Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Ένιωσα καλά τι θα πει αδικία στον ΠΑΟΚ»

Αποκαλυπτικός ο Ουρουγουανός, ξετυλίγει το κουβάρι της προσωπικής του ζωής και μας συστήνει λίγο καλύτερα τον… Πάμπλο Γκαρσία.

Ελένη Μπούντου

«Ένιωσα καλά τι θα πει αδικία στον ΠΑΟΚ»

Διαβάστε ένα μέρος απ’  όσα είπε στο περιοδικό People για την παιδική του ηλικία, την οικογενειακή ζωή αλλά και την… αδικία που βίωσε ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ:

Πώς θυμάσαι τα παιδικά σου χρόνια;

«Πήγαινα με το ζόρι κάθε μέρα στο σχολείο, γιατί δεν το αγαπούσα καθόλου. Σήμερα το μετανιώνω, γιατί καταλαβαίνω πόσο σημαντική είναι η μόρφωση. Έκανα πολλά λάθη με τα συμβόλαιά μου, φερόμουν σαν ένας αθώος επαρχιώτης που εμπιστευόταν απόλυτα τον εκπρόσωπό του και έβαζε την υπογραφή του εύκολα, χωρίς σκέψη. Πίστευα ότι ο λόγος είναι πιο σπουδαίος από ένα συμβόλαιο. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι».

Πώς θα περιέγραφες την οικογένειά σου;

«Η οικογένειά μου ήταν δεμένη. Ο πατέρας μου δούλευε ως εργάτης σε ένα εργοστάσιο με μπογιές και η μητέρα μου ως οικιακή βοηθός. Ο αδελφός μου είναι πέντε χρόνια μικρότερος από μένα, ζει στην Ουρουγουάη και εργάζεται ως νοσοκόμος. Δεν ήμασταν πολύ φτωχοί, είχαμε ένα πιάτο φαγητό. Έτρεφα μεγάλη αδυναμία στη μητέρα μου, όπως και τα παιδιά μου τώρα, κάτι που βρίσκω φυσιολογικό».

Σε προέτρεψαν οι γονείς σου να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο;

«Ποτέ δεν μου επέβαλαν με τι να ασχοληθώ, παρόλο που η μητέρα μου ήθελε να σπουδάσω. Σήμερα παρατηρώ ότι όλοι οι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να παίξουν ποδόσφαιρο, είτε έχουν ταλέντο είτε όχι. Αυτό δεν είναι σωστό, γιατί λίγα μπορούν να τα καταφέρουν».

Έφυγες σε ηλικία μόλις 19 χρόνων από τη γενέτειρά σου, αμέσως αφού παντρεύτηκες τη Laura. Το έκανες για οικονομικούς λόγους;

«Ποτέ δεν σκέφτηκα τα χρήματα, ποτέ δεν κοίταξα τους όρους του συμβολαίου. Απλά ήθελα να είμαι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στη θέση που αγωνιζόμουν».

Πώς αποφάσισες, να μείνεις μόνιμα στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά σου;

 «Έτσι εξελίχτηκαν τα πράγματα. Ήμουν σε πολλές ομάδες όπου τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και την άλλη μέρα ήθελα να φύγω. Επίσης, τα παιδιά μου πηγαίνουν σε καλό σχολείο και είναι χαρούμενα. Από τη μία πλευρά, ο γιος μου πλέον έχει φιλενάδα, μία Ελληνίδα, και μαζί με το μικρό παίζουν ποδόσφαιρο. Επίσης, η κόρη μου έχει κι εκείνη τις δικές της παρέες. Η Θεσσαλονίκη είναι ασφαλής πόλη για να μεγαλώσουν τα παιδιά μου, βγαίνουν έξω το βράδυ και είμαι ήρεμος. Στην Ουρουγουάη υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα».

Ως πατέρας, με βάση τα βιώματά σου, ποιες συμβουλές δίνεις στα παιδιά σου;

«Να διαβάζουν και να είναι καλοί άνθρωποι».

Εντός γηπέδου ήσουν τόσο σκληρός και κλειστός. Έτσι είσαι και εκτός, στην καθημερινή σου ζωή;

Αυτό το έχω μόνο μέσα στο γήπεδο, από μικρός. Εκτός γηπέδου είμαι ένας ήρεμος και ντροπαλός άνθρωπος, αλλά παραμένω κλειστός ως χαρακτήρας. Δεν μου αρέσουν τα πολλά λόγια.

Συνήθως, οι σκληροί άνθρωποι είναι και πολύ ευαίσθητοι.

Ναι, είμαι πολύ ευαίσθητος, αλλά δεν το δείχνω. Προτιμώ να κρατάω μέσα μου τα συναισθήματα, χωρίς να τα εξωτερικεύω.

Δηλαδή, ο Pablo García δακρύζει, όταν λυγίζει ψυχολογικά;

Έχω κλάψει πολλές φορές, όμως κανένας δεν το ξέρει. Είμαι πιο ευαίσθητος σε οικογενειακά θέματα.

Έχεις φίλους;

Έχω λίγους πραγματικούς φίλους. Από μικρό μού έμαθαν στην Εθνική ότι το ποδόσφαιρο είναι σαν να πηγαίνεις στον πόλεμο, αγωνίζεσαι και οι άλλοι θέλουν να είναι καλύτεροι από σένα. Άρα δεν μπορούν να είναι καθαροί φίλοι σου.

Πλέον έχει αλλάξει η ζωή σου, σταμάτησες το ποδόσφαιρο και ξεκίνησες την προπονητική.

Είναι πολύ διαφορετικά όλα, γιατί ξαφνικά σταμάτησα το ποδόσφαιρο και νιώθω περίεργα. Όταν παίζεις, όλοι σού τηλεφωνούν. Όταν σταματάς, τίποτα. Ευτυχώς, είχα την τύχη να εργαστώ ως προπονητής αμέσως, αφού σταμάτησα να παίζω, σε αντίθεση με άλλους που δεν τα καταφέρνουν και παθαίνουν κατάθλιψη.

Με το μάτι και την κρίση του προπονητή τώρα, ποιους ξεχωρίζεις από την καριέρα σου ως ποδοσφαιριστής;

Είχα πολλούς καλούς και πολλούς κακούς προπονητές. Ο καλύτερος ήταν ο Χαβιέρ Αγκίρε, γιατί με καταλάβαινε καλύτερα. Είχα πολλούς κακούς, οι οποίοι μου άφησαν μαθήματα και σήμερα ξέρω τι δεν πρέπει να κάνω εγώ στους παίκτες μου.

Νιώθεις ότι ολοκληρώθηκες ως αθλητής;

Δεν μπορώ να πω ότι δεν έκανα κάτι. Θα ήταν άδικο, γιατί ξεκίνησα από ένα χωριό. Έπαιζα στην Εθνική Ουρουγουάης για δέκα χρόνια, πήγα στο Μουντιάλ, αγωνίστηκα σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν είμαι αχάριστος.

Πιστεύεις στον Θεό;

Τελευταία όχι τόσο, επειδή βλέπω όλα αυτά που γίνονται κάθε μέρα στον κόσμο. Αν υπήρχε Θεός, δεν θα γίνονταν. Πίστευα, αλλά τώρα αμφιβάλλω.

Έχεις μετανιώσει για επαγγελματικές σου αποφάσεις;

Στην ποδοσφαιρική μου καριέρα είχα πάρα πολλά προβλήματα. Πάντα οι πράξεις μου ήταν από καρδιάς, γιατί δεν λειτουργώ με τη λογική.

Πώς σου αρέσει να διασκεδάζεις;

Γλεντάω στο σπίτι μου πίνοντας κρασί. Ποτέ δεν πήγα στα μπουζούκια. Επιπλέον, μου αρέσει να πηγαίνω για ψάρεμα, γιατί με χαλαρώνει.

Ποια η σχέση σου με το χορό, όντας Λατίνος;

Όταν πίνω λίγο, χορεύω τα πάντα. Μέχρι και ζεϊμπέκικο.

Ποιοι είναι οι φόβοι σου;

Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως πάθει κάτι η οικογένειά μου. Αν είναι υγιής, τότε δεν φοβάμαι κανέναν και τίποτα.

Ως άνθρωπος, με τι θυμώνεις πιο πολύ;

Θυμώνω με την αδικία.

Ένιωσες την αδικία ως ποδοσφαιριστής;

Ναι, ένιωσα καλά τι θα πει αδικία στον ΠΑΟΚ.

Δηλαδή τι σε έκανε να νιώσεις έτσι;

Η πρώτη φορά που έφυγα από τον ΠΑΟΚ, γιατί δεν έφυγα όπως θα ήθελα. Δεν μάλωσα με κανέναν, μόνο επειδή σεβάστηκα την ομάδα και τον κόσμο. Γι’ αυτό έφυγα με το στόμα κλειστό, χωρίς να πω όσα ήθελα. Σε άλλη περίπτωση, αν ήμουν σε άλλη ομάδα, θα έμενα και θα τους έλεγα ότι δεν πάω πουθενά, δεν φεύγω, έχω συμβόλαιο! Είμαι εξοργισμένος με ό,τι έγινε τότε και ήταν η χειρότερη στιγμή μου στη Θεσσαλονίκη.

Πού ονειρεύεσαι να φτάσεις, ως προπονητής; Ίσως μια μέρα σε δούμε να κοουτσάρεις τις πρώην ομάδες σου, Ρεάλ Μαδρίτης ή ΠΑΟΚ;

Βασικά, θέλω να γίνω καλός προπονητής. Δεν θέλω να πω ότι θα γίνω μια μέρα ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, γιατί μπορεί να μην πραγματοποιηθεί. Ούτε ότι θα γίνω ο προπονητής του ΠΑΟΚ, αν και μέσα μου το θέλω, δεν μπορώ να το πω. Θα δείξει.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η βαθμολογία της Stoiximan Super League μετά την 7η αγωνιστική

Μετά την γκέλα του ΠΑΟΚ στη Λαμία και τη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ έμεινε 3ος αν και έχασε 2 βαθμούς (1-1) στη Λαμία, ωστόσο η διαφορά από την κορυφή αυξήθηκε στους επτά βαθμούς. Ο Ολυμπιακός έμεινε στην τέταρτη θέση αφού δεν κέρδισε (1-1) στη Θεσσαλονίκη τον Άρη, ενώ απομένουν 3 αγωνιστικές για το φινάλε αλλά ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έχουν 4 αγώνες αφού θα παίξουν στην Τούμπα στις 12/5.Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια της 7ης αγωνιστικής των playoffs της Super League 1.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κέρδισε 3-0 τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και έκανε σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Παρέμεινε πρώτη και αύξησε τη διαφορά της από τον δεύτερο Παναθηναϊκό στους 4!

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (7η αγωνιστική)

1. ΑΕΚ 75
2. Παναθηναϊκός 71
3. ΠΑΟΚ 68
4. Ολυμπιακός 67
5. Άρης 49
6. Λαμία 35

*Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν αγώνα λιγότερο.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (8η, 28/4)

17:00 Ολυμπιακός - Λαμία
19:30 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
20:30 Παναθηναϊκός - Άρης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Άδειος από ενέργεια και ιδέες»

Όσα γράφει η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σχολίασε την γκέλα στο «Αθανάσιος Διάκος» μέσα από το καθιερωμένο match report, υπογραμμίζοντας πως ο Δικέφαλος «πέταξε δύο βαθμούς» στη μάχη του τίτλου. Ο Δικέφαλος βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο 90+9′, ωστόσο δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να κάνει την μεγάλη ανατροπή στο ΔΑΚ Λαμίας και να φύγει με τους τρεις βαθμούς.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ:

«Ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε άδειος από ενέργεια και ιδέες στη Λαμία και το πλήρωσε, καθώς πέταξε δύο πολύτιμους βαθμούς στη μάχη του τίτλου και πριν τα τρία ντέρμπι στην Τούμπα, που θα κρίνουν τα πάντα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Μπλόκο» στο Χαριλάου για τον Ολυμπιακό!

Μοιράστηκαν από έναν βαθμό στο «Βικελίδης»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Άρης έστησε μπλόκο στον Ολυμπιακό! Με τον Κουέστα να κατεβάζει ρολά, οι «κίτρινοι» κατάφεραν να κρατήσουν στο 1-1 τους «ερυθρόλευκους» που ήταν ανώτεροι αλλά σπατάλησαν τις ευκαιρίες τους! Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον Λορέν Μορόν (48’) για να «απαντήσει» άμεσα ο Ζέλσον Μαρτίνς (53’), αλλά να μην μπορούν να βρουν το γκολ της νίκης που θα τους έφερνε, τουλάχιστον, πάνω από τον τρίτο ΠΑΟΚ.

Οι «ερυθρόλευκοι» απείλησαν πρώτοι, με τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί να αναγκάζει σε επέμβαση τον Χουλιάν Κουέστα στο 5ο λεπτό. Τρία λεπτά αργότερα ο Στέφαν Γιόβετιτς νίκησε τον Ισπανό τερματοφύλακα, ωστόσο στο ξεκίνημα της αντεπίθεσης των φιλοξενούμενων υπήρξε φάουλ του Μάρτινς στον Κίκε Σαβέριο. Ο Ράντε Ομπρένοβιτς, μετά από παρέμβαση του VAR (Ματέι Γιουγκ και Θανάσης Κόλλιας) έκανε on field review, ακυρώνοντας το γκολ και δίνοντας κίτρινη κάρτα στον Πορτογάλο εξτρέμ του Ολυμπιακού.

Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την αναταραχή, ο Άρης πλησίασε στο γκολ, με τους Νταβίντ Κάρμο και Βιθέντε Ιμπόρα να ορθώνουν τοίχος στις προσπάθειες των Μορόν και Σαβέριο, αντίστοιχα. Ακολούθησε ένα πεντάλεπτο πίεσης από τους Πειραιώτες, με τον Κουέστα να σταματάει το σουτ του Σαντιάγκο Έσε (21’) και την κεφαλιά του Γιόβετιτς (24’) ενώ το δοκάρι σταμάτησε τη δυνατή κεφαλιά του Ιμπόρα (25’).

Οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν το ματς, χωρίς να δημιουργήσουν ή να χάσουν κάποια σπουδαία ευκαιρία, πλην ενός σουτ του Γιάννη Φετφατζίδη, ωστόσο εξίσου εύκολα κρατούσαν μακριά από την περιοχή του Κουέστα τους αντιπάλους τους. Μέχρι τις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, όταν κι έγινε μια περίεργη φάση: ο Μόουζες Οντουμπάτζο προσπάθησε να διώξει, η μπάλα χτύπησε στον Ελ Κααμπί και μετά στο δοκάρι, χωρίς όμως να περάσει τη γραμμή του τέρματος.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με γκολ - και μάλιστα δύο. Αρχικά σκόραραν οι «κιτρινόμαυροι», με τον Μορόν να εκμεταλλεύεται το λάθος του Ανδρέα-Ριχάρδου Ντόη και να πλασάρει τον Κωνσταντίνο Τζολάκη για το 1-0. Η χαρά των γηπεδούχων, όμως, κράτησε μόλις πέντε λεπτά. Ο Κώστας Φορτούνης έκανε την ενέργεια και την πάσα στον Μαρτίνς, με τον Πορτογάλο να ισοφαρίζει σε 1-1.

Μάλιστα, ο σκόρερ του Ολυμπιακού θα μπορούσε να πετύχει και δεύτερο τέρμα στο 58’, ωστόσο νικήθηκε αυτή τη φορά από τον Κουέστα. Κάπου εκεί, άρχισαν οι δυο προπονητές τις παρεμβάσεις τους, χάλασε όμως και ο ρυθμός του αγώνα. Η επόμενη καλή στιγμή καταγράφηκε στο 74’ κι ήταν το σουτ του Ελ Κααμπί που πέρασε πάνω από τα δοκάρια, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να κάνει όσο μπορεί πιο επιθετική την ομάδα του.

Αυτό είχε συνέπεια να υπάρχουν κενά πίσω, με τον Μορόν, όμως, στο ξεκίνημα των καθυστερήσεων να μη βλέπει δίπλα τους αμαρκάριστους συμπαίκτες του και να τελειώνει άψυχα την προσπάθειά του. Το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος, με τον Ολυμπιακό να πηγαίνει στους 67 βαθμούς, πέντε κάτω από την ΑΕΚ, τέσσερις από τον Παναθηναϊκό κι έναν από τον ΠΑΟΚ. Ο Άρης, από την άλλη, έβαλε φρένο στο αρνητικό σερί των τεσσάρων ηττών.

Οι συνθέσεις:

Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Μοντόγια, Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Εμβοντό, Νταρίντα (90’+3’ Ρόουζ), Σουλεϊμάνοφ, Φετφατζίδης (60’ Μάνου Γκαρθία), Σαβέριο (60’ Ζαμόρα), Μορόν.

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ορτέγκα, Φορτούνης, Ιμπόρα, Ελ Κααμπί (87’ Ελ Αραμπί), Μάρτινς (79’ Ναβάρο), Κάρμο, Γιόβετιτς (68’ Ποντένσε), Ροντινέι, Έσε (68’ Τσικίνιο), Ντόη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ