Connect with us

Να στηρίξουμε τους Τούρκους που διαφωνούν με τον Ερντογάν

Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζεις από εξωτερική πολιτική για να καταλάβεις τους λόγους που ο Ταγίπ Ερντογάν «εργαλειοποιεί» το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς.

Άκης Σακισλόγλου

Να στηρίξουμε τους Τούρκους που διαφωνούν με τον Ερντογάν

Ο «σουλτάνος», ένας από τους μακροβιότερους σύγχρονους ηγέτες χωρών του κόσμου, είναι με την πλάτη στον τοίχο στο εσωτερικό της χώρας του. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός, η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει με κρότο, οι εσωτερικές φωνές καταγγελίας των πρακτικών του πληθαίνουν, οι ψηφοφόροι στα μεγάλα αστικά κέντρα τού γυρίζουν μαζικά την πλάτη.
Τα μοναδικά του «όπλα» για να παραμείνει στην εξουσία και να ολοκληρώσει την πολιτική οπισθοδρόμησης της γειτονικής μας χώρας είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, ο εθνικισμός, οι προβοκάτσιες του παρακράτους του και η τρομοκρατία σε όσους έχουν διαφορετική άποψη.
Αφού χρησιμοποίησε πολλά τέτοια «όπλα« εναντίον των Σύριων, των Κούρδων, των Ρώσων και των Αμερικανών κι αφού εργαλειοποίησε το προσφυγικό, έφτασε τώρα στην Αγιά Σοφιά. Οι παρακρατικές του μέθοδοι είναι σοκαριστικές: ωμή παρέμβαση στην δικαιοσύνη. Μετά την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, παρεμβαίνει (δεν είναι η πρώτη φορα) και στην δικαστική. Για την… τέταρτη εξουσία, τον τύπο, ούτε λόγος. Εννέα στις 10 εφημερίδες και κανάλια είναι «δικά του». Σήμερα παρουσιάζουν ως «μεγάλη μέρα» τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Με αισθητική «Ελεύθερης ώρας» και «Μακελιού» αλλά με εκατονταπλάσιες πωλήσεις αντιτύπων. Στα βάθη της Τουρκίας δεν έχουν σόσιαλ μίντια. Η φτώχεια και η αμάθεια τρέφονται με φανατισμό, θρησκευτικό και εθνικό.
Κι ενώ δε χρειάζονται γνώσεις εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας για να κατανοήσεις τα κίνητρα του «σουλτάνου», σίγουρα χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή για να αντιδράσεις σωστά ως χώρα στην τρέχουσα συγκυρία. Έχει η Ελλάδα ψυχραιμία; Έχει σχέδιο; Αν κρίνουμε από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνώντων και πολλών επωνύμων, η νοοτροπία είναι περίπου «φύγε μπελά από μένα».
Εκτός από τη διαχρονική «φυγόπονη», ευκολόπιστη και αφελή εξωτερική πολιτική μας, με αφορμή την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, η Ελλάδα πέφτει και σε δεκάδες αντιφάσεις.
Πρόσφατη ήταν η απαίτηση του θρησκευτικού κόσμου για δημόσια ορθόδοξη λειτουργία μέσα στη Ροτόντα.
Διαχρονική είναι επίσης η άρνησή μας να λειτουργήσουν τζαμιά παρότι η χώρα έχει πολλούς μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες.
Εγκληματική υπήρξε και η συμπεριφορά μας απέναντι σε ιστορικά μνημεία άλλων θρησκειών.
Όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις ως τώρα είχαν από μέρους μας τα ίδια περίπου χάσταγκ: να παρέμβει η Ευρώπη, να πάρει θέση η Ουνέσκο (έχει ήδη πάρει), να σεβαστούν οι Τούρκοι τις συμφωνίες.
Όταν οι ίδιοι οι Τούρκοι στο εσωτερικό τους έχουν εκφραστεί για το θέμα πολύ σκληρότερα από εμάς, όταν ένας συγγραφέας του διαμετρήματος του Ορχάν Παμούκ δήλωσε χθες πως «είμαστε εκατομμύρια όσοι διαφωνούμε με τον Ερντογάν», οι δικές μας επίσημες τοποθετήσεις φαντάζουν κοινότοπες, χλιαρές και σίγουρα αναποτελεσματικές αφού αβαντάρουν αντί να πλήξουν τον Ερντογάν.
Διότι αβάντα είναι το να μιλάμε εμείς απαξιωτικά για τον Κεμάλ (να την κάνουμε σε άλλον χρόνο κι αυτήν την σοβαρή συζήτηση για τον Τούρκο που ευθύνεται για δύο γενοκτονίες) όταν όλη η προσπάθεια του «σουλτάνου» είναι να «απόκεμαλοποιήσει» το τούρκικο κράτος.
Αβάντα είναι να αναζωπυρώσουμε τον ελληνικό εθνικισμό που θα ενισχύσει τον τούρκικο εθνικισμό κι αυτός πάλι τον δικό μας και πάει λέγοντας.
Αβάντα είναι να μιλήσουμε για αντίποινα που θα κάνουν τον Ερντογάν να πει: «να ποιοι είναι οι αλλόθρησκοι. Και λίγα τούς κάνω».
Προσωπική, ταπεινή μου γνώμη είναι να ψάξουμε και να στηρίξουμε ως χώρα «τα εκατομμύρια των πολιτών», όπως το έθεσαν
ο Παμούκ και δεκάδες ακόμη πνευματικοί άνθρωποι, που αντιστέκονται στον Ερντογάν. Να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε αυτούς που θέλουν μια «άλλη» Τουρκία. Εξωστρεφή, κοσμική, ανεξάρτητη και ευρωπαϊκή χώρα. Τον Ερντογάν οι ίδιοι οι Τούρκοι του έδωσαν δύναμη και μόνον αυτοί μπορούν να του την πάρουν πίσω.
Αλληλεγγύη στους Τούρκους ακτιβιστές που διώκονται. Προβολή του δημόσιου αντίλογού τους προς τον παράφρονα Ερντογάν. Δημοσιοποίηση όλων των φασιστικών, παρακρατικών πρακτικών της τούρκικης κυβέρνησης.
Δεν αρκεί πλέον η Ελλάδα να ζητά από τις άλλες χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να πάρουν θέση στο σοβαρό ζήτημα της Αγιά Σοφιάς. Και να λυθεί αυτό το θέμα, θα προκύψουν νεότερα, ίσως και πιο σοβαρά με σημαντικότερο το ενδεχόμενο εχθροπραξιών. Το θέμα είναι να πληγεί ακόμα περισσότερο ο ήδη πληγωμένος Ερντογάν. Να ενισχυθούν οι φωνές αντίστασης εναντίον του.
Το αφήγημα περί «κακών Τούρκων» δεν απέχει στο ελάχιστο από τις πρακτικές του Ερντογάν. Η Τουρκία δεν έχει δημοκρατία. Τελεί εδώ και χρόνια υπό «θρησκευτική κατοχή». Περίπου σαν αυτήν που ονειρεύονται και πολλοί Έλληνες για τη χώρα μας. Την ίδια ώρα που το παίζουν οργισμένοι με όσα κάνει η Τούρκικη κυβέρνηση. Χτίζουν πολιτικές καριέρες, εκμεταλλεύονται το θυμικό και την αμάθεια του ελληνικού λαού και συντηρούν μια εθνικιστική τάση που συχνά αποβαίνει ολέθρια για τη χώρα μας. Πέρα από τα κράτη, τις θρησκείες, την ιστορία, είμαστε πάνω από όλα με τους ανθρώπους. Και στην Τουρκία, εκτός από την Αγιά Σοφιά, κινδυνεύουν εκατομμύρια άνθρωποι και οι ιδέες τους, τα όνειρα για τη χώρα τους και για το μέλλον των παιδιών τους. Με αυτούς τους ανθρώπους είμαστε «αδέλφια».

Υ.γ.: Για όσους δε διάβασαν ούτε μια φορά τη λέξη ΠΑΟΚ στο συγκεκριμένο μπλογκ, έχω να πω πως και το να ξεφύγουμε επιτέλους από τα μισαλλόδοξα στερεότυπα σχετικά με τους γείτονές μας Τούρκους… «ΠΑΟΚ είναι» κι αυτό. 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έτσι τελείωσε το ευρωπαϊκό ταξίδι (vid)

Όσα έγιναν στο ΠΑΟΚ – Κλαμπ Μπριζ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στα προημιτελικά ολοκληρώθηκε το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ στο Europa Conference League.

Η Κλαμπ Μπριζ επικράτησε του Δικεφάλου με 2-0 στην Τούμπα και σε συνδυασμό με τη νίκη της με 1-0 στο Βέλγιο πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά.

Δείτε τα γκολ και τις καλύτερες φάσεις του αγώνα...

https://www.youtube.com/watch?v=bztWTPyJ8H8

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αναβολή στην αναβολή για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός

Μετά την πρόκριση των «ερυθρολεύκων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Άνω - κάτω το πρόγραμμα των playoffs της Stoiximan Super League μετά την ευρωπαϊκή πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Conference League.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν με την Άστον Βίλα την Μ. Πέμπτη στις 2/5.

Αυτό σημαίνει ότι η εξ αναβολής αναμέτρηση μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού που ήταν προγραμματισμένη για την Μ. Τετάρτη στις 1/5, θα αναβληθεί εκ νέου!

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το ματς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στις 8/5.

Μένει λοιπόν να φανεί πώς θα σχηματιστεί το καλεντάρι, μετά και τα νέα δεδομένα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λουτσέσκου: «Η απογοήτευση να μετατραπεί σε δύναμη»

Περήφανος για τα όσα έχει καταφέρει ο ΠΑΟΚ δήλωσε ο Ρουμάνος τεχνικός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Περήφανος για τα όσα έχει καταφέρει ο ΠΑΟΚ δήλωσε ο Ράζβαν Λουτσέσκου στη συνέντευξη τύπου μετά τον αποκλεισμό του Δικεφάλου από την Κλαμπ Μπριζ.

Ο τεχνικός των «ασπρόμαυρων» τόνισε ότι πρέπει η απογοήτευση από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό να μετατραπεί σε δύναμη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Παίξαμε με μια ομάδα που ήταν καλύτερη από εμάς και πήραν δίκαια την πρόκριση. Κάναμε καλά παιχνίδια με δυνατές ομάδες. Είναι μια απίστευτη στιγμή για τον ΠΑΟΚ. Μέσα σε τρία χρόνια φτάσαμε δύο φορές στους οκτώ.

Σήμερα παίξαμε με έναν αντίπαλο με άλλο τρόπο παιχνιδιού, που έχει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία, άλλη φιλοσοφία παιχνιδιού, πέρσι είχε παίξει στο Champions League, έχει άλλη αυτοπεποίθηση και γνώση να αντιμετωπίσει τέτοια παιχνίδια.

Δεν μπορούσαμε να είμαστε στο επίπεδο που πρέπει γι' αυτά τα παιχνίδια. Δε θέλω να συζητήσω το γιατί. Είχαμε όμως κάποιους παίκτες άρρωστους, κάποιους άλλους που ήταν εκτός. Κάποιοι μπήκαν στο γήπεδο ενώ ήταν ακόμα άρρωστοι. Δεν μπορούσαμε να είμαστε στο 150% όπως σε άλλα παιχνίδια.

Σε τέτοια ματς μπορεί να κερδίσεις ή να προκριθείς εάν εκμεταλλευτείς στιγμές. Εάν στο πρώτο ματς βάζαμε ένα γκολ στις αντεπιθέσεις που είχαμε παρά το γεγονός ότι η Μπριζ ήταν καλύτερη ή αν μπορούσαμε να ισοφαρίσουμε στη φάση που μετά ήρθε το δεύτερο γκολ της Μπριζ, τότε θα μπορούσε να ήταν άλλο παιχνίδι.

Είμαι περήφανος για την ομάδα, για ότι έχουμε κάνει. Δεν έγινε ποτέ στον ΠΑΟΚ να παίξει προημιτελικούς μέσα σε τρία χρόνια δύο φορές. Αυτό δίνει αυτοπεποίθηση στον ΠΑΟΚ.

Το επίπεδο στην Ελλάδα δεν είναι το ίδιο με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ο ρυθμός, η ένταση, η ταχύτητα των παικτών και των ομάδων στην Ευρώπη δεν είναι ίδια με την Ελλάδα που εδώ παίζει μεγαλύτερο ρόλο το συναισθηματικό κομμάτι.

Έχοντας την εμπειρία στην Ευρώπη πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει για να παλέψουμε για την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα.

Η απογοήτευση από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό να μετατραπεί σε δύναμη για να παίζουμε με το 150% στα παιχνίδια και να παλεύουμε μέχρι τέλους

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ