Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

10 συμπεράσματα πριν «αρχίσει το ματς»

Το πρωτάθλημα αρχίζει (για πόσο δεν ξέρουμε) και τα γεγονότα που προηγήθηκαν μας έκαναν κάπως σοφότερους. Λίγες μέρες πριν την σέντρα, βάζουμε κάποιες σκέψεις σε σειρά και απαριθμούμε 10 συμπεράσματα από τις κόντρες των τελευταίων μηνών στο ποδόσφαιρο.

Άκης Σακισλόγλου

10 συμπεράσματα πριν «αρχίσει το ματς»

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

– Τις μεγαλύτερες απώλειες από την πρόσφατη μάχη για αλλαγές στο ελληνικό πρωτάθλημα (δε λέω εξυγίανση γιατί ακόμη τίποτα δεν έγινε) τις έχει ο ΠΑΟΚ. Το -3 δεν καταπίνεται εύκολα, ούτε και το κλείσιμο της θύρας 4! Ολα τα υπόλοιπα περί αναγκαίου τιμήματος τα ακούω βερεσέ. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ την έβγαλαν πάλι καθαρή.

– Το σκηνικό με την αναβολή και την επανέναρξη αφήνει πολλά μέτωπα ανοιχτά. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για τους διαιτητές, ούτε για τις πειθαρχικές επιτροπές. Επίσης, αν 14 ομάδες, ένας υπουργός και η FIFA αδυνατούν να αλλάξουν τους πίνακες, τότε η ΕΠΟ είναι ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη.

– Οι εκλογές που έρχονται στην ΕΠΟ, μόνον εύκολες δεν είναι. Η παράταξη που διοικεί έχει ακόμα τον πρώτο λόγο. Πρέπει να προσπαθήσει πολύ η αντιπολίτευση για να την κερδίσει γιατί οι σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί τόσα χρόνια μεταξύ Ενώσεων και Ομοσπονδίας είναι σχέσεις εξάρτησης.

– Οσοι νομίζουν πως οι σχέσεις ΠΑΟ – ΑΕΚ – ΠΑΟΚ είναι καλές, δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στο ποδόσφαιρο. Σε ότι αφορά τον ΠΑΟΚ, πάντα είχα την άποψη πως καλύτερα να σε θεωρούν εχθρό, παρά να σε έχουν για σίγουρο.

– Σε επίπεδο παραγόντων, ο Σαββίδης είναι και πάλι μια κατηγορία μόνος του, με τα καλά και τα κακά που έχει αυτή η ιδιορρυθμία. Ακόμη μού δίνει την εντύπωση ότι είναι ο καθαρότερος και πιο «καλών προθέσεων» παράγοντας. Αλλά κι αυτή του η απόσταση από την ελληνική πραγματικότητα και η αδυναμία του να την κατανοήσει, προκαλούν προβλήματα στην ομάδα του ΠΑΟΚ και στον ίδιο.

– Το πρωτάθλημα σε επίπεδο Super League έχει τόσο μεγάλη οικονομική απόσταση από κάθε άλλη ποδοσφαιρική δραστηριότητα που είναι παράλογο να μην αυτοδιοικείται από τις ίδιες τις ΠΑΕ. Αυτές πρέπει να ορίζουν επιτροπές διαιτητών και πειθαρχικά όργανα και φυσικά να πληρώνουν το κόστος. Κανένας πρόεδρος ΕΠΟ που εκλέγεται από τον κάθε πικραμένο παράγοντα στην επαρχία δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την επένδυση εκατομμυρίων των ομάδων.

– Η κατανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μεταξύ των ομάδων πρέπει να αλλάξει. Αυτές που ανεβαίνουν πρέπει να πριμοδοτούνται και οι μικρομεσαίες να παίρνουν τα ίδια με τις μεγάλες, ίσως και περισσότερα. Στις μεγάλες ομάδες πρέπει να μπαίνει και πέναλτι μεταγραφών από μικρομεσαίες.

– Κάποια από τα χρήματα των ομάδων που παίζουν στην Ευρώπη πρέπει να πηγαίνουν στις μικρότερες ομάδες. Δεν έχω σκεφτεί τον τρόπο αλλά το να παίρνει 25 εκατομμύρια όποιος παίζει ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ και άλλα τόσα να μοιράζονται σε 12 ολόκληρες ομάδες στην Λίγκα, μόνον λογικό δεν είναι.

– Μιας και ο λόγος περί χρημάτων: Πρωτάθλημα με τέτοια γήπεδα και προπονητικά κέντρα, δεν μπορεί παρά να είναι δεύτερης και τρίτης ταχύτητας στην Ευρώπη. Αραγε ποιος μεγάλος παίκτης θα έρθει στην Ελλάδα για να προπονείται στη Νέα Μεσημβρία και να παίζει στις 3 το μεσημέρι στη Λιβαδειά; Εδώ τον υπουργό δεν τον είδα να παίρνει θέση. Ούτε να κάνει κάτι, έστω για τα Δημοτικά στάδια ανά την Ελλάδα.

– Είπα υπουργός: Να μην ξεχνάτε πως κι αυτός πολιτικός είναι και κρατάει ισορροπίες. Πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι έκανε βήματα τα οποία σχετικότεροι με το ποδόσφαιρο προκάτοχοί του ούτε διανοήθηκαν να τα κάνουν. Στο κρίσιμο, ωστόσο, σημείο και αυτός κοντοστέκεται. Γι αυτό και έχει δίκιο ο ΠΑΟΚ που μιλά για παρέμβαση πρωθυπουργού.

…και δυο – τρεις ερωτήσεις «μπόνους»:

– ιδιοκτήτης της ΑΕΚ ποιος είναι;
– τον Γιάννη Αλαφούζο θα τον αποκαλούμε με το κανονικό του επίθετο τώρα που μάθαμε πόσα λεφτά θα δώσει για την άδεια του ΣΚΑΙ;
– Την Λάρισα φέτος (μιας και προπονητής της είναι ο Αγγελος) την υποστηρίζουμε;

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χωρίς προβλήματα ενόψει ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός

Επέστρεψαν όλοι οι διεθνείς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με την επιστροφή και των τελευταίων διεθνών, Μπακασέτα, Ιωαννίδη, Σπόραρ, Τσέριν και Βέρμπιτς, ο Παναθηναϊκός συνέχισε την προετοιμασία του ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (31/3, 18:00), με μία προπόνηση σήμερα.

Οι πέντε διεθνείς, έκαναν αποθεραπεία και αύριο αναμένεται να μπουν στο κανονικό πρόγραμμα, ενώ εκτός ήταν ξανά οι Μάγκνουσον και Πάλμερ-Μπράουν που είναι μακροχρόνια απόντες.

Με την επιστροφή των διεθνών, επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για τον Φατίχ Τερίμ, ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπαλτάκος: «Τελικός χωρίς κόσμο αν δε βελτιωθεί το Πανθεσσαλικό»

Η απόφαση μετά τη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Παρουσία του Γιάννη Αλαφούζου και του Θεόδωρου Καρυπίδη, πραγματοποιήθηκε η σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της ΕΠΟ και μετά τις διάφορες διαφωνίες, για τον κόσμο, τον αριθμό των εισιτηρίων και την έδρα, ο πρόεδρος, Τάκης Μπαλτάκος, είπε:

«Έγινε σήμερα μία σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο κ.Μπέος, οι δύο διαγωνιζόμενες ΠΑΕ και φυσικά η ΕΠΟ. Σε αυτή τη σύσκεψη πήραμε μερικές αποφάσεις. Το πρώτο που πρέπει να πούμε, είναι ότι η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να τηρήσει την προκήρυξή της. Η προκήρυξη είναι σαφής, όταν μία ομάδα προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και η άλλη από την Αθήνα, το γήπεδο διεξαγωγής είναι στον Βόλο. Σε αυτή την περίπτωση, αν οι ομάδες συμφωνήσουν σε κάτι άλλο, εμείς μπορούμε να τις ακούσουμε. Ο Άρης όμως είπε με σαφήνεια ότι δεν δέχεται να παίξει στο ΟΑΚΑ, οπότε η ΕΠΟ λέει το ίδιο πράγμα. Πάμε στον Βόλο όπως λέει η προκήρυξη. Στον Βόλο όμως, με βάση τον νέο όνομα, για να πάμε και να παίξουμε τελικό, να πληρούνται οι προϋποθέσεις που σήμερα δεν πληρούνται. Αυτό σημαίνει ότι αν οι προύποθέσεις αυτες δεν πληρούνται μέχρι κάποιο χρονικό σημείο εύλογο, που το βλέπω δύσκολο, ο αγώνας θα γίνει στον Βόλο κεκλεισμένων των θυρών, μόνο και μόνο επειδή με το νέο σύστημα, τις κάμερες και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια που απαιτούνται, δεν μπορεί το γήπεδο να φιλοξενήσει τελικό με κόσμο. 

Ο Παναθηναϊκός εξέφρασε επιφυλάξεις για τον κόσμο ακόμη κι αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ακόμη κι αν το γήπεδο είναι 100% έτοιμο με βάση τον νέο νόμο, ο Παναθηναϊκός εκφράζει επιφυλάξεις λόγω επεισοδίων που μπορεί να συμβούν. Ο Δήμαρχος του Βόλου, δέχεται να γίνει ο αγώνας στον Βόλο, με περίπου 11.000 φιλάθλους. Αλλά αυτό είναι κάτι θεωρητικό, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Άρα σήμερα η απόφαση είναι ο τελικός του Κυπέλλου στον Βόλο χωρίς οπαδούς».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπέος για τελικό Κυπέλλου και εισιτήρια

Ο αριθμός που ανέφερε ο δήμαρχος Βόλου και η διαφωνία Αλαφούζου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Αχιλλέας Μπέος βρέθηκε στη σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της ΕΠΟ, με αφορμή τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού το Πανθεσσαλικό, βρίσκεται στη προκήρυξη της διοργάνωσης, από τη στιγμή που συμμετέχουν μία ομάδα από τη Βόρεια Ελλάδα και μία από τη Νότια.

Ο δήμαρχος Βόλου, ανέφερε βγαίνοντας από την αίθουσα… «Παραμένω στην ίδια προσέγγιση, αλλά με γνώμονα την ιστορία των δύο ομάδων, ότι στο παρελθόν δεν είχαν την ίδια αντιπαλότητα όπως Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ή Άρης-ΠΑΟΚ, είπαμε κάτω από προϋποθέσεις να έρθει ο κόσμος στον Βόλο. Και για τον Βόλο, την πόλη και για το ποδόσφαιρο, να υπάρξουν στο Πανθεσσαλικό 15.000 φίλαθλοι. Ο κ. Αλαφούζος ήταν αρνητικός γιατί ήταν λίγοι οι φίλαθλοι, ήθελε περισσότερα εισιτήρια. Τις αποφάσεις αυτές θα τις πάρει η ΕΠΟ με τις ομάδες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ