ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

O μεταγραφικός σχεδιασμός σε συνδυασμό με τον σχηματισμό

Τι θέλει και τι μπορεί να κοιτάξει ο ΠΑΟΚ

Published

on

Πολλές φορές γίνεται λόγος για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ το επόμενο καλοκαίρι, ώστε να μπει και πάλι στο κυνήγι του τίτλου. Είτε αυτός είναι ένας τερματοφύλακας, είτε ένας πλάγιος μπακ, είτε ένας μέσος, είτε ένας εξτρέμ, είτε ένας επιθετικός. Αλήθεια όμως είναι ότι πρώτα ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει τι θέλει να παίξει την επόμενη σεζόν, ποιος θα είναι ο στόχος της ομάδας και μετά να ορίσει την μεταγραφική του πολιτική.

Για παράδειγμα πέρσι, όταν πάρθηκε η απόφαση της παραμονής του Αμπέ Φερέιρα, ο ΠΑΟΚ κοίταξε πως θα βγάλει από την ομάδα τους παίκτες που παίζουν σαν εξτρέμ, μιας και το σύστημα της ομάδας δεν είχε εξτρέμ. Αυτό όμως με την αλλαγή προπονητή αποδείχθηκε ότι η ομάδα δεν είχε πλάγιους μεσοεπιθετικούς. Δεν είχε καθαρές επιλογές στα πλάγια μπακ, δεν είχε τον μεσοεπιθετικό που θα παίξει πίσω από τον επιθετικό και θα δώσει επιλογές μέσα στην περιοχή και μάλιστα με συμμετοχή σε γκολ ή ασίστ.

Πλέον ο Πάμπλο Γκαρσία πήγε σε ένα πιο σίγουρο αμυντικό σχήμα. Η τριάδα στην άμυνα επέστρεψε, οι πλάγιοι μπακ πήραν όλη την πλευρά, οι κεντρικοί μέσοι έγιναν 2 και μάλιστα πιο αμυντικοί και οι μεσοεπιθετικοί και πάλι 2 χωρίς να έχουν αρμοδιότητα να παίζουν στην γραμμή, όπως τους προηγούμενους μήνες.

Το αποτέλεσμα στα μεγάλα και δύσκολα παιχνίδια βγήκε. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό, κέρδισε τον Άρη, κέρδισε την ΑΕΚ στο κύπελλο και είχε ελάχιστη απειλή αμυντικά με τους αντιπάλους του να μην μπορούν να πλησιάσουν την περιοχή του Πασχαλάκη.

Στο παιχνίδι όμως με τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ έκανε ελάχιστες ευκαιρίες, είδε την ομάδα του Μπόλονι να τον περιμένει και το αποτέλεσμα να μένει στο 0-0. Είναι αυτός ο τρόπος που θα φέρει εύκολες νίκες με ομάδες που δεν έχουν την ποιότητα του ΠΑΟΚ, ίση ή μεγαλύτερη; Μάλλον όχι. Έτσι ο Πάμπλο Γκαρσία θα πρέπει στα θεωρητικά πιο βατά παιχνίδια να βρει και νέους τρόπους ανάπτυξης της ομάδας. Να δώσει πλάτος στο γήπεδο, να βγάλει περισσότερους παίκτες στην επίθεση και να μην γίνουν τα λάθη στην άμυνα που έφερναν τους αντιπάλους πιο εύκολα στην εστία του ΠΑΟΚ.

Εάν και μόνο τότε ο Γκαρσία καταλήξει στο στυλ του ποδοσφαίρου που θέλει να δει τον ΠΑΟΚ την επόμενη σεζόν. Εάν η ομάδα καταλήξει στον τεχνικό διευθυντή που θα χειριστεί τον μεταγραφικό σχεδιασμό της επόμενης σεζόν, μόνο τότε ο ΠΑΟΚ μπορεί να βγει στην αγορά και να διαπραγματευτεί με τους στόχους που έχει θέσει το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας.

Μέχρι τότε κάθε σκέψη, κάθε διαρροή και κάθε κουβέντα θα έχει περισσότερο φιλολογικό ενδιαφέρον, παρά ουσιαστικό.

Comments

Trending