Connect with us

Εξωφρενικό πρόστιμο στην ΣΕΚΑΠ για την προ – Σαββίδη εποχή

Το χέρι βαθιά στην τσέπη καλείται να βάλει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ για λογαριασμό της ΣΕΚΑΠ μετά το πρόστιμο που εκδικάστηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής για… αμαρτίες του παρελθόντος στην προ Σαββίδη εποχή.

Ελένη Μπούντου

Εξωφρενικό πρόστιμο στην ΣΕΚΑΠ για την προ – Σαββίδη εποχή

Σύμφωνα με την οικονομική ηλεκτρονικη εφημερίδα voria, εκδικάστηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής και αφορά την επιβολή προστίμου, πρόσθετων φόρων και τελών, ύψους 38 εκατ. ευρώ στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008.

Το υπέρογκο αυτό πρόστιμο καλείται να το πληρώσει η νέα ιδιοκτησία της εταιρείας, που βρίσκεται στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη από το 2013, για μια υπόθεση που χρονολογείται πέντε χρόνια πριν την εποχή Σαββίδη (όταν δηλαδή ήταν μέτοχος της ΣΕΚΑΠ η Αγροτική Τράπεζα και η ΣΕΚΕ) και για την οποία φυσικά δεν είχε ενημερωθεί ο ομογενής επιχειρηματίας τη στιγμή που εξαγόραζε την καπνοβιομηχανία της Ξάνθης.

Το κράτος επέβαλε, δηλαδή, στη διορισμένη από το ίδιο διοίκηση πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις και καλεί τη διοίκηση Σαββίδη να το πληρώσει. Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο της εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ από τον Ιβάν Σαββίδη ξέρουν καλά ότι η εμπλοκή του έγινε κατόπιν παραινέσεων, θα έλεγε κανείς και πιέσεων, του τότε πρωθυπουργού, προκειμένου η ακριτική καπνοβιομηχανία να μην καταλήξει στα χέρια της τουρκικής Seba.

Ο Σαββίδης, λοιπόν, όχι μόνον εξαγόρασε τη ΣΕΚΑΠ αλλά επένδυσε στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, μαζί με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, περίπου 35 εκατ, ευρώ. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της καπνοβιομηχανίας που ελέγχει στη Ρωσία, της Donskοy Tabak, και με όπλο την εξωστρέφεια, ο όμιλος Σαββίδη κατάφερε να οδηγήσει στην ανάκαμψη της Θρακιώτικη καπνοβιομηχανία. Είναι ενδεικτικό ότι η ΣΕΚΑΠ επέστρεψε σε καθαρά κερδοφορία μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, ενώ έφθασε να έχει λειτουργικά κέρδη άνω των 4 εκατ. ευρώ.

Κι όμως όλη αυτή η σταθερά ανοδική πορεία κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα για το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ (τα 20 εκατ. ευρώ είναι προσαυξήσεις) που δεν έχει καμία σχέση με τη νέα κατάσταση πραγμάτων στην εταιρεία. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην εταιρεία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης, αφού πλέον τα φυσικά πρόσωπα που διοικούσαν το 2008 την εταιρεία έχουν κριθεί οριστικά και αμετάκλητα αθώα από το Ποινικό Δικαστήριο, όμως, στο διοικητικό και οικονομικό σκέλος της συνεχίζει να ταλανίζει την καπνοβιομηχανία της Ξάνθης.

Διότι, όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, ενδεχόμενη επιβολή αυτού του προστίμου ή ακόμα και μέρους αυτού, θα απειλήσει ευθέως την υπόσταση της ΣΕΚΑΠ άρα και την εργασία 200 εργαζομένων σε μία άκρως ευαίσθητη περιοχή. Κύκλοι μάλιστα της καπνοβιομηχανίας σημειώνουν ότι η εταιρεία θα κάνει χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός της απέναντι στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.

Προφανώς και κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, προφανώς και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστές. Αλλά όταν ένας επιχειρηματίας καλείται να σώσει μία χρεοκοπημένη εταιρεία (και τελικά τη σώζει), έχοντας ως γνώμονα και την εθνική διάσταση του θέματος, δεν δικαιούται -αν μη τι άλλο- να ξέρει την ακριβή οικονομική θέση της συγκεκριμένης επιχείρησης;

Είναι λογικό ένας επιχειρηματίας να τολμάει και να βάζει τα χρήματά του σε μια χώρα που (σχεδόν) όλοι οι επενδυτές αποφεύγουν, έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις στο πιο υψηλό επίπεδο πως ισχύει ό,τι συμφωνήθηκε, και ξαφνικά να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόστιμο που είναι μεγαλύτερο κι από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας;

ΣΧΟΛΙΑ

Παγκόσμιο Κύπελλο

Νοκ άουτ για τρεις μήνες ο Γκαμπριέλ Ζεσούς!

Δεν ήταν θετικά τα νέα για τον Βραζιλιάνο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός θα χρειαστεί τελικά να περάσει την πόρτα του χειρουργείου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο γόνατό του και σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ, θα μείνει για τρεις μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης.

Ο Ζεσούς θα ταξιδέψει σήμερα μέσα στην ημέρα στο Λονδίνο, ώστε να μπει στο χειρουργείο και κατόπιν θα ξεκινήσει το δικό του αγώνα, με φόντο την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Καρδίτσα – ΠΑΟΚ: Οι αριθμοί του αγώνα

Από νωρίς στο κλίμα του αγώνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ mateco κινείται στους ρυθμούς του αγώνα με την Καρδίτσα, στοχεύοντας στην επιστροφή στις νίκες μετά από δύο ήττες στην Basket League και την Ευρώπη.

Ο ΕΣΑΚΕ, λίγο πριν το παιχνίδι, παρουσιάζει στοιχεία που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον:

Μέσα από την 8η αγωνιστική της Basket League θα αρχίσει να γράφεται από αύριο (4/12, 19:15, ΕΡΤ3) η ιστορία των αγώνων της Καρδίτσας Βιολογικό Χωριό με τον ΠΑΟΚ mateco. Οι Θεσσαλοί με ρεκόρ 1-5 βρίσκονται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας, έχοντας μείνει χωρίς επιτυχία στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια τους. Ο Δικέφαλος προέρχεται από την ήττα στο εκτός έδρας παιχνίδι του με τον Παναθηναϊκό.

Η Καρδίτσα Βιολογικό Χωριό έδωσε μόνο δύο από τα έξι παιχνίδια της στο κλειστό «Γιάννης Μπουρούσης». Σε αυτό νίκησε τον Κολοσσό H Hotels με 59-57 και ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό με 82-99. Στα τρία τελευταία παιχνίδια της συνολικά με Περιστέρι bwin, Παναθηναϊκό και Άρη είχε παθητικό 95,33 πόντων ενώ στα τρία πρώτα με ΑΕΚ, Κολοσσό H Hotels και Απόλλωνα Carna δέχτηκε κατά μέσο όρο 71,33.

Ο ΠΑΟΚ mateco προέρχεται από την ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό που ήταν συνολικά η τρίτη που γνώρισε μακριά από τη Θεσσαλονίκη σε σύνολο τεσσάρων αγώνων, αφού τα κατάφερε μόνο στο Λαύριο. Στις τρεις ήττες του από το Περιστέρι bwin, τον Κολοσσό H Hotels και τον Παναθηναϊκό είχε παθητικό 85, 80 και 87 πόντων αντίστοιχα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι δρόμοι των δύο ομάδων διασταυρώνονται αύριο για πρώτη φορά σε επίσημο επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ mateco ωστόσο έχει αρνητικό πρόσημο στα αποτελέσματα του απέναντι στις ομάδες που προέρχονται από την Α2, όταν τις αντιμετωπίζει εκτός έδρας. Από το 2000 έχει υποχρεωθεί σε 27 ήττες και έχει σημειώσει 20 νίκες ως φιλοξενούμενος νεοφώτιστης ομάδας.

Σε αυτή τη διαδρομή επισκέφτηκε τη Θεσσαλία…

*Το 2002-03 τη Λάρισα και ηττήθηκε από την Ολύμπια με 86-75.

*Το 2005-06 τη Λάρισα και νίκησε τον ΓΣΛ με 85-83.

*Το 2008-09 τα Τρίκαλα όπου νίκησε την τοπική ομάδα 77-66.

*Το 2013-14 ηττήθηκε αυτή τη φορά από τα Τρίκαλα BC Aries με 87-76.

*Το 2017-18 ηττήθηκε από τον Γυμναστικό Φάρο Λάρισας με 101-89.

*Το 2019-20 ηττήθηκε από τη Λάρισα με 95-85.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

MILESTONE

* Ο Κωστής Γόντικας απέχει επτά ριμπάουντ από τα 200 στην Basket League.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Τζέιμς Μπέιτμον είχε 14+ πόντους και 10+ ranking σε καθένα από τα έξι παιχνίδια του στην Basket League.

* Ο Σαΐντ Πρίτζετ είχε 3+ εύστοχα δίποντα, 3+ ριμπάουντ και 1+ κλέψιμο σε καθένα από τα πέντε παιχνίδια του στο φετινό Πρωτάθλημα.

* Ο Τζάβιν Ντελόριερ είναι με διαφορά ο κορυφαίος της Καρδίτσας Βιολογικό Χωριό στα επιθετικά ριμπάουντ μετρώντας 14, τα διπλάσια από τον Γιάννη Αγραβάνη και τον Τζέιμς Μπέιτμον που τον ακολουθούν.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Η ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου κάνει 8,3 κλεψίματα ανά αγώνα και είναι στην πρώτη πεντάδα της σχετικής λίστας.

– Το 27,58% με το οποίο εκτέλεσε στα τρίποντα η Καρδίτσα Βιολογικό Χωριό στα έξι παιχνίδια της στην Basket League, είναι το δεύτερο χαμηλότερο του Πρωταθλήματος.

ΠΑΟΚ MATECO

MILESTONE

* Ο Χρήστος Σαλούστρος απέχει 11 πόντους από τους 1.400. Σε 239 αγώνες στην Basket League έχει 1.389 (5,81 μέσος όρος).

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Τζόρνταν Σάιμπερτ ετοιμάζεται για το ντεμπούτο στη δεύτερη θητεία του με τον ΠΑΟΚ mateco στον οποίο αγωνίστηκε τη σεζόν 2016-17. Ο Αμερικανός θα γίνει ο 11ος ξένος στην ιστορία της ομάδας της Θεσσαλονίκης που θα κάνει δύο θητείες με τη φανέλα της. Είχαν προηγηθεί οι (σε τυχαία σειρά) Ουόλτερ Μπέρι, Χουάν Αντόνιο Μοράλες, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Μιλένκο Τέπιτς, Μπιλ Έντουαρντς, Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς, Ούρος Ντούβνιακ, Ντόνι ΜακΓκραθ, Μίλουντιν Άλεξιτς και Ουίλ Χάτσερ.

* Ο Νέιτ Ρένφρο έχει επτά τάπες ενώ δεν υπάρχει άλλος παίκτης του ΠΑΟΚ με περισσότερες από δύο (Σλαφτσάκης, Πόλεϊ).

* Ο Τζέιλεν Χαντς είχε 13+ πόντους στα τέσσερα τελευταία και συνολικά στα έξι από τα επτά παιχνίδια του με τον ΠΑΟΚ mateco.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη είναι αυτή με τα λιγότερα λάθη ως τώρα στο Πρωτάθλημα, κάνοντας 11,28 ανά αγώνα. Ήταν χαμηλά και στην περσινή με 12,29 κατά μέσο όρο.

– Το 65,38% με το οποίο εκτέλεσε ο ΠΑΟΚ mateco στις επτά πρώτες αγωνιστικές, ήταν το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της Basket League. Είναι χαμηλότερο κατά 9,13% από αυτό που είχε στην περασμένη σεζόν (74,51%).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

Σημαντικές κινήσεις από τους ανθρώπους της ΑΕΚ Λάρνακας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο κύκλος της χειμερινής προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στην Κύπρο κλείνει και σιγά-σιγά οι "ασπρόμαυροι" ετοιμάζονται για την επιστροφή τους στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Δημήτρης Τσορμπατζόγλου - Σταύρος Κόλκας

Στο διάστημα της παρουσίας του στην Κύπρο, ο "Δικέφαλος" είχε τη δυνατότητα να προπονηθεί στο αθλητικό κέντρο των ακαδημιών της ΑΕΚ Λάρνακας, με τους ανθρώπους της ομάδας να φιλοξενούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιριστές του.

Είναι ενδεικτικό, πως ακόμη και τα... σημαιάκια στο γήπεδο είχαν τα χρώματα και το σύμβολο του ΠΑΟΚ, με τους Κύπριους να φροντίζουν για όλα στο μέγιστο βαθμό όλες αυτές τις ημέρες.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Blog

Trending