποίους στοχεύει ο ΠΑΟΚ. Μόνο το αποτέλεσμα μετράει και λύσεις για να προκύψει συμφωνία, ΠΑΝΤΑ υπάρχουν. Αρκεί να θέλεις. Ας γίνει μία αρχή και βλέπουμε, αν και τώρα με τόσο χρόνο που χάθηκε, χρειάζεται και τύχη για να έρθει η πρώτη πρόκριση στα πιο δύσκολα παιχνίδια της χρονιάς. Ο ΠΑΟΚ τα έκανε δύσκολα, γιατί υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα ήταν έτσι.

Αν ο ΠΑΟΚ ενισχυθεί και παίξει και κερδίσει, αρκετά θα φτιάξουν, ειδικά με την αυτοπεποίθηση του συνόλου που οφείλει να μπει σε όμιλο. Τα άλλα, τα δομικά, έχουν έτσι και αλλιώς κριθεί. Ναι, αυτά είναι τα σημαντικότερα, αλλά έχουν τελειώσει. Όλοι ξέρουν ότι δεν πάνε παρακάτω… Πρώτος ο ιδιοκτήτης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο κόσμος αποθέωσε τον Σαββίδη-Λουτσέσκου

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ αναγνωρίζουν την μεγάλη συνεισφορά των δύο ανδρών στην πορεία της ομάδας έως τώρα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα ΠΑΟΚ - Λαμία και τη νίκη των «ασπρόμαυρων», ο κόσμος που βρέθηκε στο γήπεδο της Τούμπας φώναξε ρυθμικά το όνομα του Ιβάν Σαββίδη αλλά και του Ράζβαν Λουτσέσκου.

Πανηγυρικό το κλίμα στο «στρατόπεδο» του ΠΑΟΚ ύστερα από την εμφατική νίκη με 3-0 επί της Λαμίας. Οι «ασπρόμαυροι» τέταρτη διαδοχική νίκη τους και ο κόσμος που βρέθηκε στις εξέδρες της Τούμπας αποθέωσε τόσο τον Ιβάν Σαββίδη όσο και τον Ράζβαν Λουτσέσκου. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ φώναξαν ρυθμικά το όνομα των δύο ανδρών σε μία στιγμή αναγνώρισης προς τα πρόσωπα των δύο ανδρών.

[video width="640" height="368" mp4="https://www.paok24.com/wp-content/uploads/2023/12/407865975_25105701942378775_3554261624952672962_n.mp4"][/video]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πετάει ο ΠΑΟΚ!

Φάσεις… PlayStation και μία ακόμη τριάρα από τους παίκτες του Λουτσέσκου!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ήθελε να δείξει σε όλους πως έχει αφήσει πίσω του την μεγάλη πρόκριση στην Ευρώπη και να διαχειριστεί με τον πιο σωστό τρόπο το παιχνίδι με τη Λαμία. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 3-0 σε μία Τούμπα που δεν είχε πολύ κόσμο, αλλά είχε παλμό και πήρε ένα ακόμη σημαντικό τρίποντο. Κωνσταντέλιας, Ράφα Σοάρες και Σάστρε τα γκολ.

Οι "ασπρόμαυροι" επέστρεψαν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και κλήθηκαν να στρέψουν άμεσα την προσοχή τους στο πρωτάθλημα, συνεχίζοντας το non stop πρόγραμμά τους και ο Ραζβάν Λουτσέσκου, για μία ακόμη φορά έκανε μαζεμένες αλλαγές, στο πλαίσιο της διαχείρισης της ομάδας του. Οι παίκτες του είχαν διάθεση, ήταν σοβαροί, έβγαλαν ξανά σημαντικές συνεργασίες και ανά διαστήματα έπαιξαν ωραίο ποδόσφαιρο, κυριαρχώντας στο παιχνίδι με τη Λαμία.

Αυτός που άνοιξε τον... χορό των γκολ ήταν ο Κωνσταντέλιας, που στο 21' έκανε το 1-0, όταν ο Τάισον έκανε ωραία προσπάθεια έξω από την περιοχή και του έδωσε την ασίστ, για να κάνει αυτός ένα χαμηλό σουτ και να στείλει την μπάλα στη γωνία της εστίας του Κοσέλεφ. Η Λαμία προσπάθησε να βγάλει αντίδραση και να προβληματίσει τον ΠΑΟΚ, χωρίς αποτέλεσμα και στο φινάλε του πρώτου μέρους, ο "Δικέφαλος" έκανε και το δεύτερο, σημαντικό βήμα, με τον Ράφα Σοάρες να σκοράρει με σουτ μετά από μία ακόμη φοβερή συνεργασία των "ασπρόμαυρων", που... έκρυψαν την μπάλα.

Η εικόνα δεν άλλαξε σημαντικά στο δεύτερο μέρος, με τους παίκτες του Λουτσέσκου να μην πατούν... φρένο. Το τρίτο γκολ ήρθε από το άλλο μπακ, με τον Κωνσταντέλια να κάνει πολύ όμορφη όμορφη κίνηση και να δίνει στον Σάστρε, που έκανε το overlap, για να πατήσει αυτός περιοχή και να σουτάρει στη γωνία, νικώντας τον Κοσέλεφ στο 57', εν μέσω αποθέωσης. Ο ΠΑΟΚ απείλησε με τους Κωνσταντέλια, Ντεσπόντοφ και Τάισον και τελικά, το 3-0 παρέμεινε μέχρι και το τέλος, με τα "φώτα" να πέφτουν στον Μάρκος Αντόνιο, που έκανε το ντεμπούτο του σε μία Τούμπα, που τον αποθέωσε από την πρώτη στιγμή και σε κάθε του επαφή! Ωραίο βράδυ, ωραίο ποδόσφαιρο και ένας ΠΑΟΚ με... αύρα PlayStation, που έφτασε τους 29 πόντους, έχοντας πλέον μπροστά του τον αγώνα Κυπέλλου με τον Βόλο την Πέμπτη (19:00) ξανά στην Τούμπα.

Φουλ των αλλαγών

Για μία ακόμη φορά φέτος, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε μαζεμένες αλλαγές με φόντο το σημερινό παιχνίδι, με τον Ρουμάνο τεχνικό να ξεκινάει στο τέρμα τον Κοτάρσκι και στην άμυνα τους Σάστρε, Εκόνγκ, Μιχαηλίδη και Ράφα Σοάρες.

Στη μεσαία γραμμή ήταν ο Σβαμπ με τον Τσιγγάρα και στην επίθεση οι Ντεσπόντοφ, Τάισον, Κωνσταντέλιας και Μπράντον.

Γκολ 100% ΠΑΟΚ

Το παιχνίδι στην Τούμπα ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο 5ο λεπτό, ο Ράφα έπαιξε ωραία με τον Ντεσπόντοφ, αλλά ο Βούλγαρος πήρε κακή απόφαση, ενώ δύο λεπτά μετά, η Λαμία βγήκε στην κόντρα και ο Καρλίτος έφυγε στην πλάτη της άμυνας, αλλά ο Μιχαηλίδης αντέδρασε σωστά και έδιωξε με το κεφάλι. Στο 12' ο Τάισον δοκίμασε ένα σουτ, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ, ενώ δύο λεπτά μετά, ήταν η σειρά του Μπράντον να κάνει ένα σουτ, αλλά το τελείωμά του ήταν κακό.

Οι "ασπρόμαυροι" ήταν ανώτεροι μεν, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν το σωστό τελείωμα και στο 20' η Λαμία απείλησε με τον Καρλίτος, που σούταρε από αρκετά μακριά, με τον Κοτάρσκι να έχει απάντηση κι ένα λεπτό μετά, ήρθε το γκολ. Οι παίκτες του Λουτσέσκου κυκλοφόρησαν ωραία την μπάλα και η μπάλα έφτασε στον Κωνσταντέλια, που έκανε το σουτ και έστειλε την μπάλα χαμηλά, στη γωνία της εστίας του Κοσέλεφ. 3 γκολ σε 16 τελικές για τον μικρό στο πρωτάθλημα. Στο 26' ο ΠΑΟΚ λίγο έλειψε να βρει και δεύτερο γκολ, όταν ο Σβαμπ βρήκε πανέξυπνα με τακουνάκι τον Μπράντον και ο Ισπανός έκανε ένα διαγώνιο σουτ, αλλά είδε τον Κοσέλεφ να διώχνει με το ένα χέρι.

Στο 35' ο "Δικέφαλος" έχασε σπουδαία ευκαιρία για το 2-0, όταν μετά από κλέψιμο, η μπάλα έφτασε στον Μπράντον, αλλά ο Ισπανός προσποιήθηκε και καθυστέρησε, με τον Κοσέλεφ να διώχνει και τον Ντεσπόντοφ να σουτάρει, για να κόψει με το σώμα ο Τζανετόπουλος. Στο 42' ο Σάστρε δοκίμασε το πόδι του κι έστειλε την μπάλα μόλις άουτ και λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους, ο Ράφα Σοάρες έκανε το 2-0. Οι "ασπρόμαυροι"... έκρυψαν για μία ακόμη φορά την μπάλα και ο Πορτογάλος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με σουτ, πανηγυρίζοντας το δεύτερο γκολ του για φέτος.

Γκολ από τα δύο μπακ!

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τη Λαμία να απειλεί στο 50', σε μία φάση όπου ο Καρλίτος σούταρε από δύσκολη θέση κι ο Κοτάρσκι έδιωξε σε κόρνερ, ενώ ένα λεπτό μετά, ο επιθετικός της Λαμίας έκανε ένα ακόμη σουτ, αλλά ο Κροάτης γκολκίπερ του ΠΑΟΚ είχε απάντηση. Στο 57' ο ΠΑΟΚ ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0, με τον Κωνσταντέλια να κάνει πολύ ωραία κίνηση και να βρίσκει τον Σάστρε, που έκανε overlap, για να σουτάρει ο Ισπανός και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Η Λαμία ήταν μαχητική, αλλά δεν είχε απάντηση στις καλές στιγμές του ΠΑΟΚ και στο 61' ήταν η σειρά της να απειλήσει, με τον Καρλίτος να βγάζει έξυπνη κάθετη στον Τσιλούλη, για να πλασάρει αυτός απέναντι από τον Κοτάρσκι και να στείλει την μπάλα άουτ.

Οι "ασπρόμαυροι" είχαν μία ακόμη καλή στιγμή στο 67', με τον Κωνσταντέλια να υποδέχεται όμορφα την μπάλα και να δοκιμάζει το πόδι του, αλλά ήταν άστοχος και στο 70' ο Λουτσέσκου έβαλε -αρχικά- στο παιχνίδι τους Οζντόεφ και Σαμάτα, για να απειλήσει ο ΠΑΟΚ στο 74', με τον Ντεσπόντοφ να κάνει κακό τελείωμα από πλάγια θέση. Ο Ρουμάνος τεχνικός πέρασε στο ματς και τον Μάρκος Αντόνιο -που αποθεώθηκε- με το περιβραχιόνιο του αρχηγού να περνάει στον Γιάννη Μιχαηλίδη, ενώ μετά μπήκαν και οι Λύρατζης και Τζίμας. Παρά το γεγονός ότι το σκορ ήταν στο 3-0, ο ΠΑΟΚ δεν πάτησε... φρένο και στο 96' αρχικά ο Τάισον και μετά ο Οζντόεφ, έφτασαν μία... ανάσα από ένα ακόμη γκολ, ωστόσο, στην πρώτη περίπτωση ο Κοσέλεφ έβγαλε το πλασέ του Βραζιλιάνου και μετά, ο Ρώσος σούταρε άουτ. Ήταν ένα ωραίο βράδυ, ήταν ένα γεμάτο παιχνίδι κι ο ΠΑΟΚ, πήρε ένα ακόμη σημαντικό τρίποντο με φόντο τη συνέχεια.

Οι συνθέσεις του αγώνα:

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε (Λύρατζης), Εκόνγκ, Μιχαηλίδης, Ράφα Σοάρες, Σβαμπ (Μάρκος Αντόνιο), Τσιγγάρας (Οζντόεφ), Ντεσπόντοφ, Τάισον, Κωνσταντέλιας (Τζίμας), Μπράντον (Σαμάτα)

Λαμία (Βόκολος): Κοσέλεφ, Βασιλαντωνόπουλος, Κορνέζος, Τζανετόπουλος, Σίντκλεϊ, Σλίβκα, Σαντάνα (Μάλτσι), Τζανδάρης, Mαρτίνες (Τόσιτς), Τσιλούλης (Τσιλιανίδης), Καρλίτος (Λόνγκο)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Συγκλονιστική στιγμή: Προσευχήθηκε στο φινάλε ο Μάρκος Αντόνιο!

Αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με φόρα από τη Φρανφκούρτη ο ΠΑΟΚ πάτησε τη Λαμία με 3-0! Η ομάδα του Λουτσέσκου, είχε σε πολύ καλή βραδιά τους δυο ακραίους του μπακ που σκόραραν κλείνοντας τον πρώτο γύρο με ένα άνετο 3-0!

Στο 76ο λεπτό της αναμέτρησης μάλιστα, ο προπονητής του Δικεφάλου πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Μάρκος Αντόνιο αντί του Σβααμπ, με τον κόσμο να τον εμψυχώνει με ένα δυνατό χειροκρότημα κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, καθώς αυτό ήταν το παρθενικό του παιχνίδι με τα ασπρόμαυρα.

Μετά το σφύριγμα της λήξης ο Βραζιλιάνος όπως μπορείτε να δείτε και από την παρακάτω εικόνα, γονάτισε και προσευχήθηκε για μερικά δευτερόλεπτα, ενδεικτικό του πόσο πολύ ήθελε να «γράψει» επίσημη συμμετοχή μετά τον πολύμηνο τραυματισμό του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ