Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι πολλές αλλαγές και το χαμένο γόητρο

Ο Ηλίας Καπράλος γράφει για όλα μέσα από το blog του στο PAOK24

Ηλίας Καπράλος

Οι πολλές αλλαγές και το χαμένο γόητρο

Η περσινή σεζόν ήταν διδακτική για την ομάδα του ΠΑΟΚ Mateco, μιας και μπορεί να μην ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά έκλεισε ιδανικά, όταν το σύνολο του Φώτη Τακιανού μετά τον αρχικό σχεδιασμό, έφερε την ομάδα στα ημιτελικά του πρωταθλήματος, να παίρνει την 4η θέση και να έχει εξασφαλισμένη και δίκαιη με βαθμολογικά κριτήρια ευρωπαϊκή συμμετοχή. Με αυτά τα δεδομένα το καλοκαίρι σχεδιάστηκε η ομάδα που δεν θα ψάξει κάποια τρελή υπέρβαση, αλλά θα έπρεπε να μείνει στην πρώτη 6άδα, να έχει συμμετοχή στο Final-8 και να περάσει μία παραπάνω φάση στους ευρωπαϊκούς ομίλους. Τον στόχο του Final-8 τον πέτυχε και μάλιστα με την 4η θέση στο τέλος του πρώτου γύρου, ενώ οι άλλοι δύο στόχοι είτε χάθηκαν από εξωαγωνιστικούς παράγοντες, είτε ακόμα είναι στο τραπέζι. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το καλοκαίρι, ο Φώτης Τακιανός και η διοίκηση της ομάδας, έκανε ένα ρόστερ κοντά στα θέλω του προπονητή και πάντα με γνώμονα την οικονομική κατάσταση του συλλόγου, χωρίς να απλωθεί σε ποσά που δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να φτάσει να δίνει στους παίκτες της. Η λογική έλεγε ότι θα έφευγε από τον τρόπο παιχνιδιού του Αριστείδη Λυκογιάννη με τους Αμερικανούς να έχουν ναι μεν ταλέντο, αλλά να ακούν κυρίως αυτό και όχι ένα μπάσκετ με την πάντα να κυκλοφορεί και οι παίκτες πάντα να ψάχνουν την καλύτερη επιλογή. Αυτό το στυλ παιχνιδιού δεν θα μπορούσε να κρατήσει στην ομάδα τον Τζέιλεν Ράιλι, ή τον Πόλεϊ, ενώ σίγουρα οι Χαντς, Ρένφρο και Φράνκε, με την απόδοση που είχαν βρήκαν πολύ καλύτερα συμβόλαια σε Περιστέρι και Ισπανία. 


Με αυτό τον τρόπο η ομάδα δομήθηκε πάνω στη δημιουργία του Φρίντρικσον, στο ταλέντο του Χάρισον και στην εκτελεστική δυνότητα των Μπελιάουσκας και Φλάτεν, με τους ψηλούς, Γκίλμορ και ΜακΝις να δίνουν περισσότερη ενέργεια στην άμυνα, στα ριμπάουντ, ενώ ο δεύτερος έδειξε και κάποιες αρετές, ώστε να τελειώνει φάσεις κάτω από το καλάθι. Οι μεγάλες νίκες με Περιστέρι και Γαλατασαράι, μπορεί να έφεραν χαμόγελα, αλλά ο ΠΑΟΚ Mateco, έπαιζε επί της ουσίας, με έναν Αμερικανό λιγότερο και όταν τραυματίστηκε και ο ΜακΝις, έπρεπε να παρθεί η μεγάλη απόφαση και η συγκυρία με τους Αμερικανούς που αγωνιζόντουσαν στο πρωτάθλημα του Ισραήλ, έφερε τους Άλστον και Σμιθ στην ομάδα. Από τότε ο ΠΑΟΚ Mateco, σταμάτησε να παίζει τόσο πολύ ομαδικό μπάσκετ και με τους δύο ταλαντούχους Αμερικανούς, πέτυχε και πάλι σημαντικές νίκες και μάλιστα η ομάδα σημείωνε με ευκολία πάνω από 80 ή και 85 πόντους στα παιχνίδια της. 

Το περιστατικό της πρωτοχρονιάς, είτε έφταιγε ο Σμιθ, είτε όχι, πλήγωσε την ομάδα και την έφερε σε δύσκολη θέση κόντρα στην Τόφας, ενώ έχασε και από το Μαρούσι, κάνοντας τον στόχο της στο πρωτάθλημα πιο δύσκολο από όσο θα έπρεπε. Ο ΠΑΟΚ Mateco δεν αντέδρασε άμεσα, περίμενε και ο Μαρκίς Τάουνς άργησε παραπάνω από το φυσιολογικό να έρθει στην ομάδα και έτσι έμεινε ο Χάρισον μόνος του σαν παράγοντας που θα μπορούσε να αλλάξει ένα παιχνίδι. Τα αποτελέσματα γνωστά. Ήττες με κάθε τρόπο και όποιο παιχνίδι κέρδισε ο ΠΑΟΚ Mateco ήταν με δυσκολία όπως το Λαύριο. Εάν προσθέσουμε και τις αλλαγές των Μπελιάουσκας και Χάρισον το ρόστερ του ΠΑΟΚ Mateco, άλλαξε μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά 50% στους ξένους της ομάδας. Όλα αυτά μόνο ισορροπία δεν μπορούν να φέρουν έναν προπονητή που μάλιστα δείχνει ότι θέλει να δουλεύει με τους παίκτες του και όχι να τους αφήνει να κάνουν οι ίδιοι το παιχνίδι τους. 

Πλέον οι Τάουνς, Ουίλιαμς και Μίχαλακ είναι οι παίκτες που μαζί με τον Φρίντρικσον θα πρέπει να βρουν τις λύσεις στην περιφέρεια, μιας και το 2024 στο μπάσκετ, τον ρυθμό και τον τρόπο τον ορίζουν οι “κοντοί” και όχι οι ψηλοί όπως παλαιότερα. Μπορούν όμως να το κάνουν; Από τα χαρακτηριστικά που ξέρουμε ή έχουμε δει, φυσικά και μπορούν, αλλά από την άλλη μεριά ο αγώνας με τον Άρη για το κύπελλο είναι αύριο, ενώ ο κρίσιμος αγώνας με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα είναι σε 20 ημέρες. Θα προλάβουν να ενσωματωθούν πλήρως; Μάλλον όχι, αλλά σίγουρα το ταλέντο, μερικές φορές μπορεί να δώσει λύσεις εκεί που εμείς δεν τις βλέπουμε. 

Τέλος το κρίσιμο παιχνίδι με τον Άρη για τη βαθμολογία ήταν αυτό που πέρασε και χάθηκε για τον ΠΑΟΚ Mateco και χάθηκε και η διαφορά των 6 πόντων, παρόλα αυτά ένας “τελικός Θεσσαλονίκης” στο κύπελλο, ακόμα και στα προημιτελικά της διοργάνωσης, μπορεί σίγουρα να ηρεμήσει την ομάδα, ώστε στις δύο εβδομάδες της διακοπής να μπορέσει να δουλέψει όλη μαζί για να κλειδώσει την 6η θέση και να πάει με ηρεμία στον “τρίτο γύρο” του πρωταθλήματος, όπου θα έχει και πάλι εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή συμμετοχή για τη νέα χρονιά, ενώ και το γόητρο είναι κάτι που μετράει, ειδικότερα με αντίπαλο τον Άρη, σε όποιο άθλημα και αν αγωνίζονται οι δύο ομάδες. 

ΥΓ Το μπάσκετ που αρέσει και ήθελε να περάσει ο Φώτης Τακιανός, θυμίζει πάρα πολύ το μπάσκετ που είδαμε δύο χρόνια από τον Ολυμπιακό με τον Μπαρτζώκα στον πάγκο του. Βέβαια για να πετύχει αυτό, θέλει και τους παίκτες με την ποιότητα και την πνευματική ετοιμότητα να το κάνουν. Συνήθως τέτοιο παίκτες είναι και ακριβοί και δεν μπορείς να τους φέρεις στο Παλατάκι. Οπότε μία διαφορετική προσαρμογή θα ήταν ιδανική και για την ομάδα και για τον ίδιο τον προπονητή. 

ΥΓ Το PAOK24 θα είναι στο Ηράκλειο, όπου ο ΠΑΟΚ Mateco θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του για το κύπελλο Ελλάδας, αλλά το καλύτερο θα ήταν να παραμείνουμε και μέχρι το Σαββατοκύριακο για έναν ημιτελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό, καθώς η περσινή εμπειρία με την ήττα από το Περιστέρι, δεν ήχησε καλά για κανέναν…

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: Ο 7ος ξένος που μένει εκτός με Mαρούσι

Πάρθηκε η απόφαση από τον Στάθη Νεραντζάκη για το σημερινό παιχνίδι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται το Μαρούσι, για την τελευταία αγωνιστική των Play Out της Stoiximan Basket League, και ως γνωστόν ο Στάθης Νεραντζάκης θα πρέπει να αφήσει έναν ξένο εκτός αποστολής, μιας και έχει στα χέρια του επτά και δικαίωμα να δηλώσει έξι.

Την αποστολή ακολουθούν οι Φρίντρικσον, Γουίλιαμς, ΜακΝίς, Άλστον, Μίχαλ Μιχάλακ και φυσικά ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ. Εκτός, λοιπόν, θα μείνει ο Μαρκές Τάουνς.

Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν κανονικά στην αποστολή την προηγούμενη αγωνιστική στα Άνω Λιόσια, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε από την ΑΕΚ, με τον Σέσιλ Γουίλιαμς να μένει εκτός από εκείνο το παιχνίδι.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

«Για πάντα στο μυαλό μας…»

Η ανάρτηση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ τη μέρα της δολοφονίας του Νάσου Κωνσταντίνου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δεν ξεχνά και τιμά τη μνήμη του Νάσου Κωνσταντίνου.

Με ανάρτηση στα social media, το μπασκετικό τμήμα του «Δικεφάλου» αναφέρθηκε στον αδικοχαμένο οπαδό της ομάδας, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν από επτά χρόνια σε ηλικία 24 ετών.

«Επτά χρόνια χωρίς το Νάσο. Για πάντα στο μυαλό μας. Αθάνατος», έγραψε χαρακτηριστικά η ΚΑΕ ΠΑΟΚ mateco στα social media.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΟΚ: «Τελικός» κόντρα στο Μαρούσι για μία θέση στα Play off

Σημαντικό παιχνίδι για τον «Δικέφαλο» στο PAOK Sports Arena.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στο PAOK Sports Arena θα δώσει ο ΠΑΟΚ mateco την τελευταία και πιο σημαντική μάχη για την συμμετοχή του στα πλέι οφ της Stoiximan Basket League.

Το σημερινό παιχνίδι (27/4 στις 20:15) απέναντι στο Μαρούσι, θα κρίνει και το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος και αυτό που χρειάζεται η ομάδα μας είναι να κερδίσει και να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στην τελική φάση του πρωταθλήματος.

Ουσιαστικά η αναμέτρηση έχει τον χαρακτήρα τελικού, δεδομένου ότι ο νικητής θα είναι αυτός που θα περάσει στα πλέι οφ και με αυτήν ακριβώς την λογική συνεχίστηκε και χθες η προετοιμασία των «ασπρόμαυρων». Ο Σταύρος Σχίζας, που ταλαιπωρήθηκε από θλάση στο γαστροκνήμιο, ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα και δεν θα είναι στη διάθεση του κόουτς Στάθη Νεραντζάκη.

Η προετοιμασία του ΠΑΟΚ mateco για τον αγώνα με το Μαρούσι ολοκληρώθηκε με την απογευματινή προπόνηση της Παρασκευής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ