Connect with us

Uncategorized

Έτσι τα είδαν…

Στέργιος Αναστασιάδης

Από τη σεζόν 1959-60 όποτε και θεσπίστηκε η Α΄ Εθνική έως σήμερα, ο ΠΑΟΚ έχει πανηγυρίσει οχτώ “διπλά” επί του Ολυμπιακού.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του ντέρμπι, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ “ανέβασε” στην ιστοσελίδα της θέμα με τι ανέφεραν ενδεικτικά ρεπορτάζ για τις επιτυχίες του Δικεφάλου επί των Πειραιωτών, αναφέροντας:

“Τα ματς Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ έχουν ιδιαίτερη προϊστορία, με γεγονότα που απασχόλησαν τον τύπο, πριν και μετά την διεξαγωγή τους. Οι 8 εκτός έδρας νίκες του ΠΑΟΚ έφεραν συνήθως… “απόνερα” στον αντίπαλο, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που τέθηκε θέμα προπονητή ή ακόμη και…ιδιοκτήτη. Ας δούμε μέσα από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων πως αντιμετωπίστηκαν οι νίκες του ΠΑΟΚ στον Πειραιά από το 1959-60 που ξεκίνησε η Α’ Εθνική, μέχρι και τα χρόνια της Super League. Η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1976 με 4-0 στο στάδιο Καραϊσκάκης. Αναλυτικά:

6 Απριλίου 1960

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 1-2

«Ο ΠΑΟΚ με επικεφαλής τους Λέανδρο, Κεμανίδη, Πρόγιο και Χαβανίδη νίκησε χθες τον Ολυμπιακό με 2-1 στο γήπεδο Καραϊσκάκη και του αφαίρεσε σχεδόν κάθε ελπίδα για τον τίτλο. Μοναδικός υπεύθυνος για δια την οδυνηρή ήττα του Ολυμπιακού ο Θεοδωρίδης, ο οποίος ήταν ο χειρότερος παίκτης της ομάδας του. Το πρώτο γκολ από μακρινό χλιαρό σουτ του Λέανδρου (38’) το δέχθηκε σαν πρωτόπειρος γκολκίπερ, το δε δεύτερο προήλθε από κόρνερ το οποίον ο ίδιος
παραχώρησε εντελώς αδικαιολογήτως. Εκτελεστής του δεύτερου γκολ του ΠΑΟΚ ο Χαβανίδης με κεφαλιά στο (44’).

Ο Ολυμπιακός που κυριάρχησε στο γήπεδο από την αρχή μέχρι το τέλος δεν
κατόρθωσε να αξιοποιήσει την πληθώρα των ευκαιριών αν και άνοιξε το σκορ εις το 32’ με κεφαλιά του Πολυχρονίου μετά από εκτέλεση φάουλ του Μπέμπη». Αυτά έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής για την πρώτη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό εκτός έδρας στην ιστορία της Α’ Εθνικής.

26 Νοεμβρίου 1967

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 0-1

«Τρίτη κατά σειρά ήττα υπέστη ο πρωταθλητής Ολυμπιακός. Χθες ηττήθηκε μέσα στο στάδιο Καραϊσκάκη από τον ΠΑΟΚ με σκορ 1-0. Η καταστροφή για τον Ολυμπιακό ξεκίνησε από την μορφή της ενδεκάδας του. Η τεχνική του ηγεσία – προφανώς για να ενισχύσει το κέντρο της ομάδας – χρησιμοποίησε τρεις παίκτες στο νευραλγικό αυτό σημείο. Αγνόησε έτσι τον νεαρό και ταλαντούχο Στολίγκα και προτίμησε τον Νίκο Σιδέρη. Οι φίλαθλοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία χειροκρότησαν τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έπαιξε ψύχραιμα, ηρωικά, πρακτικά, θετικά και διέθετε χαλύβδινη άμυνα.

“Το μοναδικό γκολ σημειώθηκε στο 33ο λεπτό. Ο Νίκο Σιδέρης ανενόχλητος έδωσε πάσα στον Αφεντουλίδη έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού και ο λαμπρός παίκτης του ΠΑΟΚ με γωνιακό σουτ αιφνιδίασε τον Βαλλιάνο που πλόνζαρε καθυστερημένα και έγραψε το 1-0».

4 Ιανουαρίου 1976

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ 0-4

«Ήταν ένα παιχνίδι που θα μείνει στην ιστορία για το απροσδόκητο φινάλε του. Ο Ολυμπιακός άρχισε το ματς με εντυπωσιακή υπεροχή. Μέχρι το 24’ η καλή άμυνα του ΠΑΟΚ και η φλυαρία των κυνηγών του Ολυμπιακού κράτησε το 0-0 και ξαφνικά στην πρώτη αντεπίθεση του ΠΑΟΚ ο Τερζανίδης μετά από ωραία εναλλαγή με τον Αποστολίδη με σπουδαίο σουτ έγραψε το 1-0.

Παρά την ψυχρολουσία ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει χωρίς αποτέλεσμα. Στο δεύτερο ημίχρονο ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Λες Σάνον, πέρασε τον Γιώργο Κούδα σέντερ φορά και στο 56’ μια κόντρα του Τερζανίδη έστειλε την μπάλα στην σέντρα, την πήρε ο Κούδας και ξέφυγε σαν αστραπή από τον Γλέζο και πλάσαρε τον εξερχόμενο Κελεσίδη για το 2-0.

Μετά από έξι λεπτά ο Κούδας αφού άδειασε τον Σιώκο και τον Γκλέζο στην αντεπίθεση πέτυχε το 3-0 μέσα σε αποθέωση από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Στο 77’ ο Γκουερίνο, αφού ξεπέρασε όλη την άμυνα και τον Κελεσίδη έγραψε το 4-0. Οι νικητές αποθεώθηκαν από πλήθη ερυθρολεύκων. Ο Λες Σάνον αρκέστηκε μετά το ματς να δηλώσει «Είναι εύκολο να μιλάς όταν κερδίζεις, νομίζω ότι λείπει η φυσική κατάσταση από τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού».

2 Οκτωβρίου 1988

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 0-1

«Ο ΠΑΟΚ είχε σφιχτοδεμένη άμυνα και ιδιαίτερα επικίνδυνη επίθεση. Ακολουθώντας την τακτική των αντεπιθέσεων με αιχμές τους Καρασαββίδη – Μπορμπόκη δημιούργησε αρκετά ρήγματα στην ερυθρόλευκη άμυνα και έφτασε απειλητικά πολλές φορές μπροστά στον Ταληκριάδη. Στο δεύτερο ημίχρονο μάλιστα ο ΠΑΟΚ είχε τις ευκαιρίες για να διευρύνει το σκορ. Αποδείχθηκε ότι οι
πραγματικά μεγάλες ομάδες δεν κατασκευάζονται σε μια νύχτα, απλώς και μόνο με τη διάθεση δισεκατομμυρίων για την αγορά πολλών ποδοσφαιριστών.

Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να αναπτύξει σωστό παιχνίδι και να παρουσιάσει αρμονική συνεργασία. Ανέτοιμος ο Λάγιος Ντέταρι δεν κατάφερε να αναλάβει ρόλο ηγέτη, αλλά ουδείς μπορεί να τον αμφισβητήσει αφού μετά την
επέμβαση στο γόνατο του δεν συμπλήρωσε τις απαραίτητες προπονήσεις.

Το γκολ που έκρινε τον αγώννα σημειώθηκε στο 55’. Ο Φερνάντο τροφοδότησε τον Αλεξανδρίδη που ξεχύθηκε από πλάγια αριστερά, έκανε την σέντρα και ο Μπορμπόκης με εναέρια προσπάθεια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με σουτ».

11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 1-2

«Ο ΠΑΟΚ πέρασε σαν σίφουνας χθες από τη Ριζούπολη. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη με τις γρήγορες αντεπιθέσεις γύρισε το παιχνίδι και χωρίς οπαδούς στις εξέδρες πήρε σπουδαία νίκη – έκπληξη επί του Ολυμπιακού με σκορ 2-1. Η πρωτοπόρος πειραϊκή ομάδα νιώθει τώρα την ανάσα του Παναθηναϊκό που έχει ένα βαθμό λιγότερο, ενώ μπήκε στο παιχνίδι του τίτλου και ο ΠΑΟΚ που τον χωρίζουν τρεις βαθμοί από την κορυφή. Στο 66΄ο Πάντος με προσποίηση πέρασε στη περιοχή του ΠΑΟΚ και έβγαλε σέντρα με τον 19χρονο Ουρουγουανό Νέρι Καστίγιο να στέλνει με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα.

Το γκολ δεν μπόρεσαν να το χαρούν πολύ οι ερυθρόλευκοι, αφού δύο λεπτά αργότερα απάντησε ο ΠΑΟΚ σε γρήγορη αντεπίθεση, ο Γιασεμή πραγματοποίησε παράλληλη σέντρα και ο Σαλπιγγίδης με έξυπνο σουτ σημείωσε την ισοφάριση. Ο ΠΑΟΚ έδωσε την χαριστική βολή στον Ολυμπιακό στο 86’ με τον Σπάσιτς να κάνει την κεφαλιά μετά την ωραία σέντρα του Κουτσόπουλου».

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 1-2

«Με δημιουργό τον Αιγύπτιο Μαχμούντ Σικαμπάλα και εκτελεστή τον Παντελή Κωνσταντινίδη ο ΠΑΟΚ «άλωσε» το Καραϊσκάκης παίρνοντας παλικαρίσια νίκη με σκορ 2-1 επί του πρωτοπόρου Ολυμπιακού. Η άμυνα της πειραϊκής ομάδας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και αυτή ήταν η πρώτη ήττα του Ολυμπιακού στο νέο φαληρικό γήπεδο σε αγώνα πρωταθλήματος. Η ομάδα του Γιώργου Κωστίκου, με σωστούς αγωνιστικούς προσανατολισμούς και παίζοντας με έξυπνο τρόπο κράτησε μακριά από την εστία του κράτησε μακριά από την εστία του εξαιρετικού γκολκίπερ Φερνάντες τα ερυθρόλευκα ατού. Ο Γιάγια Τουρέ βρήκε τον τρόπο στο 59’ να κάνει ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του και με απευθείας φαλτσαριστό φάουλ έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» της εστίας του Φερνάντες.

Στο 61’ ο Κωστίκος έκανε κίνηση ματ και πέρασε στη θέση του Μαλαδένη τον Σικαμπάλα. Στο 66’ ο Σαλπιγγίδης έδωσε στον Σικαμπάλα, εκείνος «τσίμπησε» την μπάλα στον Παντελή Κωνσταντίδη και τελευταίος με δυνατό σουτ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Νικοπολίδη. Στ 71’ υπήρξε επανάληψη στο τριγωνάκι, με τον Σαλπιγγίδη να δίνει στον Σικαμπάλα, εκείνος άνοιξε στον αμαρκάριστο Κωνσταντίδη που δεν δυσκολεύθηκε να πετύχει το 2-1».

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 0-1

«Ο ΠΑΟΚ πήρε μεγάλη νίκη με 1-0 με γκολ του νεοαποκτηθέντα Εντίνιο (20΄), έφτασε την πειραϊκή ομάδα στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας – οκτώ βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό – και σκόρπισε απογοήτευση στους φιλάθλους της, θυμό και αγανάκτηση στα μέλη της Θύρας 7. Οι οργανωμένοι οπαδοί των «ερυθρολεύκων» στα τελευταία πέντε λεπτά του ντέρμπι βλέποντας ότι η ομάδα τους δεν μπορεί να πετύχει με τίποτε γκολ και τον τίτλο να αλλάζει χέρια εκτόξευσαν συνθήματα εναντίον του προέδρου Σωκράτη Κόκκαλη και τον ποδοσφαιριστών. «Που είσαι Σωκράτη;», «Κοίτα πως κατάντησες τον Ολυμπιακό», «Βγάλτε τις φανέλες και φύγετε από εδώ», «Ερνέστο Βαλβέρδε»… Ο ΠΑΟΚ είχε να νικήσει τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης από το 2005 και ήταν το όγδοο σερί παιχνίδι που δεν δέχεται φέτος γκολ – επτά στο πρωτάθλημα και ένα στο κύπελλο. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος πήρε με την αξία της το τρίποντο και παράλληλα ρεβάνς για την ήττα στη Τούμπα».

2 ΜΑΪΟΥ 2010

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 0-1

«Ο ΠΑΟΚ πήρε με το σπαθί του τη νίκη με 1-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» από τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των play off και εξασφάλισε το εισιτήριο που οδηγεί στο Champions League. Ο ΠΑΟΚ είχε σωστούς αγωνιστικούς προσανατολισμούς, έκλεισε τους διαδρόμους και είχε συγκροτημένες επιθετικές ενέργειες. Στο 33’ οι Φιλομένο, Ίβιτς, Σορλέν
άλλαξαν την μπάλα και ο τελευταίος γύρισε πάλι στον Ίβιτς που με δεξί πλασέ έστειλε τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League. Οι Μέλμπεργκ – Κοντρέρας αντάλλαξαν κλωτσιές και ο διαιτητής Δαλούκας τους έδειξε την κόκκινη κάρτα».

ΣΧΟΛΙΑ

Uncategorized

Παναθηναϊκό: Με Αλαφούζο η τελευταία προπόνηση – Με Γεντβάι η αποστολή

Οι επιλογές του Φατίχ Τερίμ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ (31/3, 18:00) στη Λεωφόρο στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής αυτού του «μίνι» πρωταθλήματος, και θέλει να δώσει συνέχεια στο θετικό ξεκίνημα που έκανε στα πλέι οφ μετά το «διπλό» επί του Ολυμπιακού.

Το παρών στην τελευταία προπόνηση πριν την αναμέτρηση με τον Δικέφαλο έδωσε και ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο ισχυρός άνδρας των «πράσινων» είχε τετ α τετ τόσο με τον Φατίχ Τερίμ όσο και με τους παίκτες.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Τιν Γεντβάι, που ξεπέρασε πλήρως τον τραυματισμό του, επέστρεψε στην αποστολή μετά από ένα διάστημα πέντε εβδομάδων.

Στην αποστολή του Παναθηναϊκού για την αναμέτρηση κόντρα στον ΠΑΟΚ βρίσκονται οι: Λοντίγκιν, Ντραγκόφσκι, Λίλο, Βαγιαννίδης, Χουάνκαρ, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς, Κότσιρας, Ακαϊντίν, Πέρεθ, Μπακασέτας, Μπερνάρ, Τσέριν, Μαντσίνι, Τζούριτσιτς, Παλάσιος, Βιλένα, Αράο, Βέρμπιτς, Ιωαννίδης, Σπόραρ, Γερεμέγεφ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Uncategorized

Ο Τσάμπι Αλόνσο ανακοίνωσε ότι μένει στη Λεβερκούζεν

Η απόφαση του Ισπανού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Τσάμπι Αλόνσο έβαλε τέλος στις εικασίες ανακοινώνοντας την απόφασή του να παραμείνει στον πάγκο της Μπάγερ Λεβερκούζεν, και πλέον τα επόμενα σήριαλ που θα αφορούν τον επόμενο προπονητή της Λίβερπουλ και της Μπάγερν Μονάχου, έχουν ένα σενάριο λιγότερο. Ο Ισπανός τεχνικός ενημέρωσε τους ποδοσφαιριστές της Λεβερκούζεν στη χθεσινή πρωινή προπόνηση και λίγες ώρες αργότερα το επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Ήταν μια σεζόν με πολλές εικασίες σχετικά με το μέλλον μου. Είχαμε πολλά παιχνίδια, ήμασταν απασχολημένοι και συγκεντρωμένοι. Χρησιμοποίησα τη διεθνή διακοπή για να σκεφτώ καλύτερα και να πάρω μια απόφαση. Την περασμένη εβδομάδα είχα μια συνάντηση με τους υπεύθυνους του συλλόγου, είχα μια συνομιλία με τον πρόεδρο, και ενημέρωσα για την απόφαση να συνεχίσω να είμαι προπονητής της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Νιώθω ότι αυτό είναι το σωστό μέρος για να είμαι για εμένα ως νέος προπονητής. Η απόφασή μου ελήφθη. Μένω στη Λεβερκούζεν». Όπως ήταν φυσικό, ο Αλόσνο ρωτήθηκε για όλα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα και το μεγάλο ενδιαφέρον από Λίβερπου και Μπάγερν Μονάχου: «Δεν θα ήταν σωστό να μιλήσω για άλλους συλλόγους σε αυτήν την κατάσταση. Είναι σύλλογοι που σέβομαι, έπαιξα εκεί, έχω ισχυρούς δεσμούς μαζί τους, αλλά δεν είναι σωστό να μιλάω για αυτούς αυτή τη στιγμή. Είναι περισσότερο για την πεποίθηση που έχω ότι βρίσκομαι στο σωστό μέρος, στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, ότι θέλω να συνεχίσω να μεγαλώνω με τον σύλλογο και τους παίκτες». Πλέον, ο Τσάμπι Αλόνσο έχει να διανύσει τη διαδρομή μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Γερμανία, με τη Λεβερκούζεν να είναι στην κορυφή της Bundesliga, όπου απέχει 10 βαθμούς από την πρωταθλήτρια Μπάγερν, με οκτώ παιχνίδια να απομένουν, ενώ είναι επίσης αήττητη σε 38 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις: «Είμαστε σε μια κατάσταση που πρέπει να απολαύσουμε. Έχουμε δύο μήνες μπροστά μας, θα είναι πολύ έντονο και απαιτητικό. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και ήταν καλό που πήρα την απόφαση την περασμένη εβδομάδα. Μόλις πήρα την απόφαση, το πιο σημαντικό ήταν να τη μοιραστώ με όλους και να τους δώσω πίσω τον σεβασμό που μου έδειξαν -- τους οπαδούς, το επιτελείο μου, τους παίκτες. Ενημέρωσα τους παίκτες σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ομάδας. Δεν πρόκειται να κάνουμε εικασίες για το μέλλον πια, έχουμε κάνει αρκετά εικασίες. Αυτό που θέλω είναι να απολαμβάνω εκεί που είμαι και τώρα απολαμβάνω τον χρόνο μου στο Λεβερκούζεν.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Uncategorized

Κι άλλο γκολ από τα αποδυτήρια! Γαλλία – Γερμανία 0-1 στα 7 δευτερόλεπτα!

Η Γερμανία μπήκε φουριόζα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά το γκολ της Αυστρίας στο 6ο δευτερόλεπτο στο φιλικό με τη Σλοβακία, ήρθε το γκολ της Γερμανίας στο 7ο δευτερόλεπτο του φιλικού με τη Γαλλία!

 

https://twitter.com/Sachk0/status/1771628915439616495

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ