Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

"Ανδριανόπουλε έχεις μια δεύτερη ευκαιρία".

Ανοιχτή επιστολή στον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, με αφορμή την "επίθεση" που εξαπέλυσε εναντίον του Ιβάν Σαββίδη, χαρακτηρίζοντάς τον μεταξύ άλλων "Ρωσοπόντιο εξολοθρευτή", έστειλε ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Στέφανος Τανιμανίδης.

Στέργιος Αναστασιάδης

"Ανδριανόπουλε έχεις μια δεύτερη ευκαιρία".

Αυτή, αναφέρει: “Προς τον κ. Ανδρέα Αδριανόπουλο Θεσσαλονίκη 10-3-2016.

Αξιότιμε κύριε, παίρνω αφορμή να σας γράψω, από το χαρακτηρισμό «Ρωσοπόντιος», που σε επιστολή σας αποδώσατε σε συμπατριώτη μου.

Από σειρά τεκμηριωμένων ιστορικών στοιχείων επιστημόνων, που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, σας είναι γνωστό ότι λόγω των «Ρωσοτουρκικών» πολέμων από το 1735 μέχρι το 1917, χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, λόγω των βίαιων γεγονότων που διαδραματιζόταν στις περιοχές που ζούσαν, στην προσπάθειά τους να σωθούν, μετακινήθηκαν στις περιοχές κυρίως του Καυκάσου και της Ν.Ρωσίας.

Οι μετακινήσεις αυτές εντάθηκαν από το 1914-1923, περίοδο που τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, είχαν σαν απολογισμό 353.000 χιλιάδες αθώα θύματα.

Ενώ στην συνέχεια, μετά την συνθήκη της Λοζάνης, την χωρίς τη θέλησή τους εγκατάλειψη από μέρους τους ότι για 2.500 χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν οι πρόγονοί τους στον ιστορικό Πόντο και την μετακίνησή τους στην μητροπολιτική Ελλάδα και την ομόθρησκη Ρωσία.

Θα σας είναι ασφαλώς γνωστό, ως έγκριτου μελετητή στο παρελθόν της ιστορίας του Κομμουνισμού, ότι μετά την Οκτωβριανή επανάσταση και το κλείσιμο των συνόρων της Ε.Σ.Σ.Δ., οι χιλιάδες των συμπατριωτών μας εγκλωβίστηκαν στις περιοχές όπου είχαν εγκατασταθεί.

Λόγω όμως της αδιαφορίας που υπέδειξαν για την τύχη τους οι Ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια μέχρι το 1981, οι χιλιάδες συμπατριώτες μας ήταν ουσιαστικά αδύνατον να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς και τους συμπατριώτες τους που είχαν εγκατασταθεί και ζούσαν στην Ελλάδα.
Στα χρόνια αυτά, όπως θα γνωρίζετε, παρόλο που Στάλιν και Μπέρια απαγόρευσαν την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, έκλεισαν ελληνικές κοινότητες και εκκλησίες και έστειλαν στην εξορία στα βάθη της Σιβηρίας χιλιάδες συμπατριώτες μας, αφήνοντας πίσω τους 50 χιλιάδες νεκρούς, αυτοί παρά το όποιο υψηλό τίμημα πλήρωναν, κράτησαν ζωντανή την Ελληνική εθνική τους συνείδηση, ήθη και έθιμα της πατρίδας, αλλά και την ποντιακή διάλεκτο.

Ενώ όπου κλήθηκαν από τις εκάστοτε εξουσίες του συστήματος, να επιλέξουν μεταξύ θρησκείας και γλώσσας, ή αλλαγή της ιθαγένειας στο διαβατήριο τους, για να τους δοθεί δουλειά ή το δικαίωμα για ανώτατες σπουδές, επέλεξαν συνειδητά παρά τα όποια προβλήματα τους δημιουργούσε αυτή τους η επιλογή, να παραμείνουν προσκολλημένοι στην διατήρηση της «Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης» και στο διαβατήριο τους να κρατήσουν το χαρακτηρισμό, «Ιθαγένεια -Ελληνική».

Παρόλο που στο σπίτι μας συχνά, αλλά χαμηλόφωνα πάντοτε ο πατέρας μου μας διηγείτο ιστορίες από την παραμονή στα παιδικά του χρόνια στο Βατούμ και έκανε αναφορά στους συγγενείς μας στην Ρωσία, είχα την ευκαιρία από το 1987, την περίοδο της περεστρόικα, να τους επισκεφτώ κατ επανάληψη και να τους συναντήσω στις περιοχές όπου ζούσαν (Ρωσία ,Γεωργία, Τσάλκα, Αμπχαζία, Ουκρανία , Κριμαία, Καζακστάν ,Αρμενία  να τους γνωρίσω από κοντά και να συζητήσω μαζί τους.

Στις συναντήσεις αυτές, με τον Οδυσσέα, τον Αχιλλέα ,τον Ηρακλή ,τον Λεωνίδα, τον Περικλή, τον Αριστοτέλη, τον Αλέξανδρο, τον Ξενοφώντα, την Ελλάδα ,την Πατρίδα, την Αθηνά, την Ιφιγένεια, την Μαρία, την Παρθένα, την Σουμέλα, την Ελένη, τον Γαβριήλ, τον Μιχάλη, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Ιορδάνη, τον Χρήστο, τον Αναστάση και όλους τους άλλους φίλους και τις φίλες με τα παράξενα αυτά «ξενικά» ονόματα, αναζητούσαμε ,ουτοπικά μάλλον όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια, βιώσιμες προτάσεις για να σχεδιαστεί μια εθνική πολιτική στήριξης και ενίσχυσης των ξεχασμένων για δεκαετίες Ελληνικών κοινοτήτων ,σε μια προσπάθεια και της διατήρησης της πολιτιστικής τους αυτονομίας.

Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας των συμπατριωτών μου, ήταν το «Πανσοβιετικό Συνέδριο των Ελληνικών Κοινοτήτων» που πραγματοποιήθηκε το 1991 στο Σότσι, που δυστυχώς όμως παρόλη την επιτυχία και τα ουσιαστικά αποτελέσματα που είχε, οι αποφάσεις του δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξε η διάσπαση της Ε.Σ.Σ.Δ. και η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, με τα γνωστά και για τους Έλληνες των χωρών της Ε.Σ.Σ.Δ. αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση εκείνης της εποχής, 1990-1993, στην οποία από όσο θυμάμαι συμμετείχατε και εσείς, εβδομήντα χρόνια μετά την πλήρη εγκατάλειψη στην τύχη τους από το Ελληνικό κράτος, 500 χιλιάδες Ελλήνων με ξεχωριστές δεξιότητες, υψηλή μόρφωση, αλλά και ιδιαίτερη πολιτιστική παρουσία σε αυτές τις περιοχές, αντί να συζητήσει μαζί τους και να χαράξει μια σοβαρή εθνική πολιτική όπως τις επισημάναμε τότε, με προγράμματα παιδείας, ιστορίας γλώσσας, πρόσβασης στα ελληνικά κρατικά Μ.Μ.Ε., κ.λ.π., με στόχο την υποστήριξη και αξιοποίηση τους, ώστε να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τους λαούς και τις χώρες που ζούσαν, αφού τους βάπτισε ως παλινοστούντες ,τους προσκάλεσε χωρίς κανένα σοβαρό πρόγραμμα, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ως φτηνά εργατικά χέρια.

Για το σκοπό αυτό δημιούργησε το Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε., προσλαμβάνοντας 500 και πλέον χιλιάδες εργαζόμενους με συνολικό κόστος λειτουργίας του περί τα 4 δις δραχμές για την αποκατάσταση τους και με προφανή στόχο την εκλογική εκμετάλλευση τους!

Θέλω να σας ενημερώσω ότι ανάμεσά σε αυτούς που ήρθαν, εκτός από τις χιλιάδες παραδοσιακές εργατικές πολύτεκνες ποντιακές οικογένειες με ριζωμένες βαθιά αρχές για την πατρίδα, την ορθοδοξία ,την ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό μας, ξεχωριστές προσωπικότητες που συνέχισαν την παράδοση της παρουσίας και της προσφοράς συμπατριωτών μας που έζησαν και έδρασαν στην Ρωσία προς όφελος της πατρίδας, όπως ο αρχηγός της Ελληνικής επανάστασης Αλέξανδρος Υψηλάντης, οι Φιλικοί Ξάνθος Τσακάλωφ και Σκουφάς, ήταν και ο αρχιμουσικός και μαέστρος της κρατικής ορχήστρας της Μόσχας, Οδυσσέας Δημητριάδης, ο φιλόσοφος Ακαδημαϊκός Θεοχάρης Κεσσίδης, ο αρχαιολόγος με τις μοναδικές παγκόσμιας σημασίας ανασκαφές και αποκαλύψεις και σε περιοχές του Αφγανιστάν, στους δρόμους του Αλέξανδρου, Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ο αστροναύτης Θεόδωρος Γιουρτζίκιν, αλλά και τόσοι άλλοι άξιοι συμπατριώτες μας.

Γι΄ αυτό και κατάφεραν, παρά τα προβλήματα, με την στήριξη χιλιάδων ποντίων, που είχανε έρθει και αυτοί πρόσφυγες το 1922 στην Ελλάδα, αλλά και φιλοποντίων, να σταθούν στα πόδια τους, να ενταχτούν στο κοινωνικό σύνολο, να εργασθούν, να καρπίσουν και να μας δώσουν μια νέα γενιά νέων Ελλήνων μορφωμένων και δημιουργικών και έτσι να αποτελέσουν αυτή την εικοσαετία «χρυσή βροχή» για την πατρίδα, που τόσο πολύ δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια.

Γι΄ αυτό είμαι ξεχωριστά περήφανος για όλους αυτούς τους συμπατριώτες μου, που διατήρησαν κάτω από αντίξοες όσο και σκληρές συνθήκες, ζωντανή την Ελληνική εθνική τους συνείδηση, χαρακτηριζόμενοι συχνά ως «Έλληνες» στις χώρες που ζούσαν.

Τους κατανοώ όμως απόλυτα που σήμερα αιφνιδιάζονται, αλλά και θυμώνουν όταν στην Ελλάδα ανιστόρητοι συμπολίτες τους, αλαζόνες, μικρόψυχοι, δειλοί, επιπόλαια και με ευκολία, αν όχι στοχευμένα, τους χαρακτηρίζουν πότε από τα Μ.Μ.Ε. και πότε με δημόσιες απαξιωτικές αναφορές που κάνουν ,ως «ξένους» και «Ρωσοπόντιους». Γι αυτό και συχνά τους ακούμε να τραγουδούν, τους στίχους.

«ΣΑ ΞΕΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΝΟΣ». Κ. Αδριανόπουλε προσπάθησα να σου θυμίσω την ιστορία των συμπατριωτών μας, ελπίζοντας ότι θα κατανοήσεις το λάθος σου και θα έχεις μια δεύτερη ευκαιρία να το αποκαταστήσεις Όχι να σε πείσω για το αυτονόητο. Δηλαδή το πόσο Έλληνες είναι οι συμπατριώτες μου από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. Γιατί όπως γνωρίζεις η Ελληνικότητα δεν μετριέται με το μέτρο η το χιλιόμετρο του κάθε Αδριανόπουλου .

«Με της καρδιάς τη δύναμη μετριέται και με αίμα. Είναι παιδεία, ιστορία, πολιτισμός αλλά και καθημερινός τρόπος ζωής. Γιατί δεν κινδυνεύουμε, όπως έλεγε ο Μάνος Χατζηδάκης, από αυτούς που δεν μας μοιάζουν, αλλά από αυτούς που μας περιφρονούν»

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ

Συγγραφέας: Επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.: ΡΩΣΟ-ΠΟΝΤΙΟΣ
Εξ ευάνδρου Ίμερας του Πόντου και του Βατούμ της Γεωργίας”.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διαφορά ποιότητας…

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε απόψε για τον ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Εμφανίστηκε ξανά κατώτερος των περιστάσεων κι απέναντι σε μία Κλαμπ Μπριζ που έπαιξε με πλάνο και έχει μία δεδομένη ποιότητα, δεν είχε τύχη. Το ταξίδι του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, που ξεκίνησε από την Μπεϊτάρ ολοκληρώθηκε απόψε στην Τούμπα, με τον "Δικέφαλο" να γνωρίζει την ήττα με 2-0 από τους Βέλγους.

Η Μπριζ ήταν ανώτερη στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα και με το... καλημέρα, έδειξε πως δεν ήρθε στην Τούμπα απλά για να διαχειριστεί το προβάδισμα που είχε αποκτήσει από το πρώτο παιχνίδι και ήταν απειλητική, σε κάθε ευκαιρία που της δόθηκε, εκμεταλλευόμενη τα όποια λάθη των "ασπρόμαυρων".

Ο ΠΑΟΚ από τη δική του μεριά δεν μπορούσε να απειλήσει σε σετ παιχνίδι και δεν αξιοποίησε και τις στημένες μπάλες που κέρδισε, με τους Βέλγους να βρίσκουν το πρώτο γκολ με τον -επικίνδυνο- Γιουτγκλά στο 33ο λεπτό, όταν ο Σάμπε έκανε το γύρισμα και ο Ισπανός έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ανενόχλητος, ενώ λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους, ο ίδιος παίκτης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα μετά από επέμβαση του Κοτάρσκι σε σουτ του Σκόρας, με το γκολ να ακυρώνεται αρχικά, αλλά να μετράει μετά από παρέμβαση του VAR. Οι φιλοξενούμενοι είχαν κι άλλες σημαντικές ευκαιρίες και θα μπορούσαν να έχουν ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον δείκτη του σκορ, τόσο με τον Βετλέσεν, όσο και με τον Γιουτγκλά, με τον "Δικέφαλο" να κλείνει το ημίχρονο χωρίς μεγάλη ευκαιρία.

Ο Λουτσέσκου ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με διπλή αλλαγή, βάζοντας αρχικά τους Α. Ζίβκοβιτς και Σαμάτα και στην πορεία τους Οζντόεφ και Κωνσταντέλια, με την εικόνα να βελτιώνεται κάπως, αλλά την ιστορία του αγώνα να μην αλλάζει. Η Μπριζ εξακολουθούσε να είναι επικίνδυνη κι οι "ασπρόμαυροι" απείλησαν με τον Ντεσπόντοφ, που έχασε δύο καλές ευκαιρίες, ενώ είχαν κι ένα πέναλτι του Μπαλάντα στον Βούλγαρο, που δόθηκε από τον Μάσα, αλλά το VAR είδε ότι ο δεύτερος ήταν εκτεθειμένος στο ξεκίνημα της φάσης.

Ο ΠΑΟΚ τελείωνει ένα πολύ μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε τον Ιούλιο και μετά από 16 συνολικά παιχνίδια, αποχαιρετά για φέτος το Europa Conference League, μετά από δύο παιχνίδια με την Κλαμπ Μπριζ, όπου δεν έδειξε το καλό του πρόσωπο. Δεν μπόρεσε να γίνει απειλητικός,  δεν μπόρεσε να βρει την ουσία και απέναντί του, βρήκε μία ομάδα με ποιότητα που πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης. Ζεστό χειροκρότημα στο τέλος από τον κόσμο, για τους παίκτες του Λουτσέσκου που πάλεψαν στην Ευρώπη φέτος, έδωσαν σημαντικές μάχες κι απόψε, ολοκλήρωσαν την παρουσία τους.

Ενδεκάδα με Όττο και Μουργκ

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε στο μεγάλο παιχνίδι με τον Κοτάρσκι να είναι στο τέρμα, ενώ στην άμυνα προτιμήθηκαν οι Όττο, Κεντζιόρα, Κουλιεράκης και Μπάμπα.

Στη μεσαία γραμμή ήταν οι Σβαμπ και Μεϊτέ και μεσοεπιθετικά οι Ντεσπόντοφ, Μουργκ, Τάισον και Μπράντον.

Κατώτερος των περιστάσεων

Το παιχνίδι στην Τούμπα ξεκίνησε με την Κλαμπ Μπριζ να πιέζει ψηλά και να δείχνει... άγριες διαθέσεις, με τον ΠΑΟΚ να μη βγάζει -από τη δική του μεριά- την απαραίτητη ενέργεια. Στο 6', οι "ασπρόμαυροι" κέρδισαν ένα φάουλ λίγο έξω από την περιοχή κι έγινε το γέμισμα στο δεύτερο δοκάρι, αλλά ο Κουλιεράκης δεν μπόρεσε να κάνει την προβολή, με την Μπριζ να χάνει την πρώτη, σημαντική ευκαιρία στο ματς στο 12ο λεπτό, χτυπώντας... καμπανάκι. Ο Βέτλεσεν βρέθηκε μόνος σε καλή θέση και σούταρε ψηλά άουτ μέσα από την περιοχή, ενώ στο 18' ο Σκόρας εκανε επικίνδυνη παράλληλη σέντρα από τα δεξιά, με τον Γιουτγκλά να μη βρίσκει καλά την μπάλα και να τη στέλνει εκτός.

Πλήρωσε το κάθε λάθος

Η Μπριζ χτύπησε... καμπανάκια, αλλά ο ΠΑΟΚ εξακολουθούσε να μην έχει σωστές αντιδράσεις και κάπως έτσι, ήρθε το 1-0 στο 33ο λεπτό. Οι Βέλγοι εκμεταλλεύτηκαν ιδανικά τα μεγάλα κενά στην άμυνα, με τον Σάμπε να κάνει το γύρισμα και τον Γιουτγκλά να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, ανενόχλητος, για να κάνει τη ζωή των "ασπρόμαυρων" ακόμη πιο δύσκολη. Στο 38' οι φιλοξενούμενοι απείλησαν ξανά, όταν ο σκόρερ τους πάτησε περιοχή και σούταρε συρτά άουτ και τρία λεπτά μετά, η Μπριζ άγγιξε για μία ακόμη φορά το γκολ, όταν μετά από κόρνερ έγιναν δύο κεφαλιές, με τη δεύτερη του Γιουτγκλά να είναι εξ επαφής, αλλά ο Κοτάρσκι έδιωξε σωτήρια σε νέο κόρνερ. Όλα έδειχναν ότι ο ΠΑΟΚ θα... κατάφερνε να πάει στα αποδυτήρια όντας πίσω στο σκορ με 1-0, ωστόσο, λίγο πριν το φινάλε η Μπριζ έκανε και το 2-0. Ο Γιουτγκλά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα μετά από επέμβαση του Κοτάρσκι σε σουτ του Σκόρας και το VAR έκρινε πως το γκολ είναι κανονικό, με τους Βέλγους να μπαίνουν στα αποδυτήρια με ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα.

Είχε μία ελπίδα, αλλά...

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με δύο αλλαγές για τον ΠΑΟΚ, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να βάζει στο παιχνίδι τους Α. Ζίβκοβιτς και Σαμάτα, ωστόσο, στην ουσία δεν άλλαξε κάτι, με τους "ασπρόμαυρους" να ψάχνουν ουσιαστικά ένα γρήγορο γκολ, αλλά να είναι ακίνδυνοι. Στο 51' ο Ντεσπόντοφ είδε την μπάλα να φτάνει σε αυτόν, μετά από σέντρα του Τάισον στο δεύτερο δοκάρι, αλλά ο Βούλγαρος ήταν τραγικά άστοχος και στο 58' ήταν η σειρά της Μπριζ να απειλήσει, με τον Νούσα να πατάει περιοχή και να σουτάρει λίγο άουτ, από τα αριστερά. Δύο λεπτά μετά, ο ΠΑΟΚ κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Ντεσπόντοφ από τον Μπαλάντα, αλλά το VAR είδε οφσάιντ στο ξεκίνημα της φάσης, με τον Μάσα να παίρνει πίσω και την κάρτα που είχε βγάλει στον παίκτη των Βέλγων.

Στο 68ο λεπτό, ο Ντεσπόντοφ βρέθηκε μόνος στην περιοχή κι έκανε μία αδύναμη κεφαλιά, για να στείλει την μπάλα πάνω στον Γιάκερς, ενώ ο Λουτσέσκου έβαλε στο ματς και τους Οζντόεφ -αρχικά- και Κωνσταντέλια, με τον ΠΑΟΚ να παλεύει και με τον χρόνο, καθώς όσο περνούσε η ώρα τα πράγματα γίνονταν ακόμη πιο δύσκολα. Το παιχνίδι δεν είχε κάτι περισσότερο να προσφέρει και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, Μάσα, βρήκε τους Βέλγους να πανηγυρίζουν και τους παίκτες του Λουτσέσκου να αποχωρούν απογητευμένοι, με την Τούμπα από τη μεριά της να τους χειροκροτεί, αναγνωρίζοντας -προφανώς- όσα έχουν κάνει φέτος στην Ευρώπη...

Οι συνθέσεις του αγώνα:

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Όττο, Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Σβαμπ, Μεϊτε (Οζντόεφ), Ντεσπόντοφ, Μουργκ (Α. Ζίβκοβιτς), Τάισον, Μπράντον (Σαμάτα)

Κλαμπ Μπριζ (Ν. Χάγιεν): Γιάκερς, Σάμπε, Ορντόνιες, Μπαλάντα, Σκόρας (Τάλμπι), Μέιχερ, Βέτλεσεν (Ζινκερνάγκελ), Βανάκεν, Ονιεντίκα, Νούσα (Οντόι), Γιουτγκλά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Η… μπίλια έκατσε στην Άστον Βίλα

Πήρε την πρόκριση επί της Λιλ στα πέναλτι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο οποίος χάρισε στην Αργεντινή το τρόπαιο στο Μουντιάλ του Κατάρ και απόψε απέκρουσε τα πέναλτι των Μπενταλέμπ και Αντρέ στη «ρώσικη ρουλέτα», η Άστον Βίλα «λύγισε» στα πέναλτι τη Λιλ με 4-3 (2-1 η κανονική διάρκεια και η παράταση υπέρ των Γάλλων) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Europa Conference League, όπου περιμένει τον νικητή του ζευγαριού του Ολυμπιακού με τη Φενερμπαχτσέ.

Η ομάδα του Πάουλο Φονσέκα, άφησε την μπάλα στην Άστον Βίλα (41%-59% η κατοχή) στην κανονική διάρκεια του αγώνα, αλλά στις αντεπιθέσεις και στις στατικές φάσεις ήταν... φωτιά. Στο 15' έπειτα από εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας και χαμηλή σέντρα του Γκούντμουντσον, ο Γιαζίτσι εκτέλεσε άψογα με τη μία τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, δίνοντας προβάδισμα στη Λιλ.

Η αγγλική ομάδα είχε τη δική της «μεγάλη» στιγμή στο 56' όταν από πάσα του ΜακΓκιν, ο Μάτι Κας βρέθηκε σε θέση βολής όμως το πλασέ του χτύπησε στην εξωτερική πλευρά του δεξιού δοκαριού κι έφυγε άουτ. Στο 68' από κόρνερ του Χάραλντσον και γυριστή κεφαλιά του Αντρέ, η μπάλα πήρε περίεργα φάλτσα χτύπησε στο οριζόντιο και στο αριστερό δοκάρι και κατέληξε στα δίχτυα για το 2-0 της γαλλικής ομάδας.

Η Άστον Βίλα βγήκε μαζικά στην επίθεση για να βρει το γκολ που θα οδηγούσε το ματς τουλάχιστον στην παράταση και στο 87' η επιμονή της δικαιώθηκε, καθώς σε σέντρα του Ρότζερς, ο Σεβαλιέ έχασε την μπάλα απ' τα χέρια του και μετά από κόντρες, ο Κας μείωσε σε 2-1.

Σε μία φάση που συγκέντρωσε τα έντονα παράπονα των γηπεδούχων για επιθετικό φάουλ του Γουάτκινς, όμως ο διαιτητής Ιβάν Κρούζλιακ αφού μίλησε και με το VAR κατακύρωσε το τέρμα που οδήγησε τις δύο ομάδες στην παράταση.

Τα δεδομένα του αγώνα δεν άλλαξαν στην παράταση και στα πέναλτι «μίλησε» η κλάση του Εμιλιάνο Μαρτίνες που απέκρουσε το πρώτο και το πέμπτο πέναλτι των εκτελεστών της Λιλ, χαρίζοντας τη μεγάλη πρόκριση στην αγγλική ομάδα.

Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

Τίλεμανς 0-1

Μπενταλέμπ Απέκρουσε ο Μαρτίνες

Γουάτκινς 0-2

Ντέιβιντ 1-2

Κας 1-3

Γκόμες 2-3

Μπέιλι Απέκρουσε ο Σεβαλιέ

Καμπελά 3-3

Ντούγκλας Λουίς 3-4

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεύτερο γκολ στην κόντρα η Μπριζ (vid)

Και πάλι σκόρερ ο Τζουτκλά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Διπλασίασε τα τέρματά της στην Τούμπα η Κλαμπ Μπριζ στον αγώνα ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ για τα προημιτελικά του Conference League.

Η βελγική ομάδα λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου μέρους βγήκε ξανά στην κόντρα και πάλι με πρωταγωνιστές τους Σκόρας και Τζουτκλά, που συνεργάστηκαν και στο πρώτο γκολ.

Ο Σκόρας μπήκε μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ και έκανε το σουτ με τον Κοτάρσκι να απομακρύνει, αλλά τον Τζουτκλά να παίρνει το «ριμπάουντ» και να κερδίζει για δεύτερη φορά τον Κροάτη γκολκίπερ για το 0-2.

Ακολούθησε ένα... θρίλερ δύο λεπτών στην Τούμπα καθώς η φάση ελέγχθηκε από το VAR για το αν ο Σκόρας ήταν σε θέση οφσάιντ όταν υποδέχθηκε τη μπάλα, αλλά τελικά το γκολ μέτρησε κανονικά.

Πλέον, η Κλαμπ Μπριζ προηγείται με 3-0 στο συνολικό σκορ του ΠΑΟΚ.

https://twitter.com/FOOTBALL_hom/status/1781048703022661948

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ