Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από τις… φαβέλες στην Τούμπα

Ρίο Ντε Τζανέιρο, φαβέλες, άνθρωποι που τρώνε, ζουν και αναπνέουν για το ποδόσφαιρο. Η ζωή του Λέο Μάτος στη φαβέλα του Σάο Γκονσάλο είχε προδιαγεγραμμένη πορεία…

Ελένη Μπούντου

Από τις… φαβέλες στην Τούμπα

Εκεί που το ποδόσφαιρο φαντάζει η μόνη διέξοδος από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο Λέο θα ευγνωμονεί για πάντα τους γονείς τους, καθώς “ερωτεύτηκε” το άθλημα χωρίς την προοπτική του μέλλοντος.

Η οικογένεια του δεν ανήκε σε καμία περίπτωση στους εύπορους της Βραζιλίας αλλά σε αντίθεση με το 90% των παιδιών που υπήρχαν εκεί μπορούσαν να καλύπτουν τα τρέχοντα έξοδα του Λέο που αναγκαζόταν να “καταπίνει” καθημερινά χιλιόμετρα προκειμένου να προπονείται δύο φορές την ημέρα.

“Ήμουν τυχερός, δεν είμαι από μια φτωχή οικογένεια, αλλά ούτε και από πλούσια. Κάθε μέρα, το κόστος για το φαγητό μου και τη μεταφορά μου ήταν περίπου δέκα δολάρια. Όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι ένα αξιοσέβαστο ποσό το μήνα. Δεν μπορούσαν όλοι οι γονείς να το αντέξουν οικονομικά. Δόξα τω Θεώ, οι γονείς μου τα κατάφεραν και έτσι μπήκα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο..” είχε δηλώσει κάποια στιγμή σε μια συνέντευξή του, ξετυλίγοντας το “κουβάρι” της παιδικής του ηλικίας στη Βραζιλία.

Αναμνήσεις και ιστορίες προερχόμενες από τη γνωστή ακαδημία της Φλαμένγκο. Το όνειρο όλων των πιτσιρικάδων της Βραζιλίας: “Ψάχνουν μονίμως ταλέντα σε όλη τη χώρα. 13-14 χρονών παιδιά φαντάζονται τον εαυτό τους στη συγκεκριμένη ακαδημία. Εκεί βέβαια ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός…”

Και ο Λέο έμαθε από νωρίς να διαχειρίζεται τον ανταγωνισμό άψογα. Κάθε φορά που γινόταν αλλαγή από τον προπονητή του, σκεφτόταν τι μπορεί να πήγε στραβά και δίνουν την ευκαιρία σε άλλον ποδοσφαιριστή να αποδείξει τις ικανότητες του. Οι σκέψεις τον τρέλαναν αλλά τον βοηθούσαν κάθε φορά να γίνεται ολοένα και καλύτερος…

“Μπορείτε να φανταστείτε τον καθημερινό ανταγωνισμό στο ποδόσφαιρο σάλας. Σε κάθε προπόνηση να πρέπει να αποδείξεις πως είσαι καλύτερος από εκατοντάδες άλλα παιδιά που παίζουν μαζί σου.

Πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου σε μια τέτοια διαδικασία από νωρίς, να είσαι τέλεια προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις μια ανώτερη ομάδα.

Πάντα προσπαθούσα να παίζω ολόκληρα 90λεπτα επειδή καταλάβαινα πως αν ο προπονητής μου με αντικαταστήσει, εκείνος που θα πάρει τη θέση μου, μπορεί να παίξει καλά, να σκοράρει ή να δώσει μια και δυο ασίστ και έτσι θα μπει μετά σε δίλημμα. Γι΄αυτό πάντα προσπαθούσα να μην έχουν τέτοιες αμφιβολίες”.

Σκληρή δουλειά, ταλέντο και “δίψα” τον οδηγούν στην Εθνική Βραζιλίας U17 και από εκεί στη Φινλανδία και στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 13 χρόνια μετά, ο Μάτος χαμογελά στην ανάμνησή του και παραδέχεται πως:

“Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα μου και ένα τουρνουά που μου έχει μείνει ιδιαίτερα. Φτάσαμε ως τον τελικό και παίξαμε κόντρα στην Ισπανία του Cesc Fabregas. Όλα πήγαν καλά για εμάς και τράβηξα το ενδιαφέρον της Μαρσέιγ. Τόσο μικρός να μπω σε ένα τέτοιο κλαμπ… Σίγουρα ήταν ένα ιδιαίτερο συναίσθημα”.

Παρά τον ενθουσιασμό του και την συνύπαρξη με παίκτες όπως ο Λιζαραζού και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, το κεφάλαιο Γαλλία θα κλείσει σύντομα και ο Μάτος θα επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ακόμη και σήμερα δεν μετανιώνει για τίποτα στην καριέρα του, μερικές φορές κερδίζεις, μερικές φορές μαθαίνεις συνηθίζει να λέει όταν του ζητούν να μιλήσει για την… αφιλόξενη Γαλλία: “Σίγουρα άξιζε τον κόπο”.

Επιστρέφει στο Ρίο, σε μια πόλη παράδεισο και κόλαση μαζί, όπως συνηθίζει να απαντά όταν τον ρωτούν για την πατρίδα του. Τομπένσε, Παρανά, Φιγκεϊρένσε και Βίλα Νόβα συνθέτουν το βιογραφικό του πριν ετοιμάσει εκ νέου βαλίτσες για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το 2010 η Τσερνομόρετς τον εντάσσει στο δυναμικό της και ο Βραζιλιάνος μπακ θα εξελιχθεί σε έναν ταλαντούχο δεξί χαφ, δείχνοντας πως μπορεί να καλύψει όλη την δεξιά πτέρυγα. Υπήρχε άλλωστε και η βαριά κληρονομιά από την Φλαμένγκο…

Η κατάσταση -ωστόσο- θα περιπλεχτεί στην Ντνίπρο και το δεξί φουλ μπακ μετατρέπεται κατ΄ανάγκη σε αριστερό ακραίο παρά το γεγονός πως είναι δεξιοπόδαρος. Στην Ντνίπρο ζει ακόμη και το όνειρο ενός τελικού, αυτού του Europa League. Τόσο κοντά και τόσο μακριά ταυτόχρονα, εκεί που τη σεζόν 2014-15 ηττήθηκε με 3-2 από τη Σεβίλλη, ίσως στην πιο έντονη στιγμή της καριέρας του.

Συνοδοιπόρος σε κάθε ταξίδι του είναι η αγαπημένη του σύζυγός, Τάμι. Λάτρης της οικογενειακής ζωής και ηρεμίας, ο λόγος της δυναμικής Τάμι που εξερευνά πρώτη την πόλη, μαθαίνει τη γλώσσα και τον συμβουλεύει στα πάντα παίζει βασικό ρόλο στη ζωή του.

Όπως και τώρα -που η Τάμι “άναψε” το πράσινο φως και η οικογένεια Μάτος έβγαλε εισιτήρια για Θεσσαλονίκη…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το καρέ του σίγησε

Δεν βρίσκει γκολ ο ΠΑΟΚ από εκείνους που τον κουβαλούν επιθετικά στη σεζόν στο πρωτάθλημα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με τον Αλί Σαμάτα να μην έχει βρει δίχτυα μέσα το 2024, αλλά και τον Μπράντον Τόμας να μην έχει σκοράρει στα τρία τελευταία παιχνίδια που έπαιξε, ο ΠΑΟΚ αναζητά τις απαραίτητες λύσεις στην εξίσωση «γκολ», όμως το τελευταίο διάστημα δεν τις βρίσκει ούτε από εκείνους που τον έχουν κουβαλήσει επιθετικά έως τώρα στη σεζόν.

Το καρέ των αρχισκόρερς του Δικεφάλου στο πρωτάθλημα αποτελείται από τους Κιρίλ Ντεσπόντοφ, Τόμας Μουργκ, Γιάννη Κωνσταντέλια και Αντρίγια Ζίβκοβιτς.

Όμως και οι τέσσερις έχουν χάσει το τελευταίο διάστημα την επαφή τους με τα αντίπαλα δίχτυα.

Ο Ντεσπόντοφ σκόραρε για τελευταία φορά στις 31 Μαρτίου στην εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού.

Ο Μουργκ έχει να σκοράρει από το ματς με τον Βόλο στις 21 Ιανουαρίου.

Ο Κωνσταντέλιας βρήκε τελευταία φορά δίχτυα στο εκτός έδρας ματς με τον Πανσερραϊκό στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Ζίβκοβιτς, τέλος, έχει να σκοράρει από τις 25 Φεβρουαρίου και την εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναιτωλικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους παραπάνω τέσσερις ποδοσφαιριστές μόνο ο Ντεσπόντοφ έχει σκοράρει μέχρι στιγμής στη διαδικασία των playoffs.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Απάντηση Άρη σε Μπέο: «Ας μας πει ο Μπερτόγλιο τι του είπε ο Καρυπίδης…»

Συνέχεια στην κόντρα που άνοιξε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με διαρροή της η ΠΑΕ Άρης απαντά στην ανακοίνωση της ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος, πετώντας το γάντι στον Αχιλλέα Μπέο και ζητώντας να βγει στη φόρα το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Αναλυτικά:

“Ο Μπέος κατά την προσφιλή του τακτική προσπαθεί για μια ακόμη φορά να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ας μας πει ο Μπερτόγλιο τι του είπε ο Καρυπίδης… Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο Μπέος;”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αχιλλέας Μπέος εναντίον Θόδωρου Καρυπίδη με βαριές εκφράσεις!

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΑΕ Βόλος και που εμπλέκεται ο Μπερτόγλιο με τον μεγαλομέτοχο του Άρη!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Aνακοίνωση με την οποία καταφέρεται κατά του Θόδωρου Καρυπίδη, εξέδωσε η ΠΑΕ Βόλος.

Σε αυτή, ο μεγαλομέτοχος του Άρη χαρακτηρίζεται θρασύδειλος και... σιχαμένος, με την θεσσαλική ΠΑΕ να ισχυρίζεται πως ο Θόδωρος Καρυπίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το μεσημέρι με τον Φακούντο Μπερτόγλιο, χωρίς να αποκαλύπτει το περιεχόμενο της συνομιλίας!

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΠΑΕ Βόλος αναφέρει:

"Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο Επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά δεν πιστεύαμε ποτέ ότι αυτοί οι τύποι θα είναι εκτός από όλα τα άλλα και θρασύδειλοι.

Σήμερα το μεσημέρι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του ιδιοκτήτη του Αρη, Θοδωρή Καρυπίδη με τον ποδοσφαιριστή της ομάδας μας Φακούντο Μπερτόγλιο.

Το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους. Όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε όλη την φίλαθλη Ελλάδα.

Εμείς πάντως έχουμε λάβει τα μέτρα μας, έχοντας ενημερώσει τόσο τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΟ όσο και τις αρμόδιες Αρχές.

Η Δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο.

Απλά για μία ακόμη φορά αποδείξατε το πόσο σιχαμένοι είστε.

Σε όλους εσάς, πάντως, που το τελευταίο διάστημα δείχνετε ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της ομάδα μας και την πορεία της στα πλέι άουτ, θα σας πούμε το εξής:

Υπάρχει και Θεός.

Ολοι σας και μόνοι μας…

Τhis is Voloς

Υ.Γ.: Πολλά συγχαρητήρια και μπράβο στον ποδοσφαιριστή μας Φακούντο Μπερτόγλιο, ο οποίος ενημέρωσε άμεσα τη διοίκηση της ομάδας μας για το τηλεφώνημα που έλαβε".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ