Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

O Ζαγοράκης για όλα!

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την μέρα που ο Θόδωρος Ζαγοράκης αποφάσισε να κρεμάσει οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να αναλάβει τη διοίκηση του ΠΑΟΚ.

PAOK24

O Ζαγοράκης για όλα!

Ήταν η ποδοσφαιρική επανάσταση, που έγινε στην Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ να γεμίσει το γήπεδο, να ξεπερνά τα προβλήματά του και να διεκδικεί ακόμη και το πρωτάθλημα.

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης μίλησε στην FORZA και θυμήθηκε τι δεν πρέπει να ξεχάσουμε απ΄ αυτή την ωραία εποχή…

-Πέρασαν ήδη δέκα χρόνια! Τι σου έχει μείνει από εκείνη την εποχή…
«Αυτό που έμεινε σε όλους. Αυτός ο ενθουσιασμός, η προσέλευση η ενότητα, η κ**λα, όλα σε ένα. Όλα αυτά δεν ξεχνιούνται με τίποτα»

-Όταν σκέφτεσαι εκείνη την εποχή, ποιο είναι το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό;
«Η συσπείρωση. Όλοι γίναμε ένα. Όλοι μας τότε, όσοι κινούμασταν κοντά και γύρω από τον ΠΑΟΚ, αυτό κρατάμε. Ήμασταν όλοι μια γροθιά! Αυτό δεν συμβαίνει συνήθως, αλλά τότε έγινε. Υπήρχαν χρόνια αρκετά, που είχε να το νιώσει και να το κάνει αυτό ο ΠΑΟΚ. Ήταν μια συνολική προσπάθεια, δεν ήταν ένας, δύο ή τρεις άνθρωποι. Δεν ήταν ο Ζαγοράκης. Ήμασταν όλοι μας».

-Ήταν όλοι, αλλά έπρεπε κάποιος να δώσει το σύνθημα. Γιατί αποφάσισες να αναλάβεις αυτή την αποστολή;
«Έλα ντε… Τι απαντάς; Έγιναν όλα τόσο γρήγορα, δεν υπήρχε κενό διάστημα καθόλου. Ούτε ένας μήνας από το τέλος του πρωταθλήματος. Όλη την προηγούμενη σεζόν υπήρχαν προβλήματα, τεράστια. Έγιναν όλα γρήγορα, η αλήθεια είναι πως δεν το σκέφτηκα και πολύ. Υπήρχε πρόβλημα μεγάλο, το βίωνα ως ποδοσφαιριστής. Δεν υπήρχε επιλογή. Ήταν μονόδρομος. Δεν θα πω ότι δέχτηκα πιέσεις, ούτε κανείς μου έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό. Ήταν συνειδητή απόφαση κι έπρεπε να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

-Θα το ξανάκανες; «Αυτό δεν το ξέρω! Δεν ξέρω… Ήταν μια περιπέτεια, είχε χαρές, είχε στεναχώριες, πιέσεις… Χίλια δυο, είχε. Για μένα ήταν κάτι σαν ένα μεγάλο σχολείο. Είναι άλλο να παίζεις ποδόσφαιρο, να κάνεις προπόνηση και να πηγαίνεις στο σπίτι σου να ηρεμήσεις, κι άλλο να είσαι παράγοντας, να έχεις τέτοια ευθύνη και να είσαι 24 ώρες στην πρίζα».

-Γιατί πέτυχε εκείνη η κατάσταση;
«Όταν συσπειρώνεσαι, όταν υπάρχει αγάπη, όταν όλοι έχουν τον ίδιο σκοπό, θα πετύχεις. Όλοι ήθελαν το καλό της ομάδας, ειδικά στα πρώτα χρόνια. Δεν υπάρχει μυστικό. Από την ώρα, που υπήρξε αυτή η συσπείρωση, ήταν νομοτελειακό ότι θα πάμε καλά».

-Ποια ήταν η πιο σοφή κίνηση εκείνης της εποχής;
«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω, μία, δύο ή τρεις…»

-Ή έστω, οι κομβικές αποφάσεις…
«Η επιλογή του προπονητή, του Σάντος. Ειδικά το πρώτο διάστημα, μου έλυνε τα χέρια στο αγωνιστικό. Και φυσικά και η επιλογή των ανθρώπων, που ήταν δίπλα μου, όλοι ήθελαν το καλό και μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Κανείς δεν έβαζε το «εγώ» του πάνω από τον ΠΑΟΚ. Ακόμη και οι οργανωμένοι, μια γροθιά όλοι, όπως μπορούσε ο καθένας βοηθούσε».

-Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος;
«Έγιναν πολλά. Ό,τι απόφαση πήραμε, την πήραμε για το καλό. Αν ρωτάς αυτό, δεν νομίζω ότι υπήρξε μια λάθος απόφαση, που άλλαξε τη ροή των πραγμάτων, που καθόρισε την ιστορία».

-Στις 25 Ιανουάριου 2012 παραιτήθηκες, μετά το παιχνίδι με τον Ατρόμητο και την επομένη δήλωσες «θα με κρίνει η ιστορία». Πως πιστεύεις ότι σε έκρινε;
«Αυτό δεν θα το πω εγώ! Εγώ θα πω ότι ποτέ δεν έβαλα το προσωπικό μου συμφέρον πάνω από τον ΠΑΟΚ. Ποτέ… Η ιστορία θα κρίνει αν έκανα καλό ή όχι».

-Και γιατί χάλασε εκείνη η κατάσταση; Δεν μπορούσε να πάει άλλο;
«Γιατί άρχισε να σπάει και να ραγίζει η συσπείρωση, άρχισε να χαλάει. Κάποιοι μπορεί να θεωρούσαν πως δεν γίνονταν πράγματα σωστά. Διάφορα γεγονότα χάλασαν το κλίμα. Από την αρχή ήξερα ότι τα πράγματα δεν θα είναι πάντα ρόδινα. Ζούσα στο χώρο, ήξερα ότι θα ερχόταν κι αυτό. Δεν θέλω να μπω σε διαδικασία να πω τι και πως συνέβη. Άστο, ό,τι έγινε, έγινε… Ο ΠΑΟΚ είναι ένας ζωντανός οργανισμός, είναι ένας μεγάλος σύλλογος, δεν θεωρώ ότι ένα – δύο άτομα μπορούν να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων. Είμαστε όλοι μας ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας, μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες. Όλοι μας ερχόμαστε και φεύγουμε. Είναι μια ευθεία γραμμή, που οδηγεί στο άπειρο, κόσμος ανεβαίνει και κατεβαίνει. Και η ιστορία μας κρίνει όλους».

-Ένιωσες ότι σε αδικούν, έτσι δεν είναι;
«Εννοείται αυτό! Αλλά όταν είσαι συνειδητοποιημένος ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει κι αυτή η ωραία περιπέτεια, το εισπράττεις αλλιώς. Περνάς τις στεναχώριες σου, αλλά τις προσπερνάς. Λαβώνεσαι πολύ ή λίγο, αλλά όταν έχεις την οικογένειά σου δίπλα σου, όλα είναι πιο εύκολα».

-Εντάξει, στο τέλος σε χαρακτήρισαν και κλέφτη!
«Όχι μόνο αυτό… Δικαστήρια, μηνύσεις… Λες και ήθελα να κάνω κακό στον ΠΑΟΚ. Αλλά έχει ο Θεός, προχωράμε. Ευτυχώς βρέθηκε ένας άνθρωπος, ο Ιβάν Σαββίδης, που όπως είπα και πρόσφατα, είναι δώρο Θεού για τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ μπήκε σε άλλη τροχιά. Τα δικά μας πέρασαν, δε βαριέσαι…»

-Σκέφτηκες ποτέ τι θα μπορούσε να κάνει η ομάδα εκείνης της εποχής, αν υπήρχαν κεφάλαια; Όπως σήμερα;
«Πάλι υποθετικά θα μιλήσουμε. Αν υπήρχε το χρήμα, θα παίρναμε τίτλους; Δεν πάει έτσι! Θα ήμασταν σαφώς καλύτερα. Εντάξει, είναι άλλο να έχεις οικονομική άνεση κι άλλο κάθε χρόνο να πρέπει να μειώσεις το μπάτζετ…
Έπρεπε να γίνουν κινήσεις, που δεν άρεσαν σε κανέναν, ούτε σε μένα. Έπρεπε να πουληθούν παίκτες, να έχει συνέχεια ο ΠΑΟΚ.
Δεν ήμουν τρελός, να θέλω να ρίξω την ποιότητα»

-Σε πολύ κόσμο έμεινε εκείνο το παιχνίδι στο Χαριλάου. Ο κόσμος λέει ότι τον ΠΑΟΚ τον έστησαν.
«Είναι μαθήματα όλα. Ίσως εκεί να κάναμε εμείς κάποια λάθη. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, δεν έφτασε… Ξέρεις κάτι; Είναι μεγάλη υπόθεση να πηγαίνεις το βράδυ στο σπίτι σου και να μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος! Εγώ δεν μπορώ να κάνω πράγματα, που έχουν άλλοι στο μυαλό τους. Με τίποτα……

-Οι διαιτησίες, οι υπερκείμενες αρχές, ήταν πάντα πονεμένες ιστορίες. Θα αλλάξει ποτέ αυτή η κατάσταση;
«Πρέπει να αλλάξει. Παίξαμε μέσα στην εβδομάδα στο Ηράκλειο με την ομάδα του 2004. Ο κόσμος αγαπά το ποδόσφαιρο, θέλει να διασκεδάζει στο γήπεδο.
Είναι ευκαιρία αυτή την εποχή να αλλάξουν τα πράγματα. Να τελειώνουμε. Αν έχεις την καλύτερη ομάδα, να το πάρεις ρε φίλε το πρωτάθλημα… Δε συμφέρει κανέναν να φεύγει ο κόσμος από τα γήπεδα».

-Από την εξέλιξη του ΠΑΟΚ είσαι ευχαριστημένος;
«Ακούω να λένε πολλοί ότι δεν έχει κάνει τίποτα ο ΠΑΟΚ. Πως δεν έχει κάνει τίποτα; Σ’ αυτή την πενταετία του Ιβάν Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ έπαιξε δύο φορές προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, πήρε ένα Κύπελλο, πήγε σε άλλον έναν τελικό και φέτος έχασε το πρωτάθλημα για τρεις βαθμούς. Πως δεν έκανε τίποτα; Είναι λεπτομέρειες, θέλει και λίγο τύχη, θα έρθουν αυτά, που θέλουμε όλοι.
Δεν είναι κακή η ομάδα, οι ΠΑΟΚ πέρασε σε άλλο επίπεδο»

-Με τον Σαββίδη μιλάτε. Πως ζει την κατάσταση, τι θέλει, τι περιμένει;
«Τι να θέλει; Την αγαπάει πολύ την ομάδα. Τυχαίνει να τον ζω από κοντά και στα ματς. Παθιάζεται, γουστάρει. Αυτός περισσότερο, γιατί είναι κομμάτι δικό του. Και δημιούργημα δικό του. Δικαιούται να ζήσει χαρές»

-Από τότε που έφυγες, υπήρξε ποτέ περίπτωση να επιστρέφεις σε κάποιο ρόλο; Θα ήθελες κάποια στιγμή να ξαναμπείς σ’ αυτό το παιχνίδι;
«Όχι, τώρα δεν το βλέπω. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις τι σου φέρνει η ζωή. Έχω άλλα δύο χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν ξέρεις τι γίνεται. Όταν περνάς μια ζωή σ’ αυτό το χώρο, δεν γυρνάς την πλάτη ποτέ. Για μένα ήταν Πανεπιστήμιο η παρουσία μου στην παραγοντική σκηνή του ΠΑΟΚ. Έμαθα πολλά, γιατί άλλο το να φοράς παντελονάκι και να παίζεις, κι άλλο να πας στα γραφεία, να έχεις την ευθύνη, να παίρνεις αποφάσεις. Το ξέρω το έργο…».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ