ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η αλλαγή νοοτροπίας, θα πρέπει να φέρει και αλλαγή απόδοσης

Μία ομάδα με καλά στοιχεία, που όμως δεν κέρδιζε, έπρεπε πρώτα να βελτιωθεί πνευματικά και στο θέμα της νοοτροπίας, αλλά πρέπει να βελτιωθεί και τακτικά.

Published

on

15 μήνες με τον Αμπέλ Φερέιρα ο ΠΑΟΚ έδειξε πολλά. Είχε μεγάλα παιχνίδια που κέρδισε και κόντραρε μεγάλους αντιπάλους, είχε διαστήματα που ήταν ισοπεδωτικός μέσα στο γήπεδο, αλλά είχε και σημεία στο παιχνίδι του που ήταν άνευρος, προβλέψιμος και το βασικότερο φάνηκε εύθραυστος είτε έπαιζε με 3άδα στην άμυνα, είτε με 4άδα. 

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, η συνεργασία του ΠΑΟΚ και του Αμπέλ Φερέιρα έφτασε στο τέλος της. Η Παλμέιρας πήρε τον Πορτογάλο τεχνικό και ο ΠΑΟΚ έδωσε την ευκαιρία στον Πάμπλο Γκαρσία να αναλάβει τα ηνία της ομάδας μετά την πολυετή του εργασία στην Κ17 και στην Κ19 της ομάδας του Δικεφάλου. 

Ο Γκαρσία μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες είχε μπροστά του πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Παιχνίδια που δεν αφήνουν έναν προπονητή να δουλέψει μέσα στην εβδομάδα στις προπονήσεις σε θέματα τακτικής, όπως μπορούσε να κάνει πέρσι ο ΠΑΟΚ, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για μία ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα και στο Europa League, όπως ο ΠΑΟΚ. 

Πλέον ο ΠΑΟΚ και ο Γκαρσία, δεν έχουν μπροστά τους ευρωπαϊκά παιχνίδια έως το τέλος της σεζόν. Υπάρχουν αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, εάν αυτό ξεκινήσει και ανάλογα με τις ομάδες που θα ξεκινήσει. Έτσι ο ΠΑΟΚ ξεκινά με το παιχνίδι στην Λάρισα και έχει μέσα σε 5 μήνες έχει 14 παιχνίδια κανονικής διάρκειας, 10 παιχνίδια play-off και το κύπελλο. Μάλιστα μέσα στον Γενάρη έχει 8 αγώνες για το πρωτάθλημα σε 29 ημέρες και σε αυτούς τους 8 αγώνες έχει να αντιμετωπίσει δύο φορές τον Ολυμπιακό, μία την ΑΕΚ και έχει να πάει σε δύσκολες έδρες όπως της ΑΕΛ, του Ατρόμητου και του ΟΦΗ. Παιχνίδια που εάν δεν κρίνουν τον τίτλο, θα κρίνουν πολλά για την πορεία της ομάδας μέσα στη σεζόν. 

Τα πρώτα δείγματα του Γκαρσία στον πάγκο, είναι ενθαρρυντικά, όσο αφορά το επίπεδο πνευματικής ετοιμότητας της ομάδας και νοοτροπίας. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε στα τελευταία λεπτά και τον Παναιτωλικό εκτός έδρας και τον Απόλλωνα και τον ΠΑΣ στην Τούμπα στις καθυστερήσεις, ενώ κέρδισε και τον Αστέρα Τρίπολης, παρότι αγωνιζόταν με 10 παίκτες από νωρίς. Τι έχει δείξει όμως τακτικά η ομάδα;

Τακτικά ο ΠΑΟΚ έχει προβλήματα. Ελάχιστες φορές ο Γκαρσία είχε την ομάδα ετοιμοπόλεμη από τραυματισμούς και τιμωρίες στα παιχνίδια του. Πολλές φορές είτε ο Ντόουγκλας, είτε ο Σβαμπ, είτε ο Ελ Καντουρί, είτε ο Γιαννούλης δεν μπόρεσαν να είναι στη βασική 11άδα μαζί, που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ έπρεπε να βρει λύσεις εκ των έσω σε ένα ρόστερ που δεν έχει το βάθος για να κάνει πρωταθλητισμό, όταν ο βασικός του κορμός είναι εκτός δράσης. Άλλες φορές η λύση ήρθε από το Νινούα, άλλες από τον 18χρονο Τζόλη, άλλες από τον Ίνγκασον, άλλες από τον Βιεϊρίνια που πρόλαβε να κάνει μόλις 3 συμμετοχές στην ομάδα. 

Η ομάδα έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης με αυτό το ρόστερ, παρόλα αυτά δεν έχει τον χρόνο για δουλειά. Οι αγώνες ανά τρεις ημέρες μέσα στον Γενάρη δένουν τα χέρια του Γκαρσία και των συνεργατών του και έτσι οι μεταγραφές ήταν η πρώτη ενέργεια που έκανε η ΠΑΕ για να δώσει κι άλλα εφόδια στην ομάδα. Θα δώσουν όμως οι Ουάρντα και Λάμπρου ουσιαστικές λύσεις στην ομάδα; Θα έρθουν οι δύο νέοι παίκτες νωρίς για να μπορέσει ο Γκαρσία να τους χρησιμοποιήσει τον Γενάρη; Θα ταιριάξουν με την υπόλοιπη ομάδα;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν μέσα στον Γενάρη και τους υπόλοιπους μήνες, αλλά το βασικότερο για τον ΠΑΟΚ είναι ότι πλέον θα πρέπει να εμπλουτίσει τον τακτικό του προσανατολισμό με στόχο τις νίκες, κόντρα είτε σε αδύναμους αντιπάλους, είτε σε καλούς αντιπάλους, είτε σε βασικούς ανταγωνιστές του για τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Comments

Trending