ΕΥΡΩΠΗ
Η… γνωστή Λέφσκι Σόφιας
Οι μνήμες του 2022 και η πιθανή επιστροφή
Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τον ηττημένο του ζευγαριού Λέφσκι Σόφιας – Καϊράτ Αλμάτι στα πλέι οφ του Europa League, εφόσον ξεπεράσει το εμπόδιο της Άντερλεχτ, με τους Βούλγαρους να μη φέρνουν και τις καλύτερες αναμνήσεις στο «Δικέφαλο του Βορρά».
Τον Ιούλιο του 2022 η Λέφσκι επικράτησε με 2-0 στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League στην έδρα της και με το 1-1 της ρεβάνς στην Τούμπα πέρασε στην επόμενη φάση, με τον ΠΑΟΚ τότε, να αποχαιρετά από πολύ νωρίς την Ευρώπη.
Πέρσι, κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή της Βουλγαρίας, τελειώνοντας την πρωτοκαθεδρία της Λουντογκόρετς τα τελευταία χρόνια και πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.
Έδρα της είναι το στάδιο Γκεόργκι Ασπαρούχοφ, γνωστό ως «Γκερένα», το οποίο φέρει το όνομα του σπουδαίου θρύλου της ομάδας. Η χωρητικότητα του υπολογίζεται περίπου στις 17.700 θέσεις.
Προπονητής είναι ο 45χρονος Ισπανός, Χούλιο Βελάσκεθ, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία τον Ιανουάριο του 2025. Στην εστία ξεχωρίζει ο 24χρονος διεθνής Βούτσοφ, ενώ η άμυνα στηρίζεται στους Ντιμιτρόφ, Σεραφίμοφ, Μακούν. Νέβες και Θεντέγιες είναι αυτοί που παίζουν στα πλάγια.
Στο κέντρο σημαντικό ρόλο έχουν οι Τρντιν, Ελ Μουμπαρίκ και Μπουράς, ενώ ο Μπάλα, ήταν πρώτος σκόρερ της περσινής σεζόν με 18 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Σημαντικές λύσεις προσφέρουν ακόμη οι Ρεϊνάλντο, Όκο-Φλεξ, Περέα και Σανγκαρέ.
Η Λέφσκι έχει κατακτήσει 27 πρωταθλήματα, 26 Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ Βουλγαρίας. Τη σεζόν 2025-26 επέστρεψε στην κορυφή έπειτα από 17 χρόνια, σταματώντας το σερί 14 τίτλων της Λουντογκόρετς.
Στα φετινά προκριματικά απέκλεισε αρχικά την Μπόρατς με συνολικό σκορ 5-1 και στη συνέχεια την Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα με 3-2.
Ο Βενσάν Κομπανί πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, έπειτα από πέντε ημέρες νοσηλείας, ωστόσο η επιστροφή του στην τεχνική ηγεσία της Μπάγερν τοποθετείται χρονικά μετά την ολοκλήρωση της διακοπής για τις εθνικές ομάδες.
Ο Κομπανί αναμένεται να απουσιάσει από τρεις σημαντικές αναμετρήσεις, καθώς δεν θα βρίσκεται στον πάγκο ούτε στο μεγάλο ντέρμπι με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ στην "Allianz Arena", ούτε στην αναμέτρηση με την Ατλέτικο για την 4η αγωνιστική του Champions League, αλλά ούτε και στο παιχνίδι απέναντι στη Μάιντς για την 9η στροφή της Bundesliga.
Ο 40χρονος προπονητής έχει ήδη παρακολουθήσει από απόσταση τις νίκες της ομάδας του απέναντι στη Φράιμπουργκ και το Μαγδεβούργο. Ωστόσο, οι προσεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις παρουσιάζουν σαφώς μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τη διαχείριση της κατάστασης από τους πρωταθλητές Γερμανίας.
Η απουσία του δεν αποτελεί προσωπική του επιλογή, αλλά αποτέλεσμα της ξεκάθαρης στάσης που κράτησε η διοίκηση της Μπάγερν. Οι άνθρωποι του συλλόγου, του έχουν ζητήσει να μείνει εντελώς μακριά από τις αγωνιστικές υποθέσεις της ομάδας μέχρι να αναρρώσει πλήρως, μετά τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε. Ο Βέλγος τεχνικός είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια προπόνησης, πριν από το παιχνίδι με τη Φράιμπουργκ, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για πέντε ημέρες.
Μάλιστα, οι οδηγίες που έχει λάβει είναι ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς δεν του επιτρέπεται ούτε να συμμετέχει στον τακτικό σχεδιασμό και την προετοιμασία των επόμενων αγώνων. Προτεραιότητα για την Μπάγερν αποτελεί πλέον η πλήρης αποθεραπεία του, με τον Κομπανί να καλείται να αφιερώσει τον χρόνο του στην οικογένειά του και να αφήσει πίσω του, έστω και προσωρινά, την έντονη καθημερινότητα και την πίεση των αγωνιστικών υποχρεώσεων.
Όπως αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα, η κατάρρευσή του φέρεται να ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων. Ο προπονητής της Μπάγερν δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει πλήρως μία ιογενή λοίμωξη που τον ταλαιπώρησε στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ την ίδια περίοδο επιβάρυνε τον οργανισμό του με εξαντλητικές ώρες ανάλυσης αγώνων και όχι ιδιαίτερα προσεγμένη διατροφή.
Μία πολύ σημαντική καινοτομία ετοιμάζεται να εφαρμόσει η La Liga, καθώς οι διαιτητές του ισπανικού πρωταθλήματος θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παραχωρούν τηλεοπτικές δηλώσεις πριν αλλά και μετά τις αναμετρήσεις.
Όπως αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα "AS", οι αρμόδιοι φορείς του ποδοσφαίρου της χώρας κατέληξαν σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των διαιτητών, προκειμένου οι τελευταίοι να μπορούν να πραγματοποιούν τηλεοπτικές εμφανίσεις στο περιθώριο των αγώνων.
Η εφαρμογή του νέου μέτρου αναμένεται να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της La Liga, με τον βασικό στόχο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας α είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η μεγαλύτερη εξωστρέφεια της διαιτησίας.
Οι διαιτητές θα μπορούν να παραχωρούν σύντομες συνεντεύξεις τόσο πριν από την έναρξη όσο και μετά την ολοκλήρωση των παιχνιδιών, η συμφωνία προβλέπει ότι θα λαμβάνουν χρηματική αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία και κάθε τηλεοπτικός σταθμός που έχει δικαιώματα μετάδοσης αγώνων της ισπανικής λίγκας, θα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίζει δηλώσεις από έναν μόνο διαιτητή σε κάθε αγωνιστική!
ΕΥΡΩΠΗ
Ανανέωσε με την Κόμο ο Δουβίκας
Μένει για αρκετά χρόνια ακόμη στην Ιταλία ο διεθνής επιθετικός
Την επέκταση της συνεργασίας της με τον Τάσο Δουβίκα μέχρι το καλοκαίρι του 2031 ανακοίνωσε η Κόμο, διατηρώντας στο δυναμικό της τον Έλληνα διεθνή επιθετικό για τα επόμενα χρόνια.
Ο 27χρονος φορ έχει καθιερωθεί στα πλάνα του Σεσκ Φάμπρεγας, με τις εμφανίσεις του να οδηγούν τη διοίκηση του ιταλικού συλλόγου στην ανανέωση του συμβολαίου του. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, οι ετήσιες απολαβές του αναμένεται να φτάνουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ.
Ο Δουβίκας εντάχθηκε στην Κόμο τον Ιανουάριο του 2025 και έκτοτε έχει καταγράψει 68 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, σημειώνοντας 27 γκολ και μοιράζοντας πέντε ασίστ. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο πέτυχε 14 τέρματα στη Serie A, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον πίνακα των σκόρερ.
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Έλληνας επιθετικός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραμονή του στην ομάδα, αναφερόμενος παράλληλα στη συνεργασία του με τον Σεσκ Φάμπρεγας.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεχίζω την πορεία μου στην Κόμο. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα σαν στο σπίτι μου και αντιλήφθηκα αμέσως τις φιλοδοξίες του συλλόγου.
Έχω εξελιχθεί πολύ από τότε που ήρθα, χάρη στον προπονητή Φάμπρεγας και το επιτελείο του. Αυτή η ομάδα είναι για μένα σαν μια μεγάλη οικογένεια. Θέλω να συνεχίσω να τη βοηθάω, δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός τεχνικός στάθηκε στη νοοτροπία και την εργατικότητα του Δουβίκα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ανανέωση της συνεργασίας τους.
«Από την πρώτη κιόλας ημέρα του στην Κόμο, ο Τάσος έδειξε ότι διαθέτει ισχυρή νοοτροπία και αυτό αποτυπώνεται στις εμφανίσεις του στον αγωνιστικό χώρο.
Είναι πάντα θετικός, ιδιαίτερα φιλόδοξος και διαθέτει εξαιρετική εργατικότητα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την επέκταση του συμβολαίου του», δήλωσε ο Φάμπρεγας.




