Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μητσοτάκης – Αλαφούζος – Μαρινάκης κατά της… διαπλοκής!

Ο κακός χαμός έχει γίνει τις τελευταίες δυο εβδομάδες εναντίον του Ιβάν Σαββίδη, με το εξαγριωμένο μιντιακό, πολιτικό και ποδοσφαιρικό σύστημα να τον "κρεμάει στα μανταλάκια" καθημερινά, κυρίως με χαρακτηρισμούς, ποτέ με στοιχειοθετημένες κατηγορίες, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν τέτοιες.

Άκης Σακισλόγλου

Μητσοτάκης – Αλαφούζος – Μαρινάκης κατά της… διαπλοκής!

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας “FORZA”:

Το σύνθημα που έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη βουλή, θέλει τον Ιβάν Σαββίδη… διαπλεκόμενο, εξαιτίας της τροπολογίας που πέρασε στην Βουλή από την Κυβέρνηση, η οποία διαγράφει (μεταξύ άλλων) ένα πρόστιμο 38 εκατομμυρίων της ΣΕΚΑΠ. Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, καλό θα είναι να κάνουμε μια ανασκόπηση της ιστορίας του… προστίμου.  

Το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ

Το 2009 λοιπόν -σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις- η τότε κρατική διοίκηση της ΣΕΚΑΠ (ιδιοκτησίας της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας) κατηγορήθηκε για υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων, υπόθεση που ξεκίνησε να διερευνά το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης το ΣΔΟΕ ολοκλήρωσε την έρευνά του το 2011 κι έπρεπε να στείλει το πόρισμά του στο Τελωνείο, ώστε να βεβαιωθεί το πρόστιμο. Αν το έκανε, το κράτος θα έπρεπε να ζητήσει από το… κράτος 38 εκατομμύρια ευρώ, στην πρώτη περίοδο της κρίσης!

Ασφαλώς λειτούργησαν τα ένστικτα… αυτοσυντήρησης και το ΣΔΟΕ κράτησε το πόρισμα στα συρτάρια του, μέχρι να δοθεί η ευκαιρία το πρόστιμο να ζητηθεί από κάποιον επενδυτή.  

Τον Ιούλιο του 2013, ο Ιβάν Σαββίδης αγοράζει την ΣΕΚΑΠ, με την ιστορία να είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Αλέξανδρος Κοντός (αυτοί κυρίως) καλούν και πείθουν τον Ιβάν Σαββίδη να αγοράσει την καπνοβιομηχανία, προκειμένου να μην καταλήξει αυτή στα χέρια του μοναδικού υποψήφιου επενδυτή από την Τουρκία. Η Κυβέρνηση Σαμαρά σε μια ευαίσθητη περιοχή και σε μια εξίσου ευαίσθητη εποχή, δεν ήθελε να δώσει επιρροή σε τούρκικα συμφέροντα.  

Η πίεση στον Σαββίδη ήταν έντονη και απέφερε καρπούς 24 ώρες πριν εκπνεύσει η διορία για την κατάθεση φακέλων και οι Στυλιανίδης και Κοντός έδωσαν μια…σιωπηρή παράταση 48 ωρών για να προλάβει ο Σαββίδης να καταθέσει τον δικό του φάκελο, με μια προσφορά εγγυημένα υψηλότερη από την τουρκική. Σε αυτό το διάστημα των τριών ημερών, γεννήθηκαν ερωτηματικά για την επιχείρηση, ωστόσο η Κυβέρνηση ήταν καθησυχαστική πως θα λυθούν.  

Στο πόρισμα της Deloitte (το περίφημο… due dilligence) υπάρχει μια αναφορά σε μια “εκκρεμή υπόθεση έρευνας για την πιθανότητα λαθρεμπορίας”. Έτσι ακριβώς. Κανένα ξεκαθάρισμα αν όντως έγινε παράβαση, τι μεγέθους ήταν (100 τσιγάρα; 5 δισεκατομμύρια τσιγάρα;), πόσο πρόστιμο προβλεπόταν (1.000 ευρώ; 1 τρισεκατομμύριο ευρώ;) και λοιπές λεπτομέρειες. Εξάλλου το ΣΔΟΕ αν και είχε καταλήξει, δεν είχε κοινοποιήσει πουθενά το πόρισμά του, που είχε εξαχθεί 2 χρόνια πριν! Ήταν μάλιστα και σημειολογικά τελευταίο στις παρατηρήσεις της ελεγκτικής εταιρίας. Ο Σαββίδης ολοκλήρωσε την εξαγορά και λίγους μήνες μετά, μέσα στο 2014, το ΣΔΟΕ έστειλε το πόρισμά του στο Τελωνείο, που βεβαίωσε το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ… 

Όσο λοιπόν η Κυβέρνηση επεξεργαζόταν την τροπολογία, συνέβαινε στον χώρο των ΜΜΕ μια συνεργασία που για πολλούς -μη μυημένους- πέρασε στα ψιλά. Το εκδοτικό συγκρότημα των Παραπολιτικών, έπαιρνε την απόφαση να μεταφέρει τις εφημερίδες του προς εκτύπωση στα πιεστήρια της Καθημερινής! Οι πρώην συνέταιροι Μαρινάκης – οικογένεια Αλαφούζου, μετά από μεγάλες κόντρες (κάποιες εκ των οποίων εκκρεμούν στα δικαστήρια ακόμη, αν δεν έχουν ήδη αποσυρθεί), έστηναν και πάλι έναν μηχανισμό που θα μπορεί άνετα πια να καταγγέλλει τη…διαπλοκή! 

Παράλληλα τα Παραπολιτικά, ο Ολυμπιακός και οι λοιποί… συγγενείς ξέθαψαν και πάλι το τσεκούρι του πολέμου εναντίον του Ιβάν Σαββίδη (μετά από μια σύντομη περίοδο 6σέλιδων αφιερωμάτων για την επενδυτική ισχύ του προέδρου του ΠΑΟΚ) με αφορμή την πληροφορία τους, πως εκείνος είχε ανακινήσει την ιστορία για τα όσα συνέβησαν στο Ολυμπιακός – Πλατανιάς και στο Ολυμπιακός – ΑΕΚ! 

Το συγκρότημα Αλαφούζου (ΣΚΑΙ, Καθημερινή, ΣΠΟΡ ΦΜ) δεν πήρε αμέσως θέση, αλλά ακόμη και αυτή του η… ουδετερότητα μύριζε συμβιβασμό, σε σχέση με τον πύρινο πόλεμο εναντίον του Μαρινάκη των προηγούμενων ετών. Για εκείνους που ήξεραν, χρειαζόταν απλά η αφορμή για να ξεκινήσουν έναν συντονισμένο πόλεμο εναντίον του Σαββίδη. 

Ο ΚΥΖΑΣ 

Την ίδια μέρα με την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, γίνεται στην Τούμπα ο ημιτελικός του Κυπέλλου ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός, με τον Δικέφαλο να σκορπίζει τον αντίπαλό του με 4-0, ανατρέποντας το 2-0 του πρώτου ματς. Ένα φάουλ 35 μέτρα έξω από την περιοχή και μια, τραβηγμένη μεν, όχι άδικη δε, κίτρινη κάρτα στον Χουλτ, ήταν ακριβώς η αφορμή, που έψαχνε το συγκρότημα Αλαφούζου για να μπει στον πόλεμο. 

Το όφελος για τον Γιάννη Αλαφούζο ήταν πολλαπλό. Και θα κάλυπτε την φετινή αποτυχία του Παναθηναϊκού και θα τιμούσε την νέα συνεργασία με τον Μαρινάκη και θα εξυπηρετούσε τα… πατροπαράδοτα πολιτικά γραμμάτια με την οικογένεια Μητσοτάκη! 

Ο πόλεμος ήταν ανηλεής και σε πολλές περιπτώσεις ανήθικος και έξω από κάθε άγραφο κανόνα αντιπαλότητας. Ο μιντιακός όμιλος Αλαφούζου έχασε και αυτή την παραδοσιακή στιβαρότητα που κουβαλούσε, ακολουθώντας σε υστερία… Ρουβίτσα, που της αρνήθηκε ο Σάκης αυτόγραφο! 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΒΑΝ 

Ο Σαββίδης αποφασίζει να δώσει το πολιτικό του στίγμα σε μια πολυσυζητημένη τελικά συνέντευξη στο protothema.gr. Αφού άκουσε επί 2 χρόνια τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του επιτίθεται προσωπικά, είτε με αφορμή τη ρύθμιση των χρεών του ΠΑΟΚ, είτε κατηγορώντας τον ανοιχτά ως «λαγό», είτε ως «Ρώσο ολιγάρχη», είτε ως «ξένο» που αγοράζει ομάδες και media, απάντησε σκληρά, αλλά δίκαια. 

Ο Πόντιος δεν είναι άνθρωπος, που θα αφήσει το λάδι μακριά από τη φωτιά και προτίμησε σε μια πολύ δύσκολη φαινομενικά συγκυρία να φέρει όλους τους εχθρούς του απέναντι.

Είναι απόλυτα βέβαιος ότι οι σχέσεις του Μητσοτάκη με τον Μαρινάκη είναι στενές και ότι πίσω από την αντιπάθεια που εμφανώς και καθημερινά εκφράζει ο αρχηγός της ΝΔ προς το πρόσωπό του, κρύβονται συμφέροντα. 

Ένας αφελής πολιτικός αρχηγός 

Η αποτύπωση στο υποσυνείδητο ενός Αθηναίου των Βορείων Προαστίων, φιλάθλου του Ολυμπιακού, με σύνδεση με την Ολυμπιακοκρατούμενη περιοχή της Κρήτης, είναι ισχυρή και λέει ότι ο ΠΑΟΚ και ο εκάστοτε ιδιοκτήτης του είναι κομπάρσος, ανίσχυρος και επαρχιώτης. 

Ο Μητσοτάκης δεν ξέχασε ποτέ την στήριξη του Ιβάν Σαββίδη στον Απόστολο Τζιτζικώστα στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας και όταν του δόθηκε η δυνατότητα δεν σταμάτησε να επιτίθεται στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, αγνοώντας την πραγματική του δύναμη. 

Δεν περίμενε τέτοιον δημόσιο εξευτελισμό, που σύμφωνα με έρευνες του έφερε μεγάλη φθορά, από την πλευρά Σαββίδη και κάπως απότομα ξύπνησε από το παραμύθι, που του σέρβιραν οι σύμβουλοί του επί των επικοινωνιακών.  

Η “μουδιασμένη” πρώτη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην συνέντευξη Σαββίδη έδειξε αμηχανία, ενώ η σιωπηλή απόσυρση στήριξης από πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος προς τον αρχηγό τους ήταν ένα ισχυρό μήνυμα. Κανείς Καραμανλικός ή Σαμαρικός δεν υποστήριξε τον αρχηγό του κόμματος στη διαμάχη του με τον Σαββίδη και το ρόλο αυτό τον ανέλαβε ο ίδιος στα… Παραπολιτικά και τον ΣΚΑΙ, η αδερφή του Ντόρα, στα… Παραπολιτικά και ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ στα… Παραπολιτικά και την Καθημερινή!

Η διαπλοκή

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, κατηγόρησαν τον Ιβάν Σαββίδη για… διαπλοκή, επειδή επιθυμεί να αγοράσει ΜΜΕ ως “ανοσοποιητικό σύστημα”, όπως δήλωσε. Προφανώς δεν γνωρίζουν καλά ελληνικά ή νομίζουν πως απευθύνονται σε ηλίθιους, όταν ένας πολιτικός αρχηγός, δυο εκδότες που είναι παράλληλα ιδιοκτήτες μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων και συνεργάζονται στα media, με έναν εκ των οποίων, απέναντι στον οποίο εκκρεμούν βαριές δικαστικές υποθέσεις και έχει σχέση κουμπαριάς με τον πολιτικό αρχηγό, ο οποίος τυγχάνει και φίλαθλος της ομάδας τους, καταγγέλλουν τον Ιβάν Σαββίδη για διαπλοκή! 

Αυτοί είναι ικανοί να τρέξουν μόνοι τους και να βγουν… τελευταίοι! 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η σιωπή των… βουλευτών

Την ώρα που η συμμαχία Μητσοτάκης – Αλαφούζος είναι στα φόρτε της και χτυπά τον Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ, με τον αρχηγό της ΝΔ και δικά του στελέχη, να κλιμακώνουν τις επιθέσεις, οι βουλευτές, οι πολιτευτές και τα στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη κρατούν σιγή… ασυρμάτου.

Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης και Κώστας Γκιουλέκας δεν ακούστηκαν, οι Κώστας Καραμανλής και Έλενη Ράπτη φημίζονται ούτως ή άλλως για τη σιωπή τους, ο Θόδωρος Καράογλου κάτι πήγε να πει, αλλά περισσότερο… μάλωσε τον Σαββίδη και περισσότερο «τι ωραία που τα λέει ο Μητσοτάκης», είπε. 

Τα στελέχη και οι πολιτευτές παραμένουν στο ίδιο μήκος, στο δρόμο της σιωπής. Είναι προφανές ότι κάποιοι νιώθουν άβολα, γιατί καταλαβαίνουν τι παίζεται και νιώθουν ότι το δίκιο είναι στην πλευρά του Σαββίδη, αλλά δεν μπορούν να πάρουν θέση, γιατί αυτό θα είναι το πολιτικό τους τέλος.

Λέγεται, μάλιστα, πως η γενικότερη γραμμή της ΝΔ σ΄ αυτόν τον πόλεμο που κήρυξε στον ΠΑΟΚ και στον Σαββίδη, προς τους βουλευτές και τα στελέχη της είναι «μην εμπλέκεστε, μη μιλάτε, μακριά από τον ΠΑΟΚ». Στον τελικό του Βόλου, άλλωστε, δεν εμφανίστηκε κανείς.

Πηγή: FORZA

ΣΧΟΛΙΑ

Preseason

ΠΑΟΚ: Η ημέρα του Βιεϊρίνια – Μπαίνει κι ο Κούρτιτς

Ημέρα… δουλειάς στο Apeldoorn

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η δουλειά συνεχίζεται στο Apeldoorn για τον ΠΑΟΚ, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιριστές του να επιστρέφουν σήμερα στο γήπεδο.

Χθες, ο Ρουμάνος τεχνικός έδωσε ρεπό στους παίκτες του, ωστόσο, υπήρξαν ορισμένοι που βρέθηκαν κανονικά στο γήπεδο για προπόνηση.

Κούρτιτς, Λύρατζης και Κάργας ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα, ενώ σήμερα εκτός προπόνησης θα είναι ο Αντρέ Ρικάρντο, που αισθάνεται ένα σφίξιμο.

Στον αντίποδα, στο κανονικό πρόγραμμα θα πάρει μέρος ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, ενώ σε κομμάτι τις προπόνησης αναμένεται να μπει κι ο Γιασμίν Κούρτιτς, που ανεβάζει στροφές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ένας παλιός γνώριμος στον δρόμο του ΠΑΟΚ!

Ποιον θα βρει απέναντί του στο φιλικό με την Αλκμάαρ ο Δικέφαλος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Επιστροφή στη δουλειά για τους ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου, μετά το χθεσινό ρεπό που έδωσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στους ποδοσφαιριστές του. Η προσοχή όλων στρέφεται στην φιλική αναμέτρηση κόντρα στην Άλκμααρ (06/07, 19:00), εκεί όπου ο ΠΑΟΚ θα συναντήσει έναν παλιό...γνώριμο!

Στον δρόμο του Δικεφάλου θα βρεθεί ο Μάαρτεν Μάρτενς, ο οποίος εκτελεί χρέη προπονητή στην δεύτερη ομάδα της Άλκμααρ. Ο Βέλγος αγωνίστηκε με την ασπρόμαυρη φανέλα για έναν περίπου χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιανουαρίου 2014, υπογράφοντας συμβόλαιο 2,5 ετών με την ομάδα, ωστόσο σε κανένα σημείο της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να δικαιώσει τις προσδοκίες που τον ακολουθούσαν από τη στιγμή που πήρε μεταγραφή στην ομάδα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα χρόνο αργότερα να υπογράψει ως δανεικός με την Σερκλ Μπριζ. Στις 5 Αυγούστου 2015, κατέληξε σε συμφωνία με τον ΠΑΟΚ για τη λύση του συμβολαίου του με τον σύλλογο.

Μετά την λύση του συμβολαίου του ο Μάαρτεν Μάρτενς «κρέμασε» τα παπούτσια του κάνοντας «στροφή» στην προπονητική. Τον Απρίλιο του 2016 αποδέχθηκε την πρόταση της Κλαμπ Μπριζ αναλαμβάνοντας χρέη προπονητή στις ακαδημίες της ομάδας.

Στο Βέλγιο ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2021, καθώς έπειτα μετακόμισε στην Ολλανδία για λογαριασμό της Άλκμααρ. Ο Βέλγος είναι προπονητής της Β' ομάδας της προσεχούς αντιπάλου του ΠΑΟΚ και έχει άμεση συνεργασία με τον προπονητή της πρώτης ομάδας, Πασκάλ Γιάνσεν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

ΜΜΕ Σκωτίας: “Έτσι θα κλείσει ο Τσόλακ στην Ρέιντζερς”

Επιμένουν οι Σκωτσέζοι για Ρέιντζερς – Τσόλακ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Αντόνιο Τσόλακ εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό πρόσωπο στην Σκωτία.

Από πλευράς ΠΑΟΚ, αυτό που προκύπτει είναι πως ο Κροάτης επιθετικός θα συνεχίσει κανονικά στην Τούμπα, ωστόσο, την ίδια ώρα στην Σκωτία τα δημοσιεύματα για την Ρέιντζερς, διαδέχονται το ένα το άλλο.

Χθες, οι Σκωτσέζοι έκαναν λόγο για απόλυτη συμφωνία μεταξύ της ομάδας και του Τσόλακ, υποστηρίζοντας -μεταξύ άλλων- πως ο Κροάτης φορ θέλει να "μετακομίσει" στη Ρέιντζερς έχοντας ως δέλεαρ και μία πιθανή συμμετοχή των Σκωτσέζων στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ!

Σήμερα, νέο δημοσίευμα αναφέρει πως η μεταγραφή είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί, με τον ΠΑΟΚ -ωστόσο- από τη μεριά του, να ψάχνει τον αντικαταστάτη του Τσόλακ, κάτι που καθυστερεί τις εξελίξεις.

"Ο ΠΑΟΚ δε θα ανάψει... πράσινο, μέχρι να βρει τον αντικαταστάτη του Τσόλακ, για να βρίσκεται στο πλευρό του Νέλσον Ολιβέιρα, στην κορυφή της επίθεσης. Η Ρέιντζερς μπορεί να περιμένει ακόμη και 48 ώρες πριν να ξεκινήσει η σεζόν, για να κλείσει η μεταγραφή, αν ο ΠΑΟΚ δε βρει άλλο παίκτη πριν τα προκριματικά του Europa Conference League", σημειώνουν οι Σκωτσέζοι και μένει να φανεί, ποιες θα είναι οι επόμενες εξελίξεις στη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Blog

Trending