Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

"Στο μυαλό μόνο η νίκη"

Μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης στο "galanoleukosfaros.gr".

Αγάπη Γαβριηλίδου

"Στο μυαλό μόνο η νίκη"

 Ο έμπειρος επιθετικός του “Δικεφάλου” μίλησε στους ανθρώπους του “Γαλανόλευκου Φάρου” και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο αυριανό παιχνίδι με τη Ρουμανία, στο περιβραχιόνιο του αρχηγού, στον Κλαούντιο Ρανιέρι αλλά και στο μέχρι που σκοπεύει να φτάσει με την Εθνική.

Αναλυτικά η συνέντευξη του:


-Καθώς βρίσκεσαι επί μια δεκαετία στην Εθνική, πως βλέπεις μέσα από την δική σου εμπειρία την ομάδα που αρχίζει την προσπάθεια για πρόκριση στα τελικά του Euro 2016, δεδομένων και των προσθαφαιρέσεων στο ρόστερ μετά τις αποχωρήσεις παλαιότερων και τις προσθήκες «νέου αίματος»;

«Υπάρχουν κάποιοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι προσέφεραν πάρα πολλά στην ομάδα και ήταν πολύ σημαντικοί για την Εθνική. Αλλά πρέπει να συμβιβαστούμε με τα δεδομένα του ποδοσφαίρου και ειδικά στην κατηγορία της Εθνικής είναι κάτι το οποίο συμβαίνει πολλές φορές. Οι ποδοσφαιριστές έρχονται, προσφέρουν και φεύγουν. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, παγκοσμίως. Νομίζω ότι πάντα η Εθνική είχε παραγωγή ποδοσφαιριστών και πιστεύω ότι επάξια θα σταθούν και τα νέα παιδιά που έρχονται».

-Κοιτώντας το επικείμενο παιχνίδι με τη Ρουμανία, πόσο διαφορετικό πιστεύεις είναι με εκείνο πριν από περίπου δέκα μήνες, όταν παίζαμε την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ με τους Ρουμάνους;

«Είναι τελείως διαφορετικά παιχνίδια. Εκείνα τα παιχνίδια ήταν δίχως αύριο. Η ομάδα που έχανε σε εκείνα τα παιχνίδια, έμενε και εκτός Μουντιάλ. Τώρα ξεκινάει μία εντελώς διαφορετική διαδικασία. Είναι ένας μακρύς δρόμος δέκα αγωνιστικών. Απλά πλέον η ιδιαιτερότητα του αγώνα είναι ότι είναι πρεμιέρα, παίζουμε στην έδρα μας, χωρίς κόσμο. Η αρχή είναι πάντα σημαντική και για την ψυχολογία».

-Πιστεύεις ότι είναι μεγάλο μειονέκτημα για την Εθνική που δίνει με τιμωρία της έδρας τον αγώνα με τη Ρουμανία αντί κάποιον θεωρητικά ευκολότερο του ομίλου;

«Δεν θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι παίζουμε χωρίς κόσμο και ότι αυτό απαραίτητα είναι πρόβλημα. Είναι κάτι αρνητικό αλλά δεν θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα. Σίγουρα θα θέλαμε πάρα πολύ να έχουμε τον κόσμο με το μέρος μας, αλλά έτσι είναι το πρόγραμμα και θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τα τωρινά δεδομένα».

-Οι Ρουμάνοι, ίσως να σκέφτονται τον αγώνα σαν ευκαιρία μιας άτυπης εκδίκησης…

«Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα το τι θέλουν να κάνουν οι Ρουμάνοι, αλλά το τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Είτε ήταν η Ρουμανία πρώτος αντίπαλος στην προκριματική φάση, είτε τα Νησιά Φερόε, θα είχαμε τον ίδιο σκοπό: να κερδίσουμε. Έτσι επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στο στόχο της νίκης».

-Ως νέος αρχηγός της Εθνικής, αισθάνεσαι ένα επιπρόσθετο κίνητρο φορώντας το εθνόσημο και ίσως μια μεγαλύτερη ευθύνη προς τους νέους παίκτες;

«Η Εθνική ομάδα έχει ήδη ένα εξαιρετικό κλίμα και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι ή να πάρω κάποια πρωτοβουλία εγώ. Σίγουρα είναι μεγάλη τιμή να με επιλέγουν οι συμπαίκτες μου για αρχηγό. Από εκεί και πέρα, αυτό που κάνουμε όλοι και έχουμε χρέος να το πετυχαίνουμε, είναι να φέρνουμε νίκες και επιτυχίες για τη χώρα μας. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα λειτουργούμε και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

-Άραγε, είχες φανταστεί ποτέ, πραγματοποιώντας τα πρώτα σου ποδοσφαιρικά βήματα, ότι μια μέρα όχι απλά θα φορούσες το εθνόσημο, αλλά θα γινόσουν και ο αρχηγός της Εθνικής;

«Η αλήθεια είναι ότι είχα ως όνειρο να παίξω για τη χώρα μου, να παίξω στην Εθνική ομάδα και δεν το σκέφτηκα ποτέ ότι μπορεί να φτάσω μέχρι εδώ. Είμαι στην ευχάριστη θέση να το ζήσω αλλά δεν πρέπει να μένουμε σε αυτά. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να παίζουμε για τη χώρα μας και να κερδίζουμε τα παιχνίδια…»

-Νέα πρόκληση, νέος προπονητής. Σίγουρα δεν έχεις προλάβει να τον ζήσεις πολύ, αλλά έχεις πάρει μία πρώτη γεύση. Τι αλλάζει στην Εθνική με τη φιλοσοφία του Ρανιέρι; Άλλωστε εσύ έχεις ζήσει και τον Ρεχάγκελ και τον Σάντος…

«Είναι λάθος γενικά να μπαίνουμε στη διαδικασία να λέμε τι πρέπει να αλλάξει ο προπονητής, τι έκανε ο προηγούμενος και τι πρέπει να κάνει ο επόμενος. Ο κύριος Ρανιέρι είναι ένας καταξιωμένος προπονητής. Είναι ένας άνθρωπος που έχει αφήσει το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και  αυτό που έχει ως στόχο είναι να πετύχει και με την Εθνική μας ομάδα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε όσα μας λέει με τον καλύτερο τρόπο ώστε να φέρουμε ποδοσφαιρικές επιτυχίες στη χώρα μας».

-Πάντως ο Ρανιέρι, θα μπορούσε να ακολουθήσει την πεπατημένη των προκατόχων του δίχως να αλλάξει πολλά πράγματα…

«Δεν το γνωρίζω αυτό. Θα το δούμε με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που ευχόμαστε όλοι είναι να πετύχει ο προπονητής της Εθνικής γιατί αυτό συνεπάγεται επιτυχίες και για τη χώρα μας».

-Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι θα είναι καταστροφή ο αποκλεισμός της Εθνικής από το Euro 2016. Συμμερίζεσαι αυτή την άποψη;

«Η Εθνική ομάδα έχει ως στόχο να δίνει ραντεβού σε όλα τα μεγάλα τουρνουά. Αυτό είχαμε ανέκαθεν ως στόχο και το καταφέρνουμε στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις και ο στόχος είναι να πετύχουμε και πάλι. Πιστεύουμε στις δυνατότητές μας και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».

-Κοιτώντας τον όμιλο της Ελλάδας με: Ρουμανία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Νησιά Φερόε, ποιες ομάδες θα δώσουν τελική τη μάχη της πρόκρισης και ποιες εκπλήξεις αναμένεις;

«Θεωρητικά, ισχύει ότι η Ελλάδα, μαζί με τις Ρουμανία και Ουγγαρία είναι τα τρία φαβορί και θα είναι λογικά οι ομάδες που θα καταλάβουνε τις τρεις πρώτες θέσεις. Αλλά όλα αυτά εδώ όπως είπαμε είναι στη θεωρία. Θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και πειθαρχημένοι σε όλα τα παιχνίδια ώστε να πάρουμε μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις».

-Μοιάζει να είναι πάντως θεωρητικά πιο εύκολη η δουλειά, σε σχέση με τις προκριματικές φάσεις του παρελθόντος, όταν προκρινόταν μόνο ο πρώτος του ομίλου…

«Τίποτα δεν είναι εύκολο γιατί άμα δεν είσαι σοβαρός βρίσκεσαι στην δυσάρεστη θέση να μένεις πίσω και να μην καταφέρνεις το στόχο σου. Δεν είναι εύκολα παιχνίδια. Πλέον το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που οι θεωρητικά αδύναμες ομάδες έχουν τη δυνατότητα να σου κάνουν τη ζημιά. Σίγουρα θα μπορούσε να είναι δυσκολότερος ο όμιλος αλλά άμα δεν είναι σοβαρός ακόμα και σε αυτό τον όμιλο που τον βλέπεις για εύκολο, το πληρώνεις».

-Σε παλαιότερη συνέντευξη που είχαμε κάνει μαζί μου έλεγες ότι τα πιο ιστορικά σου γκολ με τη φανέλα της Εθνικής ήταν αυτά με την Πολωνία, τη Νιγηρία και την Ουκρανία. Ίσως πλέον να προσέθετες κι αυτό του περασμένου Νοεμβρίου, κόντρα στους επικείμενους αντιπάλους μας…

«Ναι, θα μπορούσε να ‘ναι κι αυτό. Ήταν όντως αρκετά σημαντικό και για την ομάδα και για μένα. Ελπίζω να έχω την υγεία μου και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην Εθνική ομάδα. Δεν με ενδιαφέρει αν θα πετύχω εγώ κάποιο γκολ ή όχι, αλλά μόνο η Εθνική ομάδα να παίρνει νίκες και να φέρνει επιτυχίες για τη χώρα μας.

-Πόσο μακριά στο μέλλον μπορείς να κοιτάξεις, σε ό,τι αφορά την καριέρα σου με την Εθνική; Κάνεις σχέδια για να παραμείνεις χρόνια ακόμα, ή σκέφτεσαι την διοργάνωση της Γαλλίας το 2016, ως την τελευταία σου ποδοσφαιρική παράσταση με το εθνόσημο;

 «Δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αλλά νομίζω ότι μέχρι εκεί θα ήταν αρκετά. Μακάρι να είμαι γερός, να είμαι στις επιλογές του προπονητή και να βρεθώ με την Εθνική κι εκεί.  

-Μια και μιλούσαμε για φλας-μπακ με τα πιο σημαντικά σου γκολ. Άραγε, αν υποθέταμε ότι μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω και να είχες τη δυνατότητα να ξαναδώσεις ένα παιχνίδι με τους συμπαίκτες σου στην Εθνική, ώστε να διεκδικήσετε ένα άλλο αποτέλεσμα τότε ποιο θα ήταν αυτό; Και στο λέω αυτό διότι…

«Το τελευταίο μας παιχνίδι»!

-Με πρόλαβες! Αυτό το παιχνίδι ήταν και η αφορμή της ερώτησης…

«Ναι, αυτός ο αγώνας είναι! Γιατί βρεθήκαμε σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μετά το Euro 2004, όταν φέρανε τα παιδιά στη χώρα μας το κύπελλο. Νομίζω μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν αυτή στη Βραζιλία όταν φτάσαμε στους «16». Θα περνούσαμε στις «8» καλύτερες ομάδες του κόσμου και πραγματικά θα ήταν ένας άθλος για το ελληνικό ποδόσφαιρο…»

-Το συζητάτε ακόμα μεταξύ σας;

«Η αλήθεια είναι πως όχι γιατί έχουμε επικεντρωθεί σε αυτή τη νέα προσπάθεια και σκεφτόμαστε τα παιχνίδια που θα συνεχίσουμε από εδώ και έπειτα».

-Πάντως, αν και τώρα δεν θα έχετε λόγω τιμωρίας τον κόσμο στο πλευρό σας, στην Βραζιλία τον είχατε και με το παραπάνω. Η παρουσία του «Γαλανόλευκου Φάρου» ήταν μεγάλη στη Βραζιλία. Θεωρείς ότι οι Έλληνες φίλαθλοι που υποστηρίζουν την Εθνική έχουν ένα μερίδιο στην επιτυχία; Είναι κι αυτοί μέρος των γαλανόλευκων επιτυχιών;

«Εννοείται! Ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό της Εθνικής ομάδας και φυσικά το ίδιο κάνει και ο Γαλανόλευκος Φάρος. Πάντα μας στήριζε και μας στηρίζει. Τόσο στα εντός όσο και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Φυσικά και νιώθουμε πολύ χαρούμενοι όταν είναι στο πλευρό μας και μας υποστηρίζουν».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Πιθανές αλλαγές ενόψει ΠΑΟΚ

Οι σκέψεις Τερίμ για το παιχνίδι της Κυριακής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Παναθηναϊκός προετοιμάζεται χωρίς προβλήματα για το παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής των Play-Off με τον ΠΑΟΚ και ο Φατίχ Τερίμ είναι πιθανό να προχωρήσει σε δυο με τρεις αλλαγές, συγκριτικά με το παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό.

Στο τέρμα θα βρίσκεται ο Ντραγκόφσκι. Στην άμυνα είναι πιθανές δυο αλλαγές. Τετράδα από δεξιά προς τα αριστερά με Βαγιανίδη, Αράο, Γιενβτάι και Μλαντένοβιτς. Βιαγιαννίδης και Γιεντβάι δηλαδή, αντί των Ακαϊντίν, Κότσιρα.

Αλλαγή αναμένεται και στα χαφ. Αντί του Πέρεθ θα είναι ο Μπερνάρ, μαζί με Τσέριν και Μπακασέτα. Στις πλευρές θα δούμε τον Παλάσιος και έναν εκ των Μαντσίνι, Βέρμπιτς. Στην κορυφή αναμένεται ο Φώτης Ιωαννίδης.

Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν στις τελευταίες προπονήσεις του Παναθηναϊκού. Για παράδειγμα, ερωτηματικό είναι για την ώρα η κατάσταση του Τάσου Μπακασέτα, ο οποίος αγωνίστηκε για 120 λεπτά στον αποκλεισμό της Εθνικής από την Γεωργία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αγωνιστική που μπορεί να κρίνει πολλά

Δυο…εξάποντα ντέρμπι μεταξύ των τεσσάρων που διεκδικούν το πρωτάθλημα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ φιλοξενείται από τον Παναθηναϊκό για την δεύτερη αγωνιστική των Play-Off, στην Stoiximan Super League, και σε συνδυασμό με το άλλο μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό, μπορεί να διαμορφωθεί μια ολόκληρη κατάσταση στη βαθμολογία.

Φυσικά και οι 8 αγωνιστικές που θα απομένουν το βράδυ της Κυριακής, είναι πολλές, ωστόσο ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της δεύτερης στροφής, μπορεί να έχουμε συγκεκριμένες συνθήκες.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση ήττας του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ στην «OPAP Arena», οι «ερυθρόλευκοι» θα μείνουν στο -8 από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Διαφορά που είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί στη συνέχεια, επομένως ο Ολυμπιακός πιθανότατα να μείνει εκτός διεκδίκησης τίτλου.

Άλλωστε, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν και τα προημιτελικά της Ευρώπης. Από δυο πολύ απαιτητικά και υψηλής έντασης παιχνίδια, που δεν θα έχουν οι άλλοι.

Ως προς την Κυριακή που έρχεται ωστόσο, για να μην προτρέχουμε, φυσικά και θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο και το αποτέλεσμα του Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ. Τα δυο αυτά παιχνίδια είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ο ΠΑΟΚ θέλει πάση θυσία τη νίκη, σε όλα τα παιχνίδια μέχρι τη Μπριζ, ούτως ώστε παραμείνει στη διεκδίκηση του τίτλου μέχρι το φινάλε της σεζόν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Τα τελευταία δευτερόλεπτα που τον πλήγωσαν

Ο Δικέφαλος στερήθηκε δις τον θρίαμβο στις τελευταίες στιγμές στη «Λεωφόρο»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στην αγωνιστική δράση, με το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό στο «Απόστολος Νικολαΐδης», για τη δεύτερη αγωνιστική των Play-Off.

Σε ένα γήπεδο που πληγώθηκε δυο φορές φέτος στις καθυστερήσεις, εκεί όπου στερήθηκε τον θρίαμβο για πρωτάθλημα και Κύπελλο. Αρχικά, για την 7η αγωνιστική της κανονικής διάρκειας, με τον ΠΑΟΚ να διατηρεί το προβάδισμα (1-2) μέχρι το φινάλε και τον Γερεμέγεφ να σκοράρει στην τελευταία φάση.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και στον επαναληπτικό ημιτελικό Κυπέλλου. Ο Δικέφαλος του Βορρά, με την πλάτη στον τοίχο, έπρεπε να ανατρέψει το 0-1 του πρώτου αγώνα στην Τούμπα. Πραγματοποιώντας μια εξαιρετική και ολοκληρωτική εμφάνιση, για 120 λεπτά, κατάφερε να προηγηθεί με 0-2 και να έχει στα χέρια του σκορ πρόκρισης.

Ο τραυματισμός του Μπάμπα, διάσειση στο κεφάλι που έστειλε τον Γκανέζο στο νοσοκομείο, ανάγκασε τον ΠΑΟΚ να παίξει με 10 παίκτες για τα τελευταία λεπτά της παράτασης και εκεί ο Λημνιός, πάλι στην τελευταία φάση, μείωσε σε 1-2 και έστειλε το παιχνίδι στα πέναλτι. Τα όσα απίστευτα συνέβησαν στη «ρώσικη ρουλέτα», έδωσαν την πρόκριση στον Παναθηναϊκό, με τον ΠΑΟΚ να πληγώνεται και πάλι στα...χασομέρια.

Σαν κάτι να χρωστάει η ποδοσφαιρική μοίρα στην ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου στο συγκεκριμένο γήπεδο. Κάτι που «καίγεται» να πάρει την ερχόμενη Κυριακή, για να διατηρηθεί σε τροχιά τίτλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ