Connect with us

Preseason

«Πιστεύω στη δουλειά και στο γκρουπ, πιστεύω στο νταμπλ»

Εκ βαθέων συνέντευξη του Ράζβαν Λουτσέσκου που δεν πρέπει να χάσετε! Οι παίκτες που τον εντυπωσίασαν και το πρόβλημα

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

«Πιστεύω στη δουλειά και στο γκρουπ, πιστεύω στο νταμπλ»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Επέστρεψε στον ΠΑΟΚ με έναν και μοναδικό στόχο! Να επαναφέρει τους “ασπρόμαυρους” στην κορυφή του πρωταθλήματος και ο Μάιος να τον βρει για μία ακόμα φορά… νταμπλούχο!

Ο λόγος για τον Ράζβαν Λουτσέσκου, ο οποίος αφενός δεν κρύβει τις μεγάλες του φιλοδοξίες και αφετέρου δείχνει να  αισθάνεται τρομερά χαρούμενος που φοράει ξανά τον Δικέφαλο στο στήθος.

Με το βασικό στάδιο της προετοιμασίας να οδεύει προς το τέλος του και το πρώτο επίσημο παιχνίδι να είναι πλέον… προ των πυλών, ο Ρουμάνος προπονητής μίλησε στο PAOK24 και εξωτερίκευσε μεγάλο μέρος των σκέψεών του για τη νέα σεζόν!

Για το πως θα οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στο νταμπλ, για τους λόγους που ο ίδιος διαθέτει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, για τους ποδοσφαιριστές που τον έχουν… κερδίσει, για το… πρόβλημα που έχει προκύψει με τον Χρήστο Τζόλη, τις πρώτες του εντυπώσεις από τους τρεις “νεοφερμένους”, την περίπτωση του Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο, το γεγονός πως ο Δικέφαλος πορεύεται χωρίς τεχνικό διευθυντή, τους λόγους που στην προηγούμενη θητεία του το κλαμπ δεν “προχώρησε” στην Ευρώπη, τον βασικό λόγο που τον οδήγησε πίσω στη Θεσσαλονίκη, μετά την απόλυτα επιτυχημένη θητεία του στην Αλ Χιλάλ και άλλα πολλά!

Απολαύστε τον…

– Αυτό που προκαλεί τρομερή εντύπωση είναι η μεγάλη επιθυμία σας για να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ το νταμπλ. Το τονίζετε συνεχώς. Το κάνετε στοχευμένα; Θέλετε να μας το εξηγήσετε; 

«Ναι, είναι κομμάτι της στρατηγικής, επειδή πρέπει να μάθουν οι ποδοσφαιριστές πως είναι εδώ για να παλέψουν για το πρωτάθλημα, για το Κύπελλο και για να πετύχουν τους στόχους μας. Από την άλλη, πιστεύω πολύ στη δουλειά μας. Πιστεύω στο γκρουπ των παικτών που έχω. Πιστεύω στο γκρουπ των παικτών που ήταν εδώ όταν κατακτήσαμε το νταμπλ. Περάσανε φανταστικές στιγμές και ξέρουν πως όλα είναι πιθανά όταν δουλεύουμε σωστά.

Ίσως εάν ήμουν εδώ, χωρίς την εμπειρία της προηγούμενης θητείας, ίσως να μην το έλεγα, ίσως να μην είχα τόση αυτοπεποίθηση. Ίσως να ήμουν πιο ισορροπημένος γιατί θα πίστευα πως αν τους το έλεγα συνεχώς θα δημιουργούσα περισσότερη πίεση. Πιστεύω πολύ στο γκρουπ που έζησε την εμπειρία του νταμπλ και ξέρουν ότι όλα είναι πιθανά όταν είμαστε όλοι μαζί».

 – Τι έχει αλλάξει στον ψυχισμό σας, αλλά και στο ποδοσφαιρικό κομμάτι; Πλέον έχετε μία διαφορετική αύρα, δείχνετε να διαθέτετε περισσότερη αυτοπεποίθηση…

«Αλήθεια είναι αυτό. Είναι λογικό να έχω αλλάξει. Κέρδισα πολλά τα τελευταία χρόνια και κατέκτησα σημαντικούς τίτλους. Με τον ΠΑΟΚ, δύο Κύπελλα και ένα αήττητο Πρωτάθλημα. Πήγα στην Σαουδική Αραβία και κατέκτησα το Champions League Ασίας, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο και μάλιστα είχαμε κάνει ρεκόρ στη βαθμολογική συγκομιδή και στα γκολ.

Όλα αυτά με έκαναν να καταλάβω ότι όλα είναι πιθανά όταν θες κάτι πολύ και δουλεύεις με αποφασιστικότητα και όταν ως προπονητής μπορείς να μεταφέρεις αυτή την αυτοπεποίθηση στην ομάδα. Έχω την αυτοπεποίθηση και τη θέληση και ξέρω πως όλοι θα με ακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν παίκτες που έχουν ζήσει αυτή τη χαρά και θα θέλουν να τη ζήσουν και οι άλλοι».

– Ποιους ποδοσφαιριστές θεωρείτε προσωπικά “στοιχήματα” και ποιοι παρουσιάζουν βελτίωση σε τέτοιο βαθμό που να τους βλέπετε με άλλο μάτι; 

«Ένας παίκτης που δεν ήταν κομμάτι της φιλοσοφίας μου, είναι ο Άντερσον Εσίτι. Ωστόσο, με έχει εντυπωσιάσει η διάθεση του να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού του. Έχω δει τεράστια βελτίωση από αυτόν. Έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα χρειαστούμε ως ομάδα και τώρα προσπαθεί να παίζει όπως θέλουμε να παίζει και μας δίνει επιπλέον επιλογές.

Ένας άλλος είναι ο Μιχαηλίδης, που δουλεύει πολύ. Είναι πάντα 100% συγκεντρωμένος αναφορικά με το να μάθει νέα πράγματα που θα τον κάνουν καλύτερο.

Την ίδια στιγμή βέβαια, έχω ένα… πρόβλημα και θα είμαι ειλικρινής με εσάς. Ο Χρήστος Τζόλης είναι ταλαντούχος, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε ένα θέμα μαζί του. Χρειάζεται να αποβάλλει την πίεση που έχει και το μοναδικό που θα πρέπει να τον πιέζει είναι το να παίζει στο γήπεδο και να βελτιώνεται. Είναι πολύ νέος, στο ξεκίνημα της καριέρας του και έχει τεράστια ποιότητα.

Σε ότι αφορά τον Καγκάβα, είναι ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής, που έπαιζε στο κορυφαίο επίπεδο. Οπότε,  περιμένω από αυτόν να δω βελτίωση, Ήξερα ότι ήρθε σε μια δύσκολη περίοδο για αυτόν και την ομάδα σε μια κακή ατμόσφαιρα και πως δεν έπαιζε λόγω ενός τραυματισμού. Όταν ένας παίκτης πρέπει να προσαρμοστεί και δεν έχει την αυτοπεποίθηση, είναι δύσκολο για αυτόν. Ξέρω ότι με τον διαφορετικό τρόπο δουλειάς θα μας βοηθήσει με την εμπειρία του.

Από εκεί και πέρα, σε γενικές γραμμές, βλέπω αυτά που περίμενα. Το πιο σημαντικό είναι να βελτιωθεί η ομάδα ως προς την νοοτροπία της και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Αυτό που έλειπε από τον ΠΑΟΚ τα δύο χρόνια αυτά είναι η αυτοπεποίθηση πως μπορεί να κερδίσει τον τίτλο”.

– Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο για τις έως τώρα μεταγραφές; Τον Λούκας Τέιλορ, τον Νέλσον Ολιβέιρα και τον Γιάσμιν Κούτριτς;

«Είναι παίκτες που μπορώ να πω πως… κολλάνε στον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε και στη φιλοσοφία μας. Οπότε όλοι τους θα μας βοηθήσουν πολύ. Ο Τέιλορ είναι στα δεξιά με τον Ροντρίγκο και σε κάθε θέση χρειαζόμαστε παίκτες στο ίδιο επίπεδο. Ο Τέιλορ χρειάζεται περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί γιατί έρχεται από ένα άλλο περιβάλλον, από μια ομάδα που έπαιζε κυρίως άμυνα και κόντρα επίθεση. Τα χαρακτηριστικά του μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα ιδιαιτέρως αν βελτιωθεί.

Όσον αφορά τον Νέλσον σας είπα ήδη πως είναι ένας παίκτης που διαβάζει σωστά το παιχνίδι, που κινείται ανάμεσα στις γραμμές, που έχει την ποιότητα να κρατήσει τη μπάλα και να ανοίξει το παιχνίδι. Είναι δυνατός και μπορεί να μας βοηθήσει. Είναι ένας παίκτης που έχει ισχυρή προσωπικότητα και ξέρει πως να τη χρησιμοποιήσει υπέρ της ομάδας.

Το ίδιο μπορώ να πω και για τον Κούρτιτς. Ο Γιασμίν ήρθε από το κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου και είναι έμπειρος, Αυτό θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί γρηγορότερα. Είναι ένας μέσος που έχει καλή κίνηση στο γήπεδο, είναι δυναμικός και θα προσαρμοστεί εύκολα στον τρόπο παιχνιδιού μας. Είναι… βρώμικος με την καλή έννοια. Νομίζω ότι δεν είχαμε τέτοιου είδους παίκτες. Ίσως τέτοιος να είναι ο Σβαμπ. Έχουν βελτιώσει αρκετά την ποιότητα του γκρουπ».

– Είναι η Εθνική Ιταλίας το πρότυπο σας για τον ΠΑΟΚ που θέλετε να δημιουργήσετε; Υπό την έννοια πως απουσιάζει ο μεγάλος σταρ και σταρ είναι το γκρουπ…

«Πάντα είναι έτσι στο ποδόσφαιρο. Οι ομάδες που κερδίζουν είναι τα αστέρια. Ακόμα και στη Μπαρτσελόνα, ο Μέσι ήταν ο πιο ποιοτικός παίκτης, αλλά έπαιζε για την ομάδα και με την ομάδα. Η Μπάγερν κατέκτησε το Champions League ως ομάδας και με την ποιότητα των παικτών βέβαια. Η Λίβερπουλ κατέκτησε το Champions League και το πρωτάθλημα όντας πάνω από όλα ομάδα και κάνοντας κάθε ποιοτικό παίκτη να παίζει για την ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τη Μάντσεστερ Σίτι, που παρά το γεγονός πως δεν έχει κερδίσει Champions League είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, αλλά το ποδόσφαιρο που παράγουν και οι τίτλοι τους στην Αγγλία δείχνουν το επίπεδο τους. Οπότε ναι, πιστεύω πως ένας οργανισμός όπως είναι μια δεμένη ομάδα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των παικτών. Αν όμως ένας παίκτης δεν παίζει για την ομάδα, αλλά για τον εαυτό του δεν θα κερδίσει τίποτα.

– Θα θέλατε να σχολιάσετε το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ δεν διαθέτει τεχνικό διευθυντή; 

«Όλες οι ομάδες έχουν τεχνικό διευθυντή. Ωστόσο, τα πράγματα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ μας. Ο ιδιοκτήτης, ο αντιπρόεδρος, το τμήμα σκάουτινγκ, η Μαρία όλοι αρχίζουμε να έχουμε έναν καλό και δυνατό δεσμό. Είναι ακόμα νωρίς, αλλά αυτό μας βοηθά να χτίζουμε μια καλή ατμόσφαιρα για τους παίκτες. Έτσι κερδίσαμε όσα κερδίσαμε πριν 2 χρόνια. Έχοντας δυνατούς δεσμούς όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και με όσους ήταν γύρω μας».

– Ένα σχόλιο για τον Τζιοβίνκο και τον Ρεμπότσο, τι περιμένετε από τον Μπίσεσβαρ αλλά και αν χρειάζεστε έναν εξτρέμ…

«Κοιτάξτε. Δουλεύουμε ως εξής. Συζητάμε με το τεχνικό επιτελείο μου και τη διοίκηση για το τι χρειαζόμαστε και πως μπορούμε να βελτιώσουμε το γκρουπ και μετά υπάρχει επικοινωνία με το τμήμα σκάουτινγκ. Το τμήμα σκάουτινγκ μας προτείνει παίκτες, τους αναλύουμε και πηγαίνουμε για την πρώτη επιλογή, τη δεύτερη, την τέταρτη, Μετά εξαρτάται από το οικονομικό κομμάτι. Αν σε μια στιγμή υπάρχει κάποια ειδική περίπτωση παίκτη και πραγματικά τον χρειάζομαι, τότε το ζητάω και παλεύω για αυτόν και εξηγώ τους λόγους που θέλω ειδικά αυτόν. Τώρα για τον Τζιοβίνκο έχω πει ότι είναι φανταστικός παίκτης. Δούλεψα μαζί του, κερδίσαμε τα πάντα μαζί. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να φύγει από την Αλ Χιλάλ και να επιστρέψει στην Ευρώπη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Για τον Ρεμπότσο, θα δούμε.

Για τον Μπίσεσβαρ μπορούμε να μιλάμε για ώρες. Είναι ένας φανταστικός παίκτης που τον εμπιστεύομαι. Ξέρω ότι χρειάζεται ειδική διαχείριση. Είναι ένας παίκτης και μια προσωπικότητα που του αρέσει να νιώθεις σημαντικός και να του συμπεριφέρεσαι ως σημαντικό μέλος του γκρουπ και να τον πιέζεις ταυτόχρονα, Όταν έχει υποστήριξη δίνει τα πάντα. Είναι ένας παίκτης με εξαιρετική ποιότητα. Είναι ένας παίκτης που όταν η ομάδα δεν πάει καλά, μπορεί να ξεμπλοκάρει τα παιχνίδια. Για τα εξτρέμ θα δούμε».

– Έχετε καταλήξει στους λόγους για τους οποίους στην προηγούμενη θητεία σας ο ΠΑΟΚ δεν έκανε καλή πορεία στην Ευρώπη, έτσι ώστε τώρα να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη; 

«Θα σας πω. Αρχικά ήταν η απογοήτευση για τη μη πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Στην αρχή ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα καταφέρουμε, αλλά βήμα βήμα το πιστεύαμε. Αποκλείσαμε τις Βασιλεία και Σπαρτάκ, Πήραμε καλό αποτέλεσμα στη Λισαβώνα και είχαμε πολλές ελπίδες. Όταν όμως χάσαμε το παιχνίδι εντός έδρας χάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχολογίας μας αναφορικά με την Ευρώπη και η συγκέντρωση μας πήγε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Επίσης, ναι, μπορώ να σας πω ότι είχαμε μια στρατηγική που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση στο πρωτάθλημα και είχαμε το Europa League σε δεύτερη μοίρα, αφού γνωρίζαμε πως αν περνούσαμε τον όμιλο, είτε στους 16, είτε στους 8 θα αποκλειόμασταν. Το πιο σημαντικό εκείνη την περίοδο ήταν κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 34 χρόνια. Οπότε η βασική ομάδα έπαιζε την Κυριακή και η… δεύτερη έπαιζε την Πέμπτη.

Ακόμα και αν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε πως υπήρχαν 18-19 παίκτες που λογίζονταν ως βασικοί το μήνυμα που είχε περάσει ήταν πως εμείς ήμαστε το 2ο γκρουπ και πως αυτά τα ματς δεν είναι τόσο σημαντικά όσο του πρωταθλήματος. Το μυαλό των παικτών είχε κλειδώσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και για αυτό τελειώσαμε και αήττητοι, κάτι που είναι δύσκολο να το ξανακάνουμε εμείς ή κάποια άλλη ομάδα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να ιεραρχούμε τις προτεραιότητες μας».

– Τι σας οδήγησε να επιστρέψετε στον ΠΑΟΚ; Σας αρέσει να εργάζεστε με πίεση; Νιώθετε πως αφήσατε κάτι στη μέση; Ήταν η αγάπη που εισπράξατε από το κλαμπ και τον κόσμο; 

«Η απάντηση μπορεί να δοθεί είτε με πολλά λόγια, είτε με λίγα. Αλλά θεωρώ πως πιο σημαντικό ήταν η ιδέα. Ήρθα πίσω εδώ που έζησα τα δύο καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Θα σας πω ότι μου λείπει το Ριαντ, αν και είναι εντελώς διαφορετική πόλη από τη Θεσσαλονίκη. Και εκεί έζησα φανταστικές στιγμές, γιατί κέρδισα κάτι που ονειρευόμουν. Κατέκτησα τρεις διοργανώσεις, κάτι που λίγοι στην ιστορία το έχουν καταφέρει, ενώ επιπλέον συμμετείχα στο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τρομερά ποιοτικούς παίκτες. Το μόνο μέρος όμως που με έκανε πραγματικά χαρούμενο, είναι η Θεσσαλονίκη».

– Πως αντιμετωπίζετε την δημιουργία του ΠΑΟΚ Β; Σας αρέσει ως ιδέα; Θα βοηθήσει τον σύλλογο; 

«Η δημιουργία της δεύτερης ομάδας είναι μια πολύ ιδέα και μπορεί να βοηθήσει κυρίως τους νεαρούς παίκτες, που έχουν ταλέντο και μπορούν να βελτιωθούν παίζοντας δυναμικό ποδόσφαιρο και με ένταση. Θα πάρουν εμπειρίες και θεωρώ πως είναι μια πολύ καλή ιδέα».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Preseason

Σφαγή ΠΑΟΚ χωρίς VAR

Αποφάσεις που θα μπορούσαν να παίξουν το δικό τους ρόλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, ωστόσο, είναι πραγματικότητα πως έγιναν σημαντικά λάθη στο χθεσινό παιχνίδι, εις βάρος του.

Με το VAR να μην είναι διαθέσιμο σε αυτή τη φάση των προκριματικών, ο Γάλλος ρέφερι και οι βοηθοί του έκαναν λάθη τόσο στη φάση του πέναλτι και της αποβολής του Ντόουγκλας, όσο και στη φάση όπου ο Νάρεϊ -και στη συνέχεια όλος ο πάγκος του ΠΑΟΚ- φώναξε για αντικανονικό μαρκάρισμα στην περιοχή.

Όσον αφορά στο πέναλτι, είναι ξεκάθαρο πως η παράβαση γίνεται εκτός περιοχής, ενώ και η κόκκινη του Ντόουγκλας είναι -τουλάχιστον- αυστηρή, ενώ στο 60' υπάρχει και το πάτημα στον Νάρεϊ, με τον Γερμανό να κάνει κοντρόλ στην περιοχή και να πέφτει στο έδαφος και τον Μιλό να μη δίνει τίποτα.

Από το ριπλέι φάνηκε ότι υπήρχε πάτημα χαμηλά στο πόδι, με τους "ασπρόμαυρους" να διαμαρτύρονται, χωρίς αποτέλεσμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Preseason

«Ασπρόμαυρο» διπλό γεμάτο μονομαχίες (vid)

Στην τελική ευθεία ο Δικέφαλος για το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

O ΠΑΟΚ μετρά αντίστροφα για το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, που θα υποδεχθεί στο γήπεδο της Τούμπας την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προθέρμανση και παιχνίδια κατοχής. Στη συνέχεια οι παίκτες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ και δούλεψαν στους αυτοματισμούς τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό κομμάτι, ενώ όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί η χθεσινή προπόνηση έκλεισε με οικογενειακό δίτερμα.

Δείτε το βίντεο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την χθεσινή προπόνηση:

https://www.youtube.com/watch?v=LHa_6kOCc5E

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Preseason

Απογευματινό ραντεβού στην Τούμπα!

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η προετοιμασία του Δικεφάλου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το παιχνίδι της Πέμπτης κόντρα στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ συνεχίζεται σήμερα με μία απογευματινή προπόνηση στη Τούμπα.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του θα συγκεντρωθούν στις 18:45, όπως άλλωστε και χθες, όπου  το αγωνιστικό τμήμα δούλεψε κάτω από αντίξοες συνθήκες μέσα σε υψηλή θερμοκρασία, με φόντο την πρώτη… μάχη κόντρα στους Ισραηλινούς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προθέρμανση και παιχνίδια κατοχής. Στη συνέχεια οι παίκτες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ και δούλεψαν στους αυτοματισμούς τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό κομμάτι. H προπόνηση της Κυριακής (23.07) έκλεισε με οικογενειακό δίτερμα.

Ο Ζόαν Σάστρε ήταν ο μοναδικός παίκτης του ΠΑΟΚ που ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ