Connect with us

ΕΥΡΩΠΗ

Έκπληξη Σερβέτ, Μακάμπι και οι σταθερές Στουρμ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους πιθανούς αντιπάλους του ΠΑΟΚ, μέσα από το PAOK24

Ανέστης Παπιόπουλος

Έκπληξη Σερβέτ, Μακάμπι και οι σταθερές Στουρμ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Νωρίτερα διαβάσατε για τις τρεις από τις επτά υποψήφιες αντιπάλους του ΠΑΟΚ, μέσα από την παρουσίαση του PAOK24, οπότε είναι η ώρα να γνωρίσουμε και τις άλλες τέσσερις.

Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Η μεγάλη δύναμη του κροατικού ποδοσφαίρου, η οποία μετρά -μεταξύ άλλων- 24 πρωταθλήματα και 16 Κύπελλα. Σταθερά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA ωσάν μόνιμη πρωταθλήτρια. Φέτος η χρονιά της ξεκίνησε στραβά, με τον αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League από την ΑΕΚ. Στη συνέχεια έμεινε και εκτός Europa από την Σλάβια Πράγας, για να παίξει τελικά στους ομίλους του Conference. Εκεί τερμάτισε δεύτερη, πίσω από την Βικτόρια Πλζεν, την μόνη ομάδα που έκανε το απόλυτο 6/6 νίκες. Στα Play-Off του Conference απέκλεισε την Ρεάλ Μπέτις με νίκη στην Ισπανία (0-1) και ισοπαλία στην Κροατία (1-1).

Το καλοκαίρι αποδυναμώθηκε χάνοντας δυο από τα μεγάλα αστέρια της περσινής σεζόν. Ο τερματοφύλακας της εθνικής Κροατίας, Λιβάκοβιτς, αποχώρησε για την Φενέρμπαχτσε ενώ ο κεντρικός αμυντικός, Σούταλο, για τον Άγιαξ. Το Γενάρη παραχώρησε και τον κεντρικό χαφ, Λιούμπισιτς, στην ΑΕΚ. Στο πρωτάθλημα της είναι τρίτη, στο -4 από την Ριέκα και στο -6 από την Χάιντουκ Σπλιτ, έχοντας ωστόσο και παιχνίδι λιγότερο.

Η χρηματιστηριακή της αξία εκτιμάται στα 70 εκατομμύρια ευρώ, με πιο ακριβό της παίκτη τον 21χρονο μεσοεπιθετικό, Μάρτιν Μπατουρίνα, ο οποίος κοστολογείται στα 18 εκατομμύρια. Εντυπωσιακή σεζόν κάνει ο επιθετικός, Μπρούνο Πέτκοβιτς, ο οποίος μετρά 14 γκολ και 7 ασίστ σε 27 παιχνίδια. Ο Μπατουρίνα από την άλλη, έχει 3 γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 33 παιχνίδια.

Μακάμπι Χάιφα

Ακόμη μια ομάδα που είδαμε κόντρα σε ελληνικό σύλλογο φέτος, με τους Ισραηλινούς να συμμετέχουν στον όμιλο του Παναθηναϊκού στο Europa League. Μάλιστα, χρειάστηκε να κάνουν το διπλό στη Λεωφόρο, την τελευταία αγωνιστική, για να προσπεράσουν τους Πράσινους και να πάρουν αυτοί την τρίτη θέση, που τους οδήγησε στο Conference. Εκεί αντιμετώπισαν την Γάνδη, την οποία κέρδισαν με 1-0 στο -τυπικά- εντός έδρας παιχνίδι, μιας και χρησιμοποιούν την ουδέτερη Ουγγαρία λόγω της κατάστασης στο Ισραήλ. Στον επαναληπτικό, το τελικό 1-1 τους έδωσε το εισιτήριο για τους “16”.

Στο πρωτάθλημα της είναι πρώτη, στην ισοβαθμία με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, με 49 βαθμούς. H χρηματιστηριακή της αξία εκτιμάται στα 26 εκατομμύρια. Πιο ακριβώς της παίκτης είναι ο Γκάντι Κίντα, ο οποίος κοστολογείται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Οι δυο κεντρικοί της επιθετικοί, είναι αυτοί με τα μεγαλύτερα νούμερα. Ο Πιερότ, μετρά 17 γκολ και 2 ασίστ σε 35 εμφανίσεις ενώ ο Ντιν Ντάβιντ, έχει 16 γκολ και 2 ασίστ σε 34 παιχνίδια.

Σερβέτ

Ομάδα έκπληξη των φετινών ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η Σερβέτ εκμεταλλεύεται το κενό που αφήνει η Βασιλεία τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία, τερματίζει δεύτερη πίσω από τους Γιουνγκ Μπόις και παίζει στα σαλόνια της UEFA. Ξεκίνησε από τα προκριματικά του Champions League και απέκλεισε την Γκενκ, πριν αποκλειστεί από τους Ρέιντζερς για ένα γκολ. Συμμετείχε στους ομίλους του Europa League και εκεί τερμάτισε τρίτη, πίσω από Σλάβια Πράγας και Ρόμα. Στο πρωτάθλημα της είναι δεύτερη, στο -7 από τους Γιουνγκ Μπόις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως -συνολικά- έχει κατακτήσει τον τίτλο 17 φορές.

Στα Play-Off απέκλεισε την βουλγάρικη Λουντογκόρετς, κερδίζοντας εκτός έδρας με 0-1, μετά το ισόπαλό 0-0 της Ελβετίας. Ομάδα που κοστολογείται περίπου στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ και έχει ως πιο ακριβό παίκτη τον Τιμοτέ Κονιάτ, ο οποίος αξίζει περίπου 2,8 εκατομμύρια. Γενικά το ρόστερ της δεν είναι ακριβό. Δεν διαθέτει κανέναν διψήφιο σε γκολ ή ασίστ, στην τρέχουσα σεζόν. Στο ρόστερ της βρίσκεται και ο γνώριμος από το πέρασμα του στον Άρη, Μπράντλεϊ Μαζικού, ο οποίος αγωνίζεται ως αριστερός μπακ.

Στουρμ Γκρατς 

Ακόμη μια ομάδα, η οποία βρίσκεται σταθερά στις διοργανώσεις της UEFA τα τελευταία χρόνια, με συνεχόμενες παρουσίες. Λογικά θα την δούμε και του χρόνου, αφού στο πρωτάθλημα της είναι δεύτερη, στο -2 από την Σάλτσμπουργκ. Ξεκίνησε από τα προκριματικά του Champions League, αποκλείστηκε από την Αϊντχόφεν και μπήκε στους ομίλους του Europa. Εκεί τερμάτισε τρίτη, πίσω από Αταλάντα και Σπόρτινγκ και έτσι συνεχίζει στο Conference. Στα Play-Off υπέταξε την Σλόβαν Μπρατισλάβας με δυο νίκες (4-1, 0-1).

Πρόκειται για ομάδα που κοστολογείται στα 51 εκατομμύρια ευρώ, με πιο ακριβό της παίκτη τον Αλεξάντερ Πρας, αριστερός εξτρέμ, ο οποίος αξίζει περίπου 8 εκατομμύρια. Ο ίδιος μετρά 5 γκολ και 5 ασίστ σε 31 παιχνίδια, ενώ -όπως και στη Σερβέτ- κανένας της παίκτης δεν είναι διψήφιος. Πρώτοι σκόρερ είναι οι επιθετικοί Μίκα Μπίρετ και Σιμόν Βλόνταρτσικ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Ούτε τώρα: Η Λεβερκούζεν γλίτωσε την ήττα στο 97′

Εφτασε τα 46 παιχνίδια χωρίς ήττα φέτος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Στουτγκάρδη πλησίασε, όπως αρκετές άλλες ομάδες στο παρελθόν, στο να «σπάσει» το αήττητο της Μπάγερ Λεβερκούζεν από την έναρξη της περιόδου, ωστόσο, η ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο εξακολουθεί να αρνείται να χάσει!

Στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής της Bundesliga, η πρωταθλήτρια Λεβερκούζεν βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-2 στο δεύτερο μέρος, αλλά βρήκε τον τρόπο όπως και τόσες άλλες φορές να επιστρέψει και να διατηρήσει το αήττητο σε όλες τις διοργανώσεις με το τελικό 2-2.

Η Μπάγερ έφτασε τα 46 ματς σε όλες της διοργανώσεις χωρίς ήττα (38 νίκες, 8 ισοπαλίες), 31 εκ των οποίων στο γερμανικό πρωτάθλημα (25 νίκες, 6 ισοπαλίες).

Απλά, αυτή η ισοπαλία δεν θα επιτρέψει στην ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο να παραμείνει «ζωντανή» στο κυνήγι του ενός εκ των δύο μεγάλων ρεκόρ που κυνηγούσε, αυτό του ξεπεράσει το ρεκόρ των 91 βαθμών που έχει στην κατοχή της η Μπάγερν Μονάχου. Αντίθετα, θα συνεχίσει να διεκδικεί το άλλο, που είναι να γίνει η πρώτη γερμανική ομάδα που θα καταφέρει να τελειώσει αήττητη από την έναρξη της σεζόν στο πρωτάθλημα.

Η Λειψία «κλείδωσε» τη συμμετοχή της στο επόμενο Champions League μετά το σημερινό 3-1 επί της Ντόρτμουντ, ενώ η Μπάγερν έδειξε πανέτοιμη για τις αναμετρήσεις με την Ρεάλ Μαδρίτης στους ημιτελικούς της κορυφαίας διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων (30/4 το πρώτο παιχνίδι στο Μόναχο).

Οι «κόκκινοι ταύροι» ήταν πιο αποτελεσματικοί στον «τελικό» για την κατάκτηση της 4ης θέσης με την Ντόρτμουντ και παρότι νωρίς πίσω στο σκορ κατάφεραν να φέρουν τα πάνω κάτω και με το εμφατικό 3-1 ανέβηκαν στους 62 βαθμούς, πέντε περισσότερους από τη σημερινή τους αντίπαλο κι ενώ απομένουν τρεις αγωνιστικές για το φινάλε της σεζόν στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Οι Βεστφαλοί, που ήταν ξεκάθαρο πως είχαν το μυαλό τους στον πρώτο ημιτελικό του Champions League με την Παρί Σεν Ζερμέν (1/5, 22:00), δεν «χαλάστηκαν» ιδιαίτερα από την ήττα, καθώς παρότι, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, θα τερματίσουν στην 5η θέση, ακόμη κι έτσι το πιθανότερο είναι πως και την ερχόμενη περίοδο θα συμμετέχουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση μιας και κατά 99% η Γερμανία θα βγάλει 5 ομάδες στο CL της περιόδου 2024/2025.

Με ηγέτη τον Χάρι Κέιν η Μπάγερν Μονάχου πήρε τη νίκη γοήτρου με 2-1 επί της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης στην «Αλιάντς Αρένα», εκεί όπου το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης (30/4) θα υποδεχθεί την Ρεάλ Μαδρίτης στον πρώτο ημιτελικό του Champions League.

Ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας με τα δύο γκολ που πέτυχε έφτασε αισίως τα 35 στην Bundesliga (οδεύει με μαθηματική ακρίβεια για το Χρυσό Παπούτσι), ενώ έχει κι 7 στο Champions League, σε μία από τις πιο παραγωγικές σεζόν της καριέρας του.

Είναι απόλυτα λογικό οι Βαυαροί και ο Τόμας Τούχελ να ποντάρουν πάρα πολλά επάνω του ενόψει των αγώνων που ακολουθούν με την «βασίλισσα» της Ευρώπης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Λίβερπουλ: Νέα γκέλα και επεισόδιο Σαλάχ – Κλοπ!

Ενταση ανάμεσα στον Αιγύπτιο και τον Γερμανό τεχνικό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για τέταρτη φορά στα τελευταία πέντε ματς η Λίβερπουλ αδυνατεί να πάρει το «τρίποντο» της νίκης στο πρωτάθλημα. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο, σε αναμέτρηση για την 35η αγωνιστική της Premier League, και τέθηκε ουσιαστικά νοκ-άουτ από τη μάχη του τίτλου.

Το σκορ άνοιξαν οι γηπεδούχοι λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου (43΄) με τον Μπόουεν. Η Λίβερπουλ ξεκίνησε ιδανικά το δεύτερο ημίχρονο, αφού κατάφερε να ισοφαρίσει μόλις στο 48΄ με τον Ρόμπερτσον, ενώ στο 65΄ πραγματοποίησε την ανατροπή μετά από αυτογκόλ του Σούτσεκ. Το τελικό 2-2 διαμόρφωσε ο Μιχαϊλ Αντόνιο στο 77΄.

Το χειρότερο για τη Λιβερπουλ ήταν ο τσακωμός Σαλάχ - Κλοπ την ώρα που ο Γερμανός είχε σηκώσει τον Αιγύπτιο για να τον περάσει στο ματς. Τότε, χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία, οι δύο άνδρες ενεπλάκησαν σε μία έντονη λογομαχία, με τον Σαλάχ να χειρονομεί και να φωνάζει, και τον Κλοπ να κουνά ειρωνικά το κεφάλι του. Ο έμπειρος πλάγιος επιθετικός, μάλιστα, προσέγγιζε τον προπονητή του και χρειάστηκε η επέμβαση του Νούνιεζ, ώστε να απομακρυνθεί. Κατά την αποχώρηση της ομάδας από το γήπεδο, ο Σαλάχ δεν επιχείρησε να χαλαρώσει την κατάσταση, αλλά αντιθέτως απέδειξε ότι υπάρχει τεράστια ένταση στις τάξεις της ομάδας. Περνώντας από τη μικτή ζώνη είπε στους δημοσιογράφους «Θα ανάψει… φωτιά σήμερα αν μιλήσω».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Αλλαγή σελίδας στη Λίβερπουλ: Σλοτ, ο διάδοχος του Κλοπ

Αφήνει τη Φέγενορντ και αναλαμβάνει τους reds

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Λίβερπουλ και Φέγενορντ τα βρήκαν σε όλα και ο Άρνε Σλοτ θα είναι ο διάδοχος του Κλοπ στον πάγκο των Reds.

Oι Ολλανδοί θα εισπράξουν 15 εκατ. ευρώ και ο 45χρονος τεχνικός θα αναλάβει τα ηνία στην αλλαγή σελίδας της Λίβερπουλ μετά την αποχώρηση του Κλοπ.

Την περσινή σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα, φέτος σήκωσε το κύπελλο και είναι στη 2η θέση στο πρωτάθλημα, στο -9 από την Αϊντχόφεν. Συνολικά με τη Φέγενορντ έχει απολογισμό 93 νίκες, 27 ισοπαλίες και 24 ήττες, ενώ την τρέχουσα σεζόν το ρεκόρ του είναι 28-7-8.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι θέλω να δουλέψω εκεί, να γίνω ο προπονητής της Λίβερπουλ. Οι ομάδες διαπραγματεύονται, οπότε ακόμα είμαι εδώ. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά έχω αισιοδοξία ότι θα γίνει», ανέφερε ο Σλοτ σε δηλώσεις του, όσο οι διαπραγματεύσεις των δύο ομάδων ήταν σε εξέλιξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ