Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Πανοπλία από ζαχαρόπαστα

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε άσχημα τη σεζόν, έριξε ένα βάρος στις πλάτες του και το θέμα είναι από εδώ και πέρα, πως θα το ξεφορτωθεί.

Νίκος Μοσχοβίτης

Πανοπλία από ζαχαρόπαστα

Το πρώτο παιχνίδι ήταν πολύ απαιτητικό, άσχετα από το τι έβλεπαν αυτοί που επηρεάζονται από… περιρρέουσες ατμόσφαιρες. Σε μία τέτοια έδρα, δε μπορεί σχεδόν ποτέ ο αντίπαλος να είναι το φαβορί, εκτός και αν είναι ομάδα επιπέδου Euroleague. Ο ΠΑΟΚ τέτοια ομάδα δεν είναι, αλλά όταν ασχολείσαι μάζι του, μια στο τόσο, διαβάζεις 1-2 ειδήσεις και βγάζεις συμπεράσματα, σου έρχεται το… χαστούκι και μετά αρχίζεις τους αφορισμούς και τα ανάθεμα, στα social media.

O ΠΑΟΚ είχε να αντιμετωπίσει μια ομάδα, η οποία ουσιαστικά πλέον έχει ένα μπάτζετ πάνω-κάτω ίδιο με το δικό του, έχει έναν έμπειρο προπονητή και μια έδρα, που όταν μπαίνει στην εξίσωση του παιχνιδιού, κάνει πολύ δύσκολη την κατάσταση για τον αντίπαλο. Τι έκανε για να φέρει τον αγώνα στα μέτρα του; Σχεδόν τίποτα…

Ο Άρης ήταν διαβασμένος στο πικ εν ρολ παιχνίδι του Ντίλαρντ και από τη στιγμή που έλειπε και ο Κόνιαρης, προσπάθησε να τον βγάλει από το ρυθμό του, κουράζοντας και εκνευρίζοντας τον. Το πέτυχε. Τα τρίποντα δε μπήκαν και όχι μόνο δε μπήκαν, στο πρώτο ημίχρονο ήταν τόσο άσχημες επιλογές, που έδιναν την ευκαιρία στους γηπεδούχους, να τρέξουν και να ανοίξουν το σκορ. Αυτό που, θεωρητικά, θα ήθελε να κάνει ο ΠΑΟΚ.

Με τον Ντίλαρντ σε μέτρια μέρα, τον Ζάρα άστοχο, τον Τρις παρών-απών στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, τον Κόνιαρη να λείπει (όπως και τον Χαραλαμπόπουλο), τον Τσόχλα να μη μπορεί να βρει ρυθμό από το μπες-βγες και μοναδικό συνεπή, τον Τζόουνς, πως να κερδίσεις μέσα στο Αλεξάνδρειο;

Τους ψηλούς τους αφήνουμε απ’έξω, γιατί με τον τρόπο που παίζει ο Παπαθεοδώρου στην επίθεση, ο ρόλος τους, τις περισσότερες φορές, είναι να τελειώνουν φάσεις. Όλη η δημιουργία έρχεται από την περιφέρεια και το τρίποντο. Όταν αυτά δεν πηγαίνουν καλά, οπως χθες, οι επιθετικές λύσεις σχεδόν εκμηδενίζονται.

Ελπίζοντας ότι η μπάλα θα ακουμπάει περισσότερο στον Μαργαρίτη στην πορεία της σεζόν, η είσοδος του Χαραλαμπόπουλου μετά το χειρουργείο θα γίνει ομαλά και χωρίς καθυστέρηση και τη γενικότερη αφύπνιση του Χρυσικόπουλου σε όλα τα επίπεδα, τότε ο ΠΑΟΚ θα μπορεί να έχει κι ένα διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης στην επίθεση του.

Βέβαια, όταν χάνεις αμυντικά ριμπάουντ ακόμα και από τον Φλιώνη, δε μπορείς να βγεις από το κάδρο της ευθύνης…

Από την εικόνα του χθεσινού αγώνα, ο μοναδικός που φάνηκε να έχει τη νοοτροπία μαχητή, ήταν ο Λάκι Τζόουνς. Άντε και λίγο ο Κρουμπάλι, που έδωσε κι έφαγε πολύ ξύλο, αλλά ήταν και αρκετές οι φάσεις, που δεν έπαιρνε τη μπάλα όπως θα ήθελε και δε μπορούσε να τον βοηθήσει και το κορμί του να τις τελειώσει. Επίσης, απέναντι σε έναν old school ψηλό, όπως ο Μπένσον, είχε πρόβλημα, αλλά ποιος δεν το περίμενε αυτό; Το ερώτημα ήταν, γιατί έμεινε στο παρκέ όλη αυτή την ώρα, αφού ήταν ξεκάθαρο ότι αυτό το ζευγάρι δεν έβγαινε.

Όλα τα άυλα (intagibles που λένε και οι Αμερικανοί και τρελένεται ο Κόλκας) ο Άρης τα είχε και ο ΠΑΟΚ όχι. Σε αυτά τα ντέρμπι, αυτά είναι που χρειάζονται περισσότερο. Το είπε και ο Παπαθεοδώρου χθες, κάνοντας λόγο για διάθεση που σε αυτά τα παιχνίδια, παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ποιότητα.

Εν ολίγοις, ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε στο πεδίο της μάχης με μια πανοπλία από… ζαχαρόπαστα και ο αντίπαλος του με ατσάλινη. Και παρότι στο δεύτερο ημίχρονο, υπήρχαν στιγμές που ο Άρης δε μπορούσε να περάσει το κέντρο, ούτε σε εκείνα τα σημεία (που δεν ήταν και λίγα), η ομάδα του Παπαθεοδώρου, δεν είχε το killer instict, να κάνει ένα καλό επιθετικό δίλεπτο-τρίλεπτο και να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της.

Με την ήττα αυτή, ο ΠΑΟΚ έβαλε ένα βάρος στι πλάτες του, το οποίο καλείται να ξεφορτωθεί στην πορεία μιας σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Το ρόστερ που έχει, για το επίπεδο του, είναι καλό, όταν θα είναι πλήρης, από όλες τις πλευρές, με τους παίκτες του στο 100%, θα μπορεί να παίξει καλό μπάσκετ και στις δύο πλευρές του παρκέ, ωστόσο χθες με την εικόνα του, προβλημάτισε.

Η σεζόν που άρχισε είναι πολύ μεγάλη, έχει πολλά και δύσκολα παιχνίδια-ταξίδια και η νοοτροπία αυτής της νέας ομάδας, θα χτίζεται μέσα από αυτή τη διαδικασία. Και η λογική λέει, ότι στο επόμενο ανάλογο παιχνίδι τέτοιων απαιτήσεων, όπως το χθεσινό με τον Άρη, ο ΠΑΟΚ θα εμφανιστεί με περισσότερους παίκτες, με τη νοοτροπία του Τζόουνς. Αν δεν το κάνει, τότε ναι, θα υπάρχει πρόβλημα…

Υ.Γ.: Είναι φοβερό αυτό που γίνεται στα social media. ΦΟΒΕΡΟ. Α Ν Ε Π Α Ν Α Λ Η Π Τ Ο. Τη μισή από την… κάψα που βγάζει ο ΠΑΟΚτσής κάθε φορά που χάνει η ομάδα του (σε οποιοδήποτε άθλημα) για να βρει φταίχτες-υπεύθυνους να κατακεραυνώσει, να την έβγαζε για να τη στηρίξει, δε θα υπήρχε γήπεδο που δε θα το γέμιζε. Στον Άρη, στην τελευταία τους προπόνηση πριν το χθεσινό παιχνίδι, είχαν ανοικτό το τελευταίο μισάωρο, πήγε ο κόσμος, εμψύχωσε τους παίκτες, κατάλαβαν άπαντες στην ομάδα τι σημαίνει αυτό το παιχνίδι. Να τολμήσω να υποθέσω, τι θα γινόταν αν έκανε ο ΠΑΟΚ κάτι ανάλογο; Θα γίνω κακός…

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ – Μαρούσι 77-62: Τα highlights της αναμέτρησης

Η νίκη που έστειλε τον ΠΑΟΚ Mateco στα πλέι οφ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ






ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Νεραντζάκης: «Πήραμε αυτό που αξίζαμε»

Ρεαλιστής ο προπονητής του ΠΑΟΚ, που μίλησε φυσικά και για τον Πόρτερ Τζούνιορ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Στάθης Νεραντζάκης ανέφερε ότι η 8η θέση, ήταν αυτό που άξιζε ο ΠΑΟΚ με όλη τη φετινή του πορεία, ενώ μιλώντας για τον Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, ξεχώρισε τη μεγάλη του διάθεση σε όλους τους τομείς.

«Συγχαρητήρια στους παίκτες. Άξιζαν 100% τη νίκη με την εμφάνιση που έκαναν. Είχαμε κάποια πρόβλημα μέσα στη εβδομάδα, κυρίως της τελευταίας στιγμές, με ιώσεις. Ήταν δύσκολη η προετοιμασία για δύσκολο παιχνίδι. Δείξαμε διάθεση και αυταπάρνηση για κάθε κατοχή, ήταν τα στοιχεία που καθόρισαν στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Η σημαία της ομάδας μας, ο Βαγγέλης Μαργαρίτης, κατάφερε να ισοφαρίσει τις συμμετοχές του Νίκου Μπουντούρη. Νιώθω τυχερός που είμαι μέρος αυτής της ιστορίας. Είναι ένα παιδί χαμηλών τόνων και αξίζει τουλάχιστον αυτό, τώρα που πλησιάζει το τέλος της καριέρας του. Είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα και θέλω να του δώσω συγχαρητήρια για αυτά που έχει καταφέρει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ» είπε αρχικά, ενώ σε ερώτηση για το γεγονός ότι για πρώτη φορά, η ομάδα έπαιξε τόσο επιθετική άμυνα, απάντησε…

Σε ερώτηση για την επιθετική άμυνα που έβγαλε επιτέλους σήμερα η ομάδα, απάντησε… «Η ομάδα έχει περάσει πολλές δύσκολες εβδομάδες, που δε φαίνονται προς τα έξω. Κάνω αυτήν τη δουλειά περίπου 15 χρόνια, δεν έχω συναντήσει τόσες πολλές απώλειες μέσα στην εβδομάδα, στις προπονήσεις. Μέχρι και χθες ήταν τρομερό αυτό που συνέβαινε. Η χημεία που φτιάχνει μια ομάδα, της φτιάνει και τη σκληρότητα. Από την αρχή είχαμε πολλούς τραυματισμούς πολλές αλλαγές, δε μπορέσαμε να βρούμε αυτήν τη χημεία. Αυτός είναι ο πιο βασικός παράγοντας που δε μπορούμε να δείξουμε ως ομάδα αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Το ότι έγινε σήμερα, ήταν πολύ σημαντικό, για να μπούμε στα πλέι οφ».

Όσο για την προσαρμογή του Πόρτερ Τζούνιορ, είπε… «Το πιο σημαντικό για τον παίκτη, που καταφέρνει να προσαρμοστεί τόσο γρήγορα κι να εντυπωσιάζει στο παρκέ, είναι ότι δεν είναι μόνο εκτελεστής. Είναι ένας πολυτάλαντος παίκτης. Ο τρόπος που παίζει άμυνα, που δημιουργεί, όλα αρά του δίνουν την ευχέρεια να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Σαν νοοτροπία, θέλει πρώτα να δημιουργήσει και μετά να εκτελέσει».

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό μετά την είσοδο στα πλέι οφ, σημείωσε… «Υπήρχαν κάποιες συγκυρίες, κάποιες εμφανίσεις με σκαμπανεβάσματα αλλά είχαμε αιτιολογία. Είχαμε 12 ξένους παίκτες φέτος! Είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθεις με πολλές αλλαγές. Δε μπορείς να έχεις ασφάλεια για να προσηλωθείς σε ένα στόχο. Μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, αλλά με όλες αυτές τις αλλαγές μέσα στη σεζόν, στο τέλος πήραμε αυτό που αξίζαμε. Δε θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου».

Όσο για αυτά που του λέει ο Πόρτερ Τζούνιορ, στις συζητήσεις τους, είπε… «Έχουμε κάνει μπασκετικές συζητήσεις μόνο. Ζει για το μπάσκετ και αυτό δείχνει. Όταν είναι στο παρκέ θέλει να δίνει το 100%. Αυτό το έχει μεταφέρει και σε όλη την ομάδα. Αυτό που κρατάω μέχρι τώρα, είναι η διάθεση και η θέληση που έχει όσο είναι στο παρκέ, είτε στην προπόνηση, είτε στον αγώνα».

Για τα 40 λεπτά συμμετοχής του Πόρτερ Τζούνιορ, σημείωσε… «Αν είχαμε διπλές διοργανώσεις θα ήταν διαφορετική η διαχείρισή του. Είναι 23 χρονών, έχουμε το επιτελείο που παρακολουθούμε κάθε μέρα ότι μόνο τον Πόρτερ, αλλά και όλους τους παίκτες. Η αθλητικότητά του και η ενέργεια του, του δίνει τη δυνατότητα να παίζει 40 λεπτά».

Μιλώντας για την πρόκριση στα πλέι οφ και για το αν υπάρχει και η επόμενη σεζόν στο μυαλό, ανέφερε… «Ήδη η ομάδα πρέπει να χτίζει την επόμενη μέρα. Το ότι έχουμε περάσει στα πλέι οφ, δίνει κάποιο χρόνο, αλλά όπως έχει πει και ο πρόεδρος, πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η οικονομική εξυγίανση, το να συζητάμε για παίκτες, είναι πολύ γενικό, γιατί δεν ξέρουμε τα οικονομικά δεδομένα της επόμενης σεζόν. Υπάρχουν βλέψεις για την επόμενη σεζόν από τη διοίκηση, είτε περνούσαμε στα πλέι οφ είτε όχι».

Όσο για τις δικές του σκέψεις για την επόμενη σεζόν; «Πραγματικά, είναι χωρίς για μένα. Δεν έχω σκεφτεί κάτι, δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να σκεφτώ την επόμενη μέρα. Θέλω να είμαι προσηλωμένος στο στόχο και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί στα πλέι οφ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ – Μαρούσι: Με Κέβιν Πόρτερ τα «ολε» με την κερκίδα (vid)

Μπήκε στο πνεύμα ο Αμερικανός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ μπήκε στο πνεύμα των πανηγυρισμών μετά το τέλος του αγώνα και συμμετείχε στα «ολε» με την κερκίδα.






ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ