Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μήττας: “Ο Ιβάν Σαββίδης δικαιώνεται για τις ακαδημίες”

Η δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής, τα ταλέντα και η νέα γενιά

PAOK24

Μήττας: “Ο Ιβάν Σαββίδης δικαιώνεται για τις ακαδημίες”

Έχει περάσει από πολλές, διαφορετικές κατηγορίες στα τμήματα υποδοχής του ΠΑΟΚ και μετά από ένα σύντομο break, για να αναλάβει τη θέση του τεχνικού διευθυντή των ακαδημιών της Ομόνοιας, ο Βασίλης Μήττας επέστρεψε στον “Δικέφαλο”, τη σεζόν 2021-22.

Τώρα, είναι προπονητής στην Κ16 και μίλησε στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού City 106.1 και στην καθημερινή (10-12) εκπομπή Ντουέτο.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το τουρνουά που συμμετείχε η Κ16:Τα παιδιά μας έχουν πάρα πολλές εμπειρίες από τουρνυά πλέον και αυτός είναι κι ο στόχος μας. Από το 2008 και μετά έχουμε παίξει σε πολλά τουρνουά κι από την παρουσία του κ.Σαββίδη κα μετά όλο αυτό εκτοξεύτηκε. Αυτη τη στιγμή συμμετέχουμε στα τουρνουά με μεγάλα staff όπως οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Θέλουμε τα παιδιά να απομυθοποιούν τις μεγάλες ομάδες. Βλέπουμε παιδιά που έχουν παίξει πολλές φορές με μεγάλα κλαμπ. Έχουμε παίξει με την Μπαρτσελόνα, με τον Άγιαξ, με την PSV. Ακόμη και παιδιά που είναι τώρα στην πρώτη ομάδα, όπως ο Κωνσταντέλιας ή ο Κουλιεράκης, έχουν αντιμετωπίσει πιο παλιά τη Σεβίλλη, τη Νιόν και την PSV. Ο στόχος πάντα ήταν, μεγαλώνοντας μέσα στην ακαδημία του ΠΑΟΚ, όταν θα φτάσουν στη πρώτη ομάδα και παίζουν με τέτοιες ομάδες να έχουν τη σωστή νοοτροπία. Όταν αντιμεωπίζεις πρώτη φορά μία τέτοια ομάδα έχεις ένα δέος. Το 2008, την πρώτη φορά που παίξαμε σε μεγάλα τουρνουά, δεχόμασταν γκολ και δεν μπορούσαμε να σταθούμε τόσο καλά. Τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση και ξέρουν ότι στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε και να έχουμε υψηλή απόδοση“.

Για το ερασιτεχνικό της ΕΣΠΜ:Είναι μία καινοτομία, είναι ο τρίτος χρόνος που συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία με την ΕΠΣΜ. Συμμετέχουμε σε αυτό το πρωτάθλημα. Η ομάδα τερμάτισε στην 1η θέση, αλλά δεν είχε δικαίωμα να ανέβει κατηγορία. Φέτος όμως έχει. Κερδίζουν πολύ περισσσότερες παραστάσεις οι παίκτες“.

Για τις επόμενες φουρνιές:Η κάθε ηλικία είναι διαφορετική, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι μία διαδικασία που συνεχίζεται. Αν καθίσουμε και δούμε τους παίκτες που έπαιξαν τα τελευταία δέκα χρόνια στην πρώτη ομάδα, θεωρω ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα αυτόνομο ρόστερ με 20-22 παίκτες μόνο από τις ακαδμίες. Στα στόπερ υπάρχει ο Μιχαηλίδης, ο Κουλιεράκης, πιο παλιά ο Διαμαντής, ο Πούγγουρας. Στα δεξιά ο Λύρατζης, ο Κίτσιου, αριστερά ο Τσαούσης, ο Γιαννοήλης. Ο Τσιγγάρας στο κέντρο, ο Πέλκας, στην επίθεση ο Τζόλης, ο Κουλούρης… Συμπληρώνονται όλες οι θέσεις“.

Για τις πολλές κλήσεις στις Εθνικές:Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο με σκάτουτινγκ και προπονητικά κέντρα. Για παράδειγμα, λειτουργεί ένα προπονητήριο στην Κοζάνη, που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή κι εφόσον γίνει ένα καμπ στο ξεκίνημα της σεζόν, υπάρχουν παιδιά που φεύγουν μία φορά την εβδομάδα από τις ομάδες τους και προπονούνται στο προπονητήριο της Κοζάνης. Δηλαδή 10-15 παιδιά μία φορά την εβδομάδα πηγαίνουν σε ένα προπονητήριο και παρακολουθούνται. Υπάρχει ένα οργανωμένο σκάουτινγκ κι αυτός είναι κι ο ρόλος μας, να επιλέξουμε κάποιους παίκτες. Μετά πρέπει να τους προπονήσουμε“.

Για τις εγκαταστάσεις:Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ίσως κάποια στιγμή η ομάδα προχωρήσει και το θέμα του προπονητικού κέντρου. Θέλω να μείνω σε αυτά που ήδη η ομάδα μας προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια όμως. Μετά την έλευση του κ.Σαββίδη έχουμε τις συνθήκες, έχουμε έναν ξενώνα όπου μένουν τα παιδιά, έχουμε υπεύθυνους γα τα σχολεία, είμαστε σε όλα από πάνω τους και νομίζω ότι στην Ελλάδα είμαστε τοπ“.

Για την ακαδημία που αποτελεί πρότυπο:Οι ολλανδικές ομάδες είναι παραδοσιακά εκεί που πρέπει. Κάνουν αυτό που πρέπει. Την τελευταία δεκαετία και όλες οι ομάδες του Βελγίου παράγουν ποδοσφαιριστές και εντάξει, φυσικά και οι ισπανικές ομάδες“.

Για τους στόχους των προπονητών:Θεωρώ ότι έχουμε προπονητές στον ΠΑΟΚ, που μεγάλος στόχος τους είναι η εξέλιξη των παικτών και όχι η νίκη. Στο τέλος της ημέρας, δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει κανένα πρωτάθλημα. Έχασα σαν προπονητής από τον Ολυμπιακό με την Κ17 τη σεζόν 2017/18. Από τους γεννημένους το 2000 του Ολυμπιακού δεν παίζει κανένας στην Super League τώρα, ενώ εμείς έχουμε πέντε παίκτες. Άρα, πιο είναι το πιο σημαντικό; Το πρωτάθλημα ή το αν παίζουν τώρα αυτά τα παιδιά;“.

Για τον Ιβάν Σαββίδη και τα μηνύματα που έστελνε για τις ακαδημίες:Ο κ.Σαββίδης μπήκε σε αυτή τη διαδικασία από το 2012 και το έλεγε συνεχώς. Πολλοί, ίσως να μην το πίστευαν, αλλά νομίζω ήρθε η ώρα που δικαιώνεται“.

Για την πρώτη ομάδα:Η πρώτη ομάδα δείχνει ότι το πιστεύει όλο αυτό και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό. Χρειάζεται φυσικά υπομονή. Ειδικότερα οι μικρότερες ομάδες θα έπρεπε να επενδύσουν σε αυτή τη διαδικασία“.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αιολικός – ΠΑΟΚ Β Live

Η εξέλιξη της αναμέτρησης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

74' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ! 1-1 Ο Κανίς έκανε σουτ, ο Ντόκιτς απέκρουσε και ο Σαποβάλοφ πλασάρει για το 1-1 καθώς πήρε το «ριμπάουντ».

70' στην αναμέτρηση, το 1-0 υπέρ του Αιολικού παραμένει.

https://twitter.com/PAOK_FC/status/1784952237728337929

46΄ Ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ! Ο Τσοπούρογλου έκανε το γύρισμα στον Γκούμα, ο οποίος πρόλαβε να κάνει την προβολή, με την άμυνα του Αιολικού να διώχνει σε κόρνερ.

Εναρξη δευτέρου ημιχρόνου

ΛΗΞΗ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ: Αιολικός - ΠΑΟΚ 1-0

33': 1-0 Ο Αιολικός. Οι γηπεδούχοι βγήκαν στην αντεπίθεση με τους Γιοκέ και Ζάκαριτς, που συνδυάστηκαν και ο Ζάκαριτς με πλασέ άνοιξε το σκορ.

14': Ο ΠΑΟΚ φτάνει κοντά στο γκολ με τον Μπράντονιτς, ο οποίος είδε τη μπάλα να χτυπά στο οριζόντιο δοκάρι μετά από κεφαλιά που έκανε, σε σέντρα τον Μανιωλούδη.

ΣΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

Αιολικός : Ντόκιτς, Αλιατίδης, Γιοκέ, Ζάκαριτς, Μπενίτεζ, Ιγκνάτοβιτς, Καρανίκας, Μπαλογιάννης, Τριανταφυλλάκος, Νούλας, Ουνγιαλίδης

ΠΑΟΚ Β: Μοναστηρλής, Μανωλιουδάκης, Τασιούρας, Κωττάς, Παντεκίδης, Γιαξής, Γρόσδης, Σπυράκος, Τσοπούρογλου, Μπράντονιτς, Κανίς

 

Ο ΠΑΟΚ Β αντιμετωπίζει στην Αριδαία τον Αιολικό στα πλαίσια των πλέι άουτ της Super League 2

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κωνσταντέλιας: «Είχαμε ψυχή και το θέλαμε…» (vid)

Οι ατάκες του σκόρερ του ΠΑΟΚ on camera

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

 
Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στις νίκες και έμεινε στην διεκδίκηση του τίτλου.
 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ζόαν Σάστρε: Ο… επιζών

Η ξεχωριστή περίπτωση του Ισπανού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Ζόαν Σάστρε είναι ένα από τα πρόσωπα της χθεσινής βραδιάς και της νίκης του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ. Ο Ισπανός ακραίος αμυντικός πέτυχε το τρίτο του γκολ στη φετινή σεζόν, έχοντας πετύχει ένα στο κύπελλο και ένα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Η ασπρόμαυρη καριέρα του ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου 2022 στο Βόλο, και μάλιστα με γκολ. Ετσι συστήθηκε στο «ασπρόμαυρο» κοινό. Η παρουσία του στον Δικέφαλο έχει περάσει από πολλά κύματα. Στο πρώτο του εξάμηνο έγραψε 17 συμμετοχές με 2 γκολ και 1 ασίστ. Το highlight του ήταν το γκολ εναντίον του Παναθηναϊκού με το οποίο είχε δώσει τη νίκη στον ΠΑΟΚ με 2-1.

Ακολούθησε η περσινή σεζόν στην οποία μέτρησε 31 συμμετοχές με 1 γκολ και 2 ασίστ. Φέτος, έχει φτάσει αισίως τις 28 συμμετοχές και είναι η πλέον παραγωγική του καθώς μετράει 3 γκολ και 4 ασίστ.

Η σχέση του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου έχει περάσει από πολλά στάδια, με τον Ρουμάνο τεχνικό να μιλά για τον Ισπανό: «Ο Σάστρε, έχει ποιότητα και μπορεί να βοηθήσει όλη την ομάδα. Το πρόβλημά του είναι ότι μερικές φορές δεν μπορεί να διαχειριστεί το άγχος του και την πίεση ειδικά στα μεγάλα παιχνίδια. Όταν μπαίνει συγκεντρωμένος, όπως σήμερα, είναι ένας παίκτης που βοηθάει. Είμαι χαρούμενος για αυτόν, για το γκολ που έβαλε και την εικόνα του στον αγωνιστικό χώρο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ