Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στη σέντρα το Europa League

Πολύ δυνατά ζευγάρια με στόχο την πρόκριση στους “16”

Θωμάς Παπάς

Στη σέντρα το Europa League

Μετά τον…ετήσιο χειμερινό λήθαργο που ακολουθεί τους ομίλους, το Europa League επιστρέφει, όμως αυτή τη φορά όχι για να κάνει σέντρα στη φάση των «32», αλλά στα play off, όπου 16 ομάδες, ανάμεσά τους και ο Ολυμπιακός, θα διεκδικήσουν (χωρίς φυσικά τον κανόνα του εκτός έδρας γκολ που έχει καταργηθεί) θέση στην κλήρωση της 25ης Φεβρουαρίου, για τους «16» της  διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός, δεύτερος στον όμιλό του πίσω από την Άϊντραχτ Φρακφούρτης, θα αντιμετωπίσει στο Μπέργκαμο (και στις 24/2 θα υποδεχθεί στο Φάληρο) την -προερχόμενη από τους ομίλους του Champions LeagueΑταλάντα.

Ο…πόνος της «μετακίνησης» από το Champions League είναι ακόμα «ακατέργαστος» για την Αταλάντα, αλλά η ομάδα του Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι είχε πολλά να αντιμετωπίσει μετά την ήττα της 6ης αγωνιστικής από τη Βιγιαρεάλ που σφράγισε την έξοδό της.

Τραυματισμοί, απουσίες, αναβολές, ωστόσο έχει δείξει ανθεκτικότητα.

Την περασμένη σεζόν, ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει (από τους «32») πρόκριση στους «16», όπου αποκλείστηκε από την Άρσεναλ, την οποία πάντως -με τη σειρά του-είχε αποκλείσει στους «32»

 ΤΟ ΠΡΕΣΤΙΖ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΠΟΥ ΤΗΣ ΛΕΙΠΕΙ

Η Μπαρτσελόνα, η Ντόρτμουντ και φυσικά η έξι φορές νικήτρια του τροπαίου, Σεβίλλη είναι μεταξύ των οκτώ συλλόγων που «μεταφέρθηκαν» από το Champions League, για να συναντήσουν τις οκτώ δευτεραθλήτριες των ομίλων του Europa League.

Δίχως άλλο η παρουσία της Μπαρτσελόνα ανέβασε σημαντικά το προφίλ των play off του Europa League, αναζητώντας πλέον ένα…κομμάτι που λείπει από την ευρωπαϊκή της Ιστορία. Η ομάδα του Τσάβι Ερνάντεζ βρίσκεται σε «αχαρτογράφητα»-για εκείνη …νερά, καθώς θα αντιμετωπίσει τη Νάπολι.

Οι πέντε φορές πρωταθλητές Ευρώπης κέρδισαν το Κύπελλο Κυπελλούχων τέσσερις φορές και το ευρωπαϊκό Super Cup τρεις φορές, αλλά το τρόπαιο Κυπέλλου UEFA/Europa League μέχρι στιγμής τους έχει διαφύγει. Κέρδισαν, ωστόσο το Κύπελλο Εκθέσεων τρεις φορές.

Αυτός θα είναι ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου UEFA/ Europa League της Μπαρτσελόνα μετά από 18 χρόνια και σίγουρα δεν θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολος. Η Νάπολι γνωρίζει αυτή την διοργάνωση καλά.

«Είναι μια ομάδα επιπέδου Champions League, μια από τις πιο δύσκολες ομάδες που θα μπορούσαμε να έχουμε κληρωθεί», είπε ο προπονητής των Καταλανών, Τσάβι Ερνάντες.
Το ματς είναι ανάμεσα σε δύο πρώην ομάδες του Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος πέθανε τον Νοέμβριο του 2020, στο γήπεδο που πλέον φέρει το όνομά του.
Η Μπαρτσελόνα πάντως έχει χάσει μόνο τρεις από τους 27 εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες της  εναντίον ιταλικής ομάδας.

 ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ 34 ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΤΡΟΠΑΙΑ

Βέβαια η ομάδα του Τσάβι δεν είναι η μοναδική που αναζητά  το τρόπαιο. Από τις 16 ομάδες που συμμετέχουν, μόνο οι μισές-οκτώ- δεν έχουν κατακτήσει κάποιο ευρωπαϊκό τρόπαιο: Αταλάντα, Μπράγκα, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Λειψία, Ολυμπιακός, Ρεάλ Μπέτις, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Σερίφ. Οι άλλες οκτώ ομάδες έχουν μεταξύ τους οκτώ Πρωταθλητριών/Champions League, δέκα Κύπελλα UEFA/UEFA Europa League, επτά Κύπελλα Κυπελλούχων και εννέα ευρωπαϊκά Super Cup.

Η Ντόρτμουντ σίγουρα δεν μπορεί να είναι ενθουσιασμένη που έχασε μια θέση στους «16» του Champions League και οι ελπίδες της να επανορθώσει κατακτώντας αυτό το τρόπαιο, έχουν υποστεί ένα πλήγμα με την είδηση ότι ο Έρλινγκ Χάαλαντ  να χάσει τον αυριανό πρώτο αγώνα με τη Ρέηντζερς.
Στη Ρέηντζερς γνωρίζουν ήδη ότι ο Χάαλαντ έχει ήδη σκοράρει εναντίον Σκωτσέζων σε αυτή τη διοργάνωση: δύο φορές κατά τη διάρκεια μιας συνολικής νίκης 3-0 για τη Μόλντε εναντίον της Χιμπέρνιαν στον τρίτο προκριματικό γύρο τον Αύγουστο του 2018.

 Ο 15ος  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦ ΣΤΗ ΣΕΖΟΝ
Η κάτοχος του τίτλου της Μολδαβίας, Σέριφ έχει ήδη αφήσει το στίγμα της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αυτή τη σεζόν, ξεκινώντας την παρθενική της εκστρατεία στο Champions League με μια νίκη 2-0 επί της Σαχτάρ Ντόνετσκ και μια ακόμη πιο εντυπωσιακή επιτυχία 2-1 στη Ρεάλ Μαδρίτης.
Η ομάδα της Τιρασπόλ-πρώτη από την χώρα της που έφτασε στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης-  απέτυχε να περάσει στην επόμενη φάση αυτής της διοργάνωσης, αλλά είχε το τεράστιο έπαθλο παρηγοριάς να μπει μετά την αλλαγή του χρόνου στη συνέχεια μίας διοργάνωσης για πρώτη φορά, με «καλεσμένους» της τη Μπράγκα.

«Υπάρχει η επιθυμία να προχωρήσουμε», είπε ο Ουκρανός προπονητής της Σερίφ, Γιούρι Βερνίνταμπ. «Θα προετοιμαστούμε σοβαρά και θέλουμε να προσεγγίσουμε τους αγώνες με την καλύτερη δυνατή κατάσταση».

Έτσι κι αλλιώς αυτός είναι ο 15ος ευρωπαϊκός αγώνας της Σερίφ αυτή τη σεζόν, ρεκόρ συλλόγου, οι περισσότεροι  μαζί με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, από τις 16 ομάδες που αγωνίζονται στα play off του Europa League.

 ΤΟ 7ο ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ

Οι Ισπανοί λένε ότι οι  παίκτες της Σεβίλλης δεν είχαν προλάβει να κάνουν…ντους μετά την ήττα που επιβεβαίωσε την αποχώρησή τους από το Champions League, όταν η προσοχή στράφηκε στο Europa League. Μία διοργάνωση που έχει κατακτήσει περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, αναγκάζοντας πολλούς να στοιχηματίσουν σε μία έβδομη φορά.

Σημαντικό ότι η Σεβίλλη κράτησε ανέπαφη την εστία της στα επτά από τα οκτώ τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της στο Europa League.

 Η ΣΟΣΙΕΔΑΔ «ΑΓΝΟΕΙ» ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 

Ανανεωμένη μετά τις …χειμερινές διακοπές δείχνει η Λειψία , που βγήκε εκτός από έναν όμιλο Champions League που περιλάμβανε τη Μάντσεστερ Σίτι και την Παρί Σεν Ζερμέν.
Η Ρεάλ Σοσιεδάδ συνάντησε επίσης τις δυσκολίες της προς το τέλος του 2021, χάνοντας πέντε στα οκτώ, παιχνίδι, αλλά  δείχνει να επιστρέφει. Στη Γερμανία πάντως δεν έχει κερδίσει ακόμη σε τέσσερις επισκέψεις (1 ισοπαλία και 3 ήττες).

 ΤΟ «ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ ΚΟΝΣΕΪΣΑΟ»

Η συνάντηση της Πόρτο με τη Λάτσιο χαρακτηρίστηκε δίκαια «το ντέρμπι του  Σέρτζιο Κονσεϊσάο». Το αφεντικό της Πόρτο πέρασε τα καλύτερα χρόνια της περίφημης καριέρας του στους δύο συλλόγους, κερδίζοντας μια θέση στην ιστορία της Λάτσιο παίζοντας βασικό ρόλο στην ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων UEFA 1998/99, κερδίζοντας το νταμπλ την επόμενη σεζόν.

«Θα είναι ένας συναισθηματικός αγώνας για τον προπονητή μας», παραδέχεται ο πρώην τερματοφύλακας της Πόρτο, Βίτορ Μπάια.
Ο Μαουρίτσιο Σάρι, πρώην τραπεζίτης, ήταν προπονητής στην πέμπτη κατηγορία της Ιταλίας εκείνα τα χρόνια δόξας της Λάτσιο. Έχει διανύσει πολύ δρόμο από τότε και ενώ η ομάδα του στη Λάτσιο αγωνίστηκε για σταθερότητα αυτή τη σεζόν, με τον Τσίρο Ιμόμπιλε στις τάξεις της, κρύβουν πάντα μια πραγματική απειλή.

 Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΤΗΣ ΜΠΕΤΙΣ

Το αφεντικό της Ζενίτ, Σεργκέι Σεμάκ, δεν έκρυψε ότι «δεν ήταν μια πολύ τυχερή κλήρωση για εμάς», όταν άκουσε το όνομα της Μπέτις του Μανουέλ Πελεγκρίνι. Η  ομάδα της Σεβίλλης απολαμβάνει μια καταπληκτική σεζόν, αφού κατάφερε να αλλάξει χρόνο σε μια θέση υψηλότερη από ό,τι τερμάτισε από το 1935 και συνέχισε από εκεί που σταμάτησε το 2022.
Η Ζενίτ έχει προχωρήσει στη φάση των «16» σε πέντε από τις προηγούμενες έξι διαδρομές της, αλλά έφτασε στα προημιτελικά μόλις μία φορά, το 2014/15.

To πρόγραμμα των play-off  του Europa League:
Πέμπτη 17/2

19:45
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Νάπολι (Ιταλία)
Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Ρέιντζερς (Σκωτία)
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία)-Μπέτις (Ισπανία)
Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία)-Μπράγκα (Πορτογαλία)

22:00
Σεβίλη (Ισπανία)-Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)
Αταλάντα (Ιταλία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)
Λειψία (Γερμανία)-Σοσιεδάδ (Ισπανία)
Πόρτο (Πορτογαλία)-Λάτσιο (Ιταλία)

Πέμπτη 24/2

19:45
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Αταλάντα (Ιταλία)
Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)- Σεβίλλη (Ισπανία)
Ρεάλ Σοσιεδάδ (Γερμανία)-Λειψία (Γερμανία)
Λάτσιο (Ιταλία)-Πόρτο (Πορτογαλία)

22:00
Νάπολι (Ιταλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Ρέιντζερς (Σκωτία)-Ντόρτμουντ (Γερμανία)
Μπέτις (Ισπανία)-Ζενίτ  Αγίας Πετρούπολης (Ρωσίας)
Μπράγκα (Πορτογαλία)-Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία)

** Ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ έχει καταργηθεί, οπότε η ισοπαλία μετά από 180 λεπτά οδηγεί στην παράταση ανεξάρτητα από τον αριθμό των γκολ που έχει σημειώσει κάθε ομάδα εντός και εκτός έδρας. Εάν και στο 30λεπτο που θ΄ ακολουθήσει δεν υπάρξει νικητής, τότε η διαδικασία θα οδηγείται στα πέναλτι.
*** Οι νικητές προκρίνονται στους «16», όπου τους περιμένουν οι νικητές των οκτώ ομίλων του Europa League: Ερυθρός Αστέρας (Σερβία), Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία), Γαλατάσαραϊ (Τουρκία), Λεβερκούζεν (Γερμανία), Λιόν (Γαλλία), Μονακό (Γαλλία), Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία) και Γουέστ Χαμ (Αγγλία).
Η κλήρωση για τη φάση των «16» θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου και οι αγώνες στις 10 και 17 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η πρωτιά του ΠΑΟΚ στη «στρατολόγηση» νεαρών παικτών

Τι δείχνουν τα στοιχεία του CIES για τις επιλογές των «ασπρόμαυρων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

O ΠΑΟΚ είναι ο σύλλογος της Super League με το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας απόκτησης παικτών τις τελευταίες δέκα μεταγραφικές περιόδους (Ιούλιος 2019 έως σήμερα).

Αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του CIES Football Observatory (Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ), που κατατάσσει σχεδόν 800 συλλόγους από 48 πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τη μέση ηλικία απόκτησης των παικτών της πρώτης ομάδας από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο Δικέφαλος έχει την πρωτιά στην εγχώρια λίστα με το μ.ο όρος ηλικίας απόκτησης παικτών από το 2019 έως σήμερα να κυμαίνεται στα 26,12 έτη.

Η κατάταξη από το 2019 έως σήμερα:

1. ΠΑΟΚ 26.12 μέσος όρος ηλικίας απόκτησης παικτών

2. ΠΑΣ Γιάννινα 26.26

3. Πανσεραϊκός 26.31

4. Αστέρας Τρίπολης 26.46

5. ΑΕΚ 26.52

6. Ολυμπιακός 26.52

7. ΟΦΗ 26.66

8. Βόλος 26.69

9. Παναιτωλικός 27.48

10. Άρης 27.51

11. Ατρόμητος 27.58

12. Παναθηναϊκός 27.59

13. Λαμία 28.62

14. Κηφισιά -

https://twitter.com/CIES_Football/status/1773002045101904201?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1773002045101904201%7Ctwgr%5Eac1aa3c98b6bb9c57b8f8ed7754b1f71e8da1eb4%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.amna.gr%2Fsport%2Farticle%2F807346%2FCIES-PAOK---i-omada-tis-Super-League-pou-stratologei-tous-pio-neous-paiktes-ps

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μαμαρντασβίλι: «Ήξερα που θα σουτάρει το πέναλτι ο Μπακασέτας»

Πώς κατάφερε να «διαβάσει» την επιλογή του αρχηγού της Ελλάδας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο τερματοφύλακας της εθνικής Γεωργίας, Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι αποκάλυψε πως γνώριζε σε ποια γωνία θα εκτελέσει το πρώτο πέναλτι της Εθνικής, ο Τάσος Μπακασέτας.

Ο 23χρονος τερματοφύλακας ήταν κομβικός και στη διαδικασία των πέναλτι, εξουδετερώνοντας την εκτέλεση του Τάσου Μπακασέτα.

«Ηττήθηκα στα πέναλτι όχι μόνο από την Μπέτις, αλλά και από την Ρεάλ. Είπα στον εαυτό μου πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί και πράγματι έτσι έγινε.

Δεν ήταν μόνο στα πέναλτι δύσκολο να αγωνιστώ, αλλά σε όλη την διάρκεια της αναμέτρησης. Υπάρχει πολύ πίεση σε τέτοια παιχνίδια», τόνισε αρχικά ο Μαμαρντασβίλι, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εκτέλεση πέναλτι του αρχηγού της Εθνικής, Τάσου Μπακασέτα.

«Ήξερα που θα εκτελεστεί το πρώτο πέναλτι της Ελλάδας (σ.σ.:Μπακασέτας) γιατί είχε σουτάρει τέσσερα πέναλτι σε εκείνη την γωνία σε κρίσιμες στιγμές για την ομάδα του.

Είναι δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματα μου. Δουλεύω σκληρά, όχι μόνο στα πέναλτι, αλλά και σε οτιδήποτε άλλο και αυτή η δουλειά φέρνει αποτελέσματα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παραμένει εκτός ο Μπάμπα

Τα νέα από την προπόνηση του ΠΑΟΚ με φόντο το ματς με τον Παναθηναϊκό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με τον Ράχμαν Μπάμπα να συνεχίζει με ατομικό πρόγραμμα, ο ΠΑΟΚ μετράει αντίστροφα για την επιστροφή στην αγωνιστική δράση.

Η προπόνηση ξεκίνησε με προθέρμανση και μερικές παρτίδες rondo, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Ράζβαν Λουτσέσκου κι ασχολήθηκε με τους ποδοσφαιριστές με το επιθετικό κομμάτι, μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια.

Στο τελευταίο μέρος διεξήχθη οικογενειακό δίτερμα.

Την Πέμπτη (28.03) ο ΠΑΟΚ θα προπονηθεί στις 17:00 στη Νέα Μεσημβρία.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ