Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Και τώρα που χρειάζεσαι γκολ;

Ο ΠΑΟΚ έφτασε και τη σειρά με τη Χάιντουκ εκεί που έπρεπε, όμως είναι σαφές πως η ομάδα στερείται δημιουργίας. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.

Σταύρος Κόλκας

Και τώρα που χρειάζεσαι γκολ;

Προφανώς και καταλαβαίνω τον Ράζβαν Λουτσέσκου ως έναν βαθμό. Ξεκινώντας τη σεζόν, τρέμει το φυλλοκάρδι του μη τυχόν και πάθει τίποτα κάποιος από τους ελάχιστους χαφ του, προσπαθεί να προσαρμόσει έναν καινούργιο κεντρικό αμυντικό, ο φορ που επιλέχτηκε ήρθε καθυστερημένα, τα δύο δεξιά του μπακ έβγαλαν τραυματισμό και πάντα τα καλοκαίρια προτιμάς αυτούς που έχουν αγωνιστικό ρυθμό.

Μέσα από αυτά τα γεγονότα, επιλέχθηκε ένας βασικός κορμός που έπαιξε το πρώτο παιχνίδι με την Μπεϊτάρ και στους αγώνες που ακολούθησαν είχαμε μόλις μία αλλαγή – μάλλον αναγκαστική – στα χαφ – και μία στους μεσοεπιθετικούς.

Το θέμα είναι τι κάνει τώρα ο Ράζβαν που δεν του φτάνει το 0-0. Τώρα που πρέπει να σκοράρει. Γιατί ο λόγος που δεν σκοράρει, δεν έχει να κάνει με τους πλανήτες. Έχει να κάνει με τον κορμό που έχει επιλέξει, έχοντας βέβαια περιορισμένες επιλογές και στο πίσω μέρος του μυαλού του σίγουρα, το περυσινό κάζο με την Λέφσκι Σόφιας.

Ο κορμός που επιλέχτηκε αναγκαστικά και μη, δεν έχει επιθετικογενή μπακ. Παρατηρείς την καριέρα των Κεντζιόρα και Μπάμπα που δεν είναι και μικρή σε συμμετοχές και κατανοείς πως δεν έχουν και ιδιαίτερο σουξέ με τη δημιουργία.

Ο Πολωνός που αποκτήθηκε ως κάλυψη του Κάργα στο δεξί στόπερ, ξεκίνησε τη χρονιά ως δεξιός μπακ, με όποιον γνωρίζω να αναρωτιέται τι ακριβώς είδαν στον ΠΑΟΚ πέρυσι που δεν το είδαμε εμείς. Ο ΠΑΟΚ βέβαια κράτησε δύο στις τρεις φορές ανέπαφη την εστία του, το μοναδικό γκολ που δέχτηκε ήταν με παίκτη λιγότερο, άρα εκ του αποτελέσματος βρίσκουμε ένα πάτημα για να υποστηρίξουμε αυτό που συμβαίνει.

Το θέμα όμως είναι το τι μπορεί να δώσει ο Κεντζιόρα δημιουργικά τώρα που ο ΠΑΟΚ ψάχνει το γκολ. Η καριέρα του λέει 369 συμμετοχές με 32 ασίστ. Δηλαδή μία ασίστ ανά 11,5 παιχνίδια και σε περιβάλλον πολύ πιο ασφαλές για αυτόν όπως η χώρα του και η Ουκρανία.

Ο Ράχμαν Μπάμπα, ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής που έφτασε να παίξει στη Τσέλσι, έχει πολλά καλά στοιχεία στο παιχνίδι του. Δύναμη, εξαιρετική τεχνική, άριστη τακτική αντίληψη του παιχνιδιού, προσωπικότητα, όμως δημιουργία; Μία χρονιά στη καριέρα του κατέγραψε πέντε ασίστ σε σεζόν και τον πήρε η Τσέλσι από τον Άουσμπουργκ. Συνολικά, τα νούμερα του είναι ακόμη χειρότερα από του Κεντζιόρα αν και αγωνίστηκε σε δυσκολότερα πρωταθλήματα. Σε 215 αγώνες, έχει 14 ασίστ, δηλαδή μία ανά 15,3 παιχνίδια.

Η επιλογή Ράζβαν γίνεται με βάση βέβαια του τι έχει στη διάθεσή του, αλλά κυρίως με το τι θα του δώσει τακτική ισορροπία. Η ουσία όμως είναι πως δεν μπορεί να περιμένει πολλά από τα μπακ του, τη στιγμή που γνωρίζουμε τα πόσα στήριξε στους Μάτος – Βιεϊρίνια για τα δύο νταμπλ που πήρε.

Στα χαφ, αυτή τη στιγμή στηρίζεται στις επιλογές του ροτέισον υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ο Χάρης Τσιγγάρας παρότι είναι το 6 της παρέας, δείχνει πιο δημιουργικός από τα 8αρια έχοντας συμμετοχή σε φάσης και δημιουργικά και εκτελεστικά. Ο Σβαμπ και ο Φιλίπε δεν έχουν δώσει τίποτα όσο χρησιμοποιήθηκαν. Αλλά εδώ, αυτούς έχουμε, με αυτούς θα πορευτούμε. Την αγάπη μας την έχουν και περιμένουμε κάποιες πινελιές από τον Οζντόεφ την Πέμπτη.

Εκεί που προβληματίζομαι περισσότερο, είναι στους μεσοεπιθετικούς. Ο ΠΑΟΚ στο τελευταίο παιχνίδι πόνταρε στον Νάρεϊ που η μισή του καριέρα είναι ως μπακ, κάτι που φαίνεται στη τεχνική του, τον Ζίφκοβιτς που στο μυαλό του πλέον έχει ξεκάθαρα περισσότερο την τακτική ισορροπία από τη δημιουργία και έναν Κωνσταντέλια που ψάχνει κάποιον να συνεργαστεί.

Για τον Σέρβο, ο πιο σημαντικός ρόλος της καριέρας του πλέον, είναι αυτός στην εθνική Σερβίας, όπου παίζει φουλ μπακ. Δεν γίνεται να μην επηρεαστεί και επειδή πραγματικά του βγάζω το καπέλο για την τακτική του προσήλωση, δεν γίνεται να μην είμαι προβληματισμένος για την δημιουργική του αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, ο 36χρονός Τάισον, παρότι στη καριέρα του είχε νούμερα, στον ΠΑΟΚ μετρά 22 αγώνες με 2 γκολ και 3 ασίστ. Σίγουρα δεν παίρνει η ομάδα αυτό που μπορεί να δώσει ο Βραζιλιάνος.

Και το κερασάκι στη τούρτα, είναι ο Μπράντον Τόμας που ξεκίνησε τη σεζόν ως μοναδικός φορ συν τον Τζίμα συμπληρωματικό και παίζει με κύριο προσόν του το πρέσινγκ. Δηλαδή αυτό που κάνει καλά ο φορ μας, είναι να… αμύνεται. Όλα αυτά, όσο ετοιμάζεται ο Σαμάτα που είναι εξαιρετικός παίκτης, αλλά για να δείξει πρέπει να ταϊστεί.

Παράλληλα, χάσαμε και τον καλύτερο παίκτη μας στα στημένα, γιατί η απώλεια του Ινγκασον σε πρώτη φάση, εκεί φαίνεται.

Όλα τα παραπάνω, μας λένε πως χτίζεται ένας ΠΑΟΚ του 0-0 και το ζητούμενο σε πρώτη φάση είναι να βρει το 1-0.

Και τώρα τι; Πόσες παρεμβάσεις μπορεί να κάνει ο Λουτσέσκου ενόψει Πέμπτης για να βρει το γκολ; Και πως το προσεγγίζει; Αφήνει πάλι τον Σαμάτα στον πάγκο; Ο Οζντόεφ είναι ενεργός από την αρχή ή όχι; Στα μπακ μπορεί να γίνει αλλαγή;

Η λογική λέει πως καλοκαίρι δεν αλλάζεις αυτούς που έχουν ρυθμό. Όμως ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης από τους υπάρχοντες. Και υπέρβασης από πολλούς από αυτούς.

Δεν μπορώ να φανταστώ το πως δεν θα ξεκινήσει ο Σαμάτα την Πέμπτη, απέναντι σε ένα κάκιστο δίδυμο κεντρικών αμυντικών όπως αυτό της Χάιντουκ. Κάτι άλλο δεν βλέπω. Με τον Κωνσταντέλια καλά, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται το σημείο αναφοράς στην επίθεση. Κάπου να τη δώσει το παιδί μας.

Ο ΠΑΟΚ οφείλει να γίνει πιο επιθετικός και για έναν ακόμα λόγο. Αντιμετωπίζει μία ομάδα εξαιρετικά πιεσμένη από τις αποτυχίες του καλοκαιριού. Δώδεκα χρόνια αποτυχιών συμπληρώνουν, έβλεπες τα μούτρα τους στο τέλος του αγώνα και καταλάβαινες πως είναι φοβισμένοι. Πρέπει να πατήσει πάνω σε αυτό, σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα της Τούμπας.

ΥΓ Στα μεταγραφικά, δική μου αίσθηση είναι πως αν ο ΠΑΟΚ θέλει τον Μαξίμοβιτς πραγματικά, τον παίρνει σήμερα. Επίσης, έχει προχωρήσει την υπόθεση του εξτρέμ. Τέλος, το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή από την έλλειψη του τεχνικού διευθυντή, είναι η αδυναμία του κλαμπ να αδειάσει το ρόστερ με οτιδήποτε περιττό και να φτιάξει ποιοτικότερο βάθος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Αλλαγή σελίδας στη Λίβερπουλ: Σλοτ, ο διάδοχος του Κλοπ

Αφήνει τη Φέγενορντ και αναλαμβάνει τους reds

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Λίβερπουλ και Φέγενορντ τα βρήκαν σε όλα και ο Άρνε Σλοτ θα είναι ο διάδοχος του Κλοπ στον πάγκο των Reds.

Oι Ολλανδοί θα εισπράξουν 15 εκατ. ευρώ και ο 45χρονος τεχνικός θα αναλάβει τα ηνία στην αλλαγή σελίδας της Λίβερπουλ μετά την αποχώρηση του Κλοπ.

Την περσινή σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα, φέτος σήκωσε το κύπελλο και είναι στη 2η θέση στο πρωτάθλημα, στο -9 από την Αϊντχόφεν. Συνολικά με τη Φέγενορντ έχει απολογισμό 93 νίκες, 27 ισοπαλίες και 24 ήττες, ενώ την τρέχουσα σεζόν το ρεκόρ του είναι 28-7-8.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι θέλω να δουλέψω εκεί, να γίνω ο προπονητής της Λίβερπουλ. Οι ομάδες διαπραγματεύονται, οπότε ακόμα είμαι εδώ. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά έχω αισιοδοξία ότι θα γίνει», ανέφερε ο Σλοτ σε δηλώσεις του, όσο οι διαπραγματεύσεις των δύο ομάδων ήταν σε εξέλιξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αναζητώντας αντίδραση (vid)

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η απώλεια κόντρα στη Λαμία είναι κάτι που πληγώνει τον ΠΑΟΚ, αλλά πρέπει πλέον να τον πεισμώσει ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν.

Οι «ασπρόμαυροι» δίνουν ένα κομβικό εντός έδρας παιχνίδι την Κυριακή απέναντι στην ΑΕΚ και άπαντες στην ομάδα πιστεύουν ότι είναι η ευκαιρία για να γυρίσει ο διακόπτης και ο Δικέφαλος του Βορρά θα παραμείνει με αξιώσεις στην κούρσα του τίτλου.

Αυτό βέβαια οι παίκτες του Ράζβαν Λουτσέσκου καλούνται να το αποδείξουν στο χορτάρι.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε και το σύνθημα που περνάει από πλευράς «ασπρόμαυρων» είναι «τέλος τα λόγια, ώρα για πράξεις».

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το ματς με την ΑΕΚ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το απόγευμα στη Νέα Μεσημβρία.

Η προπόνηση της Παρασκευής ήταν αφιερωμένη στο τακτικό κομμάτι.

https://www.youtube.com/watch?v=aBgcgqLPyuQ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το απίστευτο στατιστικό του Σβαμπ

Ο Αυστριακός έκανε ρεκόρ τερμάτων με τον ΠΑΟΚ με μία εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Τα 10 γκολ σε 50 εμφανίσεις με τη φανέλα του ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν έφτασε ο Στέφαν Σβαμπ με το τέρμα που πέτυχε στο «Αθ. Διάκος» απέναντι στη Λαμία πριν από λίγες ημέρες.

Ο Αυστριακός έχει ήδη πετύχει ρεκόρ τερμάτων στην έως τώρα παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα έγινε ο πέμπτος «διψήφιος» σκόρερ των «ασπρόμαυρων» για την τρέχουσα σεζόν.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στην περίπτωση του Σβαμπ είναι το γεγονός ότι τα μισά από τα γκολ που έχει πετύχει φέτος είναι στα τελευταία λεπτά των αγώνων!

Ο Αυστριακός έχει «χτυπήσει» απέναντι στην Αμπερντίν στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, απέναντι στον Ατρόμητο στο 89', κόντρα στον Παναθηναϊκό ξανά στο 89', ενώ με αντίπαλο τη Λαμία στην Τούμπα το δεύτερο γκολ που πέτυχε απέναντι στους Φθιώτες ήταν στο 88' και στο πρόσφατο εκτός έδρας ματς σκόραρε στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ