Connect with us

ΒΟΛΕΙ

Η εξομολόγηση του Καλμαζίδη!

Ένα "κόσμημα" στον πάγκο του ΠΑΟΚ! Ο προπονητής του Δικεφάλου, Γιάννης Καλμαζίδης, σε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ελένη Μπούντου

Η εξομολόγηση του Καλμαζίδη!

Αναλυτικά:

Φύσει ευγενική φυσιογνωμία, με ορθότητα σκέψης και άποψη με επιχείρημα, χαρακτηριστικά που αναγνωρίζει κανείς δευτερόλεπτα αφού ανταλλάξει την πρώτη κουβέντα μαζί του. Για την αγωνιστική διαδρομή του, τόσο ως παίκτη, όσο και ως προπονητή, τα λόγια περιττά.

Πρωταθλητής και κυπελλούχος και στις δύο περιπτώσεις (περισσότερες από μία φορές), με τη Σολεντούνα στη Σουηδία, τον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα. Διεθνής, φορώντας αθλητικό σορτσάκι, με την εθνική Σουηδίας, ομοσπονδιακός τεχνικός από το 2012 στην Εθνική γυναικών.

Ο Γιάννης Καλμαζίδης κοσμεί το ελληνικό βόλεϊ και από το περασμένο καλοκαίρι τον πάγκο της ανδρικής ομάδας του ΠΑΟΚ. Μαζί του ο «Δικέφαλος» κατέκτησε προ εβδομάδων, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Κύπελλο και ετοιμάζεται, επίσης για πρώτη φορά από τη σύστασή του, να διεκδικήσει το πρωτάθλημα απέναντι στον Ολυμπιακό.

Ένα εικοσιτετράωρο πριν τον πρώτο τελικό των πλέι οφ με τους Πειραιώτες (23/4, 20:00), στο κλειστό της Πυλαίας, ο προπονητής του ΠΑΟΚ μίλησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Εξήγησε γιατί ο αντίπαλος στη σειρά είναι το φαβορί, αποκάλυψε τι θα πει στους παίκτες του στα αποδυτήρια, λίγο πριν βγουν στον αγωνιστικό χώρο, όπως και ότι «στεναχωρήσαμε κάποιους με την πρόκρισή μας στους τελικούς και είναι λυπηρό».

Δε μάσησε τα λόγια του σε ό,τι αφορά την κερκίδα, τονίζοντας ότι «…όσοι έρχονται για να βρίσουν, δε μου λένε τίποτα και δεν τους θέλω στο γήπεδό μας», και παραδέχτηκε πως έγιναν, επιδερμικά, οι πρώτες κουβέντες για την ανανέωση της συνεργασίας του με το σύλλογο.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Έχετε σε αυτή τη φάση να κρύψετε κάτι ή να αιφνιδιάσετε με κάποιον τρόπο τον Ολυμπιακό για να τον κερδίσετε;

«Όχι, δε θα το έλεγα. Παίζουμε πολύ σταθερά εδώ και καιρό. Σίγουρα έχουμε λύσεις, στην περίπτωση που κάτι συμβεί αναπάντεχα. Παίζουμε με τον πρωταθλητή, μας ξέρει και τον ξέρουμε».

-Πόσο διαφορετικός θα είναι ο Ολυμπιακός, σε σχέση με τον τελικό του Κυπέλλου, μετά την αποδέσμευση του Κλαρκ και τη διαφοροποίηση της θέσης του Κόιστρα;

«Αυτό είναι μια δυσκολία, σε ό,τι αφορά το «διάβασμά» του, καθώς παίζει πλέον διαφορετικά. Ο Κόιστρα γύρισε διαγώνιος, αλλάζουν συχνά τον πασαδόρο τους, με τον Προύσαλη και τον Μαρούλη. Είναι πράγματα που πρέπει να δούμε».

-Θα προτιμούσατε το Φοίνικα Σύρου στους τελικούς ή δεν έχει σημασία;

«Προτιμώ πάντα τον αντίπαλο που μπορούμε να κερδίσουμε εμείς. Τίποτα άλλο δε μετρά. Αν το δούμε, βέβαια, καθαρά εμπορικά, ο Ολυμπιακός θα κινήσει το ενδιαφέρον περισσότερου κόσμου».

-Δηλώσατε ότι φαβορί είναι ο Ολυμπιακός. Γιατί;

«Το φαβορί βγαίνουν από κάποια συγκεκριμένα πράματα. Αρχικά, είναι το οικονομικό, που διαμορφώνει το μπάτζετ μιας ομάδας, δεύτερον η πρόσφατη ιστορία ενός συνόλου και μετά η ικανότητά του. Στο τρίτο, τη δεδομένη στιγμή, αν δεν είμαστε καλύτεροι, είμαστε σίγουρα εξίσου αποτελεσματικοί με τον αντίπαλο. Στα άλλα δύο υστερούμε. Γίνεται, οπότε, αντιληπτό γιατί έχει το προβάδισμα ο Ολυμπιακός. Ας περιμένουμε, όμως, να δούμε τι θα γίνει και στην πράξη, οι ταμπέλες από μόνες τους ποτέ δε λένε τίποτα…».

-Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που θα πείτε στους παίκτες σας πριν τον αυριανό, πρώτο, τελικό;

«Ξέχωρα από τα τακτικά θέματα, θα πω αυτό που λέω πάντα. Ότι πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα από απόσταση. Ναι, είμαστε μέσα στη «φωτιά», αλλά πρέπει να χαρούμε και το γεγονός. Πρέπει να απολαύσουμε τους τελικούς με τον Ολυμπιακό. Αν έχεις αυτήν την προσέγγιση, ελευθερώνεσαι περισσότερο και παίζεις καλύτερα στο παιχνίδι».

-Προφανώς αυτό αγγίζει ιδιαίτερα τον Χαβιέρ Χιμένες, αν κρίνουμε και από τον τρόπο που πανηγυρίζει στη διάρκεια των αγώνων. Είναι καταλυτική η παρουσία του στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας, από την έλευσή του τον Ιανουάριο, έτσι δεν είναι;

«Έχει αλλάξει τις ισορροπίες μας, είναι δυνατός, επιθετικός πολύ, βγάζει μεγάλο κομμάτι της επίθεσής μας. Δεν πρέπει, όμως, να αδικήσουμε και τον Εφραιμίδη, ο οποίος έπαιξε στον πρώτο γύρο και τα πήγε περίφημα. Είναι σημαντικό ότι έχουμε λύσεις και δουλεύουμε σωστά».

-Στον τελευταίο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, το γήπεδό σας γέμισε. Ανησυχήσατε καθόλου για το αν αυτή η εικόνα μπορούσε να «λυγίσει» αγωνιστικά τους παίκτες σας, με δεδομένο ότι από την αρχή της σεζόν παίζετε ενώπιον λίγου κόσμου;

«Θα έλεγα “ναι και όχι”. Δεν είμαστε συνηθισμένοι να παίζουμε μπροστά σε τόσους φιλάθλους, αλλά από την άλλη η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους. Δε φοβήθηκα για όλους. Έχουμε παίκτες, όπως ο Κουρνέτας, ο Γκόμεζ, ο Σαφράνοβιτς, που έχουν τέτοιες παραστάσεις, μπορούν να διαχειριστούν τι συμβαίνει και να βοηθήσουν και τους υπόλοιπους. Για κάποια παιδιά ήταν όντως πρωτόγνωρη εμπειρία. Το ζητούμενο για μένα είναι να κρατήσουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Μάλιστα, τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους. Δε μου αρέσουν τα υβριστικά συνθήματα, όσοι έρχονται για να βρίσουν τον αντίπαλο, δε μου λένε τίποτα και δεν τους θέλω στο γήπεδό μας. Προτιμώ στις κερκίδες τις οικογένειες, τα μικρά παιδιά. Είδα, επίσης, στο διαδίκτυο, μετά τους αγώνες με τον Παναθηναϊκό, κάποια πράγματα. Είμαι σίγουρος ότι στενοχωρήσαμε κάποιους με την πρόκρισή μας στους τελικούς και είναι λυπηρό».

-Πώς αλλάξατε την ψυχολογία της ομάδας μετά τις δυο συνεχείς ήττες από τον Παναθηναϊκό, αρχικά στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας για το πρωτάθλημα και μετά στον πρώτο ημιτελικό των πλέι οφ;

«Είναι δύσκολο αυτό το κομμάτι. Δουλέψαμε όχι τόσο τεχνικά, όσο ψυχολογικά και στο να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Καθημερινά γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Κάθε παίκτης έχει το… κουμπί του και ο προπονητής πρέπει να διαθέτει την αίσθηση, τη… μαστοριά, αν θέλετε, να το βρει, ώστε να τον “τσιγκλήσει”, για να αποβάλει το άγχος και να παίζει ελεύθερα».

-Έγινε, επίσης, πολλή κουβέντα για το ότι επιλέξατε αντίπαλο για τα ημιτελικά των πλέι οφ και χάσατε στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό. Ισχύει κάτι τέτοιο;

«Δε μου αρέσουν τέτοιου είδους σχόλια, τα οποία γίνονται πάντα πριν από συγκεκριμένες καταστάσεις. Δε φοβόμαστε τίποτα και κανέναν. Η αλήθεια είναι ότι από την προτελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειάς είχαμε «κλειδώσει» την πρώτη θέση στη βαθμολογία και δεν… καιγόμασταν για το τελευταίο ματς. Είχαμε επιπλέον και ζητήματα μικροτραυματισμών. Ο Σαφράνοβιτς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο στις 3 μ.μ. (σ.σ. βρέθηκε στο πλευρό της ετοιμόγεννης γυναίκας του στο Ισραήλ) και ήρθε κατευθείαν στο γήπεδο. Δεν ήθελα να ρισκάρω τη χρησιμοποίησή του, ξέροντας την ευαισθησία στο πόδι του».

-Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου ο διοικητικός επικεφαλής του ΠΑΟΚ, ο κ. Ανδρέου, ανέφερε ότι θα ξεκινούσε κουβέντα για την ανανέωση της συνεργασίας σας με την ομάδα. Σε τι επίπεδο βρίσκεστε σε αυτό το κομμάτι;

«Έχουν γίνει κάποιες πρώτες κουβέντες, όχι σε βάθος. Η προσέγγιση είναι θετική και υπάρχει η διάθεση και από μέρους μου να συνεχίσουμε, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έχουν να κάνουν αυτές με οργανωτικά ζητήματα, όχι αγωνιστικά, στα οποία είμαστε πολύ πίσω. Αν θέλουμε να ανταγωνιστούμε μεγάλες ομάδες, οφείλουμε να τις ακολουθήσουμε σε όλα τα επίπεδά τους».

ΣΧΟΛΙΑ

ΒΟΛΕΙ

Δεν βάζουν μυαλό: Χτυπήθηκε άνθρωπος του Παναθηναϊκού στο Ρέντη! (vids)

Από αντικείμενο που πετάχτηκε από την κερκίδα των οργανωμένων του Ολυμπιακού, εκκενώθηκε το γήπεδο!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Δεν βάζουν μυαλό οι χούλιγκαν του Ολυμπιακού!

Κατά τη διάρκεια του τέταρτου σετ του τελικού της Volley League μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, από την εξέδρα των οργανωμένων οπαδών των Πειραιωτών πετάχτηκε μπουκάλι το οποίο χτύπησε τον συνεργάτη του Ανδρεόπουλου, Χρήστο Μπέλλο με συνέπεια την προσωρινή διακοπή και την εκκένωση της συγκεκριμένης εξέδρας.

Μετά από 15 λεπτά διακοπής, ζητήθηκε από τους διαιτητές να εκκενωθεί η κερκίδα όπως κι έγινε για να συνεχιστεί το ματς. Όλα αυτά στο κλειστό του Ρέντη, έξω από το οποίο δολοφονήθηκε ο Γιώργος Λυγγερίδης, την ίδια ημέρα που η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε μπαράζ συλλήψεων, μεταξύ των οποίων και μέλη του σκληρού πυρήνα της Θύρας 7!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΣ

Επέστρεψε στη Νεφτοχίμικ Μπούργκας ο Τρούχτσεφ

Μετά το πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Επιστροφή σε γνώριμα λημέρια για τον Άξελ Τρούχτσεφ που την περασμένη σεζόν φόρεσε τη φανέλα της ανδρικής ομάδας βόλεϊ του ΠΑΟΚ.

Ο Γάλλος ακραίος με ρίζες από τη Βουλγαρία, θα αγωνιστεί και πάλι με τη Νεφτοχίμικ Μπούργκας.

Ο Τρούχτεφ μάλιστα υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διάρκειας με τη βουλγαρική ομάδα, με την οποία είχε αναδειχτεί πρωταθλητής την προπέρσινη σεζόν.

Στην ανακοίνωσή τους οι Βούλγαροι στέκονται στο πέρασμα του 29χρονου ακραίου από τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατάκτηση του Σούπερ Καπ, αλλά και στο γεγονός ότι ο ίδιος αναδείχτηκε MVP.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΣ

Το μεγαλείο σου τελειωμό δεν έχει!

98 φωτογραφίες 98 χρόνια περήφανης ιστορίας και το ταξίδι συνεχίζεται…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Πασίγνωστη η φράση «μια εικόνα, χίλιες λέξεις», η οποία κακώς αποδίδεται στην κινέζικη λαϊκή σοφία ή σε κάποιον αρχαίο Ιάπωνα σοφό. Ακόμα και έτσι όμως, περικλείει μεγάλη ποσότητα αλήθειας, καθώς δύναμη της φωτογραφίας είναι τεράστια.

Με αφορμή λοιπόν τα σημερινά 98α γενέθλια του ΠΑΟΚ, ακολουθούν 98 "δυνατές" όσο και ιστορικές φωτογραφίες, οι οποίες φυσικά είναι ελάχιστες για να περιγράψουν την τεράστια ιστορία του μεγαλύτερου συλλόγου της Βόρειας Ελλάδας, την επιδραστικότητά του στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων από το 1926 έως σήμερα, το αποτύπωμα που άφησε και αφήνει στην αθλητική και κοινωνική ζωή.

Από το πρώτο καταστατικό του συλλόγου, το γήπεδο στο Συντριβάνι, στο γήπεδο της Τούμπας και στο "Παλατάκι". Από τα πρώτα "ασπρόμαυρα" τρόπαια, κερδισμένα με αίμα και θυσίες ετών, μέχρι την εποχή του Ιβάν Σαββίδη,  από τους ανθρώπους που έγραψαν και γράφουν τη δική τους ιστορία, στα - κάθε ηλικίας - παιδιά στην κερκίδα και σε αυτούς που έφυγαν από τη ζωή αλλά δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Το αποτύπωσε άψογα η Βελένη Πολυξένη, το μελοποίησε και το τραγούδησε ακόμα πιο άψογα ο (Τουμπιώτης) Νίκος Παπάζογλου...

Είναι κάτι στιγμές τρυφερές και λεπτές

Σαν κλωστές τυλιγμένες σ' αδράχτι,

Σε γυρνούν απαλά, σε μεθούν σιωπηρά

Σε γεμίζουν με πείσμα και άχτι

Για όλα αυτά που ζητάς

Για πολλά που πονάς

Για το τίποτε μιας ευτυχίας

Και γυρνάς σαν τρελός

Του καθρέπτη εαυτός

Θύμα - θύτης κακής συγκυρίας.

Πλημμυρίζουν το χθες μαγεμένες σκιές

Που ξοπίσω μου γράφουν τροχιά

Με κρατούνε θαρρώ σαν αλήθειες παλιές

Σε λαβύρινθο δέσμιο βαθιά.

 

 

  

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ