ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο πρώτος τίτλος 49 χρόνια πριν (vid)

Κέρδισε τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα κι έντυσε στα ασπρόμαυρα την πρώτη κούπα

Published

on

Ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ του Ιούλη, όταν σαν σήμερα 5/7/1972 ο ΠΑΟΚ σήκωσε στον Αττικό ουρανό το πρώτο κύπελλο ποδοσφαίρου της ιστορίας του.

Οι παίκτες του Δικεφάλου μπήκαν αποφασισμένοι για την κατάκτηση του πρώτου τίτλου και μόλις στο τρίτο λεπτό ο Γιώργος Κούδας άνοιξε το σκορ με σουτ «παγώνοντας» την κερκίδα του Παναθηναϊκού και βάζοντας φωτιά σε εκείνη του ΠΑΟΚ. Στο 79ο λεπτό ο διαιτητής της αναμέτρησης ακύρωσε ένα πολύ όμορφο γκολ που σημείωσε ο Γιάννης Ματζουράκης με ανάποδο ψαλίδι, ως επιθετικό φάουλ.

Τελικά το δεύτερο γκολ για το Δικέφαλο ήρθε στο 90′ όταν ο Κούδας με μία αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ διαμόρφωσε το 2-0. Στις καθυστερήσεις ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 2-1 με τον Παπαδημητρίου, χωρίς όμως να προλαβαίνει για κάτι περισσότερο.

Όπως ήταν αναμενόμενο την επόμενη ημέρα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» χιλιάδες φίλοι της ομάδας περίμεναν την αποστολή και το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Α’ γύρος: ΠΑΟΚ – Φοίνικας Πολίχνης 5-1
Β’ γύρος: ΠΑΟΚ – Πιερικός 3-1
Γ’ γύρος: ΠΑΟΚ – Αίας Σαλαμίνας 2-0
Προημιτελικός: Άρης – ΠΑΟΚ 1-2
Ημιτελικός: ΠΑΟΚ – Λαμία 2-0

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Τετάρτη 5-7-1972, Στάδιο Καραϊσκάκη

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-1

ΠΑΟΚ (Λες Σάνον): Xατζηιωάννου, Ιωσηφίδης, Γούναρης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος Π., Τερζανίδης, Μπέλλης, Κούδας, Σαράφης (68′ Λάζος), Αποστολίδης, Ασλανίδης (76′ Μαντζουράκης)

Παναθηναϊκός (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Καραμανλής (57′ Βλάχος), Γονιός, Σούρπης, Δημητρίου, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Δομάζος, Παπαδημητρίου

Σκόρερς: Κούδας (2′, 88′) – Παπαδημητρίου (94′)

Comments

Trending