Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έρευνα PAOK24: Η νέα Τούμπα αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή

Αύξηση της αξίας της γης

Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Έρευνα PAOK24: Η νέα Τούμπα αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή

Το PAOK24 ανοίγει τον φάκελο της νέας Τούμπας μέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα του Τζώρτζη Ναλμπάντη που αναλύει το πώς το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα φέρει μια σειρά κοσμογονικών αλλαγών στο σύλλογο, στην γύρω περιοχή, αλλά και σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στο πρώτο μέρος της έρευνας, αναλύθηκαν τα δεδομένα γύρω από το πώς το νέο «σπίτι» του Δικεφάλου θα φέρει τεράστια αύξηση στα εισιτήρια.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας εστίασε στις επιπτώσεις που δημιουργεί ένα νέο γήπεδο στα οικονομικά και αγωνιστικά δεδομένα μιας ομάδας.

Τα νέα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για τους ιδιοκτήτες ακίνητων της περιοχής, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα στην περιοχή της Τούμπας μάλλον θα πρέπει να βιαστούν. Αμερικάνικες έρευνες (Tu, 2005; Feng & Humphreys, 2018) σημειώνουν ότι οι τιμές real estate είναι υψηλότερες όταν το ακίνητο βρίσκεται πλησίον ενός (νέου) γηπέδου.

Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα, Αμερικανοί ερευνητές στα συμπεράσματα τους σημειώνουν ότι κάθε οικιστική μονάδα πλησίον του γηπέδου αυξάνει την αξία της κατά μέσο όρο κατά $2,214 (Feng & Humphreys, 2018). Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουν και ευρωπαϊκές έρευνες.

Συγκεκριμένα μια έρευνα από την Γερμάνια με αντικείμενο τις επιπτώσεις νέων γηπέδων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές σημειώνει ότι οι νέες εγκαταστάσεις καθιστούν τις γειτονίες πέριξ του γηπέδου ιδιαιτέρως ελκυστικές. Επίσης παρατηρείται μια αύξηση της αξίας της γης που κυμαίνεται από 1.3% μέχρι 2% (Ahlfeldt & Maennig, 2009).

Μια ακόμη ερευνά από το διακεκριμένο London School of Economics, καταλήγει επίσης στο ίδιο συμπέρασμα και παρατηρεί αύξηση των τιμών real estate στο Λονδίνο που αγγίζει σχεδόν το 17% (!) μετά την ανέγερση νέων γηπέδων (Ahlfeldt & Kavetsos, 2014). Όσον αφορά την δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην περιοχή του νέου γηπέδου, οι έρευνες δεν δείχνoυν να υπάρχει κάποια σημαντική συσχέτιση. Παρατηρείται όμως μια οριακή αύξηση της απασχόλησης σε επιχειρήσεις εστίασης και ποτών που βρίσκονται σε ακτίνα περίπου δυο χιλιομέτρων από το νέο γήπεδο (Harger, Humphreys, & Ross, 2016). Επίσης μια παρεμφερή έρευνα παρατηρεί αύξηση μισθών στις εν λόγω επιχειρήσεις (Coates & Humphreys, 2003).

Τα γήπεδα όμως δεν έχουν μόνο θετικές επιδράσεις. Αμερικάνικες έρευνες παρατηρούν αύξηση της κίνησης αλλά και της εκπομπής καυσαερίων την ημέρα των αγώνων (Humphreys & Ruseski, 2019). Ο σχεδιασμός για υπογειοποίηση της οδού Κλεάνθους, η δημιουργία χώρων πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής σίγουρα θα μειώσουν αισθητά την περιβαλλοντική επιβάρυνση που υφίσταται ήδη η περιοχή εδώ και πολλές δεκαετίες λόγω του παλαιού γηπέδου.

Εκεί που θα πρέπει να δοθεί όμως ακόμα μεγαλύτερη προσοχή είναι στην προσβασιμότητα του γηπέδου και στην μείωση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης της περιοχής. Η ερευνά που διεξήχθη πριν από περίπου δυο χρονιά για τον τρόπο μετακίνησης των επισκεπτών-φιλάθλων από και προς το γήπεδο, δείχνει ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κινείται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά συνάμα κατέδειξε και το νούμερο 1 πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσει. Σε αυτή την ερεύνα έγινε σαφές ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των επισκεπτών-φιλάθλων (το 64% για την ακρίβεια) χρησιμοποιεί το Ι.Χ. Ενώ ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης, θα έχει μελλοντικά την δυνατότητα μετακίνησης με την χρήση του Μετρό (προβλέπεται στάση πλησίον του νέου γηπέδου), όπως γνωρίζουμε, ειδικά στα μεγάλα παιχνίδια, χιλιάδες φίλαθλοι εκτός Θεσσαλονίκης επισκέπτονται το γήπεδο.

Με την δυνατότητα χωροθέτησης παρκινγκ πλησίον του γηπέδου να είναι περιορισμένη (προβλέπονται περίπου 1.000 θέσεις στάθμευσης σε ακτίνα 700 μέτρων από το γήπεδο), θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον λύσεις. Παρόμοια προβλήματα έλλειψης χώρων στάθμευσης στο εξωτερικό έχουν λυθεί με την χρήση „park-n-ride“. Δηλαδή, με μεγάλα υπαίθρια πάρκινγκ σχετικά πλησίον του γηπέδου που γειτνιάζουν με κεντρικούς οδικούς άξονες (εθνική οδός, περιφερειακή οδός κτλ.) και στα οποία σταθμεύει ο επισκέπτης-φίλαθλος κατά την ημέρα του αγώνα και μεταφέρεται στο γήπεδο με ειδικά λεωφορεία που πραγματοποιούν δρομολόγια ανά τακτά χρονικά διαστήματα και χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση (π.χ. στο Frist-Walter-Stadion της Kaiserslautern τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά πέντε λεπτά, με το δημοτικό „park-n-ride“ χωρητικότητας 2,800 θέσεων να βρίσκεται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων).

Παρεμφερείς λύσεις είναι εφικτές και για την Νέα Τούμπα. Η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου πλησίον της Τούμπας – εφαπτόμενου της περιφερειακής θα ήταν ιδιαιτέρως επωφελής για τους κάτοικους της περιοχής και για τους επισκέπτες-φίλαθλους. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να τύχουν εκμετάλλευσης και υφιστάμενοι χώροι. Για παράδειγμα το παρκινγκ του Θέατρου Γης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.5 χιλιομέτρων από το γήπεδο έχει χωρητικότητα 4.332 θέσεων και θα προσφέρονταν για μια λύση τύπου „park-n-ride“.

** Ο Τζώρτζης Ναλμπάντης σπούδασε νομική με ειδίκευση στο οικονομικό δίκαιο στην Χαϊδελβέργη και συνέχισε τις σπουδές του με ένα μεταπτυχιακό στο „European and International Business Law” στην Βιέννη, το οποίο ολοκλήρωσε επιτυχώς με την διατριβή του να πραγματεύεται την εφαρμογή και νομιμότητα κανονισμών της ΦΙΦΑ στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου. Έπειτα ακολούθησε και ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο „Sport Management” στην Κολωνία με αντικείμενο διατριβής του: “Το πρόβλημα αγωνιστικής ισορροπίας του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου“. Από τον Οκτώβριο του 2012 εργάζεται ως ερευνητής και διδάσκοντας στην Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Tübingen, όπου και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή με διάκριση summa cum laude. Αντικείμενο της διατριβής του ήταν η οικονομετρική ανάλυση της ζήτησης και προσφοράς αθλητικών γεγονότων, για την οποία τιμήθηκε με την υποτροφία João Havelange Research Scholarship από την διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου ΦΙΦΑ και το Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητικών Σπουδών CIES. Ο Τζώρτζης Ναλμπάντης στα πλαίσια των ερευνητικών του καθηκόντων έχει συνεργαστεί με κλαμπ (VfB Stuttgart), λίγκες (DFL, Bundesliga) και ομοσπονδίες (UEFA, FIFA). Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Βιβλιογραφία

Ahlfeldt, G. M., & Kavetsos, G. (2014). Form or function?: the effect of new sports stadia on property prices in London. Journal of the Royal Statistical Society. Series A (Statistics in Society), 169-190.

Ahlfeldt, G., & Maennig, W. (2009). Arenas, arena architecture and the impact on location desirability: the case of Olympic Arenas’ in Prenzlauer Berg, Berlin. Urban studies, 46(7), 1343-1362.

Bradbury, J. C. (2019). Determinants of revenue in sports leagues: An empirical assessment. Economic Inquiry, 57(1), 121-140.

Coates, D., & Humphreys, B. R. (2003). The effect of professional sports on earnings and employment in the services and retail sectors in US cities. Regional Science and Urban Economics, 33(2), 175-198.

Feddersen, A., & Maennig, W. (2009). Arenas versus multifunctional stadiums: Which do spectators prefer?. Journal of Sports Economics, 10(2), 180-191.

Feng, X., & Humphreys, B. (2018). Assessing the economic impact of sports facilities on residential property values: A spatial hedonic approach. Journal of Sports Economics, 19(2), 188-210.

Ginesta, X., & de San Eugenio, J. (2014). The use of football as a country branding strategy. Case study: Qatar and the Catalan sports press. Communication & Sport, 2(3), 225-241.

Harger, K., Humphreys, B. R., & Ross, A. (2016). Do new sports facilities attract new businesses?. Journal of Sports

Economics, 17(5), 483-500.

Humphreys, B., & Ruseski, J. (2019). Geographic determinants of infant health: The impact of sports facility construction projects. Working paper. West Virginia University.
Jakar, G. S. & Szymanski, S. (2021). Enduring love: The long-term effect of a new stadium. Working Paper. University of Michigan.
Tu, C. C. (2005). How does a new sports stadium affect housing values? The case of FedEx field. Land Economics, 81(3), 379-395.

ΣΧΟΛΙΑ

Preseason

Εντυπωσιακός ΠΑΟΚ!

Ικανοποίηση και πρώτα θετικά δείγματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Πρώτο δείγμα... θετικό για τον ΠΑΟΚ, που κέρδισε με 4-0 την Γκόου Αχέντ Ιγκλς στο πρώτο "τεστ" επί ολλανδικού εδάφους.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μοίρασε το χρόνο και παρέταξε δύο διαφορετικές ενδεκάδες στο φιλικό με τους Ολλανδούς, με την ομάδα του να είναι αποτελεσματική στο πρώτο μέρος, έχοντας τον έλεγχο του αγώνα. Ο Νέλσον Ολιβέιρα ήταν αυτός που άνοιξε το δρόμο για τη νίκη, με τον Πορτογάλο να σκοράρει μετά από ωραία ασίστ του Φιλίπε Σοάρες, παίρνοντας ψυχολογία με φόντο και τη συνέχεια.

Ωστόσο, το μεγάλο... μπαμ έγινε στο δεύτερο μέρος κυρίως, με τον ΠΑΟΚ να είναι πραγματικά εντυπωσιακός σε συγκεκριμένα διαστήματα και να πετυχαίνει άλλα τρία γκολ! Με το... καλημέρα, οι Ολλανδοί έκαναν λάθος μετά από επικίνδυνο γύρισμα του Λύρατζη και το 2-0 έγινε με αυτογκόλ, για να ανεβάσει το δείκτη του σκορ ο Αντρέ Ρικάρντο με... επική κεφαλιά και να διαμορφώσει το τελικό, 4-0 ο Σβαμπ μετά από ασίστ του Κωνσταντέλια.

Θετικές εντυπώσεις από τα νέα πρόσωπα, με τον Ρικάρντο να συνδυάζει το -ανεπίσημο- ντεμπούτο του με γκολ και μία εξαιρετική συνολικά εμφάνιση, την ώρα που άπαντες στρέφουν την προσοχή τους στον Λύρατζη, που χτύπησε στο πόδι και πέρασε εκτός αγώνα στο φινάλε.

Ο Ντομινίκ Κοτάρσκι προτιμήθηκε να μην παίξει καθόλου σήμερα, με τον Ζίβκοβιτς να ξεκινάει στο πρώτο μέρος και τον Ταλιχμανίδη στο δεύτερο, δεδομένου ότι ο Κροάτης διανύει τις πρώτες του ημέρες στην ομάδα.

Δύο ενδεκάδες, πολλά πρόσωπα

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρέταξε -όπως αναμενόταν- δύο διαφορετικές ενδεκάδες, με τον Ρουμάνο τεχνικό να ξεκινάει στο πρώτο μέρος τον Ζίβκοβιτς στο τέρμα και τους Ράφα Σοάρες, Παναγιώτου, Κάργα και Σάστρε στην άμυνα.

Στον άξονα ήταν οι Αουγκούστο και Ντάντας, με τον Σοάρες λίγο πιο μπροστά και στα πλάγια οι Λάμπρου και Κουαλιάτα, με τον Ολιβέιρα να είναι στην κορυφή.

Στο δεύτερο μέρος, ξεκίνησε ο Ταλιχμανίδης στο τέρμα και στην άμυνα ήταν οι Τσαούσης, Κουλιεράκης, Ίνγκασον και Λύρατζης. Στη μεσαία γραμμή, βρέθηκαν οι Τσιγγάρας και Σβαμπ και μεσοεπιθετικά οι Καντουρί, Ρικάρντο, Κωνσταντέλιας και Τσόλακ.

Οργανωμένος κι ουσιαστικός

Το παιχνίδι δεν είχε ιδιαίτερες φάσεις στο ξεκίνημα, με τον ΠΑΟΚ να ανεβάζει σταδιακά στροφές κι από το 15' και μετά, να ψάχνει διαδρόμους, μέσα από καλή ανάπτυξη. Οι "ασπρόμαυροι" έβγαλαν μερικές ωραίες συνεργασίες, κυρίως από τα αριστερά με τους Ράφα Σοάρες και Κουαλιάτα να είναι αρκετά ορεξάτοι.

Ο "Δικέφαλος" προσπάθησε να αναπτυχθεί σωστά, αλλά δεν δημιούργησε πολλές σημαντικές ευκαιρίες, εκτός από κάποια μακρινά σουτ. Ωστόσο, ο Λουτσέσκου είδε την ομάδα του να προηγείται στο 29ο λεπτό, σε μία φάση όπου ο Φιλίπε Σοάρες έβγαλε πολύ ωραία μπαλιά στον Ολιβέιρα, για να κάνει το τέλειο τελείωμα ο Πορτογάλος και να ανοίξει το σκορ, πετυχαίνοντας ένα σημαντικό -για τον ίδιο- γκολ.

Ο ΠΑΟΚ ήταν σωστά οργανωμένος κι ουσιαστικός, αφού εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία του και το πρώτο μέρος, τελείωσε με τους "ασπρόμαυρους" να έχουν το προβάδισμα.

Εντυπωσιακός ΠΑΟΚ!

Το δεύτερο μέρος, ξεκίνησε με έντεκα αλλαγές για τον "Δικέφαλο", καθώς ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήθελε να δώσει σε όλους -σχεδόν- χρόνο κι οι παίκτες του είχαν εντυπωσιακή παρουσία. Με το... καλημέρα, οι "ασπρόμαυροι" βρήκαν και δεύτερο γκολ, με τον Λύρατζη να κάνει επικίνδυνο γύρισμα, για να μπερδευτούν τα στόπερ κι ο γκολκίπερ των Ολλανδών και να πετύχει το αυτογκόλ ο Μπάκερ.

Στο 61' ο ΠΑΟΚ έχασε καλή ευκαιρία για ένα ακόμη γκολ, με τον Τσιγγάρα να κάνει το κλέψιμο ψηλά -ένα από τα πολλά- και να δίνει στον Κωνσταντέλια, που σούταρε, στέλνοντας την μπάλα άουτ, ενώ τον περίμενε ο Τσόλακ, όντας σε καλή θέση. Δύο λεπτά μετά, Ίνγκασον και Αντρέ Ρικάρντο άλλαξαν θέσεις και συνδυάστηκαν άψογα, με τον Μαροκινό να βγάζει την ασίστ και τον νεαρό άσο, που είχε εξαιρετική παρουσία συνολικά, να κάνει φοβερό άλμα, για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα με το κεφάλι και να κάνει το 3-0.

Ο "Δικέφαλος" επέμεινε στο ίδιο τέμπο και στο 74', ο Κωνσταντέλιας έκανε ωραία ενέργεια από τα πλάγια, με τον Σβαμπ να βρίσκεται σε καλή θέση στην περιοχή και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, για το 4-0, που πανηγυρίστηκε από όλους. Ωστόσο, στη συνέχεια οι "ασπρόμαυροι"... καρδιοχτύπησαν, με τον Λύρατζη να χτυπάει στο πόδι και να περνάει εκτός.

Τα βλέμματα ήταν στραμμένα επάνω του κι ο Λουτσέσκου δεν έκανε αλλαγή, με τον ΠΑΟΚ να ολοκληρώνει το παιχνίδι με δέκα παίκτες και τους Ολλανδούς να έχουν δοκάρι με τον Στάινφελερ.

Α' ημίχρονο: Ζίβκοβιτς, Σάστρε, Παναγιώτου, Κάργας, Ράφα Σοάρες, Αουγκούστο, Ντάντας, Κουαλιάτα, Φιλίπε Σοάρες, Λάμπρου και Ολιβέιρα

Β' ημίχρονο: Ταλιχμανδίης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κουλιεράκης, Τσαούσης, Τσιγγάρας, Σβαμπ, Ελ Καντουρί, Αντρέ Ρικάρντο (Τζίμας), Κωνσταντέλιας και Τσόλακ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Preseason

LIVE: Γκόου Αχέντ Ιγκλς – ΠΑΟΚ

Ζωντανή ενημέρωση μέσα από το PAOK24

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Πρώτο φιλικό προετοιμασίας για τον ΠΑΟΚ στην Ολλανδία, με την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου να αντιμετωπίζει την Γκόου Αχέντ Ιγκλς.

Το PAOK24 σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μένει στον Παναιτωλικό ο Καρέλης

Συμφώνησαν προφορικά οι δύο πλευρές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Παναιτωλικός και Νίκος Καρέλης θα συνεχίσουν μαζί και τη νέα χρονιά όπως όλα δείχνουν.

Ο έμπειρος επιθετικός έχει συμφωνήσει σε όλα προφορικά με τη διοίκηση του Παναιτωλικού και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση, με τον παίκτη να υπογράφει για έναν χρόνο.

Ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ μεταξύ άλλων πραγματοποίησε μία πολύ καλή χρονιά με την ομάδα του Αγρινίου, πετυχαίνοντας συνολικά 10 γκολ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Blog

Trending