Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έντεκα εμείς – έντεκα αυτοί

Ένα σύνθημα στον τοίχο με πολλαπλά μηνύματα.

Άκης Σακισλόγλου

Έντεκα εμείς – έντεκα αυτοί

Έχει πολλά συνθήματα γραμμένα στους τοίχους του γηπέδου στο Περιστέρι. Διάλεξα αυτό που βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου ως σουβενίρ από μια μαγική βραδιά την περασμένη Κυριακή.

Θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες για το ποδόσφαιρο και την ηθική του αναλύοντας τους λόγους που παραμένει διαχρονικά «ο βασιλιάς των σπορ». Θα μείνω στο σύνθημα του τοίχου: «11 εναντίον 11». Ούτε ένας με έναν, ούτε πέντε εναντίον πέντε αλλά τόσοι πολλοί εναντίον τόσων πολλών που δύσκολα μία μόνον παράμετρος, ένας μόνο παράγοντας μπορεί να κάνει τη διαφορά αντιθέτως χρειάζεται πολυπαραγοντική προσέγγιση, βαθιά οργάνωση, υπομονή και χρόνος. Όλα αυτά τα έκανε ο ΠΑΟΚ και τώρα… αρχίζει το πρωτάθλημα.

Νίκη στο Περιστέρι και παραμονή στην κορυφή, λοιπόν. Δύσκολη έδρα, κομβικό ματς, απίστευτη εμφάνιση, καθηλωτική υπεροχή, ατυχία, αγωνία, λύτρωση στο ‘89, ανακούφιση στο ‘93. Είναι ωραίο να σε θαυμάζουν για το ποδόσφαιρο που παίζεις και να αποδέχονται την ανωτερότητά σου. Είναι ακόμα καλύτερο να πιστεύεις εσύ στις δυνατότητές σου, να έχεις υπομονή, πίστη στο πλάνο, σιγουριά και ψυχραιμία.

Έχω βρεθεί σε πολλές έδρες και σε πολλά διαφορετικά παιχνίδια στην Αθήνα. Αυτή τη φορά με αντίπαλο τον Ατρόμητο, «είδα» στα μάτια των Αθηναίων δημοσιογράφων / παραγόντων / αντιπάλων ποδοσφαιριστών, έναν ειλικρινή θαυμασμό για την ομάδα που έφτιαξε ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ίσως και δέος. Ειδικά από τους παίκτες του Ατρομήτου. Ακόμα κι αν ο Σβαμπ δεν «λύτρωνε» την ομάδα στο τέλος, ακόμα κι αν «σκαλώναμε» και μοιραζόμασταν την κορυφή με την ΑΕΚ, τίποτα δε θα άλλαζε όσα περιέγραψα πιο πάνω για την εμφάνιση της ομάδας, τις προοπτικές της και τις πιθανότητες να πετύχει τους (τρεις διαφορετικούς) στόχους της. Το πρωτάθλημα τώρα αρχίζει και έχει τεράστιο ενδιαφέρον, ανταγωνισμό και πολλαπλά μέτωπα.

«Έντεκα εμείς, έντεκα αυτοί» (κοινότοπη ατάκα ποδοσφαιριστών πριν από ντέρμπι) με αφετηρία την Κυριακή. Ο αντίπαλος είναι σοβαρός και σεβαστός. Γιατί; Γιατί είναι ισχυρός. Η ΑΕΚ, νωρίτερα από τον ΠΑΟΚ, δυνάμωσε τον οργανισμό της, ξεδίπλωσε το δικό της πλάνο σε όλα τα επίπεδα και πέρσι – δικαίως – πήρε το νταμπλ. Φέτος ο ΠΑΟΚ αμφισβητεί την κυριαρχία της ανοιχτά. Είναι καλύτερος, θεαματικότερος, αποτελεσματικότερος κι έχει κάνει στον γύρο που μεσολάβησε της ήττας στην Αγιά Σοφιά, ένα απίθανο ντεμαράζ υπερκαλύπτοντας τη διαφορά 9 πόντων με την οποία βρέθηκε τότε πίσω στη βαθμολογία. Μία ήττα από τον Άρη είναι το μοναδικό «ψεγάδι» ενός «τρελού» χειμώνα που είχε και κύπελλο (μην ξεχνάτε ότι η ΑΕΚ αποκλείστηκε), είχε και πρόκριση στους 16 του κόνφερενς (θεσμό στον οποίο η ΑΕΚ δεν κατάφερε να μεταπηδήσει). Γιατί, λοιπόν, να φοβηθεί κάτι ο «δικέφαλος του βορρά» ενόψει της συνέχειας; Γιατί να σταματήσει να έχει πίστη στο πλάνο και τις δυνατότητές του; Τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

«Έντεκα εμείς κι έντεκα αυτοί» αλλά στην έδρα μας. Ας έρθουν να μας νικήσουν. Δεν θα αρκέσει ούτε και μόνο του αυτό, ακόμα κι αν συμβεί. Θα πρέπει και στα πλέι οφ να το επαναλάβουν. Δεν είναι καθόλου εύκολο γι αυτούς και το ξέρουν, όπως το ξέρουν και οι στοιχηματικές εταιρείες οι οποίες σταδιακά διόρθωσαν τις αποδόσεις τους φέρνοντας πλέον τον ΠΑΟΚ, έστω και οριακά, στη θέση του «πιθανότερου πρωταθλητή» (δε χρησιμοποιώ τη λέξη φαβορί γιατί ούτε μας ταιριάζει ιδιοσυγκρασιακά, ούτε και θα μας βοηθήσει οποιαδήποτε στιγμή την υιοθετήσουμε).

Υ.γ.: Μπήκε ένα γκολ στο πρώτο ημίχρονο στο Περιστέρι το οποίο ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Δεν μπαίνω σε καμία συζήτηση για το αν ήταν ή δεν ήταν όσο το σύστημα του VAR δεν είναι αυτόματο και βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά ρυθμίζεται από «ανθρώπινο χέρι». Υποχρέωση της διοργανώτριας αρχής είναι να τελειοποιήσει το σύστημα αυτόματου ορισμού των γραμμών (και αυτόματης ετυμηγορίας) προσθέτοντας και την goal line τεχνολογία και σε αυτό πρέπει πάλι να πρωτοστατήσει ο ΠΑΟΚ (όπως συνέβαλε καθοριστικά στην επιβολή του VAR και των ξένων διαιτητών στα ντέρμπι). Θα κάνω μόνον μια διαπίστωση: το ότι δεν μέτρησε το γκολ του Οζντόεφ μόνο καλό έκανε στον ΠΑΟΚ και για το πείσμα που προσέδωσε στην ομάδα αλλά και για το γεγονός πως δεν μπορεί κανείς να βρεθεί να αποδομήσει τη νίκη του. Αντίστοιχα στον προηγούμενο αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ακυρώθηκε ακόμα ένα γκολ του ΠΑΟΚ και δόθηκε στον αντίπαλο ένα αμφισβητούμενο, βαρίσιο πέναλτι το οποίο μετατράπηκε σε γκολ. Κι εκεί όλος ο «σαματάς» λειτούργησε υπέρ της ομάδας στερώντας από τους αντιπάλους κάθε δικαιολογία για το «what if» στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ θα δέχεται αδιαμαρτύρητα όλες τις αμφισβητούμενες φάσεις να κρίνονται εναντίον του. Κάθε άλλο. Για να μπορεί να επιμείνει στο δίκιο του πρέπει να επιλέγει με ωριμότητα ποιες από όλες τις εναντίον του αποφάσεις θα καταγγείλει με όρους καθαρά ποδοσφαιρικούς αλλά και «αισθητικούς». Το γκολ του Οζντόεφ δε συγκαταλέγεται στον μακρύ κατάλογο «αδικιών» εναντίον της ομάδας. That’s it.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το σχόλιο της ημέρας

Πολύ σκληρός ο ΠΑΟΚ εύχεται καλή Ανάσταση σε όλους όσους τον περίμεναν…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Τι ζήσαμε πάλι… Τι ματσάρα ήταν αυτή! Ένας συγκλονιστικός αγώνας του πιο σπουδαίου πρωταθλήματος, μία τρομερή αναμέτρηση που ανεβάσει πολλά επίπεδα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ΑΕΚ δίκαια και πανάξια, πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του μέσα στη χρονιά!

Από που να αρχίσεις και να που να τελειώσεις για όσα έζησαν στην Τούμπα οι 17.100 χιλιάδες πιστοί ΠΑΟΚτσηδες που κόντρα στο ρεύμα ήταν εκεί για να συμμετέχουν (και όχι να απαξιώσουν όπως γίνεται κυρίως στα social) σε άλλη μία προσπάθεια της ομάδας του Λουτσέσκου για… ανατροπή! Αυτή είναι η αλήθεια… Ο ΠΑΟΚ ήταν κάτω και έπρεπε να σηκωθεί έχοντας μάλιστα να παίξει με μία τόσο καλή ομάδα όπως η ΑΕΚ. Η οποία μάλιστα από το πουθενά και εντελώς άδικα προηγήθηκε με 1-2 στο 75΄ και πίστεψε (όπως πολλές φορές φέτος) ότι είναι έτοιμη να κερδίσει και να κατακτήσει μάλιστα τον τίτλο. ΟΧΙΙΙ! ΠΑΟΚ! Ένας ΠΑΟΚ φέτος που πέφτει μερικές φορές, αλλά έχει έναν εκπληκτικό τρόπο να… επιστρέφει και να αποστομώνει εχθρούς και «φίλους» όταν τον έχουν τελειωμένο.

Η αποψινή ήταν διπλή ανατροπή. Γενικά όσον αφορά την περίοδο μετά τη Λαμία και ειδικά μέσα στο ματς όπου το 1-0 έγινε από το πουθενά 1-2 για να αποδοθεί στο τέλος ποδοσφαιρική δικαιοσύνη με το μυθικό 3-2!

Πέρα από το τρομερό αποτέλεσμα με τον τρόπο που κατακτήθηκε, η εικόνα της ομάδας του Λουτσέσκου ήταν εξαιρετική. Πέρα από το διάστημα 5΄-25΄ όπου η Ένωση ξεδίπλωσε τις αρετές της και ο Κοτάρσκι κράτησε, σε όλο το άλλο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ έκανε τη «δουλειά» του και με τεράστια πάθος-δύναμη έφερνε την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο και στοιχείο της βραδιάς ήταν τα 13-4 κόρνερ. Αυτό το νούμερο αποτυπώνει την ανωτερότητα του ΠΑΟΚ και δείχνει πόσο πίεσε τον αντίπαλο. Αν μέσα στο γήπεδο ήταν για περισσότερο ώρα ο Ντεσπόντοφ με τις εκτελέσεις του και ο Σαμάτα που ψηλά είναι καλός, ίσως το σκορ να ήταν μεγαλύτερο. Αλλά ποιος να ξέρει αν με τους δύο η ομάδα θα ήταν τόσο καλή και θα κέρδιζε τόσα στημένα… Όλα σχετικά είναι…

Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου απέδειξε και σήμερα πόσο ψηλό ταβάνι έχει ως ομάδα, απέναντι στη δεύτερη ομάδα με το ψηλότερο ταβάνι απόδοσης στη χώρα. Και αν πολλοί-πάρα πολλοί μιλούσαν για σβήσιμο ΠΑΟΚ και για τέλος στην ενέργεια της ομάδας μετά τα περασμένα ματς, επιβεβαιώθηκαν στον μέγιστο βαθμό όλοι όσοι εντός αγωνιστικού ήταν βέβαιοι πώς οι παίκτες, σωματικό θέμα ΔΕΝ έχουν.

Ατομικά ο Κοτάρσκι έκανε τη σπουδαία δουλειά του όταν έπρεπε. Κουλιεράκης και Κεντζιόρα πήγαν καλά απέναντι στα αντίπαλα πολύ ποιοτικά φορ και φυσικά ο Κουλιεράκης δεν έκανε ΠΟΤΕ φάουλ στον Πόνσε πριν το 1-2. Ο Όττο δεν ήταν κακός, ενώ στον Λουτσέσκου βγήκε σε απόλυτο βαθμό η αλλαγή Σάστρε. Ο Μπάμπα έχει ρίξει τον ρυθμό του και αυτό είναι ολοφάνερο. Παρολ’ αυτά προσφέρει πολλά. Ο Σβααμπ έδωσε και πάλι ό τι είχε, ενώ για πολλοστή φορά ο Μεϊτέ ανέβηκε στη διάρκεια του αγώνα.

Ο Ντέλιας έκανε σπουδαίο ματς έχοντας απόλυτη υπευθυνότητα σε όλες τις ενέργειές του. Ο Τάισον με τα πολλά λάθη θα πρέπει να ξεκουραστεί μια και του έλειψε η τελική ενέργεια, ενώ σπουδαία προσπάθεια έκανε ο Αντρίγια. Ο Μπράντον προσπάθησε όσο… ήταν όρθιος. Και ο Σαμάτα έδωσε πολλά στις μονομαχίες στο τέλος, όπως και ο Ντεσπόντοφ στα στημένα.

Στον αγώνα είχαμε μόλις 8-6 τελικές, αλλά όλες σχεδόν ήταν μεγάλες ευκαιρίες.  Στο 73%-76% η ακρίβεια στις πάσες.  Πρώτοι για τον ΠΑΟΚ στις προωθητικές πάσες με 7 οι Τάισον και Μπάμπα, στα 9 λάθη ο Τάισον, από 6 Μπάμπα, Κουλιεράκης. Στα 6 κλεψίματα ο Μεϊτέ. Πρώτος σε κερδισμένα φάουλ ο Σάστρε με 3!

* Το πρωτάθλημα παίζεται και σαφώς είναι πολύ δύσκολο να κάνεις τρεις νίκες στην τελευταία εβδομάδα της χρονιάς απέναντι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη. Ας το αφήσουμε και πάμε να δούμε ένα ματς, το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.

* Στο τέλος του αγώνα επικράτησε ένταση με τον Αλμέιδα να ξεφεύγει εντελώς και μεταξύ άλλων, έσπρωξε και έπιασε από τον λαιμό άνδρα αστυνομικό της αθλητικής βίας! Ήρθε να μας κουνήσει το δάκτυλο ο Αλμέιδα και έλεγε… έλεγε… έλεγε, μέχρι να κληθεί να σχολιάσει το στιγμιότυπο όπου πιάνει τον αστυνομικό από τον λαιμό. Εκεί και μόνο έκανε και την αυτοκριτική του.

* Στο 1-2 του Βίντα πέρα από το ανύπαρκτο φάουλ, υπάρχει και υποψία οφσάιντ. Γραμμές έδειξαν ποτέ;

Καλή Ανάσταση πλέον σε όλους και υπομονή σε όλους τους εμμονικούς με την ομάδα του Λουτσέσκου. Τι να κάνουμε; Θα πρέπει τώρα να περιμένουν για… μετά το Πάσχα και να παρακαλάνε να το χάσει ο ΠΑΟΚ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπάμπα: «Είπαμε ότι δε θα τα παρατήσουμε»

Τι είπε για τα όσα συζητούσαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ μεταξύ τους τις τελευταίες ημέρες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε δυναμικά στη μάχη του τίτλου, μετά τη νίκη με 3-2 επί της ΑΕΚ στην Τούμπα.

Ο Ράχμαν Μπάμπα δε μπορούσε παρά να μην είναι ικανοποιημένος από την επικράτηση των «ασπρόμαυρων», ενώ στάθηκε στη σημασία της στήριξης του κόσμου, αλλά και στον παράγοντα που μπορεί να διαδραματίσει η Τούμπα για την κατάληξη της μάχης του πρωταθλήματος.

«Πιστεύω πως ήταν ο Κωνσταντέλιας ο σημερινός MVP, έκανε πολλά πράγματα, σκόραρε δύο γκολ. Ο Σάστρε σκόραρε ένα κρίσιμο τέρμα, όμως ο Κωνσταντέλιας θεωρώ πως ήταν ο MVP του ματς».

Για τη συνέχεια του πρωταθλήματος:

«Το μόνο που μας μένει είναι να κερδίσουμε όλα τα ματς και να δούμε που θα οδηγήσει αυτό».

Όσον αφορά το τι συζητούσαν τις τελευταίες ημέρες:

«Από τις αρχές της εβδομάδας κάναμε πολλές συζητήσεις μεταξύ μας. Είπαμε πως δε θα τα παρατήσουμε ποτέ και πως θα παλέψουμε μέχρι το τέλος. Υπήρξε συσπείρωση και μέσω αυτής βγάλαμε την επιμονή μας, παλέψαμε και καταφέραμε να φτάσουμε στην ανατροπή».

Για τις ανατροπές που κάνει ο ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ:

«Πάντα βρισκόμαστε να κυνηγάμε στα ματς με την ΑΕΚ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάζουμε μπροστά και να παλεύουμε όλα τα ματς. Στα δύο ματς μαζί της, μετά το 60' έριξε την ένταση και εμείς βγάλαμε αντίδραση».

Για το αν η Τούμπα θα κρίνει πολλά για το πρωτάθλημα:

«Ναι και ευχαριστώ τους οπαδούς μας για την στήριξή τους. Δεν σταμάτησαν ποτέ να μας στηρίζουν. Ακόμη και όταν μείναμε πίσω στο σκορ απόψε, ήταν δίπλα μας. Τους περιμένουμε και στα επόμενα παιχνίδια».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Φοβερή ένταση και επεισόδιο με βρισιές μεταξύ Ιωαννίδη-οπαδού

Εκτός εαυτού ο διεθνής ποδοσφαιριστής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά τη βαριά ήττα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός έχασε στο «σπίτι» του από τον Άρη με 1-0 και έμεινε πολύ μακριά στην κούρσα του πρωταθλήματος, με τους φίλους του Τριφυλλιού να αποδοκιμάζουν τον Φατίχ Τερίμ και τους ποδοσφαιριστές του έπειτα από την ολοκλήρωση του αγώνα.

Μάλιστα μετά τη λήξη του ματς έλαβε χώρα σοβαρό φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε οπαδό και τον Φώτη Ιωαννίδη στο πάρκινγκ του «Απόστολος Νικολαΐδης».

Σε video που κυκλοφορεί στα Social Media ο διεθνής Έλληνας σέντερ φορ είναι μέσα στο αυτοκίνητο του και ακούγεται να λέει:

«Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις; Έλα εδώ πες το, μην έρθω εκεί πέρα».

Το σκηνικό πήρε έκταση με τον Ιωαννίδη να είναι εκτός εαυτού, όμως μετά από παρέμβαση ψυχραιμότερων αποχώρησε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ