Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

B΄ ομάδες: Οι ερωτήσεις κι οι απαντήσεις!

Οι ανάγκες του ΠΑΟΚ, ποιοι θα παίζουν, ποιος ο προϋπολογισμός, το θέμα της έδρας και τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Ρεπορτάζ PAOK24

B΄ ομάδες: Οι ερωτήσεις κι οι απαντήσεις!

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Έστω και με σημαντική χρονική καθυστέρηση αναμένεται να καθιερωθεί και στην Ελλάδα η πρακτική των β΄ ομάδων, που έρχεται να δώσει λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα, με κυριότερο αυτό της μετάβασης των παικτών από τις ομάδες νέων προς το αντρικό ποδόσφαιρο.

Ο ΠΑΟΚ ήταν πρωτοπόρος, ήδη από το 2015, για να δημιουργηθούν β΄ ομάδες, καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις προς τη Σούπερ Λιγκ. Στην ομάδα του Δικεφάλου είχαν διαγνώσει ότι αυτός θα ήταν ο αποδοτικότερος τρόπος, προκειμένου να καλυφθεί το μεταβατικό στάδιο από την ηλικία των 18 ετών μέχρι τα 21 και να βοηθηθεί, σε τελική ανάλυση, το ποδόσφαιρο συνολικά και η εθνική μας ομάδα.

Ολοι οι σύλλογοι είχαν συμφωνήσει με τις προτάσεις του ΠΑΟΚ από την πρώτη στιγμή. Και, μάλιστα, είχαν τύχει της έγκρισης και της Σούπερ Λιγκ, ωστόσο έλειπε η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει ο καθένας να βάλει τη δική του β’ ομάδα στην ανάλογη κατηγορία. Ας σημειωθεί ότι στον ΠΑΟΚ είχαν εξετάσει στο παρελθόν την προοπτική συμφωνίας με ομάδα, που θα αγωνίζονταν είτε στη Β΄ είτε στη Γ΄ κατηγορία (είχε γίνει αναφορά για τον Αιγινιακό και τον Αγροτικό Αστέρα), που θα λειτουργούσε ουσιαστικά ως η δεύτερη ομάδα του Δικεφάλου.

Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ

Τι θα εξυπηρετεί η δημιουργία β΄ ομάδων; Η βασική ανάγκη, που θα καλύπτουν, θα είναι η παροχή ευκαιρίας σε εκείνους τους παίκτες, που ολοκληρώνουν τη θητεία τους στις ακαδημίες, να δείξουν, παίζοντας επίσημα παιχνίδια σε επίπεδο αντρικού και αμιγώς επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αν μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους και να ενταχθούν στις αντίστοιχες πρώτες ομάδες. Σήμερα, κι όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναγκαστικά πολλοί νεαροί παίκτες, ακόμη κι αν είχαν δυνατότητες και προσόντα, «χάνονταν» ως δανεικοί σε ομάδες Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, όπου το εκεί περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευνοούσε την περαιτέρω εξέλιξη και πρόοδο τους.

ΜΟΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΟΧΙ ΚΥΠΕΛΛΟ

Ποιο είναι το σχέδιο που συζητείται και αναμένεται να υλοποιηθεί; Όπως είναι γνωστό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν δηλώσει ότι θα κατεβάσουν β΄ ομάδες στη Σούπερ Λιγκ 2 (ο Βόλος έχει δηλώσει συμμετοχή για τη δεύτερη ομάδα του στη Φούτμπολ Λιγκ). Η δεύτερη τη τάξει κατηγορία προβλέπεται ότι θα χωριστεί σε δύο ομίλους, βόρειο και νότιο. Συνεπώς, η δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ δεν θα έχει αντιπάλους τις αντίστοιχες των άλλων τριών, οι οποίες θα συμμετέχουν στο νότιο όμιλο.

Για τις β΄ ομάδες δεν θα υπάρχει δυνατότητα προβιβασμού στη Σούπερ Λιγκ (αν και θα μπορούν να παίρνουν μέρος και στα πλέι οφ), ωστόσο δεν θα… γλιτώνουν τον υποβιβασμό, εφόσον τερματίσουν στις τελευταίες θέσεις. Οσο για τη διοργάνωση του κυπέλλου, εκεί δεν προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής τους.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ

Το ηλικιακό όριο που τίθεται είναι αυτό των 23 ετών. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά την ερχόμενη σεζόν, δικαίωμα συμμετοχής στις β΄ ομάδες θα έχουν ποδοσφαιριστές, που έχουν γεννηθεί από το 1998 και μετά. Επιπλέον, σε κάθε παιχνίδι θα μπορούν κατ΄ εξαίρεση να αγωνίζονται μάξιμουμ πέντε παίκτες, που θα είναι πάνω από 23 ετών και οι οποίοι, φυσικά, θα προέρχονται από τις αντίστοιχες πρώτες ομάδες (με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπηρετηθεί πιο αποδοτικά, παραδείγματος χάρη, η επιστροφή στη δράση ενός παίκτη, που θα προέρχεται από κάποιον, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό, τραυματισμό). Εννοείται ότι και οι πρώτες ομάδες θα μπορούν ν’ αντλούν υλικό από τις δεύτερες ομάδες, εφόσον έτσι κρίνει ο προπονητής. Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαριστεί το προσεχές διάστημα είναι και το όριο συμμετοχής ξένων παικτών στις β΄ ομάδες.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η δημιουργία β΄ ομάδων θα επιβαρύνει τον ετήσιο προϋπολογισμό των ΠΑΕ. Και αυτό γιατί καλούνται να δημιουργήσουν επαγγελματικές ομάδες από το μηδέν, κάτι που συνεπάγεται έξοδα για παίκτες, προπονητές, γυμναστές, γιατρούς, φροντιστές και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσει μια ομάδα, που θα συμμετέχει σε μια επαγγελματική κατηγορία. Όπως είναι γνωστό, ο Ιβάν Σαββίδης πρότεινε στον Πάμπλο Γκαρσία να αναλάβει, μαζί με όλο το επιτελείο του, την Κ-23 του ΠΑΟΚ. Αν ο Ουρουγουανός τεχνικός αρνηθεί, τότε θ’ αναζητηθεί άλλος προπονητής.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΔΡΑΣ

Οι β΄ ομάδες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως έδρα τα γήπεδα των αντίστοιχων πρώτων. Για τον ΠΑΟΚ το συγκεκριμένο είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, από τη στιγμή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως έδρα ούτε τις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσήμβριας, ούτε τις αντίστοιχες του Λόλα στη Σουρωτή, όπου δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της η Κ-19 (δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές). Η β΄ ομάδα του Ολυμπιακού, πάντως, θα χρησιμοποιεί το Ρέντη και η αντίστοιχη της ΑΕΚ το προπονητικό κέντρο στα Σπάτα.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ

Η δημιουργία β΄ ομάδων δεν επηρεάζει τη διοργάνωση του πρωταθλήματος νέων Κ-19. Στον ΠΑΟΚ, πάντως, θα επιθυμούσαν να κατέβει, στη συγκεκριμένη κατηγορία, το ηλικιακό όριο στα δεκαοχτώ χρόνια, έστω κι αν αυτό χρειαστεί να συμβεί μετά από δύο χρόνια. Είναι λογικό, πάντως, από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν β΄ ομάδες, η ανώτατη ηλικιακή κατηγορία σε επίπεδο ακαδημιών να διαμορφωθεί στα δεκαοχτώ χρόνια (παλαιότερα ήταν μέχρι και στα 21 χρόνια).

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Τι συμβαίνει και τι ισχύει με τις β΄ ομάδες σε πρωταθλήματα του εξωτερικού;

Στη Γερμανία δεν επιτρέπεται η συμμετοχή τους στη Β΄ κατηγορία. Φέτος μόνο η Μπάγερν Μονάχου είχε β΄ ομάδα (φωτογραφία) στη Γ΄ κατηγορία κα η οποία τερμάτισε τρίτη από το τέλος.

Στην Ιταλία συναντά κανείς μόνο τη Γιουβέντους Κ-23, η οποία συμμετείχε φέτος στον έναν από τους τρεις ομίλους της Γ΄ κατηγορίας.

Στη Γαλλία υπάρχουν αρκετές β΄ ομάδες, αλλά στη Δ΄ κατηγορία (Καέν, Γκιγκάμπ, Λοριάν, Μετς, Οσέρ, Λανς, Ρεμς, Λιόν, Μονακό, Μαρσέιγ, Ανζέ, Ναντ).

Στην Πορτογαλία η δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα τερμάτισε 8η στη Β΄ κατηγορία, στην οποία συμμετείχε και η δεύτερη ομάδα της Πόρτο.

Στην Ολλανδία ακολουθούν ένα διαφορετικό μοντέλο, μια και υπάρχουν ομάδες νέων, που συμμετέχουν ακόμη και στη Β΄ κατηγορία. Αυτές ήταν φέτος της Αϊντχόφεν (τερμάτισε 14η), του Αγιαξ, της Αλκμααρ και της Ουτρέχτης (στη Γ΄ κατηγορία έπαιξαν οι νέοι της Φόλενταμ και της Σπάρτα Ρότερνταμ).

Στη Β΄ κατηγορία της Αυστρίας αγωνίστηκαν οι β΄ ομάδες της Ραπίντ και της Αούστρια Βιέννης, στη Β΄ Βελγίου η Κλαμπ Μπριζ Κ-23, στη Β΄ Κροατίας οι δεύτερες ομάδες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, της Οσιγιεκ και της Χάιντουκ, στη Γ΄ Πολωνίας οι β΄ ομάδες της Σλασκ Βρότσλαβ και της Λεχ Πόζναν, στη Β΄ Ρωσίας οι β΄ ομάδες της Σπαρτάκ Μόσχας και της Κράσνονταρ και στη Γ΄ Ελβετίας οι β΄ ομάδες της Βασιλείας, της Σιόν και της Ζυρίχης.

Πηγή: FORZA

Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€* *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα τηλεοπτικά επί τάπητος!

Tι περιλαμβάνει η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης της Super League την ερχόμενη Τρίτη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ανακοίνωση για τα θέματα που θα συζητηθούν στο διοικητικό συμβούλιο της Super League 1, την ερχόμενη Τρίτη, εξέδωσε η διοργανώτρια αρχή.

Αυτή, αναφέρει:

“Ανακοινώνεται ότι την Τρίτη, 15/6/2021 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί Διοικητικό Συμβούλιο της Super League, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης έχουν ως ακολούθως:
1/ Ζητήματα τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
2/ Σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. με θέμα την έγκριση Προκήρυξης Πρωταθλήματος Super League 1 Interwetten (ανδρών), αγωνιστικής περιόδου 2021 – 22.
3/ Διάφορα”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έρευνα PAOK24 για νέα Τούμπα: Η αύξηση των εισιτηρίων

Το PAOK24 ανοίγει το φάκελο του νέου γηπέδου και των κερδών που θα φέρει στο σύλλογο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Το PAOK24 ανοίγει τον φάκελο της νέας Τούμπας μέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα του Τζώρτζη Ναλμπάντη που αναλύει το πώς το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα φέρει μια σειρά κοσμογονικών αλλαγών στο σύλλογο, στην γύρω περιοχή, αλλά και σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στο πρώτο μέρος της έρευνας στο επίκεντρο μπαίνει η προσδοκώμενη αύξηση των εισιτηρίων στο νέο «σπίτι» του ΠΑΟΚ, εστιάζοντας στο τι συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό.

H προσέλευση των φίλαθλων στο νέο γήπεδο

Θα αυξηθεί η προσέλευση των φίλαθλων στο νέο γήπεδο; Αυτό το φαινόμενο αναφέρεται στην βιβλιογραφία , σαφώς χαριτολογώντας, ως „honeymoon effect” („μήνας του μέλιτος“), αλλά όπως θα διαπιστώσετε στην συνέχεια ο μήνας του μέλιτος κρατάει… χρόνια!

Οι πρώτες έρευνες για την επίδραση των νέων γηπέδων στην ζήτηση εισιτήριων δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αλλού πάρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την „Μέκκα“ του επαγγελματικού αθλητισμού.

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες πάνω από 15 έρευνες έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά η πλειονότητα των οποίων σημειώνει μια σημαντική αύξηση στην προσέλευση φίλαθλων στα πρώτα έτη λειτουργίας της νέας εγκατάστασης.

Η αυξητική αυτή τάση δεν είναι παροδική, αλλά κατά περίπτωση μπορεί να ξεπεράσει και την 15ετια. Ειδικότερα τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της νέας εγκατάστασης παρατηρείται μια αύξηση της προσέλευσης φίλαθλων ανερχόμενη κατά μέσο ορό στο 38% ενώ ακόμα και δέκα χρονιά μετά την κατασκευή του γηπέδου η προσέλευση είναι κατά μέσο ορό 6% υψηλότερη σε σχέση με την παλαιότερη εγκατάσταση (Jakar & Szymanski, 2021).

Αύξηση της προσέλευσης αναμένεται και από την μετατροπή της Νέας Τούμπας σε αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Μια ερευνά με αντικείμενο την Bundesliga παρατηρεί ότι η προσέλευση των φίλαθλων σε αμιγώς ποδοσφαιρικά γήπεδα είναι κατά περίπου 11% υψηλότερη από ότι σε στάδια με κουλουάρ-στίβο (Feddersen & Maenning, 2009).

* Στα επόμενα μέρη της έρευνας θα παρουσιαστούν οι επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του νέου γηπέδου στο αγωνιστικό και οικονομικό προφίλ της ομάδας, αλλά και πώς οι νέες εγκαταστάσεις θα απογειώσουν την περιοχής της Τούμπας, αλλά και όλη τη Θεσσαλονίκη.

** Ο Τζώρτζης Ναλμπάντης σπούδασε νομική με ειδίκευση στο οικονομικό δίκαιο στην Χαϊδελβέργη και συνέχισε τις σπουδές του με ένα μεταπτυχιακό στο „European and International Business Law” στην Βιέννη, το οποίο ολοκλήρωσε επιτυχώς με την διατριβή του να πραγματεύεται την εφαρμογή και νομιμότητα κανονισμών της ΦΙΦΑ στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου. Έπειτα ακολούθησε και ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο „Sport Management” στην Κολωνία με αντικείμενο διατριβής του: “Το πρόβλημα αγωνιστικής ισορροπίας του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου“. Από τον Οκτώβριο του 2012 εργάζεται ως ερευνητής και διδάσκοντας στην Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Tübingen, όπου και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή με διάκριση summa cum laude. Αντικείμενο της διατριβής του ήταν η οικονομετρική ανάλυση της ζήτησης και προσφοράς αθλητικών γεγονότων, για την οποία τιμήθηκε με την υποτροφία João Havelange Research Scholarship από την διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου ΦΙΦΑ και το Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητικών Σπουδών CIES. Ο Τζώρτζης Ναλμπάντης στα πλαίσια των ερευνητικών του καθηκόντων έχει συνεργαστεί με κλαμπ (VfB Stuttgart), λίγκες (DFL, Bundesliga) και ομοσπονδίες (UEFA, FIFA). Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Βιβλιογραφία

Jakar, G. S. & Szymanski, S. (2021). Enduring love: The long-term effect of a new stadium. Working Paper. University of Michigan.

Feddersen, A., & Maennig, W. (2009). Arenas versus multifunctional stadiums: Which do spectators prefer?. Journal of Sports Economics, 10(2), 180-191.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EURO 2020

Euro: «Γεύση» από την τελετή έναρξης! (vid)

Δείτε το teaser της αποψινής τελετής έναρξης του EURO 2020

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Δείτε το teaser της αποψινής τελετής έναρξης του EURO 2020…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Blog

Trending