Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Ο ΠΑΟΚ δεν ξεχνά τον Φερνάντο Σάντος και τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο»

Ο ΠΑΟΚ καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπενφίκα στα playoff των προκριματικών του Champions League και να εκπληρώσει το μεγάλο όνειρο της συμμετοχής στην φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ελένη Μπούντου

«Ο ΠΑΟΚ δεν ξεχνά τον Φερνάντο Σάντος και τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο»

Με αφορμή την συνάντηση του Δικεφάλου με τους «αετούς» της Λισαβόνας, τα πορτογαλικά ΜΜΕ, έχουν ξεκινήσει τα αφιερώματα για τους «ασπρόμαυρους», εστιάζοντας κυρίως στην παρουσία των συμπατριωτών τους στον ΠΑΟΚ.

Πρωταγωνιστές στις αναφορές των Πορτογάλων δεν θα μπορούσαν να μην είναι ο Φερνάντο Σάντος, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, αλλά και ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ενώ από τις αναφορές δεν λείπει η Τούμπα και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί του Δικεφάλου.

Αναλυτικά το αφιέρωμα της πορτογαλικής ιστοσελίδας:

Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης, ο αντίπαλος της Μπενφίκα στα playoff των προκριματικών του Champions League, δεν έχει κερδίσει πρωτάθλημα για 34 χρόνια, αλλά έχει ισχυρή σχέση με τους Πορτογάλους.

Αν πούμε σε κάποιον ότι η Μπενφίκα θα αντιμετωπίσει τον Πανθεσσαλονίκιο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών, πολλοί θα πουν ότι πρέπει να κάνουμε λάθος. Όχι, δεν κάνουμε. Μιλάμε για τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, έναν σύλλογο γεμάτο ιστορία και μία από τις πιο σημαντικές ομάδες στην Ελλάδα στην οποία έχουν στερηθεί πολλοί τίτλοι. Η τροπαιοθήκη του ΠΑΟΚ παρουσιάζει μόνο δύο πρωταθλήματα, το τελευταίο το κέρδισε την σεζόν 1984-85 και έξι Κύπελλα Ελλάδος -το τελευταίο πριν ένα τρίμηνο με τον Βιεϊρίνια να ανοίγει τον δρόμο για το τρόπαιο στη νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ με 2-0-.

Για δυόμισι χρόνια, ο ΠΑΟΚ ήταν υπό την καθοδήγηση του Φερνάντο Σάντος, του δεύτερου σε συμμετοχές προπονητή του συλλόγου (105 ματς). Ο «μηχανικός» δεν κέρδισε κάποιον τίτλο, αλλά ενίσχυσε το κύρος της ομάδας. Με τον Σάντος, ο ΠΑΟΚ κατέλαβε την δεύτερη και την τρίτη θέση του πρωταθλήματος και η αλήθεια είναι ότι το 2008-09 δημιούργησε την αίσθηση ότι θα μπορούσε να επιστρέψει τον τίτλο του πρωταθλητή στους ανθρώπους του μεγαλύτερου συλλόγου της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτές τις τρεις σεζόν, ο Φερνάντο Σάντος καθοδήγησε τρεις Πορτογάλους: Τον τερματοφύλακα, Ντάνι Φερνάντες, τον Βιεϊρίνια, στην πρώτη του θητεία στο σύλλογο και τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο, με τον οποίο δημιούργησε, μια εξαιρετική σχέση φιλίας. Στην πραγματικότητα, στον ΠΑΟΚ, ο σημερινός προπονητής της Πόρτο ολοκλήρωσε την καριέρα του με εννέα αγώνες το 2009-2010 και ξεκίνησε μια νέα φάση στη ζωή του ως αθλητικός διευθυντής μετά από πρόσκληση του τότε προέδρου Ζήση Βρύζα.

Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο έχει συνολικά 47 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ, αλλά ο Πορτογάλος που έχει καταγράψει τις περισσότερες συμμετοχές με την φανέλα του ΠΑΟΚ, είναι ο Βιεϊρίνια, του οποίου η πρώτη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη τον σημάδεψε πάρα πολύ. Ήταν εκεί που συναντήθηκε με τη σύζυγό του και ήταν σχεδόν έτοιμος να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδος.

Συνολικά, υπήρχαν έξι πορτογάλοι ποδοσφαιριστές που εκπροσώπησαν τον ΠΑΟΚ: Ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΟΚ, Βιεϊρίνια, ο Μιγκέλ Βίτορ, ο Ντάνιελ Φερνάντες, ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ο Ρικάρντο Κόστα και ο Εντίνιο.

Αν πούμε σε κάποιον ότι το γήπεδο της Τούμπας, είναι το πιο… ξέφρενο στην Ελλάδα, είναι μόνο μια φράση, αλλά αν αυτό ειπωθεί από κάποιον που ξέρει καλά τότε θα καταλάβεις… «Μπορεί να είναι το πιο δύσκολο γήπεδο για να παίξει κάποιος στην Ελλάδα επειδή έχει ένα πολύ δυνατό κοινό που ενθαρρύνει τους παίκτες του ΠΑΟΚ περισσότερο από αυτούς του Ολυμπιακού», δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος το 2013 πριν από την συνάντηση της Μπενφίκα με τον ΠΑΟΚ στην φάση των «32» του Europa League…»

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Μια «γροθιά» ο ΠΑΟΚ (vid)

O «ασπρόμαυρος» οργανισμός αφήνει πίσω τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με μία σειρά από δημοσιεύσεις σε όλα τα social media, είναι ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ, προσπαθεί να βγάλει ένα κλίμα ενότητας για την επόμενη μέρα, κλίμα το οποίο έβγαλε προς τα έξω ο ίδιος ο κόσμος στην Τούμπα.

«Ενωμένοι σα γροθιά» είναι το μήνυμα της ομάδας, αυτήν τη φορά στο Twitter/X, χρησιμοποιώντας ένα βίντεο από τα χειροκροτήματα του κόσμου στην ομάδα, μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα και την ήττα-αποκλεισμό με 0-2 από την Κλαμπ Μπριζ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Χειροκροτήματα για τη Μπριζ στο αεροδρόμιο (vid)

Πριν την επιστροφή της μαζί με κόσμο που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Κλαμπ Μπριζ πέτυχε το στόχο της με το 0-2 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, περνώντας στα ημιτελικά του Europa Conference League και κατά την άφιξη της αποστολής σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», Βέλγοι που επέστρεφαν κι αυτοί στη βάση τους, χειροκρότησαν τους ποδοσφαιριστές.

Δείτε το σχετικό βίντεο που δημοσίευσε η Κλαμπ Μπριζ στα social media…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Περιμένουν τον Φαμπιάνο στον Άρη

Ανέβασε ρυθμούς στη σημερινή προπόνηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Άρης υποδέχεται την ΑΕΚ την Κυριακή στο «Κλ. Βικελίδης» με τον Άκη Μάντζιο να βλέπει σήμερα τον Φαμπιάνο Λέισμαν να βγάζει κομμάτι της προπόνησης.

Η συμμετοχή του Βραζιλιάνου αμυντικού, ο οποίος έλειψε από το παιχνίδι της προηγούμενης εβδομάδας της «OPAP Arena», θα κριθεί αύριο, ενώ Σουλεϊμάνοφ, Βέλεθ και Φεράρι συνέχισαν με ατομικό πρόγραμμα, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να είναι διαθέσιμοι την Κυριακή…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ