Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στο «Καστελάνι» ο Τιάμ

Μεταγραφή που μάλλον θα ξεχαστεί γρήγορα από τους "ασπρόμαυρους" είναι αυτή του Μάμε Τιάμ…

Ελένη Μπούντου

Στο «Καστελάνι» ο Τιάμ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην Ιταλία, ο Σενεγαλέζος φορ βρέθηκε το Σάββατο στις εξέδρες του Καστελάνι προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την αναμέτρηση της Έμπολι με την Παλέρμο.

Όπως όλα δείχνουν, ο Τιάμ θα περάσει σήμερα από ιατρικές εξετάσεις και κατόπιν θα βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιο που θα τον… δένει με την ιταλική ομάδα με τη μορφή δανεισμού δεδομένου πως η Έμπολι κέρδισε τη “μάχη” για την απόκτησή του από τις Πεσκάρα, Κροτόνε, Τορίνο και Παλέρμο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παίκτες και κόσμος στο… πόδι! (pics&vid)

Όσα έγιναν στην Τούμπα μετά το φινάλε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Τα χαμόγελα επέστρεψα στην Τούμπα λίγο μετά το τελικό σφύριγμα που βρήκε τον ΠΑΟΚ νικητή με 3-2 κόντρα στην ΑΕΚ, ένα αποτέλεσμα που βάζει τους «ασπρόμαυρους» ξανά στο κόλπο του τίτλου.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ γνώρισαν την αποθέωση από τους φίλους της ομάδας με ένα «πάρτι» να στήνεται μπροστά στη Θύρα 4.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους...

[video width="640" height="368" mp4="https://www.paok24.com/wp-content/uploads/2024/04/440743525_3646885638960326_937407370608166845_n-1.mp4"][/video]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν τους δυσκολεύεις ξεχνούν τον «πολιτισμό» τους

Ένα πρώτο σχόλιο για έναν αγώνα που έφερε κάτι περισσότερο από μια νίκη στον ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Το παιχνίδι έχει μόλις τελειώσει στην Τούμπα και το… τέταρτο* κατά σειρά φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, δηλαδή ο ΠΑΟΚ, έχει κερδίσει το πρώτο φαβορί με 3-2 σε ένα παιχνίδι με ρυθμό, ένταση, θέαμα, φάσεις, εναλλαγές του σκορ.

Φυσικά κάποιοι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με αυτό το αποτέλεσμα. Με νίκη θα «σιγούρευαν» τον τίτλο, με ισοπαλία θα μας κρατούσαν σε εσωστρέφεια και μακριά από τη διεκδίκηση. Αλλά έχασαν. Γιατί στο ποδόσφαιρο υπάρχει και τρίτο αποτέλεσμα. Γιατί υπάρχει και αντίπαλος που «καίγεται» για την τιμή, την ιστορία και την επιβίωσή του. Δυστυχώς αυτό (σήμερα τουλάχιστον) οι άνθρωποι της ΑΕΚ και ειδικά ο προπονητής της, δεν το αποδέχθηκαν. Δε δέχθηκαν την δίκαιη ήττα τους. Κι ας προηγήθηκαν με αμφισβητούμενο γκολ. Έτσι έχουν μάθει, έτσι τους επιτρέψαμε πολλές φορές να πιστέψουν κι όταν τα πράγματα είναι λιγότερο εύκολα απ’ ότι περιμένουν, ξεχνάνε τον… ποδοσφαιρικό πολιτισμό τους, τη διεθνή νοοτροπία τους, τα γαλλικά και το πιάνο τους και πιάνουν ανθρώπους από το λαιμό, τους ψάχνουν για να τους πλακώσουν, αδυνατούν να ηρεμήσουν ακόμα και λεπτά αργότερα και παρότι προσπαθούν δεκάδες άνθρωποι να παρέμβουν. Κρίμα. Γιατί το επίπεδο του Ματίας Αλμέιδα είναι αναμφισβήτητο. Και δεν του αξίζει να είναι επίπεδο… αλά καρτ.

Βέβαια, αν όλα αυτά που έκανε ο Ματίας Αλμέιδα τα έκανε ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε ένα αντίστοιχο ανεπιτυχές αποτέλεσμα, τότε, εντελώς ξαφνικά, όλη η αθλητική Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι, οι παράγοντες, οι εισαγγελείς, ο υπουργός, ίσως και ο Δαλάι Λάμα αυτοπροσώπως, θα «έσπαζαν τη σιωπή τους» για να καταδικάσουν αυτόν που… «χωρίζει την Ελλάδα στα δύο». Τέλος αυτό. Δε σχολιάζουμε περισσότερο. Θεωρούμε ότι ήταν μια άτυχη στιγμή του προπονητή της ΑΕΚ.

Θέλω να ξεκινήσω το άρθρο με αυτό που αποφάσισα να γράψω όταν η ΑΕΚ προηγήθηκε με 1-2. Τότε είχα σκεφτεί να πω ότι νιώθω πολύ περήφανος γι αυτήν την ομάδα, τους παίκτες, τους φιλάθλους μας, το stuff και συνολικά αυτό που αποκαλώ… «όλο ΠΑΟΚ». Φέτος χορτάσαμε ποδόσφαιρο. Ξεκινήσαμε με σαγιονάρες, κάναμε διαδοχικές προκρίσεις στην Ευρώπη, παίξαμε κατά διαστήματα σπουδαίο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, είδαμε θέαμα, εναλλαγές στην κορυφή, πετύχαμε νίκες και ανατροπές σε ντέρμπι, αποκλειστήκαμε στο κύπελλο με έναν τρόπο που θύμισε Μπάγιερν - ΠΑΟΚ και φτάσαμε στα πλέι - οφ να παίζουμε την κατάταξη από την πρώτη ως και την τέταρτη θέση στην κόψη του ξυραφιού, στις λεπτομέρειες. Δεν είναι λίγο, δεν είναι αυτονόητο.

Είμαι περήφανος για την ομάδα μας με βάσει τα όσα είδα ως το σημείο που χάναμε 1-2 από την ΑΕΚ. Σκέφτηκα πως «ας παίζουμε έτσι κι ας μην πάρουμε τίποτα φέτος». Κοιτούσα την ενδεκάδα και τις αλλαγές και έβλεπα αυτούς που «δεν βλεπόντουσαν» λίγες μέρες πριν στη Λαμία. Ήταν σχεδόν οι ίδιοι. Έβλεπα αθλητές να έχουν μεταμορφωθεί και να παλεύουν πρώτα - πρώτα με τον εαυτό τους για να του αποδείξουν ότι αυτό που αξίζουν είναι το σημερινό κι όχι αυτό που έδειξαν στη Λαμία. Είδα έναν αθλητικό οργανισμό να αντιδρά και να αντιστέκεται σε έναν αντίπαλο με καλύτερη ψυχολογία, περισσότερη «προστασία», περισσότερη δύναμη. Από μένα, ακόμα κι αν δεν έμπαιναν τα γκολ, η ετυμηγορία είναι θετική. Είναι «ναι».

Φυσικά εκτός από την εικόνα, την απόδοση, το πάθος και τη διάθεση, τελικά ήρθε και η νίκη. Κι αυτό είναι η «μαγκιά» που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην αντίδραση. Είναι η «ανταμοιβή» σε όσους αντέδρασαν, δούλεψαν, κατάφεραν να «γυρίσουν το κουμπί».

Το έγραψα και μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα (στο υστερόγραφο ΕΔΩ). Το σημείωσα με αστερίσκο και στην εισαγωγή: ο ΠΑΟΚ είναι το τέταρτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όχι το πρώτο. Κι αυτό είναι το συμπέρασμα μιας απλής και ψύχραιμης λογικής σκέψης: Ο μεγαλομέτοχος λείπει… πέντε ολόκληρα χρόνια (σε αντίθεση με Μελισσανίδη - Μαρινάκη - Αλαφούζο), η εταιρεία έχει θέματα με την εισροή κεφαλαίων του ιδιοκτήτη, οι αντίπαλοι ενισχύθηκαν πολύ περισσότερο από τον ΠΑΟΚ τον Γενάρη, ο Ολυμπιακός πήρε 12 παίκτες και νέο προπονητή, ο Παναθηναϊκός 7 παίκτες και προπονητή, η ΑΕΚ έχει τη νέα έδρα, το παρασκήνιο, λιγότερη κούραση χωρίς Ευρώπη από το Νοέμβριο. Εμείς τι έχουμε για να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα;
Δεν ήταν ποτέ εύκολο για τον ΠΑΟΚ να πάρει κεφάλι στην κούρσα. Το έκανε αρκετές φορές και ακόμα και σήμερα «είναι ζωντανός». Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάρει ο ΠΑΟΚ τον τίτλο αλλά όχι και αδύνατο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν αυτό δε μας δίνει δύναμη, πίστη, ενέργεια, ικανοποίηση, περηφάνεια, τότε το πρόβλημα δεν το έχει η πραγματικότητα. Το πρόβλημα το έχουμε εμείς.

Υ.γ.: Αν ήμουν παίκτης του ΠΑΟΚ, απόψε τη νίκη θα την αφιέρωνα σε όσους φιλάθλους βρέθηκαν την Τετάρτη στη Λαμία και έβγαλαν τα λαρύγγια τους ως τη λήξη του αγώνα. Μόνο σεβασμός στον αγνό φίλαθλο κάθε ομάδας που και στις πίκρες και στις χαρές είναι εκεί. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λουτσέσκου: «Θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους!»

Μίλησε για όλα ο προπονητής του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με μια επική ανατροπή επί της ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ έμεινε στο κόλπο της διεκδίκησης του πρωταθλήματος με τον Ράζβαν Λουτσέσκου να στέλνει ανάλογο μήνυμα.

Αρχικά, είπε στη συνέντευξη τύπου:

«Πάντα σας το λέω, αλλά δεν θέλετε να με ακούσετε. Το έχω πει πολλές φορές ότι σε αυτή την σεζόν, είναι λογικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, έχουμε παίξει πάρα πολλά ματς με ένταση. Κάποιες φορές στο μάξιμουμ, κάποιος όχι. Είμαστε μια ομάδα χωρίς μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις με σερί παιχνίδια έντασης, με παιχνίδια, με ταξίδια συνεχόμενα. Δεν είναι καθόλου εύκολο, φτάσαμε στους προημιτελικούς στην Ευρώπη και παίξαμε με ομάδες δυνατές όπως η Μπριζ και η Ντιναμο Ζάγκρεμπ Καταναλώσαμε πολύ πνευματική ενέργεια σε αυτά τα ματς αλλά και στα ματς για τα πλέι οφ.

Θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα κερδίσεις, που δεν θα είσαι καλός σε ένα ματς ή και σε δεύτερο. Στο ποδόσφαιρο είναι μια στιγμή, μια λεπτομέρεια που τα αλλάζει όλα. Επειδή σε όλα τα παιχνίδια, έχει μάχες, έχει τρεξίματα, έχει πολλά πράγματα. Το rotation μας βοήθησε πολύ στην περίοδο που είχαμε τραυματισμούς και κάναμε καλά παιχνίδια. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για θέμα φυσικής κατάστασης, γιατί πάντα τελειώνει το κάθε ματς με καλά τρεξίματα. Είχαμε το θέμα με την ίωση πριν το ματς με την ΑΕΚ που μας πήρε σημαντικό κομμάτι από την ενέργεια μας. Είχαμε αρχικά 1-2 παίκτες με ίωση, έφτασαν να υπάρχουν 10 παίκτες επηρεασμένοι από τον ιό. Σήμερα, η κατάσταση ήταν δύσκολη μετά από δυο παιχνίδια σερί, το συζητήσαμε με τους παίκτες για το σοκ της Τετάρτης. Επανήλθαμε και δείξαμε ότι δεν τα παρατάμε».

Όσον αφορά την κούραση που βγάζουν οι ομάδες, γενικότερα:

«Δεν γνωρίζω. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε όλα αυτά. Έχουμε κάνει μια φανταστική σεζόν, που έχει τα πάντα. Με ταξίδια, με ύπνο λίγων ωρών, με πτήσεις και με μέρες που δεν κάναμε προπονήσεις λόγω των αγώνων που είχαμε ενδιάμεσα. Μια μέρα πριν το ματς δεν μπορείς να βάζεις ένταση στην προπόνηση και αναγκάζεσαι να κάνεις διαφορετικού είδους προπόνησης.

Είμαστε μια ομάδα που άρχισε με μεγάλη αρνητικότητα και πλέον έχουμε κάνει μια φανταστική προσπάθεια και πορεία. Κανείς δεν μας έδινε ούτε 1% για να φτάσουμε στα προημιτελικά το καλοκαίρι, κανείς δεν μας πίστευε ότι τώρα στα τέλη Απριλίου θα είμαστε μέσα στην διεκδίκηση του τίτλου. Αυτή είναι η αλήθεια για εμάς φέτος. Αρχίσαμε από την 4η θέση φέτος αλλά θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους.

Είμαστε μαχητές, είμαστε συμπαγείς και θα τα δώσουμε όλα μέχρι τέλους για το καλύτερο δυνατό. Είμαστε μια ομάδα που όταν είμαστε στο 100% μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Καταφέραμε να σκοράρουμε τρία γκολ, η ΑΕΚ έβαλε δυο σήμερα, ενώ είχαμε και αρκετές ευκαιρίες. Στην Λαμία κάναμε επτά φάσεις για γκολ αλλά δεν μπορέσαμε να μπούμε με ένταση στην περιοχή τους. Συνεχίζουμε με το ίδιο μοτίβο παιχνίδι με παιχνίδι.

Δεν θέλω να μιλήσω για τον τίτλο, θέλω να μιλήσω για την κατάσταση. Παίξαμε στην έδρα και των τριών ομάδων της Αθήνας, που έχουν δύσκολες έδρες που μπορούν να επηρεάσουν τον διαιτητή να κάνει λάθη. Το πρωτάθλημα κρίνεται από λεπτομέρειες, αυτές μπορούν να πάνε μαζί σου και να τις εκμεταλλευτείς, μπορούν να πάνε και στον αντίπαλο και να γίνει αυτός κερδισμένος.

Είναι τελείως διαφορετική η αίσθηση να παιζεις στην Τούμπα, να σου δίνει ενέργεια ο κόσμος. Δεν ειναι απλά ένα παιχνίδι όταν παίζουμε στην έδρα μας».

Σε ερώτηση για την εμφάνιση των Κωνσταντέλια, Σάστρε:

«Είναι το καλύτερο παιχνίδι του Κωνσταν΄τελια σήμερα με την ΑΕΚ. Ενέργεια, πειθαρχία τακτικά και εκτέλεση. Πρέπει όμως να συνεχίσει έτσι, στον ίδιο ρυθμό.

Ο Σάστρε, έχει ποιότητα και μπορεί να βοηθήσει όλη την ομάδα. Το πρόβλημά του είναι ότι μερικές φορές δεν μπορεί να διαχειριστεί το άγχος του και την πίεση ειδικά στα μεγάλα παιχνίδια. Όταν μπαίνει συγκεντρωμένος, όπως σήμερα, είναι ένας παίκτης που βοηθάει. Είμαι χαρούμενος για αυτόν, για το γκολ που έβαλε και την εικόνα του στον αγωνιστικό χώρο».

Στο φινάλε της συνέντευξης τύπου οι κ. Λουτσέσκου και Κυριάκος έδωσαν αποστομωτική απάντηση για τις αλητείες του Αλμέιδα μετά το τέλος του παιχνιδιού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ