Connect with us

Κλέαρχε Τσαουσίδη, ραντεβού «Αλτάιρ και Ντενέμπ γωνία»

Έφυγε από τη ζωή ο Κλέαρχος Τσαουσίδης. Χτυπημένος από τον καρκίνο. Από αυτόν τον σατανά.

Άκης Σακισλόγλου

Κλέαρχε Τσαουσίδη, ραντεβού «Αλτάιρ και Ντενέμπ γωνία»

Ξέρω πως το σάιτ μας είναι αθλητικό αλλά, συγχωρέστε με, απόψε θέλω να γράψω δυο λόγια για τον άνθρωπο αυτόν. 

Όταν είσαι νέος στη δημοσιογραφία, ένα από τα βασικά «ρεπορτάζ» που έχεις να κάνεις για να βρεις και τη δική σου θέση στο χώρο, είναι να διαπιστώσεις αν ισχύουν αυτά που σου λένε οι παλιοί για τον εαυτό τους και τους άλλους συναδέλφους. 

Τον Κλέαρχο Τσαουσίδη δεν τον συμπαθούσα στην αρχή. Με απωθούσαν οι άνθρωποι που μπορούσαν να ξεσηκώσουν την εφημερίδα με τις φωνές τους για ένα ορθογραφικό λάθος ή μια λανθασμένη έκφραση. Προτίμησα να μην έχω πολλά πολλά μαζί του.
Μετά ξεκινώντας τις ερωτήσεις, έμαθα τι ήταν και τι έκανε ο Κλέαρχος στη χούντα. Σοκαρίστηκα. Σκέφτηκα πόσο ελάχιστα ή και καθόλου το εισέπραξε όλο αυτό. Ταυτόχρονα συνειδητοποίησα τι (δεν) έλεγε ο ίδιος για τον εαυτό του και εκείνη την δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο.

Για να καταλάβετε, τον έχω ακούσει να μιλάει για πολιτική, για γκόμενες, για την ΕΣΗΕΜΘ, για τη γραμματική και το συντακτικό αλλά ΜΙΑ φορά να πει «εμείς τότε στη χούντα» δεν τον άκουσα να λέει. Και να φανταστείτε πως του λόγου μου, εκατοντάδες φορές ως τώρα, έχω κάνει, ο γελοίος, τον καμπόσο σε νέα παιδιά λέγοντας: «εμείς τότε στο ραδιόφωνο», «εμείς τότε στην εφημερίδα». Ο Κλέαρχος, μπροστά μου τουλάχιστον, ποτέ δεν επικαλέστηκε όσα μου έλεγαν άλλοι ότι έπαθε στην περίοδο των σχολικών και φοιτητικών του χρόνων.
Τότε ήταν που τον τοποθέτησα ψηλά, πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου. Τον αγαπούσα, τον θαύμαζα. Ένιωθα πως μού έδινε ένα άλλο μέτρο. Μού υπενθύμιζε τον δρόμο που έπρεπε να διανύσω αν ήθελα να λογίζομαι συνάδελφος του. Θυμάμαι ένα μεσημέρι, μετά από πορεία, που πήγαμε για τσίπουρο με κάποια από τα «παιδιά» του, τη Σόνια Ταλαντινού, τη Δήμητρα Κεχαγιά και ήταν και ο Αντρέας Παναγόπουλος μαζί. Όσο ήμασταν εκεί σκεφτόμουν να τον διακόψω και να τον ρωτήσω: «πες μας ρε Κλέαρχε, τι έγινε στη χούντα;»
Ήθελα να του δώσω μια «ασίστ». Να μας μιλήσει για τότε.
Δεν το έκανα. Κι έτσι δε θα μάθω ποτέ τη δική του εκδοχή για τότε που τον τραβούσαν στην ασφάλεια και που τον απέλυσαν μαζί με τον Χρήστο Ζαφείρη από την εφημερίδα Θεσσαλονίκη. Αν και πιστεύω πως και να τον ρωτούσα, θα έλεγε κάτι άσχετο και θα άλλαζε κουβέντα για να με «τιμωρήσει» που πίστεψα ότι μπορεί και να είχα διανύσει ήδη ένα κομμάτι της απόστασης που μας χώριζε ως «συναδέλφους», ως «γενιές», ως προσωπικότητες.
Αύριο, στην πολιτική του κηδεία, ίσως κάποιοι που τον έζησαν περισσότερο κι από πιο κοντά, να έχουν κι άλλες μικρές ιστορίες να διηγηθούν. Θα προσπαθήσω να είμαι εκεί και να τις ακούσω. Να αποκτήσω ξανά το «μέτρο» που ξεχνάω πως πρέπει να έχω. Να βάλω τον προσωπικό μου πήχη λίγο πιο ψηλά.
Ξέρετε τι έχει χάσει η δική μου γενιά στη δημοσιογραφία; Το «ανατρίχιασμα». Δεν κατακάθεται μέσα μας κανένας θαυμασμός, κανένα δέος. Βιαστικά ζητάμε να πάρουμε τη θέση των παλιών. Λέμε: «πάνε αυτοί. Τους ξεπέρασε η εποχή» και τους απομυθοποιούμε χωρίς να έχουμε φροντίσει να κάνουμε δική μας αυτήν τη νέα εποχή.
Εντάξει, ο Κλέαρχος Τσαουσίδης έφυγε. Σε λίγες μέρες θα είναι στάχτη. Εμείς τι κάνουμε; Για να φύγουμε θα πρέπει πρώτα να έχουμε έρθει. Ήρθαμε πότε σε αυτήν την πόλη και σε αυτό το λειτούργημα; Θα πούμε ποτέ κάτι δικό μας; Θα κάνουμε δικιά μας μια εποχή; Θα πει κανείς: «ήταν μαλάκας. Είχε δυο καλά και πέντε κουσούρια»;
Δυστυχώς δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Νιώθω ένας «επίγονος» που ξεπουλά την περιουσία που κληρονόμησε. Θέλει κόπο για να πάψεις να «τρως από τα έτοιμα». Να φτιάξεις τι δική σου «άυλη περιουσία» για να μπορέσεις να πεις στους επόμενους: «αυτά σας αφήνω. Πολλά ή λίγα, δεν ξέρω αλλά εγώ τα έφτιαξα».
Έχει έναν στίχο ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου που τον σκέφτομαι πάντα όταν με τρομάζει το «μετά»:
«Ανάμεσα στο Βέγα,
τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρ
υπάρχει μία θέση του ουρανού
όπου θα πάω σαν γίνω
σκόνη αστρική,
για ‘κει σας κλείνω ραντεβού..»
Καλό ταξίδι Κλέαρχε. Ραντεβού, Αλτάιρ και Ντενέμπ γωνία. Θα σε δω να τρεμοπαίζεις το φως σου και θα έρθω.

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Θα φας 10 χρόνια και θα βγεις “όνομα”»

Νέοι ανατριχιαστικοί διάλογοι μετά το θανατηφόρο χτύπημα, ο ανήλικος αδερφός καθησυχάζει τον φυσικό αυτουργό!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ανατριχίλα προκαλούν οι διάλογοι μεταξύ του φερόμενου ως φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και του ανήλικου αδερφού του, 37 ημέρες μετά τα επεισόδια έξω από το κλειστό του Ρέντη που οδήγησαν στον θανατηφόρο τραυματισμό του αστυνομικού.

Τα δύο αδέρφια που φέρεται να είχαν κομβικό ρόλο στα επεισόδια, επικοινωνούν προσπαθώντας να καταλάβουν ποια φωτοβολίδα είναι αυτή που έχει καρφωθεί στον άτυχο αστυνομικό.

Παράλληλα ο ανήλικος αδερφός καθησυχάζει τον μεγάλο και κατηγορούμενο για το θανατηφόρο χτύπημα πως θα φάει μόλις 10 χρόνια γιατί «έχει ελαφρυντικά», ενώ όταν βγει «θα είναι πια όνομα».

Ο διάλογός τους, τον οποίο παρουσίασε το Star:

18χρονος: Έκανε τίποτα ο οπλουργός; Γιατί δεν θυμάμαι τι μου είπε η μαμά.

16χρονος: Όχι, περιμένουν να βρει δύο φωτοβολίδες τέτοιες, μια σαν τη δικιά σου μια σαν τις άλλες.

18χρονος: Μμμμ

16χρονος: Και να αρχίσουν. Τώρα έχουν πάει να δουν πού έχει σκάσει, τι, πώς, τέτοια, τα μέτρα…

18χρονος: Γιατί κάτι μου είπε η μαμά ότι έχει δει αυτός ότι είναι φθαρμένη μπροστά.

16χρονος: Ναι, λέει ότι φαίνεται ότι αυτή που έχει καρφωθεί στον αστυνομικό, έχει κάνει γκελ φαίνεται.

18χρονος: Αλήθεια;

16χρονος: Ναι

18χρονος: Κοίτα ρε… Αν είναι δυνατόν ρε… Τι είπα

16χρονος: Εσύ το γκελ… έχει γίνει όντως;

18χρονος: Όχι

16χρονος: Πω! Θα σε… στο ορκίζομαι.

18χρονος: Δεν έχει κάνει γκελ. Ευθεία έφυγε.

16χρονος: Θα σε… Μία που έχει κάνει γκελ έχει φύγει κάτω από το αμάξι και η άλλη καρφώθηκε απευθείας στον αστυνομικό.

18χρονος: Ρε φίλε ποια έχει κάνει γκελ; Με μπέρδεψες τώρα.

16χρονος: Δεν ξέρω. Εγώ θυμάμαι εικόνα να κάνει η μια γκελ και να φεύγει σε ένα αυτοκίνητο και η άλλη να καρφώνεται κατευθείαν.

18χρονος: Μήπως ήταν η δικιά μου που έκανε γκελ και χτύπησε κάτω;

16χρονος: Δεν ξέρω ρε. Εσύ δεν θυμάσαι πού σου έφυγε;

18χρονος: Όχι ρε. Πού να θυμάμαι;

16χρονος: Ντάξει μη μασάς. Καμιά δεκαριά χρόνια θα φας άμα είναι η δικιά σου.

18χρονος: Ναι ρε τίποτα, ναι δεκάρα θα φάω νομίζεις, όχι ισόβια.

16χρονος: Όχι ρε αφού έχεις ελαφρυντικά.

18χρονος: Δεν μετράνε ρε αυτά στο δικαστήριο.

16χρονος: Μη μασάς ρε.

18χρονος: Ναι…

16χρονος: Θα βγεις «όνομα». Μη μασάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Διψήφιος» και ο Σβαμπ αλλά τι να το κάνεις…

Το “διπλό” ρεκόρ του Αυστριακού χθες στη Λαμία!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Mε το γκολ που πέτυχε χθες στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων, στην 50η φετινή συμμετοχή του σε επίσημο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, ο Στέφαν Σβαμπ έφτασε τα 10 τη φετινή σεζόν και έγινε ο 5ος "ασπρόμαυρος" που γίνεται "διψήφιος".

Αυτοί που προηγήθηκαν είναι οι Αντρίγια Ζίβκοβιτς (16), Κίριλ Ντεσπόντοφ (13), Γιάννης Κωνσταντέλιας (12) και Μπράντον Τόμας (10), με τον Αυστριακό να καταγράφει προσωπικό ρεκόρ ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ σε ότι αφορά τα γκολ μέσα σε μία σεζόν.

Ανάλογο αριθμό τερμάτων μέσα σε μία αγωνιστική περίοδο ο Σβαμπ πέτυχε τη σεζόν 2010-2011 ως ποδοσφαιριστής της Λουστενάου, ενώ το ρεκόρ του είναι τα 13 γκολ τη σεζόν 2017-18, ως παίκτης της Ραπίντ Βιέννης.

Συνολικά, με τον Δικέφαλο στο στήθος, ο 33χρονος κεντρικός χαφ του οποίου το συμβόλαιο ολοκληρώνεται σε δύο μήνες, έχει πετύχει 28 γκολ και έχει μοιράσει 21 ασίστ, σε 190 παιχνίδια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Θεωρώ τον ΠΑΟΚ οικογένειά μου, η ΑΕΚ θα πάρει τον τίτλο»

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης για την τελική έκβαση του φετινού πρωταθλήματος και την Εθνική ομάδα!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ήταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης, με αφορμή την υποψηφιότητά του στις επικείμενες ευρωεκλογές.

«Τον ΠΑΟΚ τον θεωρώ οικογένειά μου. Και με την ΑΕΚ δέθηκα πολύ για τέσσερα χρόνια. Αλλά προσπαθούσα όπου και αν ήμουν, τόσο στην Μπολόνια, όσο και στη Λέστερ να κάνω την καθημερινότητά που πιο ευχάριστη. Η Premier League είναι μια κατηγορία διαφορετική από τους άλλες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην ποδοσφαιριστής και πρόεδρος του ΠΑΟΚ, που ερωτηθείς για την κατάληξη της φετινής "μάχης" για τον τίτλο, απάντησε:

«Νομίζω πως μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού, η ΑΕΚ θα πάρει το πρωτάθλημα. Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, αλλά η ΑΕΚ έχει προβάδισμα απέναντι στις άλλες ομάδες».

Σε ότι αφορά την Εθνική ομάδα; «Ακούω πολύ συχνά κόσμο να λέει πως πρέπει να πάρουμε το Euro. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται γιατί βρισκόμαστε στην Ελλάδα και έχουμε το γνώθι σ' αυτόν. Η επιτυχία για την Ελλάδα είναι να βρίσκεται σε τελικές φάσεις και το τραγικό είναι ότι τον προηγούμενο μήνα που δεν μπορέσαμε να περάσουμε στο Euro» ήταν η απάντησή του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ