Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Η Σάλκε αναζητά την χημεία της…»

Το σχόλιο του πλέον εξειδικευμένου -στο Γερμανικό πρωτάθλημα- Έλληνα δημοσιογράφου

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

«Η Σάλκε αναζητά την χημεία της…»

«Καλοκαίρι 2016. Γενικό ρεκτιφιέ στο Γκελζενκίρχεν. Μάστορας (λέγε με προπονητή) ο Μάρκους Βάιντσιρλ μετά από μία πετυχημένη τριετία στην Άουγκσμπουργκ. Επιβλέπων (λέγε με τεχνικό διευθυντή) ο Κρίστιαν Χάιντελ μετά από 25 (!) χρόνια στην Μάιντς. Εργάτες (οι παίκτες ντε) όπως οι Εμπολό, Νάλντο, Μπενταλέμπ αφίχθησαν στη Σάλκε.

Οι προσδοκίες στα ύψη. Η πραγματικότητα εντελώς διαφορετική. Η αρχή της Μπουντεσλίγκα συνδυάστηκε με πέντε σερί ήττες. Στο Europa League αντιθέτως έκανε περίπατο (5 στις 5 νίκες σε όμιλο με Νις, Σάλτσμπουργκ, Κράσνονταρ). Οι προαναφερόμενες αλλαγές δικαιολογούν την έλλειψη ετοιμότητας στο ξεκίνημα της σεζόν. «Με τον καιρό θα αρχίσει να ρολάρει η ομάδα», ισχυρίστηκαν οι περισσότεροι. Φευ…

Η κατάρα των επιθετικών

Συνεχόμενοι τραυματισμοί στην καίρια θέση του φορ την άφησαν… γυμνή. Ο μίστερ 22 εκατ. ευρώ Μπριλ Εμπολό, ο επί χρόνια βασικός στράικερ-κορυφής Κλάας Γιαν Χούντελααρ (αποθεραπεύτηκε μετά από 3μιση μήνες) και ο 3ος φορ, Φράνκο Ντι Σάντο. Όλοι τους τέθηκαν νοκ-άουτ και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ικανό ψευτο9άρι δεν βρέθηκε (8 επιθετικογενής παίκτες σκόραραν εφέτος μόλις 8 γκολ), άρα ο χειρότερος πρώτος γύρος (από το 1998-99, 21 βαθμοί) και η χειρότερη συγκομιδή τερμάτων (ξανά από το 1998-99, 20 γκολ) είναι γεγονός.

 

Πως παρουσιάζεται τώρα

 

Τον χειμώνα αφίχθησαν οι Μπάντστουμπερ (στόπερ), Καλιτζιούρι (εξτρέμ) και Μπούργκσταλερ (φορ). Όλοι τους δηλώθηκαν στη νέα λίστα του Europa League. Άλλωστε χρήμα υπάρχει (80 εκατ. μπάτζετ, 3ο υψηλότερο στην Bundesliga), χρόνο δεν έχει πλέον ο Βάιντσιρλ.

Στο 3-1-4-2 η τριάδα στα μετόπισθεν αποτελείται από τους Χέβεντες, Νάλντο, Νάστασιτς. Καλή γραμμή (21 γκολ παθητικό σε 19 ματς, δεν έχει δεχτεί γκολ από κόρνερ), κάπως αργός ο Νάλντο, αλλά δεινός σκόρερ ο Βραζιλιάνος, όπως έδειξε με την Μπάγερν.

Αντέχουν για 70 λεπτά στις δύο πλευρές οι (συνήθως θετικοί) Κολάσινατς αριστερά και Σεπφ δεξιά. Κάκιστη η θέση του 6αριού ή της σκούπας. Δεν της βγήκε ο Σταμπουλΐ, ενώ και ο Γκάις κάποτε ήταν και σε καλύτερη φόρμα. Ο δανεικός από την Τότεναμ αμυντικός μέσος (έως και 8άρι) Ναμπίλ Μπενταλέμπ «τρυπώνει» στην αντίπαλη περιοχή και σκοράρει (4 γκολ, 1ος σκόρερ στο πρωτάθλημα για τους «βασιλικούς μπλε»).

Η νέα γενιά (διεθνείς παίκτες πλέον) των Μάιερ και Γκορέτσκα κινείται στη μετριότητα αναφορικά με τη δημιουργία του παιχνιδιού. Λείπει το εύκολο γκολ από τον Τσούπο-Μοτίνγκ, δεν δίνει βοήθειες ο Κονοπλιάνκα (μόνο στην Ευρώπη «ξυπνάει»), ανώριμος ακόμα ο Αβντιγιάι.

 

Η ευκαιρία του ΠΑΟΚ

 

Μην ασχολείστε με την εικόνα της Σάλκε κόντρα στην Μπάγερν (1-1). Δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια σε κανένα από τα δύο ευρωπαϊκά ματς. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να ντυθεί… Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Στην 18η αγωνιστική οι «Αετοί» ταξίδεψαν στην Φέλτινς-Αρένα, έκλεισαν τους χώρους, πίεσαν όσο δεν πήγαινε άλλο, σκόραραν με στημένη φάση (5 γκολ στο παθητικό της Σάλκε μετά από στημένες φάσεις), έβγαλαν μερικές αντεπιθέσεις (4 γκολ έχει δεχτεί μετά από αντεπιθέσεις) και κράτησαν το… μηδέν στην άμυνα. Χωρίς ιδέες, άνευ λύσεων το παιχνίδι των «βασιλικών μπλε». Σε ολόκληρο 90λεπτο είχε ψευτοφάσεις και μόνο ο Μπούργκσταλερ απείλησε επιθετικά. Κοινώς, παιχνίδι πρωτοβουλίας και Σάλκε (τουλάχιστον αυτόν τον καιρό) δεν πάνε μαζί. Συμπαγής άμυνα, καλό τρανζίσιον και εκμετάλλευση της μίας ή περισσοτέρων ευκαιριών. Εύκολα το λες, δύσκολα το πράττεις. Αυτή, όμως, είναι η ευκαιρία του ΠΑΟΚ και εντός, αλλά σίγουρα και εκτός έδρας».

 

ΑΛΚΗΣ ΤΣΑΒΔΑΡΑΣ (δημοσιογράφος COSMOTE TV)  

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έκονγκ: «Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός»

Ο Νιγηριανός μίλησε για το πώς ξεκίνησε ως φορ αλλά κατέληξε στόπερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για το γεγονός ότι ξεκίνησε να αγωνίζεται ως επιθετικός, αλλά κατέληξε κεντρικός αμυντικός μίλησε σε συνέντευξή του ο Γουίλιαμ Τροστ - Έκονγκ.

Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Όταν ήμουν μικρός έπαιζα πάντα επιθετικός, εκεί με τοποθετούσαν. Μου άρεσε να σκοράρω είναι κάτι ιδιαίτερο το να σκοράρεις γκολ και τα συναισθήματα που σου προκαλεί.

Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός. Όταν μεγάλωσα λόγω της δύναμης και του όγκου μου άρχισα να γίνομαι αμυντικός, αλλά νομίζω πως επειδή ξέρω πως σκέφτονται οι επιθετικοί αυτό μου δίνει ένα πλεονέκτημα.

Σκέφτομαι πάντα τι έκανα εγώ όταν ήμουν φορ. Είχα τρομερά είδωλα όπως ο Στίβεν Κέσι και ο Γιόσεφ Γιόμπο και αυτοί με έκαναν να γίνω στόπερ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στη Θεσσαλονίκη για Έκονγκ ο Γκίσο

Μια ξεχωριστή επίσκεψη για τον αμυντικό του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νιγηρίας, Ιμπραϊμ Μούσα Γκίσο για να συναντηθεί με τον Γουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ.

Αντικείμενα της συζήτησης που είχαν, ήταν τόσο οι αγώνες με Νότια Αφρική και Δημοκρατία του Μπενίν, όσο και οι τραυματισμοί των Σιμόν και Σανούσι που φαντάζει αδύνατο να επανέλθουν σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς πριν τα Προκριματικά Κυπέλλου FIFA.

Όσον αφορά τον Έκονγκ, ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα θα επιστρέψει και θα είναι σε θέση να βοηθήσει την πατρίδα του.

«Έκανα την πρώτη μου προπόνηση στο γρασίδι με την μπάλα και είναι θέμα ημερών να επανέλθω στην ομάδα» είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών, προσθέτοντας:

«Πλέον όλη μου η προσοχή είναι στο να επιστρέψω καλύτερος από ποτέ άλλοτε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν είναι ώρα για λόγια και αναλύσεις…»

Το μήνυμα του ΠΑΟΚ ενόψει συνέχειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Είναι ώρα για έργα, είναι ώρα για αντίδραση.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από πλευράς ΠΑΟΚ ενόψει της συνέχειας των playoffs της Stoiximan Super League.

Οι «ασπρόμαυροι» μετά την γκέλα στη Λαμία καλούνται να δώσουν απαντήσεις αρχής γενομένης από το ματς της Κυριακής με την ΑΕΚ.

Το μήνυμα που στέλνει ο ΠΑΟΚ μέσω του σημερινού training report:

«Δεν είναι ώρα για λόγια κι αναλύσεις. Είναι ώρα για έργα. Ώρα για αντίδραση στον αγωνιστικό χώρο κι άπαντες στο αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου το γνωρίζουν.

Η ισοπαλία στη Λαμία έχεις φέρει την ομάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αλλά όλοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι το φινάλε».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ