Connect with us

Preseason

“Να ζω τη στιγμή και να σηκώνω κούπες”

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας μιλάει αποκλειστικά στο PAOK24 και τον Σταύρο Κόλκα

Σταύρος Κόλκας

“Να ζω τη στιγμή και να σηκώνω κούπες”

Στη μισή του σχεδόν ζωή, βρίσκεται στον ΠΑΟΚ. Γεννημένος τον Μάρτη του 2003, έμελλε να είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα ταλέντα που έβγαλε ποτέ η χώρα. Ήρθε η στιγμή να αποδείξει πως δεν θα μείνει σε αυτό.

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας είναι ένα ποδοσφαιρικό φαινόμενο που σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα. Ήταν μόλις εννέα ετών, όταν ο Βασίλης Καναράς τον είδε σε ένα φιλικό του ΠΑΟΚ με την Αγία Παρασκευή Βόλου.

Σχεδόν σοκαρισμένος ενημέρωσε το κλαμπ και αμέσως μετά, διοργανώθηκε ένα φιλικό του ΠΑΟΚ με τη συγκεκριμένη ακαδημία για να τον ξαναδούν. “Δεν είχα καταλάβει τότε πως αυτό το παιχνίδι γινόταν για μένα” λέει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΑΟΚ24 ο 19χρονός πλέον μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ.

Ήμουν πολύ μικρός για να καταλάβω τι συνέβαινε τότε. Ο Βασίλης Καναράς μου έδειχνε πως με θέλει ο ΠΑΟΚ, μετά πέρασε ένα διάστημα και τελικά η οικογένειά μου και εγώ πειστήκαμε να μετακομίσουμε στη Θεσσαλονίκη. Όταν συνέβη αυτό ήμουν μόλις 10 ετών και το πρώτο μου δοκιμαστικό ουσιαστικά ήταν με την Κ11” θυμάται ο Γιάννης Κωνσταντέλιας.

Ήσουν επίσης πολύ μικρός όταν υπήρξε η επαφή με την Μπαρτσελόνα για να σε αποκτήσει, όπως και η Φούλαμ. Είναι κάτι που σε επηρέασε το γεγονός πως δεν πήγες κυρίως στην ομάδα της Ισπανίας;

Δεν είμαι άνθρωπος που ονειροβατεί. Δεν δίνω καμία σημασία σε πράγματα που δεν έχουν συμβεί. Θα έδινα βάση αν είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και πήγαινα. Από τη στιγμή που δεν ολοκληρώθηκε, το διαχειριστήκαμε όλοι καλά οικογενειακώς. Και να πω την αλήθεια, στον ΠΑΟΚ με φροντίζουν μια χαρά, δεν έχω κανένα παράπονο και θα ήμουν αχάριστος αν έλεγα πως με επηρέασε αρνητικά που δεν έφυγα από αυτόν”.

Τι σου έμαθε ο ΠΑΟΚ αυτή τη δεκαετία;

Ουσιαστικά μεγάλωσα στον ΠΑΟΚ. Όταν ήρθα ήμουν παιδάκι, εδώ εξελίχθηκα, εδώ ωρίμασα, εδώ απέκτησα όλες τις παραστάσεις που έχω, με τα ταξίδια για τουρνουά στο εξωτερικό και πολλά άλλα. Εδώ γνώρισα πολλούς ανθρώπους, όλοι όσοι συνεργάστηκα είχαν να μου δώσουν πράγματα. Είμαι σε μία φάση που αισθάνομαι πως όλα όσα έγιναν σε αυτό το διάστημα, με ωριμάζουν και ως άνθρωπο και ως ποδοσφαιριστή”.

Θυμάσαι εκείνο το τουρνουά στη Στοκχόλμη που στον τελικό είχες κάνει τρεις ασίστ και ένα γκολ; Ήταν μήπως η στιγμή που κατάλαβες πως μπορείς να φτάσεις ψηλά;

Το ότι το θυμάμαι είναι σίγουρο. Απλά δεν είμαι από αυτούς που κοιτάνε πολύ μπροστά. Είμαι άνθρωπος της στιγμής, του τώρα. Έχω όνειρα εννοείται. Θέλω πχ φέτος να πάρω πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ και το κύπελλο. Όμως γενικά, ζω τη στιγμή”

Πέρυσι φαινόταν πως είχες πείσει τον προπονητή να σε χρησιμοποιήσει. Στάθηκες άτυχος γιατί είχες ένα χτύπημα στο κεφάλι και μετά ήρθε και ο Κόβιντ.

Έμεινα πίσω είναι η αλήθεια ενώ ήμουν έτοιμος να μπω πραγματικά από το πουθενά. Ο κόβιντ μάλιστα δεν πέρασε εύκολα, αλλά είχα την πίστη πως θα φτάσω στα επίπεδα που ήμουν. Μετά ήρθε το Βέλγιο. Το σκέφτηκα λίγο και αποφάσισα πως θα ήταν καλό για μένα να πάω να παίξω σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, να δω τι συμβαίνει και αλλού και να επιστρέψω.

Δεν έπαιξες όμως αρκετά στο Βέλγιο;

Δεν με πειράζει, εγώ θεωρώ πως κέρδισα σε εμπειρίες από εκεί. Βέβαια δεν είδα τεράστιες διαφορές σε νοοτροπία και καθημερινότητα, αλλά δεν παύει να έζησα κάτι διαφορετικό”.

Πλέον στον ΠΑΟΚ δεν ανταγωνίζεσαι μόνο μεγάλους όπως ήταν στη πρώτη προετοιμασία σου, αλλά έχεις και πολλά παιδιά της γενιάς σου. Αυτό σου δίνει κίνητρο;

Αρχικά είναι καλό που έχω να ανταγωνιστώ παιδιά της ηλικίας μου γιατί καταλαβαίνω πως πλησιάζει η στιγμή μου. Με τα παιδιά εδώ στις προπονήσεις, έχουμε μία σχέση που ο ένας πιέζει τον άλλο. Αυτό είναι καλό. Όταν έχεις να ανταγωνιστείς μεγαλύτερους, είσαι λίγο πιο ψαρομένος αλλά τώρα είναι καλά”

Στο φιλικό με την Χρόνιγκεν, δέχτηκες ένα χτύπημα στο κεφάλι και ο προπονητής σου είπε καλά να πάθεις. Τι περιμένει από σένα; Για ποιον λόγο σε πιέζει;

Σίγουρα το λέει για να με προστατέψει και να με αναγκάσει να σκληραγωγηθώ και να παίζω και εγώ όπως με παίζουν. Πρέπει να πηγαίνω πιο δυνατά στις φάσεις και πιστεύω πως το κάνω πολύ περισσότερο απ ότι στο παρελθόν”.

Πως βλέπεις αυτό το πρότζεκτ του ΠΑΟΚ με πολλές αλλαγές και πολλά νέα παιδιά;

Θα έχουμε διακυμάνσεις, το είδαμε και απέναντι στη Χρόνιγκεν όταν παίζαμε πολλοί μικροί μαζί. Παίξαμε εξαιρετικά για 25 λεπτά και ξαφνικά ήταν σα να φύγαμε από το γήπεδο. Δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε μπάλα και μας στοίχισε. Ο προπονητής θα βρει ισορροπία σίγουρα, έχουμε δείξει πως όλα τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν και είμαι αισιόδοξος”.

Η άμυνα σου αρέσει; Θεωρείς πως είσαι καλά εκεί;

Το σίγουρο είναι πως έχω διάθεση να αμυνθώ. Το θέλω, ξέρω πόσο σημαντικό είναι. Αυτό που πρέπει να βελτιώσω είναι οι αθλητικές μου επιδόσεις. Αν αποκτήσω περισσότερες δυνάμεις μέσα από τα παιχνίδια, νομίζω πως θα τα πάω καλά και σε αυτό το κομμάτι”.

Αντιλαμβάνεσαι πως τελείωσε η εποχή που ήσουν ο μικρός και υπάρχουν προσδοκίες από εσένα;

Το ξέρω και αυτό με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα. Το πραγματικό ποδόσφαιρο είναι το αντρικό και αν δεν τα καταφέρεις σε αυτό, τότε απέτυχες. Ναι, θέλω να τα σηκώσω όλα με τον ΠΑΟΚ, αυτός είναι ο στόχος μου πλέον”.

Πως θα είσαι ικανοποιημένος στο τέλος της σεζόν προσωπικά;

Θέλω να ξέρω πως όσο έπαιξα έδωσα ότι είχα και να βοηθήσω την ομάδα με νούμερα. Με γκολ, με ασίστ, με ότι μπορώ”.

Πως αισθάνεσαι που πλέον παίζεις πλάγια; Σε είχαμε συνηθίσει στο δέκα.

Η αλήθεια είναι πως αισθάνομαι πλέον πως μου ταιριάζει περισσότερο να παίζω πλάγια και αυτό γιατί έχει ανέβει η ταχύτητά μου, κάτι που παλαιότερα δεν το είχα σε αυτό τον βαθμό, όταν έπαιζα στο δέκα. Νιώθω καλά παίζοντας πλάγια. Πάω περισσότερο στο ένας με έναν, ζητάω περισσότερο την μπάλα στον χώρο. Είναι αυτό που θέλω. Όχι πως αν μου ζητήσει ο προπονητής να παίξω στο δέκα θα έχω πρόβλημα. Αλλά αυτή τη στιγμή είμαι καλά”.

Διακρίνω μία προσπάθεια να παίξετε πιο γρήγορα και πιο άμεσα φέτος;

Ναι μας το ζητάει ο προπονητής, αλλά έξυπνα. Όχι όλη την ώρα. Υπάρχουν και στιγμές που πρέπει να τρέξουμε τον αντίπαλο, να τον κουράσουμε μέσα από την κυκλοφορία της μπάλας και όταν βρούμε την κατάλληλη στιγμή να παίξουμε πιο άμεσα”.

Θα το βρείτε;

Ναι, θεωρώ πως είμαστε καλοί παίκτες όλοι”.

Τι να περιμένουμε από τα παιχνίδια του καλοκαιριού;

Τα περιμένουμε πως και πως. Και είναι αλήθεια πως η περυσινή πορεία στην Ευρώπη, απέδειξε πως λεπτομέρειες στέρησαν από την ομάδα μία μεγάλη διάκριση. Άρα το κίνητρο είναι μεγάλο και θα τα δώσουμε όλα”.

Βλέποντας την ομάδα πέρυσι αποστασιοποιημένα από μακριά, πως κρίνεις την πορεία της;

Για μένα ήταν πετυχημένη. Προχώρησε στην Ευρώπη μέχρι τον Απρίλη, έφτασε στον τελικό του κυπέλλου αποκλείοντας ΑΕΚ και Ολυμπιακό και το έχασε από ένα πέναλτι που μπορώ να το χαρακτηρίσω αστείο. Ο ΠΑΟΚ είχε τις φάσεις, ο αντίπαλός του καμία. Μου φάνηκε πολύ παράξενο αυτό το παιχνίδι, αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα. Σε γενικές γραμμές η ομάδα πέτυχε και έχοντας πολλές δυσκολίες μέσα στη σεζόν λόγω προγράμματος”

ΣΧΟΛΙΑ

Preseason

Σφαγή ΠΑΟΚ χωρίς VAR

Αποφάσεις που θα μπορούσαν να παίξουν το δικό τους ρόλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, ωστόσο, είναι πραγματικότητα πως έγιναν σημαντικά λάθη στο χθεσινό παιχνίδι, εις βάρος του.

Με το VAR να μην είναι διαθέσιμο σε αυτή τη φάση των προκριματικών, ο Γάλλος ρέφερι και οι βοηθοί του έκαναν λάθη τόσο στη φάση του πέναλτι και της αποβολής του Ντόουγκλας, όσο και στη φάση όπου ο Νάρεϊ -και στη συνέχεια όλος ο πάγκος του ΠΑΟΚ- φώναξε για αντικανονικό μαρκάρισμα στην περιοχή.

Όσον αφορά στο πέναλτι, είναι ξεκάθαρο πως η παράβαση γίνεται εκτός περιοχής, ενώ και η κόκκινη του Ντόουγκλας είναι -τουλάχιστον- αυστηρή, ενώ στο 60' υπάρχει και το πάτημα στον Νάρεϊ, με τον Γερμανό να κάνει κοντρόλ στην περιοχή και να πέφτει στο έδαφος και τον Μιλό να μη δίνει τίποτα.

Από το ριπλέι φάνηκε ότι υπήρχε πάτημα χαμηλά στο πόδι, με τους "ασπρόμαυρους" να διαμαρτύρονται, χωρίς αποτέλεσμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Preseason

«Ασπρόμαυρο» διπλό γεμάτο μονομαχίες (vid)

Στην τελική ευθεία ο Δικέφαλος για το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

O ΠΑΟΚ μετρά αντίστροφα για το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, που θα υποδεχθεί στο γήπεδο της Τούμπας την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προθέρμανση και παιχνίδια κατοχής. Στη συνέχεια οι παίκτες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ και δούλεψαν στους αυτοματισμούς τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό κομμάτι, ενώ όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί η χθεσινή προπόνηση έκλεισε με οικογενειακό δίτερμα.

Δείτε το βίντεο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την χθεσινή προπόνηση:

https://www.youtube.com/watch?v=LHa_6kOCc5E

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Preseason

Απογευματινό ραντεβού στην Τούμπα!

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η προετοιμασία του Δικεφάλου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το παιχνίδι της Πέμπτης κόντρα στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ συνεχίζεται σήμερα με μία απογευματινή προπόνηση στη Τούμπα.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του θα συγκεντρωθούν στις 18:45, όπως άλλωστε και χθες, όπου  το αγωνιστικό τμήμα δούλεψε κάτω από αντίξοες συνθήκες μέσα σε υψηλή θερμοκρασία, με φόντο την πρώτη… μάχη κόντρα στους Ισραηλινούς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προθέρμανση και παιχνίδια κατοχής. Στη συνέχεια οι παίκτες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ και δούλεψαν στους αυτοματισμούς τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό κομμάτι. H προπόνηση της Κυριακής (23.07) έκλεισε με οικογενειακό δίτερμα.

Ο Ζόαν Σάστρε ήταν ο μοναδικός παίκτης του ΠΑΟΚ που ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ