Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

To Δουβλίνο μέσα από τα μάτια του ΠΑΟΚ

Γνωρίστε την ιρλανδική πόλη

PAOK24

To Δουβλίνο μέσα από τα μάτια του ΠΑΟΚ
Η αντίστροφη μέτρηση για το αποψινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Μποέμιαν έχει ξεκινήσει (21:45), με το paokfc.gr να κάνει focus στο Δουβλίνο.

Αναλυτικά:

Πόλη με τεράστια φήμη, μακρά ιστορία, αρµονική και εντυπωσιακή µίξη της κληρονοµιάς µε έναν ανανεωµένο πολυπολιτισµικό χαρακτήρα το Δουβλίνο είναι προορισμός που δεν προσπερνά κανείς εύκολα.

Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, της πατρίδας των Οσκαρ Ουάιλντ και Τζέιμς Τζόις, των U2, των Σάμιουελ Μπέκετ και Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πόλη, παραδοσιακή και επαναστατική ταυτόχρονα με μεσαιωνική αύρα,  αλλά και νεανική ορμή.

Ιστορία

Το Δουβλίνο είναι χτισμένο στις εκβολές του ποταμού Liffey  και αρχικά ιδρύθηκε σαν κέντρο για το εμπόριο σκλάβων των Βίκινγκς. Από το 1541 έως το 1800, η Ιρλανδία γίνεται Βασίλειο. Κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα, το Δουβλίνο αναπτύσσεται ταχύτατα, με αποτέλεσμα να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μετά το Λονδίνο. Τα περισσότερα αξιοσημείωτα έργα αρχιτεκτονικής της πόλης προέρχονται από αυτή την περίοδο. Το 1801 η Ιρλανδία ενώνεται με το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και σχηματίζεται έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας. Τα έτη 1845 με 1849 λιμός πλήττει την χώρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 500.000 με 1 εκατομμυρίου Ιρλανδών και την μετανάστευση άλλων τόσων προς την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Το 1916 έλαβε χώρα η Επανάσταση του Πάσχα. Ακολούθησε ο ιρλανδικός πόλεμος της ανεξαρτησίας και ο ιρλανδικός εμφύλιος, που μετέτρεψε το Δουβλίνο σε ερείπια. Το 1922 η Ιρλανδία γίνεται ανεξάρτητο κράτος και το Δουβλίνο πρωτεύουσα. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η ανάπτυξη της πόλης ήταν αργή, την δεκαετία του 1960 όμως γίνεται αισθητή μια αλλαγή και τα χρόνια που ακολούθησαν, το Δουβλίνο γνώρισε μεγάλη οικοδομική και οικονομική ανάπτυξη. Το 1988 γιόρτασε το Δουβλίνο επίσημα τα 1.000 χρόνια από την ίδρυσή του.

Dublin tips

Temple Bar

Δεν πρόκειται για κάποιο bar, αλλά για την πολιτιστική συνοικία του Δουβλίνου. Είναι ένας λαβύρινθος από πλακόστρωτα δροµάκια, στη νότια όχθη του ποταµού Liffey, στο κέντρο της πόλης. Επειτα από ένα πρόγραµµα ανάπλασης µιας ολόκληρης δεκαετίας, σήµερα η περιοχή είναι γεµάτη εστιατόρια, bars και πολιτιστικά κέντρα.

Τhe Winding Stair

Το αγαπηµένο των βιβλιοφάγων. Στο ισόγειο υπάρχει ένα χαριτωµένο βιβλιοπωλείο, αλλά µόλις ανέβεις την ελικοειδή σκάλα –απ’ όπου δανείζεται και το όνοµά του– βρίσκεσαι σε ένα εξαιρετικό εστιατόριο, το οποίο σερβίρει τεράστιες µερίδες της σύγχρονης ιρλανδικής κουζίνας. Προσφέρει δε, µοναδική θέα στον ποταµό.

Καθεδρικός ναός Αγίου Πατρικίου

Η µεγαλύτερη µεσαιωνική εκκλησία της Ιρλανδίας, αρχικά δεν ήταν παρά ένα ξύλινο εκκλησάκι δίπλα σε µια ιερή πηγή, όπου βαπτίστηκε ο Άγιος Πατρίκιος το 450 µ.Χ. Το 1213 έγινε καθεδρικός ναός. Τέσσερις αιώνες αργότερα, ο Cromwell µετέτρεψε τον κυρίως ναό σε στάβλο για το άλογό του, για να δείξει την περιφρόνησή του για την Αγγλικανική Εκκλησία.

Café en Seine

Σε περίοπτη θέση στην Dawson Street, µεταξύ του Πάρκου St. Stephen’s και του Trinity College, δεσπόζει το πιο cool bar του Δουβλίνου και σίγουρα το πιο εντυπωσιακό. Σε retro και γαλλικό art nouveau στυλ, µε γλυπτά, πολυτελή φωτιστικά, έπιπλα του 19ου αι., ένα πανέµορφο µπαρ φτιαγµένο από ξύλο και µάρµαρο, ψηλά δέντρα και υαλοπίνακες.

Phoenix Park

Το όνοµά του προέρχεται από την κελτική φράση «Fionn Uisce» που σηµαίνει «καθαρό νερό» και αναφέρεται σε µια πηγή η οποία υπήρχε εκεί στο παρελθόν. Είναι ένα από τα µεγαλύτερα πάρκα µέσα σε πόλη, σε ολόκληρο τον κόσµο. Καταλαµβάνει µια έκταση 7.000 στρεµµάτων και φιλοξενεί την επίσηµη κατοικία του Προέδρου της Ιρλανδίας, τον Ζωολογικό Κήπο του Δουβλίνου, κατοικίες του 18ου αι., κήπους, λίµνες και εκατοντάδες ελάφια.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του περιλαµβάνουν γήπεδα κρίκετ, ποδοσφαίρου και hurling (το εθνικό άθληµα των Ιρλανδών) αλλά και µια πίστα για αγώνες αυτοκινήτου κ.λπ. Εδώ θα θαυµάσετε, επίσης, τον ψηλότερο οβελίσκο της Ευρώπης, το 63 µέτρων Μνηµείο Wellington, τον Κήπο του Λαού µε ιστορία από το 1864, µε λίµνες και παρτέρια γεµάτα όµορφα λουλούδια, ενώ το Κέντρο Επισκεπτών που στεγάζεται σε παλαιούς στάβλους φιλοξενεί εκθέµατα από την ιστορία και την άγρια ζωή του πάρκου.

Πάρκο Αγίου Στεφάνου

Η δουβλινέζικη εκδοχή του St. James Park του Λονδίνου, το St. Stephen’s Green, είναι ένα πραγµατικό θαύµα της αρχιτεκτονικής τοπίου. 90 στρέµµατα γκαζόν, γέφυρες, δροµάκια, σιντριβάνια, αγάλµατα και παιδικές χαρές  συνθέτουν ένα µαγευτικό σκηνικό.

Snugs

Γεύση από αυθεντικό Δουβλίνο. Tα επονοµαζόµενα «snugs» είναι ένα… γοητευτικό χαρακτηριστικό είδος των πιο παλιών pubs του Δουβλίνου και πρόκειται για ερµητικά κλειστούς, σχεδόν κλειστοφοβικούς «θαλάµους», όπου µέλη συµµοριών, παράνοµοι εραστές, µυστικές οργανώσεις και λογοτεχνικές κλίκες έβρισκαν την ησυχία τους ανάµεσα στους φωνακλάδες θαµώνες.

Υπαίθρια μαγαζιά

Πριν 30 χρόνια το Δουβλίνο ήθελε να γίνει… Λονδίνο, γι’ αυτό και οι κάτοικοί του είχαν την τάση να µιµούνται τους λονδρέζικους τρόπους και τις συνήθειες. Με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και το ευρώ, άλλαξαν τα πάντα. Από τα µέσα της δεκαετίας του 1990, το Δουβλίνο άρχισε να γίνεται όλο και πιο ευρωκεντρική πόλη, εξ ου και η εµφάνιση καταστηµάτων που είναι πρoσαρµοσµένα σε ένα άλλο πολιτιστικό πρότυπο, όπως καφετέριες, bars και εστιατόρια τα οποία διαθέτουν συνήθως υπαίθρια τραπέζια.

Κάστρο του Δουβλίνου

Το Κάστρο που χτίστηκε υπό τις εντολές του  βασιλιά Ιωάννη στις αρχές του 13ου αιώνα στέκει ακόµα αγέρωχο στην κορυφή µιας στρατηγικής τοποθεσίας, στη διασταύρωση του ποταµού Liffey µε τον παραπόταµό του, Poddle.

Μεσαιωνικά μοναστήρια

Η Ιρλανδία είναι μία καταπράσινη χώρα, με ιδιαίτερη ιστορία και παράδοση, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι τα πανέμορφα μεσαιωνικά μοναστήρια της. Οι Κέλτες, που κατοικούσαν στο νησί από τα προχριστιανικά χρόνια, είχαν ήδη αναπτύξει έναν αξιόλογο πολιτισμό, που φαίνεται να εντυπωσίασε τον Άγιο Πατρίκιο όταν κατέφθασε στη χώρα το δεύτερο μισό του 5ου  μ.Χ. αιώνα, ως ιεραπόστολος του χριστιανισμού. Από εκείνη την περίοδο κι έπειτα, στην Ιρλανδία σημειώνεται μία έντονη αρχιτεκτονική δραστηριότητα. Μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και μοναστήρια, διακοσμημένα με εντυπωσιακά γλυπτά και βιτρό, αποτελούν τεκμήρια της πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας.

Guinness Storehouse

Ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του Δουβλίνου, το Guinness Storehouse, άνοιξε το 2000 και ήδη µετράει πολλά εκατοµµύρια επισκεπτών. Εκτείνεται σε επτά ορόφους και, εκτός από τα tours που µυούν τον επισκέπτη στην ιστορία και τη διαδικασία παρασκευής της παγκοσµίου φήµης µπύρας, στο εντυπωσιακό Gravity Bar του τελευταίου ορόφου θα απολαύσετε και ένα ποτήρι παγωµένη Guinness µε θαυµάσια θέα στην πόλη.

  • Οι Ιρλανδοί είναι πολύ φιλόξενος λαός. Μη διστάσετε να τους ζητήσετε πληροφορίες για οτιδήποτε. Θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν, αν και δύσκολα θα καταλάβετε τη βαριά προφορά τους. Μην παραλείψετε να τους ενηµερώσετε για την καταγωγή σας. Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στο Δουβλίνο.
  • Ο πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής είναι 1.661.185 κάτοικοι, ενώ της ίδιας της πόλης 505.739, σύμφωνα με την απογραφή του 2006.
ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Βανάκεν: «Δεν αφήσαμε τον ΠΑΟΚ να το πιστέψει»

Ο ηγέτης μέσος της Κλαμπ Μπριζ ήταν ξεκάθαρος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Χανς Βανάκεν έβγαλε και χθες την ποιότητα του στην Τούμπα και σε δηλώσεις του στο Βέλγιο, αναφέρθηκε στην επιτυχία της ομάδας του. «Είναι μία πραγματικά όμορφη, ιστορική στιγμή. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ένας βελγικός σύλλογος κατάφερε να φτάσει σε έναν ευρωπαϊκό ημιτελικό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Παίξαμε καλά. Από το ξεκίνημα του παιχνιδιού πατήσαμε γερά στα πόδια μας.

Θέλω να συγχαρώ τους συμπαίκτες του. Είναι θέμα τόλμης. Ξέραμε από το πρώτο παιχνίδι ότι θα υπήρχαν χώροι για αντεπίθεση. Στο ημίχρονο ήταν 0-2, αλλά θα μπορούσαμε να σκοράρουμε ακόμη περισσότερο. Είχαμε εκτιμήσει ότι η ρεβάνς θα ήταν πιο δύσκολη εκ των προτέρων, αλλά αυτή είναι και η δύναμή μας. Ποτέ δε δώσαμε στον ΠΑΟΚ την αίσθηση να το πιστέψει, ότι μπορεί». είπε και συνέχισε…

«Πριν από ένα μήνα κανείς δεν θα το φανταζόταν αυτό. Μας είχαν ξεγράψει και τώρα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Τώρα θα απολαύσουμε την πρόκριση. Αν ονειρευόμαστε έναν τελικό; Ναι. Όταν είσαι στον ημιτελικό, θέλεις να πας και στον τελικό. Αλλά τώρα εστιάζουμε την προσοχή μας στο πρωτάθλημα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαία Τούμπα φέτος… άλλαξε (vids)

Παρά το χθεσινό αποκλεισμό από την Κλαμπ Μπριζ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Το χθεσινό 0-2 από την Κλαμπ Μπριζ και ο αποκλεισμός από τα ημιτελικά του Europa Conference League, ήταν στοιχεία που επιβεβαίωσαν την ανωτερότητα των Βέλγων έναντι του ΠΑΟΚ, παράλληλα όμως αυτή, ήταν και η πρώτη του εντός έδρας ήττα στην Ευρώπη φέτος.

Γενικά, η φετινή πορεία, άλλαξε την εικόνα που είχε δημιουργηθεί για την Τούμπα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, με τον ΠΑΟΚ να πανηγυρίζει τρεις προκρίσεις στο γήπεδό του. Αρχικά, στον τρίτο προκριματικό γύρο, με το 3-0 επί της Χάιντουκ, στη ρεβάνς του 0-0 της Κροατίας.

Στη συνέχεια, με το εμφατικό 4-0 επί της Χαρτς στα πλέι οφ, έπειτα από τη νίκη με 1-2 στη Σκωτία. Ακολούθησε η μεγάλη νίκη επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στον όμιλο (2-1), το 2-2 με την Αμπερντίν και το 4-2 επί της Ελσίνκι στην τελευταία αγωνιστική.

Φυσικά, highlight παραμένει η επική ανατροπή με το 5-1 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με τη φετινή ευρωπαϊκή εντός έδρας συγκομιδή του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, να είναι πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις μία ήττα.

Πριν από τη φετινή σεζόν, είχε προηγηθεί ο οδυνηρός αποκλεισμός από τη Λέφσκι Σόφιας στην Τούμπα πέρσι, ενώ πρόπερσι, η Μαρσέιγ είχε πανηγυρίσει την πρόκριση στα ημιτελικά του Europa Conference League, επίσης στο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Τελευταία φορά που είχε πανηγυρίσει η ομάδα μία μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη-πρόκριση στην Τούμπα, ήταν με τη Μίντιλαντ στη φάση των 16 του Europa Conference League, που είχε περάσει με 5-3 στα πέναλτι.

Ανεξαρτήτως του τι συνέβη στο χθεσινό παιχνίδι, η Τούμπα αποτέλεσε ξανά φέτος, σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πορείας του ΠΑΟΚ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Sold out το Λαμία – Παναθηναϊκός

H ανακοίνωση της ομάδας από την Φθιώτιδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Λαμία ανακοίνωσε την εξάντληση των εισιτηρίων για το ερχόμενο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, στα πλαίσια της 6ης αγωνιστικής των Play-Off στην Stoiximan Super League. Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά, κατά την εφετινή περίοδο, που το ΔΑΚ Λαμίας «Αθανάσιος Διάκος» θα είναι sold out.

Η ανακοίνωση:

Η ΠΑΕ ΠΑΣ Λαμία 1964 ανακοινώνει ότι όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για την 6η αγωνιστική των Palyoffs της Stoiximan Super League, την Κυριακή 21.04.2024 στις 17:00 στο ΔΑΚ Λαμία “Αθ. Διάκος” έχουν εξαντληθεί.

Σας ευχαριστούμε για το πρώτο φετινό SOLD OUT και σας περιμένουμε όλους στο γήπεδο!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι θύρες του γηπέδου θα ανοίξουν στις 3 μ.μ. και λόγω των αυστηρών ελέγχων που θα διενεργηθούν, οι φίλαθλοι κάτοχοι εισιτηρίων της συγκεκριμένης αναμέτρησης, καλούνται να προσέλθουν έγκαιρα, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός, ταλαιπωρία και καθυστέρηση της πρόσβασης τους στις κερκίδες, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλότητα.

Όλοι μαζί πρέπει να προσαρμοστούμε και να προστατεύσουμε την ομάδα και το γήπεδό μας.

ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι όλοι όσοι προσέρχονται στο γήπεδο οφείλουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης. Ο νόμος υποχρεώνει άπαντες σε έλεγχο και οποιαδήποτε άρνηση αποκλείει την είσοδο στο γήπεδο.

Με το νέο αυστηρότατο νομικό πλαίσιο όποιος φίλαθλος δεν διαθέτει ονομαστικό εισιτήριο όχι απλά δεν μπορεί να μπει στο γήπεδο, αλλά του επιβάλλεται και πρόστιμο 500 ευρώ από την Αστυνομία. Στον έλεγχο ταυτοπροσωπίας σε περίπτωση που βρεθεί φίλαθλος με εισιτήριο σε άλλο όνομα, τόσο ο κάτοχος, όσο κι ο δικαιούχος θα τιμωρούνται με πρόστιμο δεκαπλάσιο της αξίας του εκάστοτε εισιτηρίου, θα επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού από τα γήπεδα, ενώ η ΠΑΕ θα τιμωρείται με κλείσιμο της θύρας, όπου έγινε η παράβαση.

Κάθε καπνογόνο, φωτοβολίδα, κροτίδα, μπουκάλι, κάθε αντικείμενο που μπορεί να πέσει στον αγωνιστικό χώρο, σημαίνει κλείσιμο του γηπέδου! Οι ποινές είναι διοικητικές και έρχονται πλέον απευθείας από την πολιτεία. Συν τις όποιες επιπρόσθετες προκύπτουν από τα πειθαρχικά όργανα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ