Connect with us

Preseason

Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Ο ΠΑΟΚ απέτυχε να ενισχυθεί και άφησε τον προπονητή του – πάλι – εκτεθειμένο.

Σταύρος Κόλκας

Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Μία αποτυχημένη χρονιά, μπορεί να συνοδευτεί και με μία επόμενη. Αυτό συμβαίνει στο ποδόσφαιρο όταν τα μελετάς σχεδόν όλα λάθος και το βασικό, καταπατάς τις βασικές αρχές του αθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ θυσίασε μία χρονιά πέρυσι στον βωμό του να ρίξει τον μέσο όρο ηλικίας, να δημιουργήσει κορμό και κάποιες υπεραξίες. Ξέχωρα από την αποτυχία του αποτελέσματος που δεν ήρθε, τα υπόλοιπα τα έκανε. Και ήξερε τι του λείπει για να αντιστρέψει την κατάσταση.

Μπαίνοντας λοιπόν στη τελευταία χρονιά του Ράζβαν Λουτσέσκου, πιστεύαμε όλοι πως θα του κάνουν τη χάρη – και σε μας όλους – και θα λειτουργήσουν μία έστω φορά ορθολογικά. Δεν το έκαναν σε πρώτη φάση. Εκεί όπου η ομάδα θα παίξει την πρόκρισή της απέναντι στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Δε τη λες και μεγαθήριο, αλλά όταν πέρυσι πήγες με τουπέ 8άδας στη Σόφια και έφαγες τη σφαλιάρα, φέτος δεν σε παίρνει να πας με αυτή τη προσέγγιση. Αντιθέτως.

Ο ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν έκανε την χάρη στον προπονητή του λοιπόν, του φόρτωσε πίεση με το καλημέρα. Και το χειρότερο, γέμισε αμφιβολία και έδωσε πάτημα σε όσους έχουν αξία στην ποδοσφαιρική αγορά, να αναζητήσουν την επόμενη μέρα τους αλλού. Ο πρώτος που έσυρε τον χορό ήταν ο Ίνγκασον. Τον οποίο δεν περίμενε κανείς μας.

Η Μίντιλαντ για να τον δελεάσει να επιβάλει τα θέλω του στον ΠΑΟΚ, του έδωσε πενταετές κλειστό και δίνει στην ομάδα του 4εκατ ευρώ. Εμείς, πήγαμε να πάρουμε τον 16 φορές διεθνή με την Ιταλία και όχι την Ψωροκώσταινα Γκαμπιαντίνι, δίνοντάς του περισσότερα λεφτά σε σχέση με αυτά που έπαιρνε στη Σαμπτόρια, αλλά μικρότερο χρόνο συμβολαίου από αυτό που είχε εξασφαλισμένο. Και εννοείται μηδέν ευρώ στην ομάδα του. Βρείτε τις διαφορές. Όταν κάποιος θέλει κάτι πραγματικά, η αγορά του το δίνει. Όταν κάποιος πιστεύει πως η αγορά είναι δομημένη να ικανοποιεί μόνο τα θέλω του, είναι απλά εκτός τόπου και χρόνου.

Ο ΠΑΟΚ έχασε τον Ιούνιο γιατί πίστεψε πως αυτά που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση του Μάη, έπρεπε να αλλάξουν. Και το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψουν στα του Μάη τον Ιούλη. Εμάς περιμένει η αγορά, δεν υπάρχουν άλλοι…

Τώρα τρέχουν. Αλλά και πάλι δεν είναι πειστικοί. Δεν θέλουν να πληρώσουν τις αμαρτίες τους. Όταν χάνεις έναν μήνα επειδή δεν ήσουν πειστικός, το πιθανότερο σενάριο είναι να χάσεις και δεύτερο.

Το χειρότερο όλων όμως, είναι αυτό που δεν αντιλαμβάνεται κανείς πιεζόμενος από την καθημερινότητα. Είναι πως το όνομα του ΠΑΟΚ στην αγορά φθείρεται κάθε ώρα που περνάει.

Στον μικρόκοσμο του ποδοσφαίρου, εμφανίζεται ο τεχνικός διευθυντής ως άνθρωπος του ΠΑΟΚ και την ίδια στιγμή εμφανίζεται ο operation manager με την ίδια δυναμική. Οι δυο τους, προφανώς και δεν μιλάνε μεταξύ τους, όπως και δεν εκτιμά ο ένας τον άλλο.

Οι περιπτώσεις που θα προτείνει ο τεχνικός διευθυντής θα κοπούν από τον operation manager και τούμπαλιν. Εννοείται πως ουδέποτε ίσχυσε το ότι τα θέλω του προπονητή είναι νόμος. Έχει ακυρωθεί όπως ο ίδιος το είπε δημόσια μετά το φιλικό με τη Στεάουα.

Η αγορά γελάει με τον ΠΑΟΚ. Αυτά τα μηνύματα τα λαμβάνω από παντού και αν δεν αλλάξει αυτό, το επίπεδο της ομάδας ολοένα θα πέφτει και περισσότερο. Γιατί μέχρι το 2019 και το νταμπλ, οποιαδήποτε αδυναμία δομής και φιλοσοφίας υπήρχε στο κλαμπ, καλυπτόταν από την αλόγιστη επένδυση του Ιβάν Σαββίδη. Πλέον, δεν υπάρχει – και σωστά – αυτή η δυνατότητα.

Το ποιος φταίει για αυτό το αλαλούμ, είναι σαφές. Το αφεντικό έχει αφήσει αυτό το μοτίβο λειτουργίας που προφανώς και δεν οδηγεί πουθενά και τον φέρνει σε δύσκολη θέση.

Έχουν συμβεί τόσα, που ενώ ξέρω πως ο ΠΑΟΚ έχει τέσσερις περιπτώσεις παικτών σε προχωρημένες επαφές, έχω φτάσει να αμφισβητώ αν πραγματικά θέλει να τις φτάσει στο τέρμα. Μπορεί και να είναι υπερβολή αυτό που γράφω, αλλά πιστέψτε με, έρχονται πληροφορίες στο μυαλό μου που δεν έχουν καμία λογική. Και σε έναν μηχανισμό που ουδείς παραδέχεται πως φταίει, προφανώς η ευθύνη μεταφέρεται στους υπόλοιπους. Μετά βγάλε άκρη εσύ ποιος λέει αλήθεια και ποιος όχι.

Ο Ιβάν πρέπει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του κλαμπ. Δεν ξέρω αν θα το κάνει ποτέ, δεν βλέπω διάθεση να το κάνει, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί αφήνει να συμβαίνει ότι συμβαίνει.

Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως η δυναμική του συλλόγου που ο ίδιος έριξε τόσα χρήματα για να τον αναβαθμίσει, μειώνεται ολοένα και περισσότερο και στα μάτια της αγοράς και στα μάτια του κοινού του.

Και αν υπάρχει αδυναμία λόγω του πολέμου, κάτι εξαιρετικά πιθανό, η ξεκάθαρη εξήγηση θα ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμη γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου του ΠΑΟΚ θα έβαζε πλάτη, όπως ο Ιβάν έβαλε πλάτη για το κλαμπ τόσα χρόνια.

Όμως ούτε αυτό έχει συμβεί, ούτε μία λογική εξήγηση για τον αναχρονιστικό και επικίνδυνο τρόπο που δουλεύει το κλαμπ και για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ

Preseason

Σφαγή ΠΑΟΚ χωρίς VAR

Αποφάσεις που θα μπορούσαν να παίξουν το δικό τους ρόλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, ωστόσο, είναι πραγματικότητα πως έγιναν σημαντικά λάθη στο χθεσινό παιχνίδι, εις βάρος του.

Με το VAR να μην είναι διαθέσιμο σε αυτή τη φάση των προκριματικών, ο Γάλλος ρέφερι και οι βοηθοί του έκαναν λάθη τόσο στη φάση του πέναλτι και της αποβολής του Ντόουγκλας, όσο και στη φάση όπου ο Νάρεϊ -και στη συνέχεια όλος ο πάγκος του ΠΑΟΚ- φώναξε για αντικανονικό μαρκάρισμα στην περιοχή.

Όσον αφορά στο πέναλτι, είναι ξεκάθαρο πως η παράβαση γίνεται εκτός περιοχής, ενώ και η κόκκινη του Ντόουγκλας είναι -τουλάχιστον- αυστηρή, ενώ στο 60' υπάρχει και το πάτημα στον Νάρεϊ, με τον Γερμανό να κάνει κοντρόλ στην περιοχή και να πέφτει στο έδαφος και τον Μιλό να μη δίνει τίποτα.

Από το ριπλέι φάνηκε ότι υπήρχε πάτημα χαμηλά στο πόδι, με τους "ασπρόμαυρους" να διαμαρτύρονται, χωρίς αποτέλεσμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Preseason

«Ασπρόμαυρο» διπλό γεμάτο μονομαχίες (vid)

Στην τελική ευθεία ο Δικέφαλος για το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

O ΠΑΟΚ μετρά αντίστροφα για το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, που θα υποδεχθεί στο γήπεδο της Τούμπας την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προθέρμανση και παιχνίδια κατοχής. Στη συνέχεια οι παίκτες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ και δούλεψαν στους αυτοματισμούς τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό κομμάτι, ενώ όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί η χθεσινή προπόνηση έκλεισε με οικογενειακό δίτερμα.

Δείτε το βίντεο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την χθεσινή προπόνηση:

https://www.youtube.com/watch?v=LHa_6kOCc5E

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Preseason

Απογευματινό ραντεβού στην Τούμπα!

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η προετοιμασία του Δικεφάλου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το παιχνίδι της Πέμπτης κόντρα στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ συνεχίζεται σήμερα με μία απογευματινή προπόνηση στη Τούμπα.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του θα συγκεντρωθούν στις 18:45, όπως άλλωστε και χθες, όπου  το αγωνιστικό τμήμα δούλεψε κάτω από αντίξοες συνθήκες μέσα σε υψηλή θερμοκρασία, με φόντο την πρώτη… μάχη κόντρα στους Ισραηλινούς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προθέρμανση και παιχνίδια κατοχής. Στη συνέχεια οι παίκτες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ και δούλεψαν στους αυτοματισμούς τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό κομμάτι. H προπόνηση της Κυριακής (23.07) έκλεισε με οικογενειακό δίτερμα.

Ο Ζόαν Σάστρε ήταν ο μοναδικός παίκτης του ΠΑΟΚ που ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ