Connect with us

ΤΕΝΙΣ

Τα ρεκόρ του Φέντερερ που μόνο με θαύμα θα καταρριφθούν

Μερικά από αυτά που αφήνει φεύγοντας…

PAOK24

Τα ρεκόρ του Φέντερερ που μόνο με θαύμα θα καταρριφθούν

Ο «βασιλιάς» του τένις, Ρότζερ Φέντερερ, αποθεώθηκε από το κοινό του Λονδίνου στο πλαίσιο του Laver Cup, μετά την απόφασή του να «κρεμάσει τη ρακέτα του» στα 41 του χρόνια.

Ο Ελβετός στα 41 του χρόνια «έριξε αυλαία» σε μία τεράστια καριέρα, αριθμώντας 103 τίτλους (δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην Open Era πίσω από τον Τζίμι Κόνορς με 109), πανηγύρισε 1.251 φορές (δεύτερο καλύτερο ρεκόρ πάλι πίσω από τον Κόνορς που είχε 1.274 νίκες), ενώ είδε μόνο το Νόβακ Τζόκοβιτς να τον ξεπερνά σε συνεχόμενες εβδομάδες στο νο1 της ATP (310 έμεινε στην κορυφή ο King Roger και 373 ο “Νόλε”).

Είναι ο τρίτος στη λίστα των περισσότερων τίτλων Grand Slam (20), πίσω από τον Τζόκοβιτς (21) και Ράφαελ Ναδάλ (22). Κάποια από τα ρεκόρ του ξεπεράστηκαν, υπάρχουν όμως, και άλλα που πολύ δύσκολα θα βρεθεί τενίστας να τα υπερβεί. Σύμφωνα με το “Tennis24.gr” αυτά είναι:

1. Ρεκόρ σερί εβδομάδων στην κορυφή

Για μία τετραετία (2004-2008) ο Φέντερερ «έπαιζε μόνος του» στο Tour. Αν και εκείνη την εποχή υπήρχαν σπουδαίοι τενίστες, ο Ελβετός δεν είχε αντίπαλο. Απο τη στιγμή που πήρε την θέση του Άντι Ρόντικ στο νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, το 2004 μετά τον πρώτο του τίτλο στο Australian Open, δεν έφυγε από εκεί μέχρι τον Αύγουστο του 2008, όταν ο Ράφαελ Ναδάλ «πάτησε» στο ρετιρέ.

Εκείνη την περίοδο ο Φέντερερ πανηγύρισε 10 τίτλους Grand Slam τίτλους. Η καλύτερή του ίσως χρονιά ήταν το 2006, όταν στη διάρκειά της κατέκτησε 12 τρόπαια, ανάμεσα στα οποία το Australian Open, το Wimbledon, το US Open και το ATP Finals.

Έμεινε 287 συνεχόμενες εβδομάδες στο Νο1 της ATP, κάτι που μόνο με θαύμα θα επαναληφθεί, εάν σκεφτεί κανείς ότι ο δεύτερος Τζίμι Κονορς έχει ρεκόρ με 160 εβδομάδες, , ενώ ο Νόβακ Τζόκοβιτς 122.

2. Πέντε σερί τίτλοι στο US Open

Είναι ο μοναδικός τενίστας στην Open Era που έχει πάρει 5 σερί τίτλους στο US Open. Πανηγύρισε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 2004 σε ηλικία 23 ετών, ενώ η τελευταία ήταν το 2008 με τη νίκη του επί του Άντι Μάρεϊ.

Έφτασε κοντά και στο 6 στα 6, αλλά αν και προηγήθηκε με 2-1 σετ του Χουάν Μάρτιν ντελ Πότρο το καλοκαίρι του 2009, τελικά ηττήθηκε με 3-2 από τον 20χρονο τότε Αργεντινό.

3. Σερί σε Grand Slam τελικούς και ημιτελικούς

Από το Wimbledon του 2005 μέχρι και το US Open του 2007, ο Ελβετός συμμετείχε σε 10 σερί τελικούς Grand Slam, κατακτώντας 8 τρόπαια! Από το Wimbledon του 2004 έως το Australian Open του 2010, «μέτρησε» 23 συνεχόμενους ημιτελικούς σε Major τουρνουά.

Επίσης έλαβε μέρος σε 36 συνεχόμενους προημιτελικούς, σερί που σταμάτησε ο Σέργκι Στακόφσκι στο 2ο γύρο του Wimbledon 2013.

4. Κέρδισε σε 24 συνεχόμενους τελικούς

Ένα ακόμη μεγάλο ρεκόρ του «Βασιλιά» ήταν ότι από το 2003 και το τουρνουά της Βιέννης μέχρι το Masters Cup του 2005, όταν έχασε από τον Νταβίντ Ναλμπαντιάν, κατέγραψε το απίστευτο σερί των 24 κερδισμένων τελικών στο ATP Tour. Μεταξύ των αντιπάλων που νίκησε σε τελικούς ήταν οι Αγκάσι, Χιούιτ, Ρόντικ, Σάφιν και Ναδάλ.

5. Δεν ηττήθηκε 2-0 ή, 3-0 σε 194 παιχνίδια

Την διετία 2004-2006, ο Φέντερερ έλαβε μέρος σε περίπου 200 αγώνες, στους οποίους πήρε τουλάχιστον ένα σετ. Ηττήθηκε μόλις 10 φορές σε αυτή την περίοδο, οι μισές από το μεγάλο του αντίπαλο, Ράφαελ Ναδάλ.

Συνολικά μέτρησε 194 ματς χωρίς να ηττηθεί σε straight set. Αυτό σταμάτησε το 2006 στο Σινσινάτι όταν ηττήθηκε στο 2ο γύρο από τον Άντι Μάρεϊ με 2-0.

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΝΙΣ

Ο Τζόκοβιτς έστειλε τη Σερβία στο Final 8

Ο 36χρονος στοχεύει να οδηγήσει τη χώρα του στον δεύτερο τίτλο της στο Davis Cup

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στην πρώτη του αναμέτρηση μετά την πανηγυρική κατάκτηση του 24ου τίτλου του σε Γκραν Σλαμ, με τον θρίαμβο στο US Open, ο Νόβακ Τζόκοβιτς έδωσε συνέχεια στις νίκες, επικρατώντας με 6-3, 6-4 του Ισπανού Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα. Μάλιστα με την αποψινή επιτυχία στη Βαλένθια για το Davis Cup, η Σερβία εξασφάλισε την πρόκριση στο Final 8 της διοργάνωσης στη Μάλαγα τον Νοέμβριο, αποκλείοντας την «οικοδέσποινα» Ισπανία.

«Προφανώς το να παίζω για τη Σερβία, για τη χώρα μου, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι τεράστια ευθύνη και πίεση, αλλά και απίστευτο προνόμιο και τιμή. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που μπόρεσα να συνεισφέρω με έναν κρίσιμο βαθμό και να εξασφαλίσουμε την πρόκριση στη Μάλαγα με αυτή τη νίκη», είπε μετά τον αγώνα ο Σέρβος.

Ο 36χρονος στοχεύει να οδηγήσει τη χώρα του στον δεύτερο τίτλο της στο Davis Cup, έχοντας βοηθήσει τη Σερβία να κατακτήσει το πρώτο της «στέμμα» το 2010 και να τερματίσει δεύτερη το 2013.

Η Σερβία θα αντιμετωπίσει αύριο την Τσεχία, η οποία προκρίθηκε επίσης στο Final 8, με τη νικήτρια να τερματίζει πρώτη στον Γ' όμιλο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΕΝΙΣ

Τσιτσιπάς: Πτώση στην παγκόσμια κατάταξη, Νο1ο Αλκαράθ

Ο Ελληνας πρωταθλητής έχασε 510 βαθμούς και έφτασε τους 4.580 βαθμούς στην κατάταξη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Τρεις θέσεις υποχώρησε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, από την 4η για να βρεθεί στην 7η, στην παγκόσμια κατάταξη, που διατηρεί η ATP, μετά τον πρόωρο αποκλεισμό του στο τουρνουά στο Σινσινάτι.

Ο Ελληνας πρωταθλητής έχασε 510 βαθμούς και έφτασε τους 4.580 βαθμούς στην κατάταξη.

Στο άτυπο «βάθρο» δεν άλλαξε κάτι, καθώς οι Αλκαράθ, Τζόκοβιτς και Μεντβέντεφ, συγκροτούν την τριάδα της κορυφής, όμως ο Σερβός πρωταθλητής μετά την νίκη του επί του Ισπανού στον τελικό του τουρνυοά στο Σινσινάτι, τον πλησίασε σε απόσταση 20 βαθμών.

Η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Κάρλος Αλκαράθ (Ισπανία) 9.815 βαθμοί

2. Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία) 9.795

3. Ντανιίλ Μεντβέντεφ (Ρωσία) 6.220

4. Χόλγκερ Ρούνε (Δανία) 4.790

5. Κάσπερ Ρούουντ (Νορβηγία) 4.715

6. Γιανίκ Σίνερ (Ιταλία) 4.645

7. Στέφανος Τσιτσιπάς (Ελλάδα) 4.580

8. Αντρέι Ρούμπλεφ (Ρωσία) 4.515

9. Τέιλορ Φριτζ (ΗΠΑ) 3.605

10. Φράνσις Τιαφόε (ΗΠΑ) 3.050

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΕΝΙΣ

Θρίαμβος στο Μεξικό για τον Στέφανο Τσιτσιπά (vid)

Επικράτησε του Ντε Μινόρ και στέφθηκε πρωταθλητής.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Τον πρώτο τίτλο για τη φετινή σεζόν και 10ο συνολικά στην καριέρα του πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Ο Έλληνας πρωταθλητής επικράτησε 2-0 σετ (6-3, 6-4) του Αυστραλού Άλεξ Ντε Μινόρ και κατέκτησε το τρόπαιο στο Mifel Open, στο Μεξικό. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγύρισε έντονα τη νίκη του, πετώντας τη ρακέτα του αμέσως μετά τον τελευταίο πόντο.

Στο πρώτο σετ, ο Τσιτσιπάς μετά το γρήγορο 1-0 στα games δέχθηκε την ισοφάριση, αλλά δεν πτοήθηκε παίρνοντας αμέσως κεφάλι στο σκορ για το 2-1. Μάλιστα στο 4ο game κατάφερε να κάνει το μπρέικ για το 3-1. O Aυστραλός μείωσε και αυτός με break σε 3-2, ενώ στη συνέχεια εκμεταλλεύθηκε το κακό, σε εκείνο το σημείο, σερβίς του Στέφανου, φέρνοντας το σετ στα ίσια.

Ωστόσο, ο Τσιτσιπάς με ένα εξαιρετικό ντεμαράζ πήρε τα τρία επόμενα games με «όπλο» το εξαιρετικό forehand αλλά και τα πολλά λάθη του Αυστραλού, φτάνοντας στο 1-0 στα σετ.

Με break ξεκίνησε το δεύτερο σετ, αφού ο Ντε Μινόρ έχασε την ψυχραιμία του μετά το υπέρ του 40-15 με αποτέλεσμα ο Τσιτσιπάς να προηγηθεί και στη συνέχεια να διευρύνει το προβάδισμα του φτάνοντας στο 3-1.

Ωστόσο από εκείνο το σημείο και έπειτα ο Ντε Μινόρ πίεσε τον Στέφανο με το σερβίς, έκανε αρχικά το break ισοφαρίζοντας σε 3-3 και στη συνέχεια πήρε το προβάδισμα.

Στο όγδοο game του δεύτερου σετ, ο Τσιτσιπά με ένα γρήγορο σερί έκανε το 4-4 και στη συνέχεια κατάφερε να «σπάσει» το σερβίς του Ντε Μινόρ, κάνοντας το 5-4. Αμέσως μετά, στο σερβίς του, ο Τσιτσιπάς δεν άφησε περιθώρια στον Αυστραλό, κερδίζοντας το game και το παιχνίδι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ